Belize

Punta Gorda in Belize: exotische jungle en bijzonder overnachten

Een van de belangrijkste redenen om Punta Gorda in Belize te bezoeken, zijn de bijzondere overnachtingen in de jungle rondom deze kustplaats. Uniek overnachten in Punta Gorda in Belize doe je in de mooiste resorts en prachtige bungalows. In deze blog vertellen we je precies waarom deze junglebestemming een aanrader is om te bezoeken in Belize en welke bijzondere overnachtingen in Punta Gorda je tijd in zuidelijk Belize onvergetelijk zullen maken.

Booking.com

Waar ligt Punta Gorda in Belize?

Punta Gorda ligt in het uiterste zuiden van Belize. De grens met Guatemala is hier vlakbij en daarmee is deze kustplaats vaak een perfecte eerste stop als je in jouw reisroute Guatemala en Belize combineert. Neem dan de boottaxi van Livingston in Guatemala naar Punta Gorda, of rijd met jouw huurauto vanuit Rio Dulce de grens over.

Vanuit Punta Gorda reis je makkelijk door naar andere toeristische bestemmingen in Belize. De strandplaatsen Placencia en Hopkins zijn de eerste plekken die je tegenkomt als je zuidelijker trekt. Je kan hier makkelijk komen met de lokale bus, ook wel bekend als de James Bus die vanaf Punta Gorda over de hoofdweg richting het noorden trekt. De lokale bus is erg traag, maar geeft wel een authentieke, lokale ervaring. Een huurauto of taxi is natuurlijk nog makkelijker om Belize te verkennen.

Boat Livingston to Punta Gorda | TheOrangeBackpack.nl
Hickatee Cottages | Punta Gorda | TheOrangeBackpack.nl

Waarom Punta Gorda een bezoek waard is

Punta Gorda is een bezoek waard vanwege haar prachtige watervallen, jungle en kleine Maya-tempels, gecombineerd met de mooiste accommodaties van Belize. Tel daarbij op dat dit deel van Belize niet wordt overspoeld door reizigers en je snapt dat je hier kan rekenen op een prachtige jungle-ervaring.

Omdat Punta Gorda zo zuidelijk in Belize ligt, is het namelijk geen uitgekauwde, toeristische bestemming. Veel toeristen in Belize beperken hun vakantie tot de strandoorden, de jungle van San Ignacio en het eilandleven op Caye Caulker of San Pedro op Ambergris. Punta Gorda is daarom een wat meer onontdekte parel, waar je in alle rust van de jungle van Belize kan genieten.

Er is niet bijzonder veel te doen in Punta Gorda. Het is een rustig dorpje met lokale restaurants waar je heerlijk kan eten. Je kan hier je eerste geld voor Belize pinnen, genieten van lekker eten, een snorkeltour in de zee boeken, kajaks en snorkelspullen huren, en de jungle verkennen. Verspreid door de jungle rondom Punta Gorda vind je prachtige watervallen bij Rio Blanco en wat kleinere Maya-steden en ruïnes zoals Lubaantun en Nim Li Punit. Wij bezochten de kleinere Maya-stad Nim Li Punit, handig gelegen direct aan de hoofdweg. Hoewel het complex kleiner is dan veel andere in Midden-Amerika, krijg je ook hier een goed beeld van hoe zo’n stad was opgebouwd. Je ziet er de bekende ‘ball court’ die je overal tegenkomt, bewondert mooie piramides en ziet hoe alles is opgebouwd rondom de verschillende plaza’s. Bijzonder aan Lubaantun zijn ook de koningsgraven die hier zijn ontdekt en de prachtig bewerkte, gegraveerde stele in het kleine museumpje.

Andere hoogtepunten van de jungle rondom Punta Gorda zijn de vele lokale boerderijen waar je een rondleiding kan nemen, zoals de chocoladeboerderij en de bekende spice farm. Rondleidingen zijn wat ons betreft wel erg prijzig en toeristisch, zoals 20 US dollar (40 Belizean dollar) voor de spice farm.

Maar de jungle telt ook schitterende cottages en resorts die een bestemming op zich zijn. Wij verbleven bij een schitterend, kleinschalig jungleresort, waarover we deze Hickatee Cottages-blog schreven. Maar in deze blog zullen we je nog meer van dit soort bijzondere resorts in Punta Gorda tippen.

Hickatee Cottages | Punta Gorda | TheOrangeBackpack.nl
Hickatee Cottages | Punta Gorda | TheOrangeBackpack.nl

Bijzonder overnachten in Punta Gorda

Een van de belangrijkste redenen om Punta Gorda in Belize te bezoeken zijn de unieke cottages en jungleresorts die je in de omgeving aantreft. We raden je daarom aan om niet te kiezen voor een hotel in Punta Gorda zelf, maar voor een van deze onvergetelijke accommodaties in de omliggende jungle.

#1 Hickatee Cottages voor een kleinschalige ecolodge met comfortabele cottages, een warm bad aan vriendelijkheid en een fantastische jungle experience. Het is maar 15 minuten fietsen vanaf Punta Gorda – er zijn gratis fietsen te leen – maar je waant je volledig in een andere wereld. Hickatee Cottages biedt jungle trails over haar eigen terrein, een geweldig ontbijt, een eigen butterfly farm, het geluid van brulapen en een klein zwembad.

#2 Copal Tree Lodge voor een van de meest bekende en zelfs award winning jungleresorts bij Punta Gorda. Deze all-inclusive eco-junglelodge heeft een duurzame focus, wat wordt gecombineerd met een enorme luxe, de Belizaanse keuken en ongerepte jungle. De kleinschaligheid maakt het ecoresort een oase van rust, gelegen in een enorm regenwoudreservaat van 12.000 hectare. Er is een zwembad, restaurant, bar, wifi en wellness.

#3 Chaab’Il B’e Lodge & Casitas voor een kleinschalige jungle-ervaring tussen de brulapen en tropische vogels. De prachtige jungleomgeving biedt een prachtige thuisbasis voor culturele en avontuurlijke activiteiten die je vanaf deze junglelodge kan ondernemen. Er zijn zowel wat meer basic als meer sfeervol ingerichte lodges.

#4 The Lodge at Big Falls voor een jungleresort in een tropische setting. Gerund door een familie en met maar een beperkt aantal cabanas, vind je dit jungleparadijs in een intieme setting. Het resort heeft een zwembad, een eigen restaurant en grote tuin. Vanuit het resort worden activiteiten als rondleidingen bij lokale Maya’s, tours naar archeologische opgravingen, rivierkajaktochten en andere excursies georganiseerd.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: