Belize

Belize bezienswaardigheden: 10 mooiste plekken van Belize

Tot de mooiste Belize bezienswaardigheden behoren gigantische Maya bouwwerken, het grootste levende koraalrif ter wereld, weelderige jungle, schitterende bountystranden en het Caribische eilandleven. Wij kozen Belize als reisbestemming uit, omdat het praktisch tussen onze reisdoelen Guatemala en Mexico lag. In no time werden we verliefd op dit Caribische land dat de mooiste stranden combineert met schitterende jungle. Een Belize-rondreis hoort zeker op jouw bucketlist thuis! Welke bezienswaardigheden in Belize je dan zeker niet mag missen? Lees in deze blog over de 10 mooiste plekken van Belize.

Coconut Row | Hopkins | TheOrangeBackpack.nl

Belize tips: wat je vooraf moet weten

Hoewel Belize ligt ingeklemd tussen populaire bestemmingen als Guatemala en Mexico, is het een totaal ander land om je op voor te bereiden.

Leestip: al onze Belize-tips voor je reisvoorbereidingen.

#1 Let op de dollars. In Belize gebruiken ze Belizean dollars, maar je kan ook op vrijwel alle toeristische plekken betalen met dollars. Sterker nog: vaak staan de prijzen in US en niet BZN dollars genoemd. Dus let altijd goed op welke dollar wordt bedoeld. Op een menu wordt dit vaak aangegeven of staan de prijzen dubbel, maar let goed op als je mondeling een prijs bespreekt.

#2 Vergeet de exit fee bij de grens niet. Als je Belize verlaat, moet je bij de grens nog een exit fee in cash betalen. Dat was tijdens onze reis 40 BZN dollar (dus 20 USD). Maak dus niet de fout om al je geld precies op te maken en met lege handen aan de grens te staan.

#3 Laat je Spaanse woordenboek maar thuis. Kom je naar Midden-Amerika om je Spaans te oefenen? Dan is Belize misschien niet de ideale bestemming. In Belize is Engels de officiële taal, maar er worden ook veel andere talen gesproken zoals Afrikaans creools, oud-Duits, drie Maya-talen en Spaans.

#4 De beste reistijd voor belize is november tot april. In die periode loopt het hoogseizoen. In februari, maart en april is het land het droog en warm. Augustus, september en oktober wil je Belize misschien vermijden vanwege het orkaanseizoen. De maanden juni en juli horen bij het regenseizoen, maar erg veel zal het ook dan in Belize dan niet regenen.

#5 Trek een tot twee weken reistijd uit voor Belize. Belize is geen groot land, dus je hoeft geen maand uit te trekken om alles te zien. Met twee weken kan je zeker alle bezienswaardigheden van Belize bezoeken en genieten van relaxte dagen op het strand of bij je junglelodge. In een week kan je ook al veel van de hoogtepunten bezoeken, maar twee weken is wat ons betreft ideaal.

Cahal Pech Belize | The Orange Backpack

De perfecte reisroute voor Belize

De perfecte reisroute voor Belize combineert het tropische strand aan de kust met de groene jungle in het binnenland. Dit kleine land in Midden-Amerika, ingeklemd tussen bekende bestemmingen Guatemala en Mexico, is al in een tot twee weken te bereizen.

Leestip: perfecte rondreis door Belize, inclusief route en praktische tips.

#1 Jungleparadijs Punta Gorda. Begin in Punta Gorda, het uiterste zuiden van Belize, waar je vanaf Guatemala makkelijk met de boot vanuit Livingston of met de bus vanuit Rio Dulce kan komen.

#2 Jaguarreservaat Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary. Maak vervolgens een stop bij het allereerste jaguarreservaat ter wereld waar prachtige, niet te moeilijke hikes kan maken en kan zwemmen onder watervallen.

#3 De bountystranden van Hopkins. Bezoek de mooiste stranden van Belize in het kleine kustplaatsje Hopkins, waar je prachtige snorkel- en duikexcursies kan maken in het koraalrif van Belize en kan overnachten in idyllische beach cabanas.

#4 Het eilandleven op Caye Caulker (of Ambergris Caye). Relax op een van de ‘cayes’ (eilanden) van Belize, waar je niet veel meer doet dan cocktails drinken, zwemmen in de zee en van de zonsondergang genieten.

#5 San Ignacio en haar Mayasteden. Boek een junglelodge bij San Ignacio en bezoek vanaf daar de prachtige jungle van Belize, de mooiste Maya-steden en de beroemde ATM-grotten.

#6 Dagtrip naar Tikal in Guatemala. Maak een dagtrip naar de beroemdste Maya-stad van Midden-Amerika of steek de grens met Guatemala over om daar je reis te vervolgen.

Xunantunich Belize | The Orange Backpack

De 10 mooiste Belize bezienswaardigheden

#1 Het Belize Barrier Reef en The Great Blue Hole

Wist je dat Belize het grootste levende koraalrif ter wereld heeft? Als er iets is wat je in Belize niet mag overslaan, is het een snorkel- of duiktrip naar het Great Belizean Reef. Snorkelen tussen de haaien, roggen en tropische vissen is een prachtige ervaring en kan je op meerdere plekken in Belize doen. Veel reizigers denken voor een snorkel- of duiktour aan Caye Caulker of San Pedro op Ambergris, maar als je een meer rustige ervaring zoekt zonder talloze andere bootjes op het water, zit je in Hopkins nog veel beter voor een duik- of snorkeltour. Wij kozen ervoor om allebei te doen en zijn zowel op Caye Caulker als in Hopkins gaan snorkelen.

Ook vanaf zowel Hopkins als Caye Caulker kan je een duiktour boeken naar de beroemde Great Blue Hole. Dit is een gigantisch sinkhole voor de kust van Belize, waar je prachtig kan duiken met dieptes van meer dan 100 meter en stalagmieten, stalagtieten, koraal, bijzondere vissen en vele haaien. Sinds het door Jacques Cousteau werd uitgeroepen tot een van de vijf mooiste duiklocaties ter wereld, staat The Blue Hole op menig bucketlist. De stalagmieten, de stalagtieten, het koraal, de bijzondere vissen en de vele haaien zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Meer weten over deze unieke sinkhole? Kijk dan deze documentaire van Discovery!

Snorkling | Hopkins | TheOrangeBackpack.nl

#2 Het eilandleven op Caye Caulker

Wie het echte eilandleven in Belize wil opzoeken, komt al snel uit op Caye Caulker. De relaxte sfeer, idyllische sunsets en prachtige zeeleven trekken veel toeristen naar het eiland. Het motto van Caye Caulker is ‘go slow’ en het is dan ook de ideale plek om helemaal niks te doen. Wil je toch wat ondernemen? Ook dan is er gelukkig van alles te doen.

Leestip: wat te doen op Caye Caulker.

We noemden al de mogelijkheid om te snorkelen vanuit Caye Caulker in het Great Belizean Reef of te duiken bij The Great Blue Hole. Dit is dan ook gelijk de meest populaire excursie die op het eiland aangeboden. Andere activiteiten op Caye Caulker zijn het huren van een golfkarretje om het eiland rond te crossen (er zijn verder geen auto’s op het eiland), het genieten van het cocktail happy hour, iedere avond de zon onder te zien gaan, zeepaardjes en pelikanten te bekijken bij Iguana Reef en te zien waar het eiland ooit door een orkaan in tweeën is gespleten.

#3 De junglelodges van San Ignacio

San Ignacio is een van de mooiste bestemmingen van Belize vanwege haar prachtige jungle-omgeving met unieke junglelodges, spectaculaire Maya-tempels en onvergetelijke excursies. Een reis door Belize is niet compleet zonder een aantal dagen in het jungleparadijs van San Ignacio door te brengen. Hoewel het stadje zelf ook aardig is, kom je hier vooral voor een bijzondere overnachting buiten de stad in een van de onvergetelijke junglelodges.

Leestip: 10 bijzondere junglelodges bij San Ignacio.

De junglelodges en jungleresorts in de weelderige en groene jungleomgeving van San Ignacio bieden je de kans om in bijzondere bungalows, cabins of boetiekhotels in de middle of nowhere te overnachten. De junglelodges worden doorgaans omringd door exotische tuinen met buitenzwembad en grote bosgebieden met wandelpaden en wildlife. Vanuit sommige accommodaties, zoals het populaire Table Rock Jungle Lodge, kan je zelfs kajakken door de jungle!

#4 Maya-stad Xunantunich

Xunantunich is een van de mooiste Maya-bezienswaardigheden in Belize. Het grootste bouwwerk El Castillo is nog altijd het hoogste gebouw in heel Belize! Het complex bestaat uit meerdere pleinen, omringd met eeuwenoude Maya-bouwwerken.

Leestips: alles over de Maya-stad Xunantunich.

Tijdens je bezoek zal je direct zien dat niet de hele Maya-stad is uitgegraven. Een deel van Xunantunich bestaat uit begroeide heuvels, waaronder nog meer bouwwerken liggen. Je vindt hier niet alleen tempels, maar ook veel paleizen. El Castillo was bijvoorbeeld geen tempel, maar een paleis van de belangrijkste familie. Opmerkelijk en niet te missen zijn ook de uit steen gehakte tekens aan de zijkant van het bouwwerk. Dit zagen we bij geen enkele andere Maya-stad in Midden-Amerika. Je kan naar de top van El Castillo klimmen voor een prachtig uitzicht over Xunantunich en de jungle-omgeving. Ook andere bouwwerken en tempels kan je beklimmen. Maar omdat deze minder hoog zijn, is het uitzicht toch net wat minder spectaculair.

Je bezoekt het Maya-complex makkelijk vanaf San Ignacio, want het ligt langs de weg van de stad naar de grens met Guatemala. Er zijn misschien nog wel meer indrukwekkende Maya-steden in Belize te bezoeken, zoals Lamanai en Caracol, maar deze zijn minder makkelijk te bereiken. Caracol ligt namelijk diep in de jungle en bezoek je met een lange dagtour vanuit San Ignacio. Lamanai ligt in het noorden van Belize en kan je alleen bezoeken door een omweg langs het verder weinig interessante Orange Walk te maken.

Leestip: wat te doen in San Ignacio.

#5 Het eilandleven op Ambergris Caye

Naast Caye Caulker is ook San Pedro op Ambergris Caye een populaire eilandbestemming. Technisch gezien is Ambergris geen eiland, maar een schiereiland dat vanuit Mexico de Caribische zee inloopt. Maar omdat je niet vanaf Belize over land naar Ambergris kan, keuren wij het toch goed dat het vaak wordt aangeduid als een eiland. San Pedro is de grootste stad op Ambergris en dat zal dan ook de plek zijn waar je met de ferry aankomt op het eiland.

Ambergris wordt vaak het Bali van Belize genoemd vanwege de hippe hotspots, toeristische voorzieningen en mooie accommodaties. Net als op Caye Caulker is de belangrijkste activiteit hier snorkelen en duiken, maar kan je hier ook golfkarretjes huren om over het eiland te crossen, geniet je van de mooiste zonsondergangen en kan je heerlijk eten bij de vele restaurants. Verder kom je hier vooral luieren op het strand. Secret Beach is het mooiste strand op Ambergris en hoewel het niet erg geheim is, ligt het wel wat ver van San Pedro en kan je hier het beste (en goedkoopste) komen met een gehuurd golfkarretje.

Belize Ambergris

#6 De bountystranden van Hopkins

In het kleine vissersdorp Hopkins in Belize wordt tegenwoordig niet alleen meer gevist. De prachtige stranden en blauwe zee hebben inmiddels zo veel reizigers naar Hopkins gelokt dat toerisme de belangrijkste inkomstenbron is. Het is dan ook een van de mooiste strandplekjes in Belize met in de omgeving zo veel mooie plekken. Toch heeft het kleine plaatsje nog altijd een ontspannen sfeer en wordt het zeker niet overspoeld door toeristen.

Leestip: leukste dingen om te doen in Hopkins.

De hoogtepunten van Hopkins? Dat zijn met name het idyllische, Caribische strand en ontspannen sfeer van Hopkins. Hoewel er enerzijds niet veel te doen is, kan je hier makkelijk een aantal dagen doorbrengen. Niet alleen met luieren op het prachtige strand, maar ook met een aantal onvergetelijke activiteiten zoals ziplinen door de jungle en een nachtelijke bioluminescence tour. Om de strandervaring compleet te maken, kan je bijzonder overnachten in strandcabins op het Hopkins-strand. Wij sliepen in een idyllische strandcabana van Coconut Row, maar ook bijvoorbeeld The Lodge at Jaguar Reef en Hopkins Bay Belize bieden onvergetelijke strandaccommodaties.

Leestip: 8x bijzonder overnachten in Hopkins.

Hopkins Belize

#7 Jaguarreservaat Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Belize is het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, het allereerste jaguarreservaat ter wereld waar je helemaal op kan gaan in de groene jungle. In het park leven naar schatting tussen de 40 en 60 jaguars! En ook andere, grote katachtigen komen hier voor. Dat maakt Cockscomb een unieke plek voor wildliefhebbers. Helaas zullen maar weinig bezoekers een jaguar spotten, maar onmogelijk is het niet. Dat zal dan natuurlijk eerder ‘s nachts dan overdag zijn. Er zijn daarom ook nachttours met een park ranger mogelijk.

Leestip: hiken in Cockscomb Park.

Cockscomb draait vooral om de prachtige hikes die je kan maken. Cockscomb is een van de meest toegankelijke parken. Vrijwel alle hikes zijn in een paar uurtjes te doen en de meeste bezoekers combineren er daarom minstens twee. Op een plattegrond bij de ingang staan alle hikes aangegeven, inclusief lengte en moeilijkheidsgraad. Aanraders zijn de trails naar het vliegtuigwrak en naar de watervallen waar je een verfrissende duik kan nemen.

Plane wreck | Cockscomb Basin | TheOrangeBackpack.nl

#8 De Actun Tunichil Muknal-grotten

Een van de meest geroemde bezienswaardigheden van Belize is de guided Actun Tunichil Muknal-tour die je vanaf San Ignacio kan boeken. Deze excursie wordt geroemd als een van meest unieke plekken in Belize en is zeker totaal anders dan de meeste plekken die je in Midden-Amerika kan bezoeken. De tour brengt je namelijk naar een eeuwenoude Maya-grot, waar ooit menselijke offers werden gebracht.

Waar een bezoek aan Maya-ruïnes normaal gesproken weinig fysieke inspanning vraagt, is de ATM-tour een bijzonder avontuur. Na een korte, maar inspannende hike door de jungle bereik je de ingang van het grottenstelsel. Het stelsel staat voor een groot deel onder water, dus je zal moeten zwemmen door de grotten om bij de grot uit te komen waar de tour om draait. In de grotten is het pikkedonker en komt het enige licht van de hoofdlampen van jou, de gids en de rest van de groep. Helaas mag je geen foto’s maken tijdens de tour.

Als je dan bedenkt dat de ATM-grot een oude Maya-offerplek is waar veel botten zijn gevonden en nog altijd liggen, begrijp je dat dit een van de meest avontuurlijke dingen is om te doen in San Ignacio. De tour is fysiek inspannend en je moet redelijk fit zijn om al dit zwem- en klauterwerk goed te volbrengen.

#9 Jungleparadijs Punta Gorda

Punta Gorda is een bezoek waard vanwege haar prachtige watervallen, jungle en kleine Maya-tempels, gecombineerd met de mooiste accommodaties van Belize. Tel daarbij op dat dit deel van Belize niet wordt overspoeld door reizigers en je snapt dat je hier kan rekenen op een prachtige jungle-ervaring.

Omdat Punta Gorda zo zuidelijk in Belize ligt, is het namelijk geen uitgekauwde, toeristische bestemming. Punta Gorda is daarom een wat meer onontdekte parel, waar je in alle rust van de jungle van Belize kan genieten. Er is niet bijzonder veel te doen in Punta Gorda. Het is een rustig dorpje met lokale restaurants waar je heerlijk kan eten. Je kan hier je eerste geld voor Belize pinnen, genieten van lekker eten, een snorkeltour in de zee boeken en de jungle verkennen.

Verspreid door de jungle vind je niet alleen prachtige watervallen en wat kleinere Maya-steden en ruïnes, maar ook schitterende cottages en jungleresorts die een bestemming op zich zijn. Wij sliepen bij Hickatee Cottages, een kleinschalige ecolodge met comfortabele cottages, een warm bad aan vriendelijkheid en een fantastische jungle experience. Het is maar 15 minuten fietsen vanaf Punta Gorda – er zijn gratis fietsen te leen – maar je waant je volledig in een andere wereld. Andere bucketlistovernachtingen bij Punta Gorda zijn bijvoorbeeld het luxe Copal Tree Lodge of het kleinschalige  The Lodge at Big Falls.

Leestip: bijzonder overnachten in Punta Gorda.

#10 Dagtrip naar Tikal in Guatemala

San Ignacio ligt zo dicht bij de grens met Guatemala dat een dagtour naar dit buurland een logische keuze is, als je Guatemala niet sowieso al bezoekt. Wij raden je aan om vanaf San Ignacio een dagtour naar Tikal in Guatemala te doen om een van de beroemdste Maya-ruïnes in Midden-Amerika te bezoeken. Als je genoeg tijd en energie hebt, kun je onderweg ook een stop maken bij de minder bekende, maar net zo grootse Yaxha-ruïnes voor de meest magische zonsondergang vanaf de top van een oude piramide.

Reken er wel op dat het gaat om een behoorlijk pittige dagtrip, want de reisafstanden zijn aanzienlijk en je moet ook nog rekenen op wat tijd voor de grensovergang. Wij kozen er daarom zelf voor om zelfstandig naar Tikal te reizen en niet met een dagtour, zodat we hier ook een of meerdere nachten konden doorbrengen voor een rustiger tempo. We trokken er zelf nog meer tijd voor uit: we verbleven eerst twee nachten bij de Yaxha-tempels, vervolgens een nacht bij de Tikal-stad en brachten tot slot nog twee dagen door op het schiereilandje Isla de Flores.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: