Belize

Rondreis Belize: reisroute voor twee weken

De perfecte reisroute voor Belize combineert het tropische strand aan de kust met de groene jungle in het binnenland. Dit kleine land in Midden-Amerika, ingeklemd tussen bekende bestemmingen Guatemala en Mexico, is al in een tot twee weken te bereizen. Je maakt hikes door de jungle, snorkelt in het grootste levende koraalrif ter wereld, drinkt cocktails op een bountyeiland, slaapt in bucketlist junglelodges en zwemt onder watervallen. Een Belize-rondreis hoort zeker op jouw bucketlist thuis! In deze blog geven we je praktische tips voor jouw rondreis en lees je de ultieme reisroute voor Belize in twee weken.

2 month Itinerary Mexico Guatemala Belize
Xunantunich Belize | The Orange Backpack

Belize tips: wat je vooraf moet weten

Hoewel Belize ligt ingeklemd tussen populaire bestemmingen als Guatemala en Mexico, is het een totaal ander land om je op voor te bereiden.

Leestip: al onze Belize-tips voor je reisvoorbereidingen.

#1 Let op de dollars. In Belize gebruiken ze Belizean dollars, maar je kan ook op vrijwel alle toeristische plekken betalen met dollars. Sterker nog: vaak staan de prijzen in US en niet BZN dollars genoemd. Dus let altijd goed op welke dollar wordt bedoeld. Op een menu wordt dit vaak aangegeven of staan de prijzen dubbel, maar let goed op als je mondeling een prijs bespreekt.

#2 Vergeet de exit fee bij de grens niet. Als je Belize verlaat, moet je bij de grens nog een exit fee in cash betalen. Dat was tijdens onze reis 40 BZN dollar (dus 20 USD). Maak dus niet de fout om al je geld precies op te maken en met lege handen aan de grens te staan.

#3 Laat je Spaanse woordenboek maar thuis. Kom je naar Midden-Amerika om je Spaans te oefenen? Dan is Belize misschien niet de ideale bestemming. In Belize is Engels de officiële taal, maar er worden ook veel andere talen gesproken zoals Afrikaans creools, oud-Duits, drie Maya-talen en Spaans.

#4 De beste reistijd voor belize is november tot april. In die periode loopt het hoogseizoen. In februari, maart en april is het land het droog en warm. Augustus, september en oktober wil je Belize misschien vermijden vanwege het orkaanseizoen. De maanden juni en juli horen bij het regenseizoen, maar erg veel zal het ook dan in Belize dan niet regenen.

#5 Trek een tot twee weken reistijd uit voor Belize. Belize is geen groot land, dus je hoeft geen maand uit te trekken om alles te zien. Met twee weken kan je zeker alle bezienswaardigheden van Belize bezoeken en genieten van relaxte dagen op het strand of bij je junglelodge. In een week kan je ook al veel van de hoogtepunten bezoeken, maar twee weken is wat ons betreft ideaal.

Coconut Row | Hopkins | Belize | The Orange Backpack

Rondreis Belize: hoe reis je door het land?

Er zijn grofweg twee opties om rond te reizen in Belize: met het openbaar vervoer of met een eigen huurauto of taxi. Een huurauto of taxi in Belize is bijzonder duur. De normale bus is redelijk goedkoop, zeker voor de dure standaarden in Belize, maar is ook wel een erg trage manier om door Belize te reizen.

Belize is maar een klein land, ongeveer de helft van Nederland, en heeft nog geen 400.000 inwoners. Het land is dus echt heel klein en dat betekent dat de afstanden ook niet groot zijn. Met een auto of taxi reis je daarom in mum van tijd van de ene bestemming op de andere. Het enige vervoermiddel dat wel goedkoop is, is de lokale bus. Dat zijn een rammelende, oude Amerikaanse schoolbussen die in een extreem langzaam tempo door het land trekken. Een fantastische lokale en authentieke ervaring, maar een die je haast doet vergeten hoe klein Belize is.

De lokale bus kan je vrijwel overal brengen. Van Punta Gorda in het uiterste zuiden gaat een busverbinding over de hoofdweg richting het noorden en wij reisden ook helemaal met de lokale bus tot aan de noordgrens met Mexico. Vrijwel alle buslijnen komen uiteindelijk uit in Belize City. Let er wel op dat als je een van de prachtige junglelodges in Belize boekt, je uiteindelijk nog een stuk zal moeten lopen of liften of toch de taxi moet nemen. Deze liggen meestal in het gebied buiten de steden waar de buslijnen heenlopen.

Het is ook een must om in Belize van het eilandleven op Caye Caulker of in San Pedro op Ambergris Caye te genieten. Daar kom je makkelijk met de boot vanuit Belize City. Ook kan je vanuit Mexico met een snelle boot op zowel Caye Caulker als Ambergris komen, maar die is wel een stuk prijziger dan de normale boot naar Belize City en dan de lokale bus naar de Mexicaanse grens.

Coconut Row | Hopkins | Belize | The Orange Backpack

Combineer Belize met Guatemala en/of Mexico

Met een ligging ingeklemd tussen Guatemala en Mexico is Belize perfect te bezoeken in combinatie met deze twee prachtige bestemmingen. Wij reisden maar liefst twee maanden door Guatemala, Belize en Mexico, maar je kan ook met minder reistijd een combinatie maken van Belize met Guatemala of Mexico.

Een combinatie van Belize met Guatemala is een heel logische. Op je reisroute door Guatemala kom je uiteindelijk voor de vraag hoe je van jungleparadijs Rio Dulce naar Maya-stad Tikal meer noordelijk reist. Wij raden je aan om dat via Belize te doen! Vanuit Rio Dulce reis je makkelijk naar Punta Gorda in het zuiden van Belize. Uiteindelijk steek je de grens vanuit San Ignacio weer over naar Guatemala om Tikal te bezoeken. Wat ons betreft hoort bij de ideale reisroute voor Guatemala ook zeker een stukje Belize.

Een combinatie van Belize met Mexico is ook niet moeilijk te maken. Je reist vanuit Mexico namelijk makkelijk met de snelle boot naar de eilandbestemmingen Caye Caulker of Ambergris Caye in Belize. Dat is overigens wel prijzig, dus wij kozen er zelf voor om de boot terug naar Belize City te nemen en vanaf daar de lokale bus te pakken. Wat ons betreft hoeft de ideale reisroute voor Mexico geen uitstapje naar Belize te maken, omdat Mexico ook al prachtige stranden en jungle heeft. De combinatie met Guatemala vinden wij daarom logischer.

Plane wreck | Cockscomb Basin | TheOrangeBackpack.nl

De ideale reisroute voor Belize in twee weken

#1 Jungleparadijs Punta Gorda

Deze rondreis door Belize start in het uiterste zuiden van het land: in de kustplaats Punta Gorda. Omdat Belize vaak wordt bezocht in combinatie met Guatemala, is dit een handig startpunt waar je met de boottaxi vanuit Livingston in Guatemala of met een huurauto of bus vanuit Rio Dulce in Belize aan kan komen.

Punta Gorda is een bezoek waard vanwege haar prachtige watervallen, jungle en kleine Maya-tempels, gecombineerd met de mooiste accommodaties van Belize. Tel daarbij op dat dit deel van Belize niet wordt overspoeld door reizigers en je snapt dat je hier kan rekenen op een prachtige jungle-ervaring.

Leestip: bijzonder overnachten in Punta Gorda.

Verspreid door de jungle vind je niet alleen prachtige watervallen en wat kleinere Maya-steden en ruïnes, maar ook schitterende cottages en jungleresorts die een bestemming op zich zijn. Wij sliepen bij Hickatee Cottages, een kleinschalige ecolodge met comfortabele cottages, een warm bad aan vriendelijkheid en een fantastische jungle experience. Het is maar 15 minuten fietsen vanaf Punta Gorda – er zijn gratis fietsen te leen – maar je waant je volledig in een andere wereld. Andere bucketlistovernachtingen bij Punta Gorda zijn bijvoorbeeld het luxe Copal Tree Lodge of het kleinschalige  The Lodge at Big Falls.

Hickatee Cottages | Punta Gorda | TheOrangeBackpack.nl

#2 Jaguarreservaat Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary

Onze volgende stop is het Cockscomb Park, waar je prachtige hikes door de jungle kan maken. De bus die vanuit Punta Gorda naar het noorden rijdt, maakt hier een stop. Nog makkelijker is misschien wel om Cockscomb te bezoeken als dagtrip vanuit Hopkins. Je kan er dan komen met een taxi of een tour.

Leestip: hiken in Cockscomb Park.

Cockscomb is het allereerste jaguarreservaat ter wereld waar je helemaal op kan gaan in de groene jungle. In het park leven naar schatting tussen de 40 en 60 jaguars, al is de kans erg klein dat je die zomaar tegen zal komen. Een bezoek aan Cockscomb draait daarom niet om jaguars spotten, maar om de prachtige junglehikes. Cockscomb is een van de meest toegankelijke parken met meerdere trails die je al in een paar uurtjes kan doen. Veel bezoekers combineren de trails en doen er minstens twee. Op een plattegrond bij de ingang staan alle hikes aangegeven, inclusief lengte en moeilijkheidsgraad. Aanraders zijn de trails naar het vliegtuigwrak en naar de watervallen waar je een verfrissende duik kan nemen.

Cockscomb Basin | Belize | TheOrangeBackpack.nl

#3 De bountystranden van Hopkins

Om de hoek van Cockscomb ligt het strandparadijs Hopkins. In het kleine vissersdorp Hopkins in Belize wordt tegenwoordig niet alleen meer gevist. De prachtige stranden en blauwe zee hebben inmiddels zo veel reizigers naar Hopkins gelokt dat toerisme de belangrijkste inkomstenbron is. Het is dan ook een van de mooiste strandplekjes in Belize met in de omgeving zo veel mooie plekken. Toch heeft het kleine plaatsje nog altijd een ontspannen sfeer en wordt het zeker niet overspoeld door toeristen.

Leestip: leukste dingen om te doen in Hopkins.

De hoogtepunten van Hopkins? Dat zijn met name het idyllische, Caribische strand en ontspannen sfeer van Hopkins. Hoewel er enerzijds niet veel te doen is, kan je hier makkelijk een aantal dagen doorbrengen. Niet alleen met luieren op het prachtige strand, maar ook met een aantal onvergetelijke activiteiten zoals ziplinen door de jungle, snorkelen in het Great Belizean Reef en een nachtelijke bioluminescence tour. Om de strandervaring compleet te maken, kan je bijzonder overnachten in strandcabins op het Hopkins-strand. Wij sliepen in een idyllische strandcabana van Coconut Row.

Leestip: 8x bijzonder overnachten in Hopkins.

Coconut Row | Hopkins | Belize | The Orange Backpack

#4 Het eilandleven op Caye Caulker (of Ambergris Caye)

Vervolgens reizen we door naar de bekende eilanden van Belize, waarbij je de keuze hebt tussen Caye Caulker of San Pedro/Ambergris. Je reist hiervoor naar hoodfstad Belize City, waar je de boot kan nemen die eerst stopt bij Caye Caulker en vervolgens bij San Pedro op Ambergris.

Hoe maak je een keuze tussen de twee eilanden? De meningen over de eilanden zijn verdeeld, maar wij kozen uiteindelijk zelf voor Caye Caulker omdat dat iets meer budgetvriendelijk is. Ambergris heeft prachtige hotels en resorts, maar veel daarvan zijn toch best prijzig. Ook zou Ambergris veel toeristischer en massaler zijn, terwijl Caye Caulker een kleiner eiland is met een meer ontspannen sfeer.

Leestip: wat te doen op Caye Caulker.

Wat je op de eilanden doet, is vrijwel gelijk. De populairste activiteit op zowel Ambergris als Caye Caulker is een snorkel- of duiktour in het Great Belizean Reef of een duikexcursie bij de bucketlistspot onder duikers, The Great Blue Hole. Andere activiteiten op beide eilanden zijn het huren van een golfkarretje om het eiland rond te crossen (er zijn verder geen auto’s op het eiland), het genieten van het cocktail happy hour en iedere avond de zon onder te zien gaan.

Combinatie met Mexico: Caye Caulker en Ambergris liggen dichtbij de Mexicaanse grens. Combineer je een rondreis door Belize met Mexico, dan raden we je aan om eerst naar San Ignacio en Tikal te gaan om je reis door Belize af te sluiten met de eilanden. Je kan vanaf de eilanden zelfs een rechtstreekse boot naar Mexico nemen.

Caye Caulker | Belize | The Orange Backpack

#5 San Ignacio en haar Mayasteden

San Ignacio is een van de mooiste bestemmingen van Belize vanwege haar prachtige jungle-omgeving met unieke junglelodges, spectaculaire Maya-tempels en onvergetelijke excursies. Een reisroute door Belize is niet compleet zonder een aantal dagen in het jungleparadijs van San Ignacio door te brengen.

Leestip: wat te doen in San Ignacio.

Hoewel het stadje San Ignacio erg gezellig is met een sfeervol plein, veel restaurants en gezellige winkels, komen reizigers hier vooral voor de mooie omgeving. Vanuit San Ignacio bezoek je de mooiste Maya-tempels van Belize. Langs de weg van San Ignacio naar de grens met Guatemala bezoek je Xunantunich, waarvan de grote tempel nog steeds het hoogste bouwwerk in heel Belize is. Dichterbij de stad liggen de ruïnes Cahal Pech, welke een stuk kleiner zijn maar ook absoluut een bezoek waard. Of wat dacht je van het zeer afgelegen Caracol diep in de Belizaanse jungle?

Een ander hoogtepunt van San Ignacio is de beroemde guided Actun Tunichil Muknal-tour. Deze dagtrip is beter bekend als de ATM-tour en brengt je op een avontuurlijke excursie naar een eeuwenoude Maya-grot, waar ooit menselijke offers werden gebracht.

Leestip: bijzonder overnachten in de junglelodges van San Ignacio.

Xunantunich Belize | The Orange Backpack

#6 Dagtrip naar Tikal in Guatemala

Belize wordt vaak gecombineerd met een reis door Guatemala en dan is dit het moment om de grens naar Guatemala over te steken om daar Isla de Flores en Tikal te bezoeken. Houd jij het bij Belize of reis je door naar Mexico? Maak dan zeker een uitstapje vanuit San Ignacio naar Guatemala om de beroemde Maya-stad Tikal te bezoeken. Vanaf San Ignacio kan je een dagtour naar Tikal in Guatemala boeken, maar je kan er ook voor kiezen om een of meerdere nachten in Guatemala te blijven. Wij gaven hier zelf wel de voorkeur aan voor een wat rustiger reistempo.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: