Italië

Wat te doen in Rome in twee dagen

Ik ben zo vaak in Rome geweest dat ik de stad wel kan dromen. De nauwe straatjes, drukke pleinen, massa’s toeristen, de kerken en de oudheden.. Je kan makkelijk weken of maanden in de Eeuwige Stad doorbrengen. Maar als je nou maar een weekend hebt en je Rome voor het eerst bezoekt: wat te doen in Rome in twee dagen? Dan raad ik je deze route door de eeuwenoude stad aan, bomvol beroemde hoogtepunten én verborgen parels.

Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack
Rome | Pantheon | Italië | Italy | The Orange Backpack
Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack

De highlights van Rome: wat te doen in Rome in twee dagen

Ik schreef eerder al uitgebreid over de 10 mooiste bezienswaardigheden en higlights in Rome. In deze route voor twee dagen komen ze natuurlijk allemaal terug. Bereid je dus wel voor op veel, maar dan ook echt veel lopen. Rome is namelijk het makkelijkst te voet te verkennen, want in het historische oude centrum lopen geen metrolijnen (wel er precies omheen).

Heb je meer tijd? Doe het dan wat rustiger aan en doe deze zelfde route dan in vier dagen. Je hebt dan ook meer tijd om niet alleen de highlights te bezoeken, maar ook even stil te staan bij andere prachtige plekjes in de buurt waar je langsloopt.

Dag 1: de antieke highlights van Rome

We beginnen met een stuk geschiedenis: jouw eerste ochtend staat in het teken van de oudheden. Om te beginnen bezoek je het eeuwenoude Colosseum, Forum Romanum en Palatijn. Lees hier onze tips om de rijen bij het Colosseum te skippen! Neem je tijd en besteed hier de rest van je ochtend.

Loop begin van de middag met een omweg naar het Piazza Venezia. Eerst loop je langs het oude Circus Maximus wat door de Romeinen werd gebruikt voor wagenrennen. Nu ligt hier een groot grasveld waarin je de vormen van het circus nog terugziet.

Extra tijd? Dan raad ik je aan om na het Circus Maximus de Basilica di Santa Sabina op de Aventijn te bezoeken. Vanaf de kloostertuin heb je een geweldig uitzicht over Rome met recht voor je het Circus Maximus, de Palatijn en het Colosseum! Nog zo’n mooi viewpoint vind je iets verder dan het Teatro di Marcello op de Capitolijn. Dat is net als de Palatijn en Aventijn een van de 7 heuvels waarop Rome is gebouwd. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over het Forum Romanum met op de achtergrond het Colosseum.

Loop vanaf Circus Maximus naar de Santa Maria in Cosmedin. Je zult hier waarschijnlijk een rij zien staan. Niet voor de kerk, maar voor de Bocca della Verita (vertaald: Mond der Waarheid) in het voorportaal. In het voorportaal van de kerk staat een grote schijf met daarin een gezicht gehandhaafd. Volgens de legende kan je je hand niet in de mond doen en tegelijkertijd een leugen vertellen zonder je hand te verliezen. 

Iets verderop staat nog een oud theater: Teatro di Marcello. Opmerkelijk is dat in latere tijden een palazzo – nu een appartementencomplex – bovenop het theater is gebouwd.

Zo loop je met een omweg naar het Piazza Venezia. Niet te missen is vooral het gigantische Monument van Victor Emanuel II, ook wel Il Vittoriano en Altare della Patria (Altaar van het Vaderland) genoemd. Het ontwerp van het monument is niet bepaald subtiel. Ik snap de bijnaam “suikertaart” wel. In het monument zijn twee musea gevestigd. Als je vanaf de top een prachtig uitzicht over de stad wilt zien, moet je daarvoor een ticket kopen.

Het is vanaf dit plein maar een paar minuten lopen naar het beroemde Pantheon. Kenmerkend voor het gebouw is natuurlijk de koepel van het gebouw met een opening (de oculus) met een diameter van 8,7 meter. De tempel werd ooit gebouwd als ereplaats voor meerdere Romeinse goden, maar is tegenwoordig een kerk. Pas je kleding daar dan dus ook op aan.

Heb je voldoende tijd? Bezoek dan ook de Basilica Santa Maria sopra Minerva, een van mijn favoriete kerken in Rome. Het is een van de weinige kerken in gotische stijl en het diepblauwe plafond met sterren is uniek. Voor de kerk vind je een schattige olifant met een obelisk op zijn rug. De ontwerper van de olifant? Niemand minder dan Bernini.

