Nederland

Gouda bezienswaardigheden: 15 leukste dingen om te doen

Tot de mooiste bezienswaardigheden van Gouda behoren het mooiste stadhuis van Nederland, historische molens, een van de leukste winkels in Nederland voor kinderen, een koekjesfabriek, een kaasmuseum, pittoreske hofjes en zo ontzettend veel meer. 

Deze sfeervolle Nederlandse stad is doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Je vindt er prachtige monumenten en historische straten, maar ook hippe hotspots en gezellige boetiekjes. Het is daarmee de perfecte bestemming voor een originele stedentrip. In deze blog vertellen we je alles over de leukste dingen om te doen in Gouda. En wie weet halen we je over om deze gezellige stad op jouw reislijstje te zetten!

Gouda Cheese Experience

Waarom Gouda een bezoek waard is

Gouda is de perfecte keus voor een verrassende stedentrip in Nederland. De kleine stad in Zuid-Holland staat vast niet bovenaan je reislijst voor leuke weekendjes weg in Nederland, maar dat is helemaal ten onrechte.

De stad is doordrenkt van geschiedenis en charmante straten met een fotogenieke oude binnenstad en tal van monumenten. Niet voor niets is deze stad al meer dan 750 jaar oud! Het pronkstuk is zonder twijfel het prachtige stadhuis met zijn unieke gotische bouwstijl. Wij snappen goed waarom dit ook wel het mooiste stadhuis van Nederland wordt genoemd.

Natuurlijk is dit ook de stad waar die beroemde Gouda-kaas vandaan komt. Onder buitenlandse toeristen is Gouda daardoor juist wel een bekende bestemming! De toeristische kaasmarkt komt hier iedere donderdagochtend in de zomer weer tot leven en dat is een must-see die niet alleen aan toeristen is voorbehouden. Meer lekkers uit Gouda? Wat dacht je van de beroemde stroopwafels waar de stad ook al bekend om staat?

Naast veel historische bezienswaardigheden is Gouda ook een stad waar veel te doen en zien is. Van een boottocht over de Goudse grachten tot een rondleiding door een authentieke koekjesfabriek. Het is daarmee een bijzonder kidsproof bestemming, al hebben wij Gouda eerder ook bezocht zonder gezin en is dat net zo leuk. 

Gouda

Overnachten in Gouda

Voor fijn overnachten in Gouda heb je de keuze tussen een historische woontoren, mooie hotels, een knusse B&B, een voormalig weeshuis en meer. We raden je aan om te kiezen voor een slaapplek in de oude binnenstad, zodat je dichtbij alle bezienswaardigheden van Gouda zit. Maar als je Gouda op een dagtrip wil aandoen, is het ook een goede optie om te slapen op een van de leuke vakantieparken in de omgeving.

#1 Baartje Sanderserf was de plek waar wij op uitnodiging mochten overnachten. De plek werd in 1687 opgericht als hofje met huizen voor de armen, waar nu een ontzettend knusse en stijlvolle B&B te vinden is. De gastvrije eigenaren bouwden de vervallen huisjes met veel liefde en creativiteit om tot twee hippe accommodaties. Bij binnenkomst van ons huisje valt de magische lichtinval door een groot raam en transparante zonnepanelen op, en ook de huiselijke gezelligheid met diverse plantjes en potjes en lijstjes en boekjes en snuisterijen. De accommodatie in Gouda is perfect voor ons gezin, inclusief het gemak van een eigen keuken en de luxe van een tuintje.

Voor verrassend en fijn overnachten in Gouda zijn er nog meer mooie opties:

#2 Relais & Châteaux Weeshuis Gouda is een luxe boetiekhotel in het voormalige weeshuis van Gouda. Gelegen in een charmant hofje biedt dit prachtige hotel ruime suites met een stijlvol interieur, een restaurant met Michelinster en een koffie-, cocktail- en champagnebar.

