Nederland

Autoroutes Drenthe: 5 roadtrips langs hunebedden en nationaal parken

Op zoek naar een leuke autoroute door Drenthe? Deze noordelijke provincie is meer dan geschikt voor een heerlijke roadtrip. Je rijdt langs de mooiste natuurgebieden – wist je dat Drenthe maar liefst drie nationaal parken telt? – prehistorische hunebedden, knusse dorpjes en bijzondere historische plaatsen. Wij verzamelden maar liefst vijf unieke autoroutes door Drenthe voor de ultieme roadtripervaring in eigen land.

Leestip: we schreven een blog over de leukste plekken in Drenthe en ook over nog veel meer bijzondere autoroutes in Nederland.

Autoroutes Drenthe

Unieke slaapplekken in Drenthe

Veel van de routes brengen je langs prachtige gebieden die vragen om een stop, zodat je dat pittoreske dorpje, die historische havezate, dat unieke hunebed of dat prachtige wandelgebied kan verkennen. Je kan de autoroutes daarom ook makkelijk opsplitsen en er een meerdaags uitje van maken. Drenthe zit namelijk ook vol met de mooiste en meest bijzondere slaapplekken, waarmee je jouw roadtrip al helemaal onvergetelijk maakt. Wij logeerden in Drenthe zelf in een prachtig designhuisje op natuurcamping Voscheheugte en sliepen in een tiny house-dorp op camping Buitenland. Maar we noemden nog veel meer bijzondere overnachtingen in Drenthe op deze blog.

Design huisje Voscheheugte | Drenthe, Nederland | Netherlands | The Orange Backpack

#1 Middenveldroute

Download route | Lengte: 75 kilometer | De Middenveldroute brengt jouw roadtrip ook dwars door het prachtige Drentse landschap. Highlights langs de Middenveldroute zijn Kamp Westerbork, het museumdorp Orvelte en nationaal park Dwingelerveld. Het voormalig Nazi-kamp Westerbork herinnert nog altijd aan de Tweede Wereldoorlog. Er staan meerdere herdenkplaatsen en de sporen van het kamp zijn deels bewaard gebleven. Toegang tot het kamp is gratis en zonder openingstijden. Bijzonder is ook de sterrenwacht die bestaat uit veertien enorme telescopen die samen één grote telescoop vormen. Deze roadtrip combineert deze bijzondere plek in Drenthe met het dorpje Orvelte met historische gebouwen dat een soort openluchtmuseum vormt, en met de prachtige natuur van het Dwingelerveld. Trek dus minstens een volle dag voor deze route uit, als je overal wil kunnen stoppen. Of maak er zelfs een weekendje weg van!

Autoroute Middenveldroute - Nederlandse roadtrip

#2 Hondsrugroute

Download route | lengte: 75 km | Vlakbij het Drentse Assen kan je deze toeristische autoroute rijden over de Hondsrug. De Hondsrug is een lange heuvelrug die helemaal van Groningen tot Emmen loopt. Vanwege de hogere ligging was dit eeuwen terug al een van de veiligere plekken om te wonen en dat zie je terug aan de vele hunebedden langs de Hondsrug. Deze roadtrip voert je langs de mooiste natuurplekken en dorpen in dit gebied, om te beginnen bij het historische Gieten. Dit plaatsje is gebouwd rondom een brink waar vroeger het vee stond en je nu nog de mooiste boerderijen en monumenten ziet. Andere hoogtepunten zijn het dorp Gasselte met haar dertiende-eeuwse witte kerkje, Borger met het grootste hunebed van ons land, Exloo met haar schaapskudde en de veenkolonie Schoonoord met een openluchtmuseum met plaggenhutten.

#3 Noordenveldroute

Download route | De Noordenveldroute was ooit aangegeven door midden van ANWB-borden, maar met het verdwijnen van die borden met de komst van de autonavigatie is eigenlijk ook deze route uit beeld geraakt. Zonde, want deze autoroute door Drenthe brengt je langs prachtige landschappen. Wij vonden de GPX-gegevens en hebben deze voor jou op een kaart gezet. Deze toeristische autoroute door Drenthe brengt je naar het Noordenveld, waar veel hoogveen en zandlandschappen te vinden zijn. En misschien vind je nog wel zo’n oud bewegwijzeringsbordje ergens langs de route staan!

#4 Historische autoroute langs Drentse havezaten

Downloadinstructies route | lengte: 40 km | Deze historische autoroute focust zich op de havezaten in Drenthe. Deze historische plekken waren ooit grote boerderijen met landgoederen, maar groeiden later uit tot burchten en hofstedes. Je had ze voornamelijk in Overijssel én in Drenthe. Oorspronkelijk waren er iets van achttien te vinden in Drenthe en daarvan zijn er nog een paar over. Rondom Dwingeloo stonden er ooit maar liefst vier, dus dat plaatsje is het logische startpunt van deze roadtrip. De route brengt je langs de havenzaten Westrup, Batinge, Oldengaerde, Huis te Echten, Dickninge en De Havixhorst. De autoroute is ontwikkeld door het Drents Archief en inclusief uitgebreide audiotour te downloaden via een app (gratis).

#5 Hunebed Highway

Download route | De Hunebed Highway is de toeristische naam voor de N34. Deze roadtrip brengt je langs maar liefst 47 van de 52 hunebedden. De rood-blauwe borden vertellen je precies waar je kan stoppen voor deze unieke, prehistorische bouwwerken. De omgeving met heide, bos en zandvlaktes is ook prachtig, dus het is geen straf om een wandeling aan je stops toe te voegen.

Autoroute Hunebed Highway Drenthe - Nederlandse roadtrip