Vlakbij het Pantheon ligt het Piazza Navona, het eindpunt van deze route. Het kost weinig verbeeldingskracht om in de vorm van het plein het stadion te herkennen dat hier ooit stond. De indrukwekkende fonteinen op het plein zijn ontworpen door Bernini. ’s Avonds is het hier gezellig druk met straatartiesten, verkopers, toeristen en schilders die hun werk verkopen.

Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack
Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack
Vaticaan | Italië | Italy | The Orange Backpack

Dag 2: kunst en kerken in Rome

Begin je dat zo vroeg mogelijk bij de Trevifontein, zodat je de toeristenmassa nog voor bent. Gooi een muntje in deze fontein en je zult zeker terugkeren naar Rome, zo zegt de legende. Dagelijks schijnt er zo’n € 3.000 in de fontein te worden gegooid. Regelmatig wordt de fontein leeg geschept; de opbrengst gaat dan naar het goede doel.

Loop vanaf de Trevi naar de Spaanse Trappen. Onderaan de trappen vind je nog een fontein van Bernini. De fontein heet de Fontana della Barcaccia (vertaald: Fontein van de lekkende boot).

Daarna bezoek je het park bij de Villa Borghese, voordat je je gaat vergapen aan de kunstcollectie van de Galleria Borghese. Reserveer wel op tijd online je kaartje, want op de dag zelf kun je hier zelden nog een last minuten ticket krijgen. Hoogtepunten zijn vooral de twee manshoge beeldhouwwerken van Bernini. Verwacht geen statische goddelijke figuren, maar marmer vol energie en beweging. Het zijn met recht unieke kunstwerken! Neem alle tijd om de kunstwerken te bewonderen, maar zorg ook dat je in de middag bij het Vaticaan kan zijn.

Op de Piazza del Popola ga je daarna naar de Santa Maria del Popolo. Hier vind je de bekende kapel van de familie Chigi, gemaakt door Rome’s grootste architect Bernini. De kapel is overigens vaak gesloten voor bezoekers, omdat het verfilmde boek van Dan Brown massa’s mensen trekt naar Bernini’s kapel.

Niet genoeg tijd? Of is het je te veel lopen? Sla de Piazza del Popolo dan over en neem de metro in de buurt van de Villa Borghese naar het Vaticaan, waar je de middag zal doorbrengen. Stap dan uit bij de halte Ottaviano (en niet S. Pietro).

Loop langs de Tiber naar de Castel Sant’ Angelo. De burcht is tegenwoordig een museum, maar biedt vooral mooie uitzichten over Rome en de Tiber. Ook zie je vanaf boven goed de Passetto di Borgo lopen. Deze bovengrondse passage van 800 meter leidt naar het Vaticaan. Bij gevaar kon de paus zich via de passetto zo snel mogelijk naar de veilige burcht te begeven. Extra leuk: de passetto is soms in de zomermaanden ’s avonds open voor bezoekers.

De middag breng je met deze route door in Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld. Bezoek eerst de Vaticaanse musea. Er staan hier vaak urenlange rijen, dus zorg dat je je ticket van tevoren online boekt. Mijn favorieten? De Galleria delle Carte geografiche (vertaald: kaartengallerij) met prachtige kaartschilderingen op alle muren, de Sala Rotonda met een plafond als het Pantheon en de pauselijke appartementen met de muurschilderingen van Raphael. Beroemd is natuurlijk vooral de Sixtijnse Kapel met de wereldberoemde muur- en plafondschilderingen van Michelangelo.

Sluit de middag af in de beroemde Sint-Pietersbasiliek. Hoe je de rijen kan overslaan? Lees de tips in deze blog! De omvang van de kerk en het Sint Pietersplein voor de kerk is enorm. Wist je dat het plein zelf al 240 meter breed en 360 meter lang is en meer dan 300 zuilen telt? De basiliek zelf maakt niet alleen indruk met zijn omvang, maar vooral met alle kunst. Vrijwel ieder oppervlak van de kerk is gedecoreerd met standbeelden, schilderingen, teksten, mozaïek en marmer.

Tip: koop ook vooral een ticket om het dak van de Sint-Pieter te bezoeken. Je hebt dan niet alleen een fenomenaal uitzicht over het Sint-Pietersplein en Rome. Je kan ook de beroemde koepel van dichtbij bewonderen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: