De mooiste tulpenvelden en tulpenroutes in Noord-Holland

De tulpenvelden van Noord-Holland zijn na die in de beroemde Bollenstreek van Zuid-Holland misschien wel de bekendste bollenvelden van Nederland. En dat is niet zonder reden! We hebben ons laten vertellen dat je hier het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld vindt. Dat betekent dus spectaculaire reeksen tulpen- en bollenvelden zoals je die nergens anders kan vinden. In deze blog helpen we jou om de mooiste tulpenvelden in Noord-Holland te vinden. Ook geven we je tips voor leuke tulpenroutes in Noord-Holland, zodat je die bollenvelden al wandelend, met de fiets of als roadtrip kan bezoeken.

Dowload hier gelijk de tulpenroutes voor Noord-Holland

Leestip: alle tulpenvelden en tulpenroutes in Nederland.

Tulpenroute Flevoland | Bollenroute | Tulpen Lisse

Wanneer staan de tulpenvelden van Noord-Holland in bloei?

Bollenvelden zijn onlosmakelijk verbonden met de lente. Zodra er bloesem aan de bomen komt en de temperaturen stijgen, kleuren ook de bollenvelden weer in alle tinten van de regenboog.

Maar de voorbereidingen voor die lentepracht beginnen eerder. Wist je dat tulpenbollen eerst een koude winter met koude nachten nodig hebben om uiteindelijk die mooie bloemen te kunnen maken? Dat betekent dat de voorbereidingen voor het tulpenseizoen al in oktober starten. Dan gaan de meeste bollen de grond in.

Vanaf maart is het eerste resultaat te zien. De tulpen beginnen dan op te komen. Er zijn dan nog geen bloemen te zien, want het begint eerst met de groene bladeren. Vanaf eind maart kun je de eerste tulpen zien, maar de velden staan dan nog zeker niet volop in bloei. In maart kan je al wel de krokussen in Noord-Holland zien! Daarna bloeien de narcissen en hyacinten. Dus al ruim voordat de tulpen in volle glorie te zien zijn, kan je in Noord-Holland uitgestrekte bloemenvelden bewonderen.

Pas na de narcissen en hyacinten volgen de tulpen. Wanneer precies is afhankelijk van de warmte en de zon in het voorjaar. De meeste velden zijn op hun mooist vanaf half april tot half mei. Het tulpenseizoen eindigt, wanneer het ‘koppen’ begint. De bloemen worden dan van de bollen gehaald, zodat alle energie gaat naar de groei van de bol en niet naar de tulpen. Dit is meestal half mei, maar soms ook eerder. Wacht dus zeker niet te lang om de tulpenvelden te bewonderen.

In de nazomer tref je ook prachtige bloemenvelden in Noord-Holland aan. Dan staan namelijk de gladiolen, dahlia’s, anjers en asters in volle bloei.

Tulpenroute Nederland

Waar vind je de tulpenvelden van Noord-Holland?

De bollenvelden in Noord-Holland vind je overal verspreid door de provincie. Het is niet voor niets het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld. In de provincie vind je een onafgebroken reeks van bloemen- en tulpenvelden, wat een bijzonder kleurenspektakel in de lente betekent. Eigenlijk zijn de tulpenvelden dus niet te missen, maar voor wie wilt weten waar je precies moet zijn, geven we je hier een overzicht van de tulpenlocaties in Noord-Holland.

Tulpen in de Kop van Noord-Holland

Tussen Alkmaar en Den Helder ligt het grootste aaneengesloten bloembollengebied. Dat is dus de plek waar je de meeste tulpenvelden in Noord-Holland kan vinden. De velden bevinden zich tussen Alkmaar en de Den Helder, dus in de Kop van Noord-Holland.

Langs de kust in de Kop van Noord-Holland vind je een aangesloten reeks van bloembollenvelden. Vanaf Petten tot aan Callantsoog heb je niet alleen een prachtig duingebied, maar ook kleurrijke bloemenvelden. Ook rondom de plaatsen Julianadorp, Den Helder, Anna Paulowna en Schagen zit je goed voor flink wat bloemenpracht.

Tulpen rondom Alkmaar en de Beemster

Alkmaar is niet alleen een perfect oud-Hollands plaatje met een historisch centrum in een regio van polders en molens. Ten westen van Alkmaar liggen prachtige bollenvelden, waaronder de bekende Hollandse tulpen. Je moet zijn in de omgeving van Heiloo, Egmond aan Zee, Bergen en Broek op Langedijk.

Ten zuidoosten van Alkmaar vind je de Beemster. Die regio is niet alleen bekend om haar Beemster-kazen, maar ook vanwege de bollenvelden in het voorjaar. Je vindt er overal prachtige tulpenvelden, zoals langs het Noordhollandsch Kanaal en rondom het plaatsje De Rijp.

Wist je dat: je in de Beemster gelijk een werelderfgoed van UNESCO kan bewonderen? Nederland heeft maar twaalf bezienswaardigheden op de UNESCO Werelderfgoedlijst en Droogmakerij de Beemster is er daar een van. In het begin van de zeventiende eeuw werd dit deel van Nederland drooggelegd en ingepolderd. De georganiseerde manier waarop dat gebeurde, is nog altijd terug te zien in het geometrische patroon van deze regio.

Tulpen in West-Friesland

West-Friesland klinkt als een regio in het westen van deze provincie, maar ligt in Noord-Holland. Deze regio hoorde lange tijd bij Friesland, want je nog goed terug kan zien aan de plaatsnamen en het dialect, maar dus ook aan de naam van de regio. Het is zeker de moeite waard om dit deel van Noord-Holland te bezoeken en de tulpenvelden van West-Friesland te komen bewonderen.

Je vindt de bollenvelden rond Enkhuizen, Andijk, Wieringerwerf, Venhuizen, de Goorn, Obdam en Bovenkarspel, maar vooral bij Hoorn kun je je tulpenoogst goed bewonderen. Op deze (oude) tulpenkaart van West-Friesland zie je waar je de tulpenvelden in deze regio kan vinden.

In West-Friesland kan je met behulp van de tulpenkaart goed rondtouren langs de mooiste velden. En in dit deel van Noord-Holland heb je ook de kans om met een stoomtram bij Hoorn een rondje langs de tulpenvelden te maken!

Tulpenvelden in Noord Holland

Bijzondere tulpenlocaties in Noord-Holland

Tulpenpluktuin De Floratuin

Als je de bollenvelden bezoekt, is bloemen plukken uit den boze. Je moet er rekening mee houden dat die kleurige tulpenvelden onderdeel zijn van het bedrijf van de kweker en zij hiermee hun inkomen verdienen. Hoe leuk het ook is om de tulpen van dichtbij te bekijken, beschadig ze niet. En plukken is al helemaal niet de bedoeling natuurlijk.

Gelukkig bieden veel kwekers ook tulpenbosjes te koop aan. En als je jouw bosje het liefst zelf wilt plukken, kan je gerecht bij pluktuin De Floratuin in Julianadorp. De entree is gratis en je kan er ook de tulpenshowtuin komen bekijken. Je plukt je tulpen voor € 0,25 per stuk. In 2024 is de tulpenpluktuin van De Floratuin geopend vanaf 1 april. En ook leuk: vanaf 1 augustus tot oktober is er een dahliatuin en kan je die nazomerbloem dus zelf komen plukken.

Avonturenpark Land van Fluwel

Voor de jongste tulpenliefhebbers is een bezoek aan het Land van Fluwel een aanrader. Er is een blote voetenpad, een skelterbaan, een waterspeelplaats met klimtouwen én het Tulpenland om meer te leren over de tulp.

Het Land van Fluwel ligt namelijk middenin het aaneengesloten bollengebied tussen Alkmaar en Den Helder en staat in het voorjaar helemaal in het teken van tulpen. Op en rond het park vind je die mooie tulpen en die kan je ontdekken met een audiotour. De tour is er in meerdere talen én er is een versie voor volwassenen en kinderen.

Ook is er een treintje – de Bloemenboemel – waarmee je vanaf het park een rondrit van vijf kwartier maakt door, langs en tussen de bloemenvelden. Een aantal bollenboeren in de omgeving hebben toestemming gegeven om over hun land te rijden, waardoor je midden tussen de tulpenvelden komt. Onderweg vertelt een gids je meer informatie. In 2024 rijdt de Bloemenboemel van zaterdag 6 april tot en met zondag 5 mei op meerdere dagen in de week om 11.00. Omdat er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar is, wordt gevraagd om vooraf te reserveren.

Camperplaats De Tulpentuin

Camperaars moeten in het voorjaar bij camperplaats De Tulpentuin zijn. Sinds 2013 zijn campers welkom om te overnachten bij Kwekerij Siem Munster, waar ze in het voorjaar direct naast de tulpenvelden staan. Je betaalt er € 12 per nacht per camper (plus toeristenbelasting van € 1,50 p.p.) en kunt daarvoor gebruik maken van elektra, water, wifi, douche en toilet.

Maar het zijn natuurlijk niet die campervoorzieningen, maar het weidse uitzicht over de weilanden waarvoor je hier komt. Ook zijn hier veel fietsroutes in de buurt, zodat je de bollenvelden verder per fiets kan verkennen. De eigenaar geeft je vaak ook nog een gratis rondleiding over de tulpenkwekerij.

Hortus Bulborum

In het dorpje Limmen moet je in het tulpenseizoen ook zeker het Hortus Bulborum bezoeken. Deze museumtuin heeft een grote collectie bloembollen. In de lente staan hier meer dan 4500 soorten voorjaarsbloeiers in bloei, waaronder die typische tulpen waar Nederland zo bekend om staat. Er zitten ook soorten bij die al eeuwen oud zijn, maar eigenlijk niet meer voorkomen omdat ze niet commercieel worden gekweekt. In de Hortus Bulborum bewonder je onder andere bijzondere tulpensoorten die in de zestiende eeuw tijdens de tulpenmania populair waren.

In 2024 is de Hortus Bulborum geopend van 28 maart t/m 16 mei. Je vindt er niet alleen tulpen, maar ook narcissen, hyacinten, krokussen en andere voorjaarsbloeiers. Deze museumtuin is dus ook interessant buiten de exacte weken dat de tulpen in bloei staan, al is dat natuurlijk wel de beroemdste bloem uit de tuinen.

Tulpenvelden Alkmaar Noord Holland

Overnachten in Noord-Holland: slapen bij de tulpenvelden

Als je je echt wilt onderdompelen in de voorjaarssfeer en de bollenvelden van Noord-Holland optimaal wilt ervaren, maak je een korte vakantie van jouw tulpenbezoek. Regel een leuke overnachting voor een tulpenweekend of een midweek bollen kijken! In Noord-Holland vind je gelukkig geweldige plekken om te overnachten, ook in tulpenthema.

Kamperen tussen de tulpen

Op verschillende plaatsen in Noord-Holland kan je kamperen tussen de tulpenvelden. Een aantal boerenbedrijven hebben namelijk niet alleen tulpen op hun land, maar ook een aantal plekken voor campers, tenten en caravans.

 • Camping De Gouwe: een boerencamping waar pioenrozen en andere bloemen worden geteeld.
 • Camperplaats De Tulpentuin: camperplek op het terrein van tulpenkweker Siem Munster, waar je een rondleiding kan krijgen over de tulpenvelden.
 • Camping Duinzoomhoeve: kleine camping middenin het grootste aaneengesloten tulpengebied ter wereld. Ook deze camping hoort bij een bloembollenkweker, waar naast tulpen ook bijvoorbeeld hyacinten en krokussen worden gekweekt.
 • Boerencamping De Kei: kamperen op een kwekerij waar tulpen, anemonen en meer bloemen worden geteeld. De Hortus Bulborum is hier ook om de hoek.

Vakantiehuisjes tussen de tulpen

In Noord-Holland vind je talloze vakantiehuisjes waar je in het voorjaar helemaal goed zit als je de tulpen wilt bekijken. Van een hobbithuis tot stijlvol

 • Camping Geversduin: duincamping met niet alleen kampeerplekken, maar ook een hobbithuis en duincabins.
 • Yurt tussen de bollenvelden: deze moderne yurttent ligt bos- en duingebied van Bergen en Egmond en kijkt uit over de bloemenvelden.
 • Schoorl Seasons Garden House: knus huisje op het erf van een negentiende-eeuwse stolpboerderij met open haard en eigen bostuin.
 • De Koffiemolen: in Egmond aan den Hoef kan je overnachten in een oude molen. Met moderne voorzieningen, slaapplek voor vier personen, een groot terras rondom en locatie Noord-Hollandse Duinreservaat biedt deze molen een wel heel bijzondere overnachting.
Witte tulpenvelden langs tulpenroute Drenthe

Tulpenroute Noord-Holland: touren langs de tulpenvelden

Tulpenroute Noord-Holland voor wandelaars

Wandelen langs de bollenvelden van Noord-Holland is een van de fijnste en meest ontspannen manieren om de tulpen van dichtbij te bewonderen. Je kan daarvoor simpelweg de tulpenvelden opzoeken en ze langsgaan, maar er zijn ook mooie wandelroutes waarbij je ongedwongen langs de bollenvelden en andere bezienswaardigheden in Noord-Holland loopt. Wij hebben een aantal tulpenroutes voor wandelaars voor je op een rij gezet.

 • Tulpenroute van 10 kilometer: deze wandelroute in de buurt van Callantsoog combineert tulpen met duinen en strand. Je passeert ook het Juttersmuseum en het knusse centrum van Callantsoog.
 • Tulpenroute van 12,5 kilometer: bij Sint Maartenszee loop je deze route door de duinen en langs tulpenvelden.
 • Tulpenroute van ruim 13 kilometer: tussen Den Helder en Julianadorp loopt deze mooie bollenroute.

Hier kan je de gpx-gegevens en routekaarten downloaden.

Tulpenroutes in Noord-Holland voor fietsers

In een streek met zo ontzettend veel bollenvelden als Noord-Holland zie je natuurlijk een stuk meer op de fiets dan wandelend. Daarom zijn er ook veel mooie fietsroutes te vinden voor als je de tulpen per fiets wilt bewonderen.

 • Tulpenroute van ruim 30 kilometer: deze fietsroute in de buurt van Hoorn (West-Friesland) gaat eerst langs het Markermeer en vervolgens langs de bloemenvelden van Noord-Holland. Je komt langs de Groote Molen uit het begin van de zeventiende eeuw, waarmee ooit het water van de polder de Zuiderzee in werd gepompt. Tussen de bollenvelden tref je op een later moment Korenmolen De Krijgsman uit 1602 aan. Sinds 2003 functioneert de molen ook weer als vanouds. Er is een molenwinkel waar je meel kan kopen.
 • Tulpenroute van 44 kilometer: deze knooppuntenroute begint en eindigt in Julianadorp en komt ook langs het leuke plaatsje Callantsoog, terwijl je onderweg de bollenvelden bewondert. De route volgt de fietsknooppunten 12, 84, 26, 31, 79, 81, 13, 92, 71, 72, 11, 9, 7, 21, 6, 99, 22, 18, 93, 94, 12.
 • Tulpenroute van 46 kilometer: in de buurt van Alkmaar moet je deze fietsroute rijden. Egmond aan den Hoef is het startpunt en onderweg bezoek je ook het knusse dorp Bergen en het bruisende Alkmaar. De bollenroute volgt de fietsknooppunten 4, 5, 7, 49, 71, 72, 51, 3, 17, 52, 79, 78, 77, 76, 56, 55, 98, 99, 34, 33, 32, 31, 4.
 • Tulpenroute van 47 kilometer: deze fietsroute langs de tulpenvelden voert door de Anna Paulownapolder. Bezoek het museum Oud Anna Paulowna om meer te leren over de geschiedenis van de drooglegging van de polder en over de bloembollenteelt in deze regio. In Anna Paulowna zelf kan je windmolen Leonide bezoeken.
 • Tulpenroute van 56 kilometer: in de buurt van Anna Paulowna, Callantsoog en Schagen fiets je met deze bollenroute langs de uitgestrekte bollenvelden en komt langs historische plaatsjes als Schagen en Kolhorn. Het Land van Fluwel met haar tulpenboemeltje en tulpentuin ligt ook langs de route. Onderweg passeer je molens, polders, historische boerderijen en en de zeventien meter hoge vuurtoren Groote Kaap.

Hier kan je de gpx-gegevens en routekaarten downloaden.

Tulpenroute in Noord-Holland voor camperaars

Noord-Holland is de enige plek waar een tulpenroute speciaal voor campers is uitgezet! De camperroute langs de tulpenvelden is een initiatief van de bloemkwekers en camperplaatseigenaren. In 2018 maakten zij deze tulpenroute en die is nog ieder jaar een hit onder camperaars.

De camperroute brengt je naar verschillende plekken in Noord-Holland, waarbij je op meerdere bijzondere plekken een stop maakt om te overnachten. Met deze tulpenroute kan je je dus helemaal onderdompelen in het tulpenseizoen en een paar dagen lang langs de bollenvelden touren.

Je komt niet alleen langs de bloemenvelden, maar de camperplekken om te overnachten hebben allemaal een bijzondere connectie met bloemen. De eerste stop is Camping De Gouwe, een boerencamping waar pioenrozen en andere bloemen worden geteeld. De volgende slaapplek is Camperplaats De Tulpentuin die we eerder al noemden in deze blog. Je slaapt dan op het terrein van tulpenkweker Siem Munster, waar je een rondleiding kan krijgen over de tulpenvelden. Volgende stop? Camping Duinzoomhoeve middenin het grootste aaneengesloten tulpengebied ter wereld. Ook deze camping hoort bij een bloembollenkweker, waar naast tulpen ook bijvoorbeeld hyacinten en krokussen worden gekweekt. De laatste stop is Boerencamping De Kei, waar tulpen, anemonen en meer bloemen worden geteeld. De Hortus Bulborum is hier ook om de hoek.

De exacte route is nergens meer te vinden helaas, dus die hebben wij voor je gereconstrueerd en kan je hier downloaden.