Belize

San Ignacio in Belize: unieke Maya-tempels en junglelodges

San Ignacio is een van de mooiste bestemmingen van Belize vanwege haar prachtige jungle-omgeving met unieke junglelodges, spectaculaire Maya-tempels en onvergetelijke excursies. Een reis door Belize is niet compleet zonder een aantal dagen in het jungleparadijs van San Ignacio door te brengen. Wij brachten meerdere dagen door in zowel het stadje San Ignacio als in de prachtige jungle-omgeving. Lees in deze blog onze praktische tips voor jouw bezoek aan dit jungleparadijs en over de leukste dingen om te doen in San Ignacio.

xunantunich | San Ignacio | Belize

Hoe kom je in San Ignacio in Belize?

Anders dan veel andere toeristische bestemmingen in Belize ligt Hopkins in het binnenland. In het Cayo District aan de Macal River om precies te zijn. De junglestad ligt ongeveer halverwege het land en zo ver landinwaarts dat de grens met Guatemala niet ver is. Je kan San Ignacio in Belize dan ook makkelijk bezoeken vanuit zowel Guatemala als vanuit bestemmingen in Belize.

Wist je dat: de grens tussen Belize en Guatemala ter discussie staat? Guatemala betwist deze grens en vindt dat Belize bij haar grondgebied hoort. Daar is Belize zelf het niet helemaal mee eens, maar deze discussie is nog altijd niet beslecht. Op veel kaarten wordt de grens daarom ook met een stippellijn aangegeven. Reken overigens wel bij de grens gewoon op je exit fee, paspoorten, stempels, etc.

San Ignacio is makkelijk te bereiken vanuit andere bestemmingen in Belize, zoals Hopkins of Punta Gorda in het zuiden of de eilandbestemmingen Caye Caulker en San Pedro op Ambergris Caye. De lokale bus is het goedkoopste vervoermiddel in Belize. Waarschijnlijk zal je een overstap met de lokale bus moeten maken in Belize City of hoofdstad Belmopan. Hoewel de afstanden niet groot zijn in Belize, zal je er met de lokale bus toch nog best lang over doen. De rammelende, oude Amerikaanse schoolbussen trekken in een extreem langzaam tempo voor het land. Een fantastische lokale en authentieke ervaringen, maar een die je haast doet vergeten hoe klein Belize is. Een huurauto of taxi is natuurlijk nog makkelijker om Belize te verkennen, maar erg prijzig.

Let op: als je een van de geweldige junglelodges van San Ignacio boekt, slaap je waarschijnlijk niet in de stad, maar in de jungle daarbuiten. Het is dan wat lastiger om daar te komen met de normale bus, dus check goed met je accommodatie. Mogelijk hebben ze ook een ophaalservice of is het handiger om voor een paar dagen een huurauto te huren. Taxi’s zijn namelijk best prijzig.

Ka'ana Resort | San Ignacio | Belize
Cahal Pech Belize | The Orange Backpack

Overnachten in San Ignacio: unieke junglelodges en jungleresorts

San Ignacio heeft als een van de populairste bestemmingen in Belize veel fijne slaapplekken, zowel in de stad zelf als in de groene jungle buiten de stad. Wij kozen ervoor zowel in de stad zelf een paar nachten te boeken als een aantal dagen door te brengen in een mooie junglelodge, zodat we beide kanten van San Ignacio konden ervaren. Heb je niet de luxe van zoveel reistijd? Kies dan sowieso voor een van bijzondere overnachtingen buiten de stad en boek een van de onvergetelijke junglelodges van San Ignacio.

Let er wel op dat het wat lastig kan zijn om met openbaar vervoer bij de afgelegen junglelodges te komen. Veel accommodaties bieden een handige shuttleservice en het is een aanrader om daar gebruik van te maken, want taxi’s zijn hier behoorlijk duur. Bij ons jungleresort was een soort taxiservice inbegrepen en daar hebben we dan ook goed gebruik van gemaakt.

De mooiste hotels en junglelodges van San Ignacio:

#1 The Lodge at ChaaCreek voor een prachtige lodge vlakbij het centrum van San Ignacio, gelegen aan de Macal-rivier. Je slaapt hier in cottages met een palmrieten dak en met een eigen veranda en uitzicht op de jungle. Er is een zwembad, eigen jungleterrein, een restaurant met lokale gerechten en een wellness.

#2 Falling Leaves Lodge voor een mooi boetiekhotel met een locatie aan de rand van het centrum vlakbij de Cahal Pech-ruïnes. De ruime en mooi ingerichte hotelkamers hebben een prachtig uitzicht op de jungletuin. Er is gratis parkeergelegenheid, een eigen restaurant en een tuin met terras.

#3 Ka’ana Resort voor een kleinschalig resort met tropische tuinen en sfeervolle casitas. Dit was onze mooiste slaapplek tijdens onze reis door Belize vanwege de gastvrijheid van het personeel, de prachtige tuinen, de schitterende casitas met natuurlijke materialen en eigen patio, het fijne zwembad en de biologische moestuin. Een verblijf bij Ka’ana Resort staat garant voor een onvergetelijke ervaring.

#4 Table Rock Jungle Lodge voor een kleinschalig resort met ecolodges aan de Macal River, gelegen op het terrein van een oude plantage. Verspreid over een groot terrein liggen een tiental junglelodges middenin de natuur. Voor een geweldige tijd in San Ignacio hoef je het jungleresort niet eens te verlaten. Er zijn meerdere wandelroutes, je kan vanaf hier kajakken op de Macal River en de eigen kinderboerderij bezoeken. Er is een eigen restaurant en een zwembad.

#5 Sweet Songs Jungle Lodge voor een van de populairste junglehotels in San Ignacio. Sweet Songs ligt behoorlijk wat kilometers ten zuiden van San Ignacio, waar het een prachtige ligging heeft middenin de jungle en met de mooie Belize Botanical Gardens in de buurt. De luxe bungalows hebben allemaal een eigen patio waar je wildlife zoals toecans, neusbeertjes en brulapen kan spotten. Er is een eigen restaurant, een buitenzwembad, een bar en de mogelijkheid om te tuben op de rivier.

#6 Pine Ridge Lodge voor een bucketlistresort in het Mountain Pine Ridge Forest Reserve in de buurt van de schitterende waterval Big Rock Falls. Van alle lodges bij San Ignacio scoort deze altijd de hoogste reviewcijfers. De accommodaties van Pine Ridge Lodge bieden uitzicht op de bergen en zijn voorzien van een patio met uitzicht op de jungletuin. Je overnacht hier ver van de bewoonde wereld, maar met een eigen restaurant, excursies vanaf de lodge en prachtige jungle-omgeving hoef je ook nergens anders te zijn.

Ka'ana Resort | San Ignacio | Belize
Ka'ana Resort | San Ignacio | Belize

Toeristische kaart van San Ignacio

Wat te doen in San Ignacio

Hoewel het stadje San Ignacio erg gezellig is met een sfeervol plein, veel restaurants en gezellige winkels, komen reizigers hier vooral voor de mooie omgeving van het Cayo-district. Vanuit San Ignacio bezoek je de mooiste Maya-tempels van Belize en geniet je van een schitterende jungle-omgeving. Lees verder over de leukste dingen om te doen in en om San Ignacio.

#1 Xunantunich, hoogste Maya-tempel in Belize

Xunantunich is een van de mooiste Maya-bezienswaardigheden in Belize. Het grootste bouwwerk El Castillo is nog altijd het hoogste gebouw in heel Belize! Het complex bestaat uit meerdere pleinen, omringd met eeuwenoude Maya-bouwwerken.

Leestips: alles over de Maya-stad Xunantunich.

Tijdens je bezoek zal je direct zien dat niet de hele Maya-stad is uitgegraven. Een deel van Xunantunich bestaat uit begroeide heuvels, waaronder nog meer bouwwerken liggen. Je vindt hier niet alleen tempels, maar ook veel paleizen. El Castillo was bijvoorbeeld geen tempel, maar een paleis van de belangrijkste familie. Opmerkelijk en niet te missen zijn ook de uit steen gehakte tekens aan de zijkant van het bouwwerk. Dit zagen we bij geen enkele andere Maya-stad in Midden-Amerika. Je kan naar de top van El Castillo klimmen voor een prachtig uitzicht over Xunantunich en de jungle-omgeving. Ook andere bouwwerken en tempels kan je beklimmen. Maar omdat deze minder hoog zijn, is het uitzicht toch net wat minder spectaculair.

Je bezoekt het Maya-complex makkelijk vanaf San Ignacio, want het ligt langs de weg van de stad naar de grens met Guatemala. Als je met het openbaar vervoer reist, neem dan de bus met als eindbestemming Benque Viejo. Dit is het dorpje aan de grens met Guatemala. Vraag de buschauffeur om te stoppen bij de Xunantunich ferry. Liften is trouwens ook een goede optie, omdat er redelijk veel verkeer op deze weg passeert. Met de veerboot – eigenlijk meer een groot vlot dat met de hand wordt voorgetrokken en waar zelfs auto’s op kunnen – steek je de Mopan River over. Vanaf daar wandel je makkelijk naar de ingang van Xunantunich.

#2 Cahal Pech, Maya-ruïnes in de stad

Direct naast of eigenlijk nog in de stad – en dus op loopafstand – kan je de ruïnes van Cahal Pech bezoeken. Deze zijn een stuk kleiner en minder indrukwekkend dan bijvoorbeeld Xunantunich of Caracol, maar het zouden wel de oudste Maya-bouwwerken van Belize zijn. Ook wordt dit Maya-complex een stuk minder bezocht, waardoor je hier in alle rust kan rondwandelen en misschien zelfs geen andere bezoeker tegenkomt.

Cahal Pech heeft een strategische ligging op een heuvel, zodat de omgeving en de rivier goed in de gaten konden worden gehouden. Ooit woonde hier de elite van de Maya-bevolking en dat heeft sporen achtergelaten in de vorm van tempels, paleizen, een ball court, piramide-vormige structuren en pleinen omringd door bouwwerken. Er is ook een klein bezoekerscentrum met museum, waar je wat vondsten uit Cahal Pech kan zien. Bijzonder is dat dit geen oude Maya-stad was van grote politieke betekenis, maar simpelweg het wooncomplex van een rijke familie. Daarmee is Cahal Pech een heel ander soort Maya-ruïne om te bezoeken dan veel andere complexen in Midden-Amerika.

#3 Caracol, afgelegen Maya-stad in de jungle

Caracol wordt ook wel de meest indrukwekkende Maya-stad van Belize genoemd. De locatie draagt zeker bij aan het dramatisch effect van deze Maya-stad, want je vindt Caracol diep in de Belizaanse jungle. Omdat Caracol zo afgelegen ligt, kan je hier niet met het openbaar vervoer komen. Het makkelijkst is een huurauto of een georganiseerde tour naar Caracol vanuit San Ignacio.

Rond de zevende eeuw was dit waarschijnlijk een van de belangrijkste steden voor de Maya’s in deze regio. Door de geschiedenis heen heeft Caracol veel oorlogen uitgevochten met naburige Maya-steden, zoals Tikal in Guatemala. Op zijn hoogtepunt zou Caracol ongeveer 140.000 inwoners hebben gehad. De ruïnes van Caracol zijn nog geen honderd jaar geleden ontdekt en pas in de jaren ’50 is gestart met de opgravingen. Nog altijd is Caracol niet volledig gerestaureerd, zoals bijvoorbeeld het bekende Tikal, maar dat zou ook niet de uiteindelijke bedoeling zijn. Wij hebben ons laten vertellen dat Caracol deels onderdeel blijft van zijn jungle-omgeving die immers ook onderdeel is van de geschiedenis en het verhaal van de Maya-ruïnes.

Tip: bezoek tijdens je dagtrip naar Caracol ook het Mountain Pine Ridge Forest Reserve, waar je doorheen rijdt om bij de Maya-stad te komen. Dit natuurreservaat staat bekend om weelderige jungle en prachtige watervallen.

#4 De ATM-tour: bezoek een Maya-grot

Een ander hoogtepunt van San Ignacio is de beroemde guided Actun Tunichil Muknal-tour. Deze excursie wordt geroemd als een van de top bezienswaardigheden van Belize en is zeker totaal anders dan de meeste plekken die je in Midden-Amerika kan bezoeken. De tour brengt je namelijk naar een eeuwenoude Maya-grot, waar ooit menselijke offers werden gebracht.

Waar een bezoek aan Maya-ruïnes normaal gesproken weinig fysieke inspanning vraagt, is de ATM-tour een bijzonder avontuur. Na een korte, maar inspannende hike door de jungle bereik je de ingang van het grottenstelsel. Het stelsel staat voor een groot deel onder water, dus je zal moeten zwemmen door de grotten om bij de grot uit te komen waar de tour om draait. In de grotten is het pikkedonker en komt het enige licht van de hoofdlampen van jou, de gids en de rest van de groep.

Als je dan bedenkt dat de ATM-grot een oude Maya-offerplek is waar veel botten zijn gevonden en nog altijd liggen, begrijp je dat dit een van de meest avontuurlijke dingen is om te doen in San Ignacio. De tour is fysiek inspannend en je moet redelijk fit zijn om al dit zwem- en klauterwerk goed te volbrengen.

#5 Het stadje San Ignacio

Hoewel de jungle-omgeving lonkt, is ook San Ignacio zelf natuurlijk een bezoek waard. Hoewel het een van de grootste steden van Belize is, heeft het de sfeer van een kleine stad of zelfs een dorp. In de voetgangersstraat vind je de meeste winkeltjes en tourorganisaties die je dagexcursies naar de bezienswaardigheden van San Ignacio in de jungle-omgeving aanbieden.

De markt is een leuke plek om te bezoeken voor een wat meer lokale ervaring en wellicht om wat fruit of eten in te kopen. Ook is hier een deel met stalletjes die street food verkopen, waar je net als de locals lokale gerechten kan uitproberen. Eet je liever in een restaurant, dan heb je ook zat keuze in het centrum van San Ignacio. We kunnen Pop’s Restaurant aanraden voor pannenkoeken en ontbijt. In de omliggende straten kan je bij meerdere, lokale restaurants terecht voor een fijne lokale maaltijd.

#6 Het Green Iguana Conservation Project

In San Ignacio zelf kan je een bezoek brengen aan het Green Iguana Conservation Project om meer te leren over deze reptielen. Het project is onderdeel van het San Ignacio Resort Hotel, waar je dan ook moet zijn voor een rondleiding.

Een gids neemt je mee naar de verblijven waar groene iguana’s worden gehouden. We leerden hoe de iguana tegenwoordig wordt bedreigd en waarom een project als dit dus nodig is. De gids vertelde ons van alles over de reptielen en we kregen ook de optie om ze zelf vast te houden. Dat vasthouden lijkt ons dan weer niet het beste voor de beestjes zelf. Wat ons betreft mag de focus meer liggen op het fokken en uitzetten van deze bedreigde diersoort dan op de iguana’s als toeristische attractie.

#7 De jungle rondom San Ignacio

De natuur en jungle rondom de stad bestaan niet alleen uit Maya-complexen, maar zijn ook op zichzelf een prachtige attractie. Als je slaapt bij een van de junglelodges rondom San Ignacio – wat echt een must is! – kan je waarschijnlijk vanaf je slaapplek al bijzondere activiteiten ondernemen, zoals hikes of kajaktochten. Het verkennen van de jungle is wat ons betreft een van de leukste dingen om te doen in San Ignacio en we raden je aan om hier minstens een dag voor uit te trekken.

Tip: als je overnacht bij Table Rock Jungle Lodge, kan je vanuit deze ecolodge een prachtige kanotocht over de Macal River maken. Alle benodigdheden kan je lenen bij Table Rock.

Er is van alles te ondernemen in de jungle-omgeving rondom San Ignacio. Tuben of kajakken op de Macal River is een van de populairste dingen om te doen. Dit kan zowel met een tour als zelfstandig, zeker als je een accommodatie hebt geboekt die zelf kajaks of tubes verstrekt. Als je van kajakken én Maya-geschiedenis houdt, is het ook een aanrader om de Barton Creek Cave te bezoeken. Net als de ATM-grotten zouden de Maya’s deze locatie hebben beschouwd als de toegang tot de onderwereld en zijn hier menselijke offers teruggevonden.

#8 Dagtrip naar Tikal in Guatemala

San Ignacio ligt zo dicht bij de grens met Guatemala dat een dagtour naar dit buurland een logische keuze is, als je Guatemala niet sowieso al bezoekt. Wij raden je aan om vanaf San Ignacio een dagtour naar Tikal in Guatemala te doen om een van de beroemdste Maya-ruïnes in Midden-Amerika te bezoeken. Als je genoeg tijd en energie hebt, kun je onderweg ook een stop maken bij de minder bekende, maar net zo grootse Yaxha-ruïnes voor de meest magische zonsondergang vanaf de top van een oude piramide.

Reken er wel op dat het gaat om een behoorlijk pittige dagtrip, want de reisafstanden zijn aanzienlijk en je moet ook nog rekenen op wat tijd voor de grensovergang. Wij kozen er daarom zelf voor om zelfstandig naar Tikal te reizen en niet met een dagtour, zodat we hier ook een of meerdere nachten konden doorbrengen voor een rustiger tempo. We verbleven daarbij eerst twee nachten bij de Yaxha-tempels, vervolgens een nacht bij de Tikal-stad en brachten tot slot nog twee dagen door op het schiereilandje Isla de Flores.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: