Nederland

Historische autoroute in Drenthe: touren langs de oude havezaten

Zin om een roadtrip te maken door een van de mooiste provincies van Nederland? Ga dan voor deze historische autoroute in Drenthe! In deze noordelijke provincie heb je namelijk niet alleen de mooiste natuur, maar Drenthe zit ook vol met historische hofjes en kastelen die typisch zijn voor de regio. Kies een zonnige dag uit om rond te touren en laat je met een audiotour rondleiden langs historisch Drenthe.

Leestip: 5 bijzondere autoroutes door Drenthe.

historische autoroute Drenthe

Over de historische autoroute

Deze historische autoroute focust zich op de havezaten in Drenthe. Deze historische plekken waren ooit grote boerderijen met landgoederen, maar groeiden later uit tot burchten en hofstedes. Je had ze voornamelijk in Overijssel én in Drenthe. Oorspronkelijk waren er iets van achttien te vinden in Drenthe en daarvan zijn er nog een paar over.

Rondom Dwingeloo stonden er ooit maar liefst vier, dus dat plaatsje is het logische startpunt van deze roadtrip. De route brengt je langs de havenzaten Westrup, Batinge, Oldengaerde, Huis te Echten, Dickninge en De Havixhorst. De autoroute is ontwikkeld door het Drents Archief en inclusief uitgebreide audiotour te downloaden via een app (gratis). De audiotour vertelt je meer over de havezaten en het ridderschap in het oude Drenthe en geeft je veel leuke achtergrondinformatie over de burchten en hofstedes op de route. Op een aantal plekken nodigt de audiotour je ook uit om uit de auto te stappen en het landgoed rondom de havezaten van dichtbij te bekijken.

historische autoroute Drenthe

Praktische informatie

De historische autoroute op de kaart