Italië

Wat te doen in Rome: 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen

Rome is zonder twijfel mijn favoriete stad in Europa. Als history geek ben ik dol op de eeuwenoude monumenten en de pracht en praal van de kerken blijft imponeren. Eigenlijk is Rome een groot openluchtmuseum bomvol historie, cultuur én heerlijk eten. Ik ben inmiddels regelmatig met vriendinnen naar de Italiaanse hoofdstad geweest om hen kennis te laten maken met mijn favoriet. Dit zijn de 10 plekken waar ik ze dan in ieder geval mee naartoe heb genomen!

Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack
Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack

10 bezienswaardigheden in Rome: wat te doen tijdens een eerste bezoek

#1 Het Colosseum

Ik denk dat maar weinig mensen niet van het Romeinse Colosseum hebben gehoord. Eigenlijk heet het eeuwenoude theater Amphitheatrum Flavium. Het was vernoemd naar de familienaam van de bouwer keizer Vespasianus en zijn opvolger Titus. Hoe het dan wel aan zijn naam komt? Nee, dat niet waarschijnlijk niet vanwege de omvang van het bouwwerk. Maar omdat naast het Colosseum een enorm beeld stond, de Colossus van Nero. Niet dat de afmetingen niet kolossaal zijn: een grondoppervlak van 188 bij 156 meter, een omtrek van 527 meter, een gevelvan 48,50 meter, 50.000 zitplaatsen en 76 ingangen genummerd met Romeinse cijfers. Leuk detail: boven de ingangen XXIII-LIV zijn de nummers nog zichtbaar.

Tip: koop je ticket alvast online om de rijen te skippen. Vind je dat minder betrouwbaar? Ik koop mijn combitickets altijd bij het Forum Romanum, waar de rijen minimaal zijn.

#2 Forum Romanum

Naast het Colosseum vind je het oude forum, een van de bekendste highlights van Rome. Dit was het oude politieke en religieuze centrum van Rome. Het vraagt misschien wat verbeeldingskracht – of online zoekwerk naar reconstructies – om je voor te stellen hoe het hier vroeger uit moet hebben gezien. In de loop der eeuwen is het forum vervallen geraakt. Alleen de monumenten die later als kerk zijn herbruikt, staan nog redelijk goed overeind. Ook mooi geconserveerd is de Triomfboog van Septimus Severus van 23 meter hoog. Keizer Septimus Severus heeft de boog opgedragen aan zijn twee zoons Caracalla en Geta, die samen de keizertroon erfden. Caracalla liet zijn broer vermoorden om de volledige macht te grijpen en wiste vervolgens alle sporen uit aan zijn broer. Ook op deze triomfboog.

Wil je meer van het Forum zien? Daarvoor moet je de Via dei Fori Imperialli – de weg van het Colosseum naar het Piazza Venezia – oversteken. De weg is dwars over de ruïnes van het Forum aangelegd, dus aan de andere kant vind je nog andere delen van de keizerlijke fora.

Tip: vergeet vooral niet ook de Palatijn naast het Forum bezoeken. Je combiticket is ook daarvoor geldig. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht op het Forum. Op de Palatijn – een van de zeven heuvelen waarop het oude Rome is gesticht – vind je ook de ruïnes van de oude stadspaleizen.

#3 Piazza Venezia

Als je toch in de buurt bent, bezoek dan ook het Piazza Venezia. Over dit enorme plein kan ik je meer vertellen dan je waarschijnlijk wil weten. Tijdens het Romebezoek met mijn middelbare school moest ik mijn klas namelijk op dit plein rondgidsen. Een korte samenvatting: het plein kreeg zijn plaats in de geschiedenis in de fascistische tijd van Italië. Toen had Mussolini namelijk zijn kantoren gevestigd in het Palazzo Venezia, het paleis waarnaar het plein is vernoemd. Regelmatig stond de Italiaanse dictator op het balkon van het paleis om zich aan het volk op de piazza te tonen en zijn beroemde toespraken te houden.

Niet te missen is vooral het gigantische Monument van Victor Emanuel II, ook wel Il Vittoriano en Altare della Patria (Altaar van het Vaderland) genoemd. Voor de bouw van dit enorme, 81 meter hoge gebouw moest een deel van de middeleeuwse omgeving wijken, wat veel protesten heeft opgeroepen. Het ontwerp van het monument is nou ook niet bepaald subtiel. De bijnaam “suikertaart” is op zich wel herkenbaar, toch? In het monument zijn twee musea gevestigd. Als je vanaf de top een prachtig uitzicht over de stad wilt zien, moet je daarvoor een ticket kopen.

Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack
Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack
Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack

#4 Pantheon

Dit vind ik een van de mooiste monumenten in Rome. Het is vooral de architectuur die me fascineert. Bijzonder is natuurlijk de koepel van het gebouw met een opening (de oculus) met een diameter van 8,7 meter. Deze opening is ook echt open en het regent dus soms naar binnen. De vloer is licht gebogen om dat regenwater dan af te voeren. Door de opening blijft het gebouw ‘soepel’ tijdens aardbevingen.

Een stukje geschiedenis? Pantheon betekent letterlijk ‘gewijd aan alle goden’. De tempel werd dan ook gebouwd als ereplaats voor meerdere Romeinse goden door de Romeinse keizer Marcus Agrippa. Op de voorgevel zal je zijn naam nog terugzien. Later is de tempel gebruikt als kerk en dat is het nog steeds. Dit is gelijk de reden dat de tempel de eeuwen zo goed heeft weten te trotseren. Alleen de bronzen delen van het plafond hebben de tijd niet overleeft. Het is omgesmolten om in het ontwerp van Bernini voor het baldakijn in de Sint Pieter te worden gebruikt.

Tip: naast het Pantheon vind je de Basilica Santa Maria sopra Minerva, een van mijn favorieten in Rome. Het is een van de weinige kerken in gotische stijl en het diepblauwe plafond met sterren is uniek. Voor de kerk vind je een schattige olifant met een obelisk op zijn rug. De ontwerper van de olifant? Niemand minder dan Bernini.

#5 Piazza Navona

Over ontwerpen van Bernini gesproken: bezoek ook vooral het Piazza Navona vlakbij het Pantheon. Aan de vorm van het plein zie je terug dat dit ooit een stadion is geweest. Na de val van het Romeinse Rijk werden op de tribunes huizen gebouwd en veranderde het middendeel in een plein. Daar werd weer wat eeuwen later door de beroemde architect Bernini een indrukwekkende fontein gebouwd. De fontein in het midden heet de Fontana dei quattro fiumi (vertaald: de vierstromenfontein). Daarmee is de fontein vernoemd naar de vier beelden op de fontein die de vier belangrijkste rivieren van die tijd uitbeelden (Nijl, Donau, Ganges en Rio de la Plata).

Leuk detail: tegenover de fontein staat een kerk naar ontwerp van een grote rivaal van Bernini. De legende zegt daarom dat Bernini een aantal valsheden in zijn ontwerp zou hebben verwerkt. Zo zou een van de beelden wegduiken voor de kerk en een ander zich dramatisch afkeren. Maar waarschijnlijk is de fontein eerder gebouwd dan de kerk.

Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack
Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack
Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack

#6 De Vaticaanse musea

Vaticaan is eigenlijk een land in een land. Hoe machtig het Vaticaan ooit was, tegenwoordig is Vaticaanstad een van de kleinste landen ter wereld. Met misschien wel het grootste aantal kunstschatten! Een bezoek aan de Vaticaanse musea mag je daarom echt niet overslaan tijdens jouw eerste bezoek aan Rome.

De omvang van de musea en het aantal kunstwerken is indrukwekkend. Mijn favorieten? De Galleria delle Carte geografiche (vertaald: kaartengallerij) met prachtige kaartschilderingen op alle muren, de Sala Rotonda met een plafond als het Pantheon en de pauselijke appartementen met de muurschilderingen van Raphael. Beroemd is natuurlijk ook de Sixtijnse Kapel met de wereldberoemde muur- en plafondschilderingen van Michelangelo.

Tip: laat je ogen ook eens afdwalen van alle kunst naar het museumgebouw zelf. Het is prachtig!

#7 De Sint Pietersbasiliek

De beroemdste kerk ter wereld is natuurlijk de Sint Pietersbasiliek in het Vaticaan. De omvang van de kerk en het Sint Pietersplein voor de kerk is enorm. Wist je dat het plein zelf al 240 meter breed en 360 meter lang is en meer dan 300 zuilen telt? De basiliek zelf maakt niet alleen indruk met zijn omvang, maar vooral met alle kunst. Vrijwel ieder oppervlak van de kerk is gedecoreerd met standbeelden, schilderingen, teksten, mozaïek en marmer.

Indrukwekkend is vooral de koepel naar een ontwerp van Bernini. Met een hoogte van 136 meter is de koepel vanaf de grond niet echt goed te bewonderen. Maar als je tickets koopt om het dak van de Sint Pieter te beklimmen, kom je eerst in de koepel zelf terecht. Je kan dan ook vanaf boven naar de piepkleine bezoekers beneden in de kerk kijken, waarbij de grootsheid van het monument weer goed voelbaar is.

Tip: vergeet niet dat deze toeristische trekpleister nog altijd een kerk aan en pas je kleding daarop aan. Je zult anders ook echt geweigerd worden in de basiliek. Omdat de kerk ook nog gewoon in gebruik is, is die soms gesloten voor publiek. Check dit daarom voor je bezoek even online.

Extra tip: wil je de paus zien? Als hij niet op reis is, zal hij meestal iedere zondag zijn zegen geven over de mensen op het Sint Pietersplein. Mocht je nou echt een dienst in de Sint Pieter willen bijwonen, dan moet je ruim tevoren je kaarten reserveren. Ik heb dit ooit met mijn familie gedaan en het was een unieke ervaring.

Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack
Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack
Rome | Italië | Italy | The Orange Backpack

#8 Spaanse Trappen

Een rustpuntje om even je voeten wat rust te geven, zijn de Spaanse Trappen. Waarom Spaans? Onderaan de trappen vind je het Piazza di Spagna, vernoemd naar de Spaanse ambassade daar. Op het plein onderaan de trappen staat een fontein, de Fontana della Barcaccia (vertaald: Fontein van de lekkende boot). De fontein heeft dan ook de vorm van een kleine boot en zou verwijzen naar een oude overstroming van de Tiber. Ook deze fontein is weer een ontwerp van de bekende architect Bernini.

Update: de Spaanse Trappen zijn inmiddels geen rustpunt om even neer te zitten meer. Recent heeft Rome een boete geplaatst op het zitten op de Spaanse Trappen. Ja, echt.

#9 Villa en Galleria Borghese

Nog zo’n rustpunt in het hectische Rome is het openbaar park Villa Borghese. Op 80 hectare vind je groene tuinen, musea en paviljoens. Het bekendste museum is de Galleria Borghese, een van de hoogtepunten van Rome voor kunstliefhebbers. Het museumgebouw is ooit voor de rijke adellijke familie Borghese aangelegd. Nu vind je hier werken van Rafael en Caravaggio, maar ook beroemde beelden van Bernini.

#10 De Trevifontein

Gooi een muntje in deze fontein en je zult zeker terugkeren naar Rome, zo zegt de legende. De fontein is behoorlijk groot met een omvang van 26 meter hoog en 22 meter breed. Dit bouwwerk is niet middenin een mooi plein te vinden, maar gebouwd tegen de achtergevel van een oud palazzo. Niet als versiering van dat paleis of het straatbeeld, maar als waterbron voor de stad. Dagelijks schijnt er zo’n € 3.000 in de fontein te worden gegooid. Regelmatig wordt de fontein leeg geschept; de opbrengst gaat dan naar het goede doel.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: