Belize

Waarom wij Ambergris Caye in Belize niet aanraden

Ambergris Caye, gelegen vlak voor de kust van Belize, is een van de meest populaire bestemmingen in Belize. De ferry of een klein vliegtuig voor maar twaalf passagiers brengt je zo vanaf Belize City naar dit kleine paradijs met zee, stranden, luxe hotels en restaurants. 

Vanwege de nabijheid van het Belize Barrier Reef en de omliggende beschermde zeereservaten trekt Ambergris Caye toeristen van over de hele wereld die deze bijzondere onderwaterwereld willen ervaren. Van duiken in tussen tropische vissen tot ontspannen op het strand, de belangrijkste stad San Pedro op Ambergris Caye heeft tal van (water)activiteiten te bieden.

Dat klinkt als een must-visit paradijs, maar naast positieve kanten heeft Ambergris ook een negatieve kant. Ondanks de populariteit van deze eilandbestemming vinden wij eigenlijk dat Ambergris in Belize het niet waard is om te bezoeken. Waarom wij je aanraden om dit populaire eiland over te slaan in je reisroute door Belize?

Lees deze blog om meer te weten te komen over Ambergris Caye. Van de positieve redenen waarom het eiland zo ontzettend veel bezoekers trekt tot de nadelige kanten van deze populaire bestemming. Natuurlijk sluiten we ook af met een aantal geweldige alternatieven die wij je veel liever aanraden dan Ambergris!

Belize Ambergris

Waar ligt Ambergris in Belize en hoe kom je er?

Ambergris is een klein eiland voor de kust van Belize in het noorden van het land. Technisch gezien is Ambergris geen eiland, maar een schiereiland dat vanuit Mexico de Caribische zee inloopt. Maar omdat je niet vanaf Belize over land naar Ambergris kan, keuren wij het toch goed dat het vaak wordt aangeduid als een eiland. San Pedro is de grootste stad op Ambergris en dat zal dan ook de plek zijn waar je met de ferry aankomt op het eiland.

De populaire tegenhanger van Ambergris is Caye Caulker, ook gelegen in het noorden. De twee liggen dichtbij elkaar en horen bij de populairste bestemmingen in Belize. Je bezoekt beide eilanden met dezelfde twee ferryopties: met de ferry vanuit Belize City of met de speed ferry vanuit Mexico. Vanaf Belize City gaat regelmatig een ferry naar eerst Caye Caulker en dan Ambergris (San Pedro). Je kan ook naar het eiland reizen met een speed ferry vanuit Mexico – of andersom. Die is wel flink wat prijziger, maar zal je veel tijd besparen. Wij hadden achteraf veel spijt dat we deze speed ferry niet hadden genomen, toen we doorreisden naar Mexico.

Een ander – prijzig – alternatief is een korte vlucht. Vanaf het vliegveld bij Belize City vlieg je in 30 minuten in een klein vliegtuigje met plek voor maar 12 passagiers naar het eiland.

De positieve kanten van Ambergris

#1 Belize Barrier Reef en Shark Alley

Een van de belangrijkste attracties van Ambergris Caye is het Belize Barrier Reef en de beschermde zeereservaten in de buurt van het eiland. De meest populairste activiteit op Ambergris is duiken of zelfs snorkelen in de zeereservaten. Wat geweldig is, is dat de duikplekken vrij dicht bij de kust liggen en je daar dus al bent met een korte boottocht van 10 minuten.

In deze onderwaterparken krijg je de kans om te duiken met haaien, roggen en tropische vissen. Een van de mariene parken wordt zelfs Shark Alley genoemd, omdat je hier kunt duiken in zeer ondiep water omringd door haaien die aangetrokken worden door het geluid van de bootmotor. Klinkt dat gevaarlijk? Geen zorgen, deze activiteit is helemaal veilig, want verpleegsterhaaien zijn gelukkig ongevaarlijk.

Ambergris Caye Belize

#2 Bijzonder overnachten op luxe resorts

Een ander hoogtepunt zijn de luxe hotels van Ambergris Caye. Langs bijna de hele kustlijn zijn talloze hotels en resorts te vinden die gasten directe toegang tot de oceaan en vele luxevoorzieningen bieden. Of je nu wilt ontspannen in het zwembad, een drankje wilt drinken in de bar aan het water of de dag wilt afsluiten met een massage, veel gasten komen naar deze resorts om tot rust te komen.

Een van de meest populaire resorts in Ambergris is Victoria House Resort & Spa, met zijn grote buitenzwembad met ligbedden en wuivende palmbomen, omringd door een groene tuin. Een andere even populaire keuze is Ramon’s Village Resort voor ultieme luxe in een tropische omgeving met zandpaden, rieten daken, uitzicht op zee, palmbomen, een jungle tuin, een prachtige pier in de zee en een perfect buitenzwembad.

Lees meer: bijzonder overnachten op Ambergris

#3 Wateractiviteiten

Net als bij de meeste eilanden in het Caribisch gebied zijn er ook talloze wateractiviteiten te vinden op Ambergris Caye. Tot het aanbod horen leuke activiteiten als kajakken, catamaranzeilen, vissen op een authentieke vissersboot of het huren van een luxe boot. Omdat het stadje San Pedro vrij klein is, is het niet moeilijk om een plek te vinden waar je activiteiten kan boeken.

#4 De Engelse taal

Een andere reden die Belize zo populair maakt, is dat Engels de officiele taal is. Hoewel de meeste bevolking ook andere talen spreekt, is Engels de belangrijkste taal in Belize. Voor toeristen maakt dat het makkelijk communiceren op deze eilandbestemming, wat vooral door Amerikaanse bezoekers als een grote plus wordt gezien.

#5 Verse vis en zeevruchten

Een andere grote plus is het aanbod aan verse vis en zeevruchten op een eiland als Ambergris Caye. Van de vis van de dag tot kreeft en schelpdieren, de vele restaurants die je in San Pedro vindt, zijn vooral gespecialiseerd in het allerbeste eten uit de zee. Op de hoofdstraten vind je de meeste (vis)restaurants, van de Belizeaanse keuken tot El Salvadoraans, Caribisch en enkele Amerikaanse opties.

Belize Ambergris San Pedro

De negatieve kanten van Ambergris

Hoewel Ambergris Caye hiermee klinkt als de perfecte, tropische eilandbestemming in Belize, zouden wij je toch niet aanraden om deze op te nemen in je reisroute voor Belize.

#1 De hoge prijzen

In de eerste plaats is een vakantie op Ambergris erg duur. Op Ambergris Caye accepteert men zowel de Belizeaanse dollar als de Amerikaanse dollar (USD) in een verhouding van 2:1. Door de populariteit onder Amerikaanse toeristen zijn de prijzen in de loop der tijd gestegen en wordt er meer betaald met Amerikaanse dan Belizeaanse dollar. Waar je soms nog leest dat Ambergris een betaalbare bestemming is, is het dat al lang niet meer.

Gemiddeld betaal je in restaurants 15 USD voor taco’s, 30-35 USD voor een kreeftkebab, 12 USD voor ceviche, 11 USD voor een burger en 10 USD voor een simpele cocktail. Vergeleken met omliggende eilanden en andere Centraal-Amerikaanse bestemmingen liggen de prijzen hier vrij hoog.

Voor accommodatie kost een zeer goedkope hotelkamer ongeveer 80USD en bij resorts kunnen de prijzen snel stijgen naar 300-400USD per nacht. Dit is vooral het geval als je aan het water verblijft.

De activiteiten zijn ook prijzig. Een golfkarretje huren, het belangrijkste vervoermiddel op het eiland, kost rond de 35-40 USD per dag. Voor een duikuitrusting betaal je ongeveer 90 USD. Wil je een zonsondergangscruise maken? Dan betaal je rond de 80 USD per persoon.

Qua prijsniveau kun je Ambergris Caye vergelijken met het gemiddelde in de Verenigde Staten. 

#2 Erg toeristisch

Door de jaren heen is het eiland over-toeristisch geworden. Langs de stranden vind je hoofdzakelijk luidruchtige restaurants en bars. Overdag draaien de bars harde hiphop-muziek, waarmee in ieder geval dit deel van het eiland geen idyllische of rustige eilandsfeer heeft. In de avond zijn er veel feestjes met veel acohol en dronken toeristen. 

De meeste winkels in de hoofdstraten van San Pedro verkopen kleding en souvenirs. Het aanbod lijkt volledig gericht op toeristen. In het afgelopen decennium is de authenticiteit en eigen cultuur van dit Belizeaanse eiland vervaagd door de opkomst van nieuwe appartementen en luxe resorts. 

Ambergris Caye Belize

#3 Geen maaltijden op niveau

Hoewel er veel verse vis is, bestaat de rest van het menu vaak uit gefrituurde gerechten. Tussen het aanbod van frietjes, empanadas en Fry Jacks, een specialiteit, kan het moeilijk zijn iets culinairs of uberhaupt gezonds te vinden.

Bovendien kunnen de prijzen flink oplopen. Voor een maaltijd voor twee personen, met cocktails en vis, ben je al snel 100 USD kwijt. Als je genoeg hebt van taco’s of vergelijkbare gerechten, heeft Ambergris niet veel alternatieven vinden.

Belize Ambergris

#4 Een drukte aan golfkarretjes

Ambergris Caye heeft nauwelijks auto’s. Golfkarretjes zijn het belangrijkste vervoermiddel. In theorie zou dit een vredige omgeving moeten bieden. Maar omdat de golfkarretjes op benzine rijden, maken ze veel lawaai en stinkende uitlaatgassen. 

Dit maakt het eiland niet bepaald vredig en rustig, wat je wel zou verwachten op een Caribische bestemming. Ook ben je min of meer gedwongen langs de stranden te lopen om bij je bestemming te komen, als je niet tussen de golfkarretjes wilt wandelen.

#5 Weinig anders dan duiken

Afgezien van het duiken, zijn er niet veel andere natuuractiviteiten. Als je komt voor het duiken, is er genoeg te beleven voor zo’n 2-3 dagen. Maar zoek je landactiviteiten zoals wandelen, dan zijn er slechts enkele opties. De activiteiten in San Pedro zijn voornamelijk gericht op duiken, relaxen op het strand en restaurants.

Ambergris Caye Belize

#6 Niet het mooiste koraalrif

Als je naar Ambergris Caye komt om te duiken, kun je wellicht teleurgesteld worden. Hoewel er beschermde zeereservaten zijn, hebben de meeste koralen rondom Ambergris Caye een bruinige kleur in plaats van een regenboog aan kleuren. De koralen zijn wel gezond, maar bieden niet de tropische kleurervaring die andere omliggende eilanden, zoals Cozumel, wel hebben.

Het zicht onder water is redelijk goed, en het aantal en de variëteit aan vissen zou je als gemiddeld kunnen beschouwen. Voor wie nieuw is in duiken en snorkelen kan dat op deze bestemming nog steeds een plezierige ervaring zijn. Maar als je al op veel plekken hebt gedoken, kan het Belize Barrier Reef tegenvallen.

Ambergris Caye Belize

Conclusie: is Ambergris Caye in Belize een bezoek waard?

Als je op zoek bent naar een op Amerikaanse toeristen gerichte luxe resort-ervaring waar de cultuur, het eten en de taal meer vertrouwd zijn, dan is Ambergris Caye zeker voor jou.

Zoek je echter een exotische bestemming, waar je de lokale cultuur en keuken kunt ontdekken en je kunt onderdompelen in een andere taal en cultuur, dan raden we aan om Ambergris Caye over te slaan. Als duiken de hoofdreden van je bezoek is, zijn er betere opties te vinden. 

Ambergris Caye Belize

De leukste alternatieven voor Ambergris Caye 

Als je op zoek bent naar alternatieven voor een bezoek aan Ambergris Caye, dan helpen we je natuurlijk ook graag verder. Ben je op zoek naar de ultieme duikervaring? Of een eiland in Belize? Of naar de bijzondere cultuur van Midden-Amerika? Deze bestemmingen zijn daarvoor een betere keuze!

#1 Caye Caulker in Belize

Als je op zoek bent naar een meer budgetvriendelijke eilandervaring in Belize, moet je kiezen voor Caye Caulker. Het is een favoriet onder backpackers en de goedkopere, meer ontspannen tegenhanger van het eiland Ambergris. De ferry van Belize City naar Ambergris Caye stopt eerst bij Caye Caulker, waardoor dit een handig nabijgelegen alternatief is. Het staat bekend om zijn back-to-basic sfeer en accommodaties. De ontspannen sfeer, idyllische zonsondergangen en prachtige onderwaterwereld trekken veel toeristen naar het eiland. Caye Caulker’s motto is ‘go slow’, waardoor het de perfecte plek is om een paar dagen helemaal niets te doen.

#2 De natuur van Costa Rica

Ben je op zoek naar de mooiste natuur van Midden-Amerika, dan is Costa Rica een goede keuze. In dit land vol dieren en natuurparken kun je eindeloos veel avontuurlijke natuuractiviteiten ondernemen. Van het bekijken van schildpadden in Tortuguero tot het bewonderen van de zonsondergang aan de stranden van de Nicoya Peninsula, er is ontzettend veel te doen en zien. Bovendien is Costa Rica relatief klein, waardoor je veel kunt zien in korte tijd.

#3 Duiken in het Caraïbisch gebied

Voor de duikfanaten zijn de Caribische eilanden Curacao, Bonaire en Aruba absolute aanraders. Deze eilanden bieden topduiklocaties en prachtige stranden. Een uniek kenmerk van Bonaire is dat je direct vanaf het strand kunt duiken. Huur een week je duikuitrusting en stap zo het water in om de betoverende riffen te verkennen, zonder boottochten of excursies te moeten boeken!

#4 Cultuur in Guatemala

Guatemala is de perfecte bestemming voor cultuurliefhebbers. Op deze bestemming kun je jezelf verdiepen in de geschiedenis door de oude Maya-ruïnes van Tikal en Yaxha te bezoeken. Leer meer over hun cultuur en architectuur van eeuwen geleden. Avonturiers kunnen ook één van de vele actieve vulkanen beklimmen en zelfs een vulkaanuitbarsting van dichtbij meemake, zoals op de Acatenango, Pacaya en Santiaguito.

Mocht Ambergris Caye niet precies zijn wat je zoekt, dan heeft Midden-Amerika dus nog veel andere bestemmingen die wel de ervaringen bieden die je zoekt!