Belize

Backpacken in Belize: praktische tips en leuke weetjes

Heb je ooit van Belize gehoord? Mooi, dan heb je al een voorsprong op ons voordat wij naar dit prachtige land in Midden-Amerika reisden. Voor ons was vooral de ligging van Belize op de kaart – Caribische stranden, eilanden, prachtig rif en tussen onze wishlist bestemmingen Guatemala en Mexico in – de reden om in Belize te backpacken. We hadden dan ook geen idee hoe we ons op deze mystery bestemming moesten voorbereiden. Maar daar kunnen we jou wel een handje bij helpen. Lees snel verder voor onze fun facts en praktische tips voor backpacken in Belize!

Xunantunich Belize | The Orange Backpack
Cockscomb Basin | Belize | TheOrangeBackpack.nl
Coconut Row | Hopkins | Belize | The Orange Backpack

Tips voor backpacken in Belize

#1 Waar ligt Belize?

Dit onbekende paradijs ligt in Midden-Amerika aan de Cariben. Het ligt tussen Guatemala en de Caribische kust, maar ten zuiden van Mexico. Het land is de perfecte mix van Guatemala en Mexico: exotische jungle, eeuwenoude Maya-tempels, snorkelen in koraalriffen en tropische stranden met wit zand.

#2 Er is meer dan Caye Caulker en de Belize Blue Hole

Sommige reisroutes pakken Belize als een soort bonusbestemming mee, bijvoorbeeld in combinatie met Mexico of Guatemala. Dat is absoluut een toptip, maar houd het dan niet alleen bij het meest bezochte eiland Caye Caulker of de Belize Blue Hole die bovenaan veel bucketlists van duikers staat. Er is zo veel meer te zien en doen! Wat dacht je van jungle hikes in Cockscomb Park, de Maya-tempels bij San Ignacio en de bountystranden van Hopkins?

#3 Let op de dollars

In Belize gebruiken ze Belizean dollars, maar je kan ook op vrijwel alle toeristische plekken betalen met dollars. Sterker nog: vaak staan de prijzen in US en niet BZN dollars genoemd. Dus let altijd goed op welke dollar wordt bedoeld. Op een menu wordt dit vaak aangegeven of staan de prijzen dubbel, maar let goed op als je mondeling een prijs bespreekt. Op het moment van schrijven, was 1 US dollar gelijk aan 2 Belizean dollars.

#4 Vergeet je Deet niet

In de junglegebieden van Belize zijn zo veel muggen dat daar haast geen Deet tegenop kan. Wij kozen daarom voor luchtige, maar bedekkende kleding aan. Onze ultieme inpaktip voor Belize is daarom sterke Deet en bedekkende, maar niet te warme kleding. Maar weet wel dat ook dit geen garantie tegen muggensteken is. Vooral ik werd dagelijks lek geprikt.

#5 Belize is veel duurder dan omliggende landen

Het prijsniveau in Midden-Amerika staat bij reizigers bekend als redelijk goedkoop. Maar niet in Belize. Voor een basic hotel betaal je al snel omgerekend 50 euro, dus veel meer dan in omliggende landen. Hostels en budgetaccommodaties vind je in Belize ook minder dan je van Midden-Amerika gewend bent. Hoge prijzen vind je niet alleen in de toeristische hoek. Ook de prijzen in de supermarkt zijn in Belize vrij hoog. Om je een idee te geven wat reizen door Belize kost, hebben wij de prijzen in deze blog (snel online) op een rijtje gezet.

#6 Belize heeft de mooiste junglelodges en luxury resorts

Wij waren onder de indruk van de prachtige slaapplekken die Belize te bieden heeft. Wij sliepen in cabanas op bountystranden, in prachtige junglelodges en in luxueuze, maar kleinschalige resorts. Het was allemaal even adembenemend mooi. Neem dus voor je reis naar Belize even de tijd om jouw bucketlist voor mooie slaapplekken bij te werken. Want je gaat het waarschijnlijk allemaal in dit land kunnen afvinken!

Ka'ana Resort | San Ignacio | Belize
Snorkling | Hopkins | Belize | The Orange Backpack
Xunantunich Belize | The Orange Backpack

#7 De grens met Guatemala staat niet helemaal vast, maar is er wel

Wist je dat de grens tussen Belize en Guatemala ter discussie staat? Guatemala betwist deze grens en vindt dat Belize bij haar grondgebied hoort. Daar is Belize zelf het niet helemaal mee eens, maar deze discussie is nog altijd niet beslecht. Op veel kaarten wordt de grens daarom ook met een stippellijn aangegeven. De laatste update die wij meekregen, was dat in beide landen een referendum is gehouden over de vraag of dit aan een internationaal hof moet worden voorgelegd. Lees dit uitgebreide artikel op Wikipedia om meer te leren over de koloniale achtergrond van dit conflict!

Let op: dat de grens ter discussie staat, betekent niet dat er geen grens is. Dat betekent dus gewoon stempels in je paspoort, veel formulieren invullen, tassen door de scanner, etc.

#8 De afstanden zijn erg klein, maar vervoer kan lang duren

Belize is maar een klein land, ongeveer de helft van Nederland, en heeft nog geen 400.000 inwoners. Het land is dus echt heel klein en dat betekent dat de afstanden ook niet groot zijn. Je bent dus zo van de ene bestemming op de andere. Tenminste: als je de tocht met de auto zou doen, maar een taxi is helaas erg duur. Het enige vervoermiddel dat wel goedkoop is, is de lokale bus. Dat zijn een rammelende, oude Amerikaanse schoolbussen die in een extreem langzaam tempo door het land trekken. Een fantastische local experience, maar een die je haast doet vergeten hoe klein Belize is.

#9 Een uitstapje naar Guatemala of Mexico is zo gemaakt

Als Belize je hoofdbestemming is, neem dan vooral in overweging om ook een of meerdere dagen in buurlanden Guatemala en Mexico door te brengen. Zo ligt de populaire junglebestemming San Ignacio zo dicht bij de grens met Guatemala, dat daar dagtripjes naar de Maya-ruïnes van Tikal worden aangeboden. Wij maakten vanuit San Ignacio een trip van maar liefst vijf dagen naar Guatemala. In die tijd bezochten we naast Tikal ook de Maya-ruïnes van Yaxha en het stadje Flores. Ook in Mexico ben je in mum van tijd. Wist je dat er vanaf het eiland Caye Caulker en vanaf San Pedro op Ambergris directe bootverbindingen met Mexico zijn? Wel wat prijzig, maar supersnel!

#10 Vergeet de exit fee bij de grens niet

Als je Belize verlaat, moet je bij de grens nog een exit fee van 40 BZN dollar in cash betalen (dus 20 USD). Maak dus niet de fout om al je geld precies op te maken en met lege handen aan de grens te staan.

Plane wreck | Cockscomb Basin | TheOrangeBackpack.nl
Caye Caulker | Belize | The Orange Backpack
Hickatee Cottages | Punta Gorda | TheOrangeBackpack.nl

#11 Laat je Spaans-Nederlandse woordenboek maar thuis

Kom je naar Midden-Amerika om je Spaans te oefenen? Dan is Belize misschien niet de ideale bestemming. In Belize is Engels de officiële taal en kan je dus overal heerlijk in het Engels terecht. Dat was op onze trip door Midden-Amerika ideaal, want zo kon Sebastiaan in Belize eens het woord doen. De rest van de reis moest ik alle gesprekken voeren in mijn basic Spaans. Overigens betekent dat niet dat niemand in Belize Spaans spreekt. Naast Engels worden er veel andere talen gesproken, waaronder Spaans, Afrikaans creools, oud-Duits en drie Maya-talen.

#12 Belize is een smeltkroes van culturen

Wij waren verbaasd hoe een klein land als Belize met nog geen 400.000 inwoners zo’n schat aan culturen kan hebben. Dat begint al bij de afstammelingen van de oude Maya’s, waarvan Belize drie grote stammen heeft. Zij spreken vaak nog hun eigen Maya-taal en houden hun gebruiken en cultuur in stand. Een andere bijzondere bevolkingsgroep zijn de Garifuna. Dat zijn afstammelingen van een slavenschip dat schipbreuk leed en zich daarna als vrije mensen in het Caribisch gebied hebben gevestigd. Hun taal, muziek en cultuur is Afrikaans met Caribische invloeden. Daarnaast zal je waarschijnlijk ook de traditionele mennonieten tegenkomen. Je herkent ze makkelijk aan hun ouderwetse kleren a la Little House on the Prairie. Hun taal is een soort oud-Duits en ze stammen af van religieuze groepen uit Europa. Kan jij het nog bijhouden?

#13 Belize heeft het grootste levende rif ter wereld

Als er iets is wat je in Belize niet mag overslaan, is het een snorkel- of duiktrip naar het Great Belizean Reef. Snorkelen tussen de haaien, roggen en tropische vissen is een prachtige ervaring. En voor duikers schijnt de Great Blue Hole een van de beste duikplekken ter wereld te zijn.

#14 De beste reistijd voor Belize is februari-april

Het hoogseizoen loopt van november tot april. In februari, maart en april is het land het droog en warm. Augustus, september en oktober wil je Belize misschien vermijden vanwege het orkaanseizoen. De maanden juni en juli horen bij het regenseizoen, maar erg veel zal het ook dan in Belize dan niet regenen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: