Reistips

Auto vakantieklaar maken: bereid je auto of camper voor op een lange rit

Hoe moet je je auto vakantieklaar maken? Je gaat met je auto een lange rit maken naar Zuid-Spanje of je gaat wekenlang met je camper op pad. Een lange autorit maken is voor iedereen een spannend avontuur dat nieuwe ervaringen en mooie herinneringen belooft. Maar voordat je de weg op gaat, is het cruciaal om je auto grondig voor te bereiden om zowel je veiligheid als je comfort tijdens de reis te garanderen. Wat moet je dan doen met jouw auto of roadtrip om je voor bereiden op een lange rit?

Van het controleren van technische parameters tot het inpakken van essentiële spullen, een goed voorbereide auto kan het verschil maken. In deze blog leiden we je door het proces om je auto voor te bereiden op een lange reis, zodat je goed bent voorbereid op je autovakantie of roadtrip! 

Kasteel Almourol in Portugal

Denk aan de verschillende vloeistoffen 

Voordat je op weg gaat, is het essentieel om te controleren of de vloeistofniveaus van je auto optimaal zijn. Controleer de motorolie bijvoorbeeld voordat je weggaat en overweeg deze te verversen als het aanbevolen olieverversingsinterval bijna is bereikt. Schone olie helpt de prestaties en efficiëntie van de motor te behouden. 

Tip voor op reis: wij controleren de motorolie van onze camper iedere week of iedere 1.000 kilometer nog eens extra voor de zekerheid. Omdat wij lange camperreizen maken, nemen we ook altijd motorolie mee op reis.

Zorg ervoor dat het koelvloeistofpeil ook voldoende is. Deze vloeistof is essentieel om te voorkomen dat je motor oververhit raakt. Een mengsel van koelvloeistof en gedestilleerd water is over het algemeen het beste. 

Als je auto een automatische transmissie heeft, zorg er dan voor dat de transmissievloeistof op het juiste niveau is voor soepel schakelen. Tot slot is ook het juiste remvloeistofpeil van groot belang voordat je op reis gaat. Een laag peil kan de remwerking van je auto in gevaar brengen.

Checklist Auto Vakantieklaar Maken

Inspecteer de banden goed 

Goed onderhouden banden dragen aanzienlijk bij aan je veiligheid en rijcomfort. Controleer ze daarom altijd voordat je besluit om de weg op te gaan. Zorg ervoor dat alle banden, inclusief de reserveband, de juiste bandenspanning hebben volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Wij gaan vaak maandenlang op pad met onze camper en checken de bandenspanning dan onderweg ook nog een aantal keer.

De juiste bandenspanning verbetert de brandstofefficiëntie en de wegligging. Voldoende profieldiepte biedt tractie, vooral in natte of gladde omstandigheden. Vervang banden met versleten loopvlakken om verminderde grip te voorkomen. Hiermee kan je pech met het voertuig op een vrij makkelijke manier voorkomen. 

Douro Vallei Portugal

Let op je remmen en verlichting 

Remmen en lichten zijn cruciaal voor jouw veiligheid en die van anderen op de weg. Voer de volgende controles daarom uit als je zeker wilt weten dat je je geen zorgen hoeft te maken tijdens je reis.

Controleer als eerste de remblokken op slijtage. Vervang ze als ze dun zijn, want versleten remblokken kunnen de remkracht beïnvloeden. Blijf ook als je ze goed hebt gecheckt – of laten checken, een kleine beurt voor een lange autovakantie is ook geen slecht idee – altijd alert op je remblokken. Wij hebben onze remblokjes van de camper wel eens vlak voor een reis laten checken en toch was na twee maanden intensief gebruik in Griekenland een garagestop nodig voor nieuwe blokjes.

Controleer voorafgaand aan je reis of alle remlichten, richtingaanwijzers en koplampen correct werken om je zichtbaarheid voor andere bestuurders te garanderen. Wij hebben ook standaard in onze auto en camper een setje nieuwe lampjes liggen. Gewoon gekocht bij de Action. Als er dan onderweg kapot iets kapot gaat, hoef je niet meteen een garage op te zoeken, maar kan je ze zelf even snel verwisselen.

Checklist Auto Vakantieklaar Maken

Paklijst essentiële autoitems

Naast het verzekeren van het feit dat je auto in orde is, kan het inpakken van de juiste items het net even wat makkelijker maken om je op je gemak te voelen tijdens je reis. Hier is een lijst met essentiële items om te overwegen mee te nemen:

Lees ook: de ultieme camper paklijst

  • Belangrijke documenten: Neem je internationaal rijbewijs, kentekenbewijs, verzekeringspapieren (groene kaart voor het buitenland) en eventueel benodigde vergunningen of vignetten mee.
  • Noodpakket: Neem spullen mee zoals een EHBO-kit, zaklamp, reflecterende driehoeken, hesjes en basisgereedschap voor kleine reparaties.
  • Vloeistoffen: Overweeg om motorolie en een trechter voor het vullen mee te nemen, als je op een lange reis gaat.
  • Reserveband en krik: Zorg ervoor dat je reserveband in goede staat is en goed is opgepompt. Neem een krik en een moersleutel mee om een lekke band te verwisselen.
  • Kaarten of GPS: Hoewel smartphones navigatie-apps hebben, kan het hebben van fysieke kaarten of een GPS-apparaat als back-up handig zijn, wanneer je internetbundel leeg is of je geen bereik hebt.
Renault Master Camper Bouwen

Printbare checklist Auto Vakantieklaar

Je merkt dat het goed voorbereiden van je auto of camper voor een lange reis meer is dan gewoon je tank volgooien. Een grondige controle van de technische toestand, de staat van de banden en remmen en het inpakken van essentiële spullen kunnen de veiligheid en het comfort van je reis aanzienlijk verbeteren. 

Een goed voorbereide auto of camper vermindert niet alleen het risico op pech, maar zorgt er misschien nog wel meer voor dat je met een gerust hart van het avontuur kunt genieten. Dus voordat je aan je volgende road trip begint, investeer tijd in een goede voorbereiding. 

Gebruik dan deze handige checklist om na te gaan of jouw camper of auto vakantieklaar is:

Checklist Camper Auto Vakantieklaar