#3 Goudse Watertoren is een unieke slaapplek in de vroegere watertoren van de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland, die stamt uit 1920. Omgetoverd tot een knusse woontoren heeft deze accommodaties een mooie inrichting, plek voor twee gasten en de voorzieningen van een compleet appartement. Op een hoogte van tien meter bevindt zich de slaapkamer met een queensize bed.

#4 Landal De Reeuwijkse Plassen ligt net buiten Gouda aan de mooie Reeuwijkse Plassen. Vanaf het vakantiepark loop je zo dit prachtige natuurgebied in! Er staan waterwoningen, houten vakantiehuisjes, luxe villa’s en wellnesshuisjes inclusief sauna en hottub. 

Overnachten Gouda BaartjeSanders

Wat te doen in Gouda: 15 beste bezienswaardigheden

#1 Het stadhuis van Gouda

Het stadhuis van Gouda is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Gouda. Het siert trots de Markt in hartje Gouda. Dit prachtige bouwwerk wordt vaak genoemd als het mooiste stadhuis van Nederland en daar zijn wij het absoluut mee eens.

Met zijn opvallende torentjes aan de voorzijde, rode luiken, beeldhouwwerken en een elegante trapgevel aan de achterkant, springt het stadhuis direct in het oog. Ook de locatie draagt daaraan bij, want het pronkt in het midden van de Markt, waar het minder vatbaar zou zijn voor een verwoestende stadsbrand.

Gebouwd in de vijftiende eeuw, heeft het stadhuis een voor die tijd kenmerkende gotische bouwstijl. Dat zie je terug in de fijne details en spitsbogen, waarmee het prachtige monument doet denken aan een kerk. 

Gouda Stadhuis

#2 De kaasmarkt

De kaasmarkt van Gouda, een historisch symbool van de stad, weerspiegelt de rijke kaascultuur waar Nederland en vooral Gouda wereldwijd bekend om staat. Hoewel Gouda zelf geen kaas produceert, is het altijd een belangrijk centrum geweest voor de handel in dit typisch Hollandse product.

De geschiedenis van de Goudse kaasmarkt gaat terug tot 1395, waarna hier eeuwenlang door middel van handjeklap werd gehandeld in dit streekproduct. En dat gaat om miljoenen kilo’s kaas. Zo blijkt uit de archieven dat bijvoorbeeld in het jaar 1937 wel 4,5 miljoen kilo kaas werd verhandeld!

In de tweede helft van de twintigste eeuw onderging de kaasindustrie grote veranderingen. De productie vond steeds meer fabrieksmatig plaats, waardoor de traditionele kaasmarkt uiteindelijk tot een einde kwam.

De laatste officiële kaasmarkt vond plaats in 1987, maar inmiddels is er een toeristische versie in de zomermaanden op donderdagochtenden te bezoeken. De markt wordt opnieuw tot leven gebracht, compleet met mannen en vrouwen gekleed in traditionele klederdracht.

Ondanks de drukte en het toeristische karakter, biedt de kaasmarkt nog steeds een bijzondere ervaring. De marktkramen, rijkelijk gevuld met een variatie aan kazen en lokale streekproducten, zorgen voor een gezellige sfeer.

#3 Gouda Cheese Experience

De Gouda Cheese Experience, geopend in 2020 in een voormalige bioscoop en kazerne, is een van de nieuwere bezienswaardigheden in Gouda. Deze unieke attractie neemt bezoekers mee op een reis door het traditionele kaasbereidingsproces, van melk tot het kaasblokje dat we allemaal kennen.

De experience is een interactieve ervaring die vooral erg geschikt is voor kinderen. In meerdere ruimtes en zalen wordt verteld over het kaasmaakproces, ondersteund door interactieve technologieën en filmpjes. Erg leuk is hoe bezoekers zich aan het eind van de Cheese Experience kunnen verkleden in traditionele klederdracht en een leuke (familie)foto kunnen maken.

Maar het echte hoogtepunt wacht natuurlijk aan het einde: een proeverij van verschillende rijpingen Goudse kaas. Na meer te hebben geleerd over het kaasmaak- en rijpingsproces, kan je hier proeven hoe kaas smaakt, van mild en jong tot overjarig. 

Je kunt aan de kassa een ticket kopen, of je koopt gemakkelijk van te voren online een ticket.

#4 De siroopwafelfabriek

Een heel leuke én kidsproof stop tijdens je bezoek aan Gouda is de Kamphuisen Siroopwafelfabriek aan de Markt. Gouda staat wereldwijd bekend om zijn siroopwafels en stroopwafels.

Wat nou het verschil is tussen een siroop- en een stroopwafel? In de een zit stroop en de ander siroop, maar ook het koekje is anders. De stroopwafel bestaat uit een enkele wafel doormidden gesneden en vervolgens gevuld met stroop. Maar een siroopwafel bestaat uit twee aparte wafeltjes die met siroop worden samengeplakt.

Bezoek Kamphuisen om meer te leren over de 200 jaar oude siroopwafel uit deze fabriek. Achter een bescheiden gevel aan de Markt vind je niet alleen een winkel, maar ook een fabriek waar bezoekers een rondleiding te kunnen krijgen.

Je bezoek begint met een soort film over de lange geschiedenis van het koekje. Het recept dateert al uit 1810, zit sinds die tijd in een verzegelde envelop en is al die tijd onveranderd gebleven. Vervolgens loop je door de fabriek en uiteindelijk krijg je natuurlijk de siroopwafels te proeven.

Voor de Kamphuisen-rondleiding kun je een ticket kopen in de winkel, of online als je zeker wilt zijn van een plekje op een praktisch tijdslot. 

#5 De historische binnenstad

De historische binnenstad van Gouda ademt een rijke geschiedenis en dat is natuurlijk niet gek van een meer dan 750 jaar oude stad. Al in 1272 kreeg de stad haar stadsrechten! Wandelend door de historische straten word je omringd door de mooiste monumenten, herenhuizen en grachtenpanden. Vrijwel overal zie je het monumentenlogo wel op de gevel prijken. Opvallend leuk is hoeveel informatiebordjes er staan bij alle gebouwen, waarmee je makkelijk meer te weten kan komen over de geschiedenis van het pand.

Binnen de historische binnenstad zijn er enkele gebouwen die je zeker op je wandelroute door de stad moet opnemen. Het Zakkendragershuisje, gelegen naast de imposante Sint Janskerk, is een bijzonder overblijfsel. Dit huisje is het enige resterende muurhuisje van de dertig die ooit tegen de kerk aan stonden.

De Visbanken, overdekte galerijen uit 1588, bieden een leuk inzicht in het handelsverleden van Gouda. De ene zijde was voor de Goudse vishandelaren, die daar genoten van een lager belastingtarief, terwijl de andere kant gereserveerd was voor handelaren van buiten de stad.

Bij het verkennen van de binnenstad mag de imposante Gouwekerk niet ontbreken. Met een hoogte van 80 meter is dit meesterwerk de hoogste toren in de stad. Een ander opmerkelijk gebouw is de oude katholieke schuilkerk uit 1630, verscholen achter woonhuizen. Dit was ooit een geheime plek voor de katholieken in het protestantse Nederland van die tijd.

Het Joodse Poortje, op de plek waar ooit de Joodse begraafplaats lag, is nu een gedenkteken voor de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. 

Tip: koop de Goudse Straatjes-gids met de ‘Route Geveldieren’, waarmee kinderen op speelse wijze de afbeeldingen van geveldieren op historische panden kunnen opsporen.

Gouda

#6 De Sint Janskerk

De Sint-Janskerk is een icoon van Gouda en staat bekend als de langste kerk van Nederland. Het heeft namelijk een middenschip dat zich uitstrekt over een indrukwekkende lengte van 123 meter. De huidige kerk kwam tot stand na 1552, hoewel op dezelfde plek eerder al kerken stonden. De kerk onderscheidt zich niet alleen door haar immense omvang, maar ook door haar bijzondere ‘glazen’. 

Een van de meest opvallende kenmerken van de Sint-Janskerk is de verzameling van 72 gebrandschilderde glas-in-loodramen. Tijdens de wederopbouw van deze nieuwe kerk in 1552 schonken rijke geestelijken en edelen, waaronder de bisschop van Utrecht en Willem van Oranje, deze glas-in-loodramen aan Gouda. Deze ramen bevatten vaak afbeeldingen van de schenkers zelf, zodat voor iedereen duidelijk was wie de gulle gevers waren.

Twintig jaar na de bouw van de kerk brak de Opstand tegen Spanje uit, en Nederland verschoof hoofdzakelijk naar het protestantisme. De voorheen katholieke kerk kwam nu in protestantse handen terecht. Ondanks de beeldenstormen en vernielingen die veel kerken in die tijd troffen, bleef de Sint-Janskerk grotendeels onaangetast.

Verbazingwekkend genoeg zijn 61 van de originele glas-in-loodramen nog steeds aanwezig, wat getuigt van de buitengewone inspanningen om dit culturele erfgoed te behouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de waardevolle glas-in-loodramen veilig opgeborgen in kluisruimtes van bankgebouwen, en zelfs in de beschutting van duinen en boerderijen in de omgeving. Entreetickets en audioguides kun je bij de ingang kopen of van te voren online.

Tip: in december vind in de Sint Janskerk de Winterfair Gouda plaats, een van de leukste kerstmarkten van de omgeving.

#7 De Goudse Waag

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Gouda is de Goudse Waag, een historisch icoon dat trots aan de Markt staat. Als een van de oudste gebouwen in Gouda draagt de Waag uit 1668 een rijke geschiedenis met zich mee.

Eeuwenlang fungeerde dit gebouw als het kloppende hart van de nu beroemde kaashandel in de regio. Boeren kwamen hier samen om hun ladingen kaas te verhandelen. Die bedrijvigheid rondom de Waag wordt in de zomermaanden nog altijd voelbaar, wanneer de vroegere kaasmarkt wordt nagespeeld voor bezoekers.

Gouda De Waag

Wat de Goudse Waag zo indrukwekkend en monumentaal maakt, is de prachtige voorgevel. Opvallend is het witte reliëf dat het verhaal vertelt van de kaashandel in vroegere tijden. De uitgehouwen figuren wegen de kaas en maken notities, een eerbetoon aan die beroemde kaastraditie van Gouda. 

Direct voor de Goudse Waag staat een opvallend wegwijsbord dat met een overvloed aan bordjes naar monumenten en bezienswaardigheden wijst. Dit bord is voor ons haast een symbool van hoeveel er te doen en zien is in Gouda.

Tip: koop een entreeticket met audiotour om nog meer te weten te komen over dit historische gebouw.

#8 Gouwestrand op GOUDasfalt

Een originele plek onder de bezienswaardigheden in Gouda is het nog relatief nieuwe Gouwestrand op GOUDasfalt. Dit voormalige fabrieksterrein van de asfaltcentrale heeft een grote transformatie ondergaan en is nu de thuisbasis van GOUDasfalt.

GOUDasfalt is een artistieke hub waar creatieve ondernemers hun werkplaatsen en winkels hebben gevestigd. Wat ooit een industriële site was, is nu dé locatie van festivals, markten en evenementen in Gouda.

Bezoek zeker het ‘stadsstrand’ van Gouda bij het restaurant Gouwestrand. Deze toevoeging aan GOUDasfalt biedt bezoekers een zomerse oase van ontspanning. Omringd door zand en deels overdekt door tenten voor schaduw, nodigt het restaurant uit tot gezellig borrelen op zomerse dagen en fijn dineren op warme zomeravonden. Een niet te missen tip is de ‘loaded sweet potato fries’ met vegan kipsaté te proberen, echt een aanrader! 

Overigens is Gouwestrand niet alleen in de zomer geopend geopend. Binnen is er ook een mooie ruimte voor de koudere maanden, waardoor het stadsstrand van Gouda een bestemming is die het hele jaar door kan worden bezocht. 

#9 De hofjes van Gouda

De hofjes van Gouda zijn dé verborgen parels van de stad, die je alleen vindt als je weet dat ze er zijn en waar je moet zoeken. Ze zijn het resultaat van vrijgevigheid en barmhartigheid van rijke inwoners van Gouda die erfenissen gebruikten om onderdak te bieden aan oude dames en weduwen.

Een erg mooi voorbeeld is het Swanenburghshofje, gesticht in 1692 als een hofje van barmhartigheid. Elisabeth Nathans Bars, weduwe van de heer Swanenburgh, bepaalde in haar testament dat er een erf moest worden gekocht van haar erfenis om er twaalf huisjes voor oude vrijsters of weduwen te bouwen. Het hofje heeft nog steeds een sociale functie door mensen te begeleiden die kampen met maatschappelijke en/of psychosociale problemen.

Een ander Gouds hofje is het Hofje van Cincq, opgericht in 1700 en vernoemd naar Cornelis Cinq. Dit hofje, gebouwd vanuit zijn nalatenschap, bood onderdak aan arme mensen en was in zijn tijd een van de meest luxe hofjes van de stad.

Het Hofje van Jongkind, gesticht in 1702, is eveneens een voormalig hofje van barmhartigheid. Notaris Jongkind, zonder kinderen bij zijn overlijden, liet zijn fortuin na om een hofje te creëren voor arme oude weduwen en vrijsters zonder kinderen. Tegenwoordig heeft dit hofje een nieuwe bestemming gevonden als horeca met een erg leuk terras.

Het Hofje van Letmaet, opgericht in 1616 en genoemd naar Harman Letmaet, werd opgericht door de moeder van de naamgever. Zijn testament stond zijn moeder toe om met zijn geld iets liefdadigs te doen. Zij besloot zes woningen op een erf aan de Nieuwe Haven te laten bouwen. Hoewel de huisjes zijn verdwenen, staat er nog altijd een prachtige toegangspoort aan de Nieuwe Haven 274.

Ook het voormalige Weeshuis, dat nu dienstdoet als hotel, heeft een binnentuin die strikt genomen geen klassiek hofje is, maar daar wel wat van weg heeft. Met een schilderachtige binnenplaats en gezellig terras is dit een heel fijne plek voor een hapje of drankje.

Gouda Weeshuis Hotel

#10 Het voormalig weeshuis

Het voormalige weeshuis van Gouda draagt een geschiedenis met zich mee die teruggaat tot het jaar 1599. Dat was het jaar dat dit weeshuis zijn deuren opende om onderdak te bieden aan de minderbedeelde weeskinderen van de stad. Terwijl de welvarendere wezen hun thuis vonden in het Heilige Geestweeshuis, zorgde het Aalmoezeniersweeshuis voor degenen die het minder fortuinlijk hadden getroffen.

Het monumentale gebouw heeft na die oorsprong als weeshuis verschillende gedaanteveranderingen ondergaan. Na zijn beginjaren als Aalmoezeniersweeshuis heeft het gebouw perioden van leegstand gekend, diende het als openbare bibliotheek en heeft het zelfs momenten van verwaarlozing gekend.

Vandaag de dag is dit historische pand uitgegroeid tot een waar icoon van Gouda en vind je hier een van de mooiste hotels van Gouda. Met zijn knusse binnentuin, pittoreske rode luiken en uitnodigende poortje ademt het voormalige weeshuis een romantische sfeer. Als boetiekhotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda biedt het nu een unieke totaalervaring aan bezoekers van Gouda: van luxe kamers tot een restaurant dat zelfs een Michelinster heeft.

#11 Een boottocht over de grachten

Een van de leukste dingen om te doen in Gouda is het verkennen van de binnenstad door een boottocht over de grachten. Gouda is een van de mooiste grachtensteden van Nederland met een historisch centrum dat wordt doorkruist door waterwegen.

Bijzonder is de Turfmarkt, waar de kades wel heel erg laag zijn gebouwd. Aangezien de stad langzaam wegzakt, komt het water inmiddels tot net wel, net niet boven de kades uit. Vooral in de vroege zomer is de Turfmarkt een van de mooiste plekken in Gouda met vrolijke waterlelies op de gracht. 

Verschillende rederijen bieden deze betoverende ervaring aan, maar wij gingen op pad met Bootje Kaas. De bijzondere platte bootjes van Bootje Kaas zijn speciaal geschikt om onder de lage bruggen door te varen, waardoor je met deze boottocht op alle grachten kan komen. Terwijl je onder de bruggen door vaart, moet je soms even bukken of zelfs op de bodem van de boot gaan zitten. Dit zorgde voor veel plezie bij onze peuter, die steeds vol enthousiasme naar de bruggen wees en haar hoofd consequent bleef bukken, ook bij de hogere bruggen waarbij dat helemaal niet nodig was. 

Gouda Bootje Kaas

#12 De Markt

De Markt is een niet te missen bezienswaardigheid van Gouda. Het uitgestrekte marktplein, centraal gelegen rondom het gotische stadhuis, vormt het bruisende hart van de binnenstad. Met zijn min of meer driehoekige vorm – de noordzijde is wat gebogen – is de Markt uniek en anders dan veel andere marktpleinen. De iconische gebouwen die dit plein omringen, waaronder het bekende stadhuis en natuurlijk de beroemde Goudse Waag, maken het een fotogenieke plek.

Langs de kanten van de Markt vind je verschillende winkels en gezellige terrassen. Een opvallende verschijning aan de Markt is de tabakswinkel Van Vreumingen, die al meer dan 185 jaar bestaat. Deze authentieke winkel is een bekendheid onder locals. Ooit woonde de familie boven en runden zij op de begane grond hun winkel. De voormalige bedstede is nu een humidor, een bewaarplaats voor de beste sigaren.

Gouda Markt

Een grote favoriet aan de Markt is Casa Chow, een kleurrijke hotspot met originele menukaart. Deze streetfoodbar combineert smaken van over de hele wereld, variërend van Latijns-Amerikaans tot Aziatisch  street food. Met tapasachtige gerechten en een ruime keuze aan vegetarische en veganistische opties, heeft Casa Chow een heel leuk menu dat zowel voor ontbijt, lunch als avondeten een aanrader is. Het terras met uitzicht op het stadhuis is een heerlijke plek op warmere dagen. Wij lunchen daar met een lunchbox met lekkers zoals samosa’s en Vietnamese springrolls, en een vegan patatje rendang, gemaakt met oesterzwammen. 

Uiteraard is de Markt in de zomermaanden ook de plek waar de iconische Kaasmarkt van Gouda plaatsvindt, op het marktdeel voor de Waag.

#13 Het Gouda Museum

Aan een van de Goudse grachten staat het Museum Gouda, hét museum van de stad. Het is gehuisvest in het oude Catharina Gasthuis dat in 1367 werd gebouwd. Het springt direct in het oog met haar kenmerkende rode luiken en nodigt uit om de collectie met maar liefst 40.000 kunst- en geschiedenisvoorwerpen te bewonderen. De collectie staat in het teken van kunst en historie, waardoor je meer leert over de stadsgeschiedeins. Entreetickets kun je kopen bij de kassa of van te voren online.

Onderdeel van het museum is tegenwoordig de Gasthuiskapel direct ernaast. Deze stamt uit de vijftiende eeuw en heeft door de eeuwen heen gediend als roomskatholieke kapel. Aan de achterzijde van het museum, bij de Sint Jan, staat het prachtige Lazaruspoortje. Het oorspronkelijke poortje dateert uit 1609 en gaf toegang tot het leprozenhuis. Het poortje is versierd met afbeeldingen van leprozen die de kenmerkende lazarusklepper en aalmoezenschaaltjes vasthouden, terwijl bovenaan een afbeelding van Lazarus zelf prijkt. Het oorspronkelijke poortje werd verplaatst en hier in 1965 herbouwd. Nu geeft het toegang tot de tuin van het Museum Gouda.

#14 De historische molens van Gouda

Gouda heeft het geluk meerdere nog werkende molens te herbergen. Een opvallende verschijning is Molen ’t Slot met een oorsprong die teruggaat naar het jaar 1581. Gebouwd op de fundamenten van het oude kasteel van Gouda – vandaar ook de naam – rijst deze korenmolen sinds 1832 trots boven de stad uit. Hier wordt  nog altijd graan gemalen tot meel, waarmee de molen zijn historische rol voortzet.

Een andere bijzondere molen is De Roode Leeuw, een indrukwekkende ronde stenen stellingmolen die stamt uit het jaar 1727. Een stellingmolen is een extra hoge windmolen, vaak gelegen in gebouwd gebied, die door die hoogte toch wind kan vangen. Het is een van de oudste korenmolens van Nederland. Na een periode van stilstand van zestig jaar, onderging De Roode Leeuw in 1985 een restauratie en werd nieuw leven ingeblazen. Tegenwoordig draait en maalt hij weer als vanouds.

Niet alleen binnen de grenzen van het historische centrum, maar ook iets verder weg, staan nog twee andere imposante molens. De Mallemolen, een van de grootste poldermolens in Nederland, heeft als taak de bemaling in een uitgestrekt gebied. Zijn aanwezigheid is daarmee niet alleen historisch, maar ook essentieel voor het watermanagement van de omgeving.

Ook de Haastrechtse molen draagt bij aan de waterhuishouding. De molen is verantwoordelijk voor het bemalen van de aangrenzende Beneden Haastrecht-polder. Dit exemplaar is zelfs een van de slechts drie stellingpoldermolens in heel Nederland.

#15 De Legowinkel van Gouda

Toen wij vertelden met onze kinderen naar Gouda te gaan, kregen we direct allerlei kidsproof tips. De tip die het meest voorbijkwam? Die van de Playtoday. Ofwel: de LEGO Shop van Gouda! Met trots is in dit monumentale pand in het hart van de stad de grootste LEGO-winkel van Nederland gevestigd. Je vindt hier alle sets die op dit moment te koop zijn, maar ook oudere sets en exclusieve verzamelingen.

Bijzonder zijn zeker ook de schitterende vitrines waarin wisselende bouwwerken tentoongesteld worden. Denk bijvoorbeeld aan eeen echt aquarium met kleurrijke LEGO-creaties die een onderwaterwereld vormen. Iconisch is de gigantische Legotree. De boom ging viral op social media, waar de bouw te volgen was, en haalde zelfs het nieuws. Daarmee is de LEGO Shop niet alleen winkel, maar een unieke beleving die een bestemming op zichzelf is.

Natuurlijk is het hier niet alleen kijken, maar ook oefenbouwen en zeker kopen. Dat doe je het liefst bij de blokjesmuur met 144 variërende LEGO-stukken, waar je zelf een bak lego kan vullen. Je koopt een halve literemmer voor € 9,99, wat echt een koopje is in vergelijking met andere LEGO-winkels. 

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: