Wist je dat in Belize het allereerste reservaat voor jaguars is opgericht? Dat is Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, in de buurt van de kustplaats Hopkins. In een groene jungle kan je hier de mooiste hikes maken en wild spotten. Dat zal overigens niet snel een jaguar zijn, maar vogelaars en andere dierenspotters kunnen hier absoluut hun hart ophalen. Of kom je vooral voor die duik onder de waterval?
De hoogtepunten van Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary
In het park leven naar schatting tussen de 40 en 60 jaguars! En ook andere, grote katachtigen komen hier voor. Dat maakt Cockscomb een unieke plek voor wildliefhebbers. Helaas zullen maar weinig bezoekers een jaguar spotten, maar onmogelijk is het niet. Dat zal dan natuurlijk eerder ‘s nachts dan overdag zijn. Er zijn daarom ook nachttours met een park ranger mogelijk.
Tip: langs de toegangsweg naar Cockscomb staat een cool verkeersbord met een jaguar. Die waarschuwing hoef je overigens niet serieus te nemen, maar het bord is wel leuk voor een foto. Dat is ons overigens helaas niet gelukt.
Voor wie niet naar Cockscomb komt voor de jaguars, zijn er nog veel andere dieren te spotten. Vooral vogelspotters zullen Cockscomb geweldig vinden. Wij hebben absoluut geen verstand van vogels, maar vonden alle kleurrijke vogels alsnog adembenemend mooi.
Wij werden vooral naar Cockscomb getrokken vanwege de junglehikes en watervallen. De trails door de groene jungle zijn echt prachtig en een duik onder een waterval is heerlijk bij dit soort temperaturen.
Een andere toffe highlight is het vliegtuigwrak. Niet ver van het visitor center en op 100 meter vanaf de autoweg daarheen, ligt een oud wrak. Het vliegtuigje werd ooit gebruikt door een onderzoeker in het park. Hij ving jaguars en zette ze weer uit met zenders. Tijdens vluchten ving hij de signalen op om hun bewegingen in kaart te brengen. Tijdens een van die vluchten ging het mis. Door zwaar weer kwam het vliegtuig in de problemen en uiteindelijk stortte het hier neer, vlakbij de landingsbaan. De piloot wist het vliegtuigje knap goed te landen, want het is nog vrijwel intact. Alle passagiers overleefden de crash.
De hikes in Cockscomb
Cockscomb is een van de meest toegankelijke parken. Vrijwel alle hikes zijn in een paar uurtjes te doen en de meeste bezoekers combineren er daarom minstens twee. Op een plattegrond bij de ingang staan alle hikes aangegeven, inclusief lengte en moeilijkheidsgraad.
De paden zijn overigens allemaal goed aangelegd en onderhouden, dus daar zit de moeilijkheid niet in. De moeilijkheidsgraad zit vooral in de steilere stukken.
De ‘easy trails’ zijn vrijwel helemaal vlak. Populair zijn vooral de trails waarmee je kan tuben over de rivier. Voor 15 Belizean dollar kan je bij het visitor center een tube huren. Die neem je dan mee naar het begin van de tube route (tubing entrance op de kaart) en bij de exit verlaat je de rivier. Daarna loop je terug naar het visitor center.
De ‘moderate trails’ zijn ook zo zwaar niet en duren niet lang. Hier zal je wel af en toe wat stijgen en dalen. Wij liepen onder andere de ‘plane wreck trail’ en de ‘antelope trail’. De trail naar het vliegtuigwrak is maar 100 meter lang, dus moderate zouden wij dit niet noemen. Maar je moet wel een riviertje over en daarvoor gaat het pad even naar beneden en weer omhoog. De antelope trail is een van de langste routes met ruim 7 kilometer. Het is een toffe jungletocht onder de bomen en absoluut een aanrader.
Van de ‘strenuous trails’ is vooral de Tiger Fern Trail populair. Dit is een van de zwaarste routes in het park en brengt je naar de Tiger Fern Waterfall. Wij liepen in plaats daarvan de Ben’s Bluff Trail naar een waterval en uitkijkpunt. Er zaten een paar steile stukken in, maar je loopt in 30 tot 45 minuten al naar de waterval. Het water was koud, maar dat konden we in deze junglewarmte ook echt wel gebruiken.
Tip: vergeet je na een duik onder de waterval niet opnieuw met deet in te smeren.
De zwaarste hike is die naar de Victoria Peak. Zowel deze hike als die naar de Outlier Trail mag je niet zonder gids maken.
Welke trails wij uiteindelijk tijdens ons bezoek hebben gelopen? Vanaf het bezoekerscentrum gingen wij eerst naar het vliegtuigwrak. Daarna liepen we via de Tinamou Trail naar de Antelope Trail; die liepen we helemaal uit. Daarna liepen we nog naar de Ben’s Bluff-waterval en weer terug. We vertrokken rond 7 uur ‘s ochtends en waren rond 11 uur weer klaar, dus inclusief alle (foto)stops en het zwemmen bij de waterval. Zoals je ziet, kan je dus makkelijk meerdere trails met elkaar combineren.
Overnachten bij Cockscomb in Belize
Je kan in Cockscomb Park zelf overnachten. Op de website kan je precies teruglezen welke accomodaties er zijn (campings en verschillende kamers/huisjes). Bedenk wel dat die allemaal erg basic zijn en voor dat comfort ook nog vrij prijzig. Je kan alleen boeken via het park zelf, maar er is op de site geen boekingsfaciliteit. Op onze mailberichten om een slaapplek te boeken, werd helaas nooit gereageerd, dus wij raden aan om te bellen voor een reservering.
Cockscomb ligt vlakbij het kustplaatsje Hopkins. Wij zouden je daarom aanraden om daar een slaapplek te zoeken. Klik hier voor onze selectie van slaapplekken. Zelf sliepen we bij Coconut Row. Je zit in Hopkins in een klein en leuk strandplaatsje met supermarkten en eetgelegenheden. Dat is een stuk praktischer dan in het park zelf.
Tip: denk niet dat Tutzil Cottages een praktische oplossing is. Wij dachten hier op loopafstand van de parkentree te overnachten (zoals op de kaart op Booking.com aangegeven), maar dat bleek niet zo te zijn. In werkelijkheid is dit in Maya Center. Dus nog 10 kilometer voor de entree. Je hebt dan geen andere keus dan lopen of bij de eigenaar een taxidienst voor 20 USD enkele reis afnemen. Ook zit je in de middle of nowhere, dus kan je alleen bij de eigenaar je avondeten en ontbijt kopen (prijzig, geen aanrader). De kamers zelf zijn overigens ook niet om over naar huis te schrijven.
Hoe kom je bij het Cockscomb Park?
Cockscomb ligt in het hart van Belize, ongeveer ter hoogte van Hopkins. Het park ligt ongeveer 10 kilometer van de hoofdweg door het land. Het plaatsje waar de weg naar Cockscomb begint, heet Maya Center.
De makkelijkste manier om daar te komen, is met een eigen (huur)auto vanuit Hopkins. Het is een ritje van ongeveer 30 minuten. Het deel vanaf de hoofdweg kan nogal hobbelig zijn. Een 4WD is niet nodig voor deze gravelweg, maar rijd erg voorzichtig en let op de (vele) kuilen. Wij zouden een volgende keer zonder twijfel voor deze optie gaan en een auto (voor een dag) huren.
In Hopkins worden ook veel tours aangeboden. Soms is dat met gids, maar meestal komt het neer op slechts het vervoer (zonder parkentree). Wij zagen prijzen langskomen van 95 USD (dus 190 Belizean dollar). Een huurauto voor een dag heb je er dan al snel uit, als je met meerdere personen bent. In Hopkins zelf kan je een verhuurbedrijf vinden. (Tip: bedenk wel dat brandstof prijzig is in Belize en ga bij je kostenberekening dus niet alleen uit van de huurprijs.)
Daarnaast kan je nog een combinatie van openbaar vervoer en taxi proberen. Met een beetje geluk en afdingen kan je een taxi van Hopkins naar Cockscomb regelen voor 35 USD. Dat is behoorlijk prijzig, dus mogelijk ga je dan liever voor het openbaar vervoer. Vanaf Hopkins gaan bussen naar het zuiden; deze kunnen je afzetten bij de afslag naar Cockscomb in Maya Center. Deze bussen gaan alleen niet heel frequent.
Maar dan heb je nog 10 kilometer te overbruggen vanuit Maya Center. Dat kan natuurlijk lopend, maar dat is echt nog best een lang (en saai) stuk. Vanuit Maya Center kan je een taxi nemen. Die staan bijna altijd wel bij de afslag klaar en anders kan je er snel eentje regelen bij de giftshop daar. Een enkele rit kost 40 Belizean dollar (20 USD) en dat vinden wij behoorlijk fors.
Liften is tot slot ook een optie. Dat kan waarschijnlijk niet helemaal in een keer vanuit Hopkins naar Cockscomb. Ook bestaat de kans dat je voor de laatste 10 kilometer alsnog een taxi moet betalen, want het is nou ook geen komen en gaan van verkeer op die weg.
Andere praktische punten
- Je bent hier in de jungle, dus er zijn hier veel muggen. Maar dan ook echt veel muggen. Smeer je daarom in met heel veel deet en draag lange (luchtige) kleding. En zelfs dan zal je veel geprikt worden helaas.
- Vergeet je zonnebrand niet. Een groot deel van de hikes is in de schaduw van de bomen, maar in de zon verbrand je hier snel.
- Neem je zwemkleding mee voor een verfrissende duik.
- Het park heeft geen vaste openingstijden, maar er zijn niet altijd park rangers bij de entree om toegang te betalen. Betaal dan simpelweg achteraf.
- In het park is geen restaurant en bij het bezoekerscentrum kan je hoogstens een flesje cola of water kopen.
- Er zijn vogelspinnen en giftige slangen in het park. De vogelspinnen zul je overdag zelden zien, maar de slangen kan je tegenkomen. Wij waren daarom heel blij dat we onze stevige en hoge Keen hiking schoenen droegen.
- Hikeschoenen zijn dus prettig, maar voor de meeste trails niet essentieel.
- Alleen bij het visitor center staat een plattegrond. Dus maak hiervan een foto of download onze foto daarvan voor tijdens je bezoek.