Nederland

De mooiste tulpenvelden in Brabant

De zuidelijke provincie Brabant mag dan misschien niet rekenen op het tulpenspektakel dat we kennen van de Noordoostpolder in Flevoland of de Bollenstreek in Zuid-Holland. Toch vind je ook hier een klein aantal prachtige tulpenvelden! We zouden je niet aanraden om een voorjaarsuitje naar Brabant te plannen als je tulpen wilt zien. Daarvoor kan je beter naar andere provincies rijden, waar je veel meer tulpenvelden in Nederland kan bewonderen. Maar als je toch in de buurt bent, is het erg leuk om de voorjaarsbloeiers te spotten. Lees in deze blog waar je ongeveer moet zijn voor de bollenvelden in Brabant!

Lees meer: alle tulpenvelden en tulpenroutes in Nederland.

Witte tulpenvelden langs tulpenroute Drenthe

Wanneer staan de bollenvelden in bloei?

Kleurrijke bloemenvelden en uitgestrekte tulpenvelden is iets wat wij associëren met het voorjaar, maar wanneer precies staan die tulpen dan in bloei? Dat is in het vroege voorjaar, maar de voorbereidingen starten al veel eerder.

Wist je dat de tulpenvelden eigenlijk niet om tulpen, maar om de tulpenbollen draaien? Bloemenkwekers gebruiken vooral kassen, waar ze het hele jaar door mooie tulpen kunnen leveren. De bollenkwekers groeien hun bollen in de volle grond en die mooie tulpenvelden zijn daar eigenlijk het restproduct van. In oktober gaan de tulpenbollen al de grond in. Ze worden meestal op een soort netten geplant, zodat ze uiteindelijk ook weer makkelijk uit de grond kunnen worden gehaald.

Vanaf maart is het eerste resultaat te zien en kleuren de velden langzaam groen. De tulpen beginnen dan op te komen, maar dat begint eerst met de groene bladeren. Vanaf eind maart kun je de eerste tulpen zien, maar de velden staan dan nog zeker niet volop in bloei.

De echte kleurenpracht van de tulpen komt in het vroege voorjaar! Het is natuurlijk afhankelijk van het weer wanneer dat precies is: hoe zonniger en warmer het voorjaar, hoe eerder de tulpen opkomen. Iedere tulp staat uiteindelijk maximaal twee weken vol in bloei, dus het tulpenseizoen waarbij je die prachtige tulpenvelden kan bewonderen, is niet heel lang. Vanaf eind maart kun je dus al de eerste tulpen zien, maar de meeste velden zijn op hun mooist vanaf half april tot half mei.

Halverwege mei start het ‘koppen’ van de tulpen. De bloemen worden dan van de bollen gehaald, zodat alle energie gaat naar de groei van de bol en niet naar de tulpen. Het gaat de kwekers immers om die bollen en niet om de bloemen. Pas in juni worden de bollen uit de grond gehaald. Een deel wordt dan verkocht als product en een ander deel wordt ingezet om in oktober weer in de grond te gaan voor een nieuwe ronde. In de tussentijd liggen die bollen in een soort broeierij.

Tulpenroute Noordoostpolder Flevoland

Waar vind je de tulpenvelden in Brabant?

De bloemenvelden van West-Brabant

Voor het tulpenspektakel in het voorjaar moet je in Brabant in het westen zijn. In die regio vind je de meeste tulpenvelden. Vlakbij Hank en Heijningen vind je de velden van een aantal bollenkwekers.

Bekend zijn vooral de tulpenvelden langs het spoor en de A58 bij Wouw, tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Hier heeft een bollenkweker uit Moerstraten namelijk zijn land. Aan welke kant van de snelweg de velden te vinden zijn, wisselt jaarlijks. Omroep Brabant maakte in 2021 deze prachtige opnames van deze Brabantse tulpenvelden.

Kortom: in Brabant vind je niet superveel tulpenvelden. Je kan beter naar de tulpenvelden van Zeeland of de tulpenvelden van Goeree-Overflakkee gaan, als je echt zeeën van bloemen wilt bewonderen.

Goed om te weten: de exacte locatie van de tulpenvelden wisselt jaarlijks

Wist je dat tulpenkwekers niet ieder jaar hetzelfde stuk land kunnen gebruiken voor hun tulpenteelt? Ze moeten de velden roteren, zodat de grond niet uitgeput raakt. Om die reden is het ook niet ieder jaar te zeggen op welke locatie precies de tulpenvelden in Nederland te vinden zijn.

Omdat de kwekers zich wel tot hun eigen regio en eigen land beperken, weten we wel waar je ongeveer moet zijn. En aangezien de meeste kwekers eenzelfde grondtype opzoeken en dus dichtbij elkaar zitten, is het ook nooit moeilijk om daar de tulpenvelden te vinden.

Oranje tulpenveld

Tulpenpluktuinen in Brabant

De tulpenvelden in Nederland horen bij de bedrijven van bloemenkwekers uit de regio. Het is niet de bedoeling dat de bezoekers de velden betreden. De gewassen kunnen daarbij beschadigen, waardoor het inkomen van de bollenkwekers wordt aangetast. En natuurlijk is het al helemaal niet de bedoeling om van deze bollenvelden bloemen te plukken. Waar dat wel kan? Bij de tulpenpluktuinen!

In Brabant moet je daarvoor zijn bij Pluktuin La Fleur. Deze pluktuinenketen heeft maar liefst acht pluktuinen, verspreid over Zeeland, West-Brabant en Oost-Vlaanderen. In de periode eind maart – september kun je hier terecht om zelf een bosje bloemen te plukken, waaronder dus tulpen in het tulpenseizoen. Op deze webpagina met beschikbare bloemen zie je precies wanneer welke bloemen te plukken zijn. De pluktuinen in Brabant vind je op deze locaties:

  • Pluktuin Steenbergen (aan de Franseweg)
  • Pluktuin Bergen op Zoom (aan de Balsedreef 1)
  • Pluktuin Hoogerheide (aan de Antwerpsestraatweg)

Daarnaast vind je vlakbij Eindhoven de Pluktuin Fleurabeille. Andere pluktuinen in Noord-Brabant hebben voornamelijk andere bloemen, kruiden of fruit.