Italië

Museums in Rome: 10 praktische tips (sla de rijen over!)

Ik ben inmiddels zo vaak in Rome geweest dat ik precies weet hoe ik mijn trip moet plannen. Nou ga ik misschien niet iedere keer opnieuw naar alle beroemde hoogtepunten van Rome, maar sommige sights blijven het bezoeken waard. Ik deel graag mijn protips voor Rome om rijen te skippen, de massa’s te ontlopen en de mooiste plekjes te verkennen!

Museums Rome Tips

Tips voor de museums in Rome

#1 Op maandagen zijn veel musea dicht.

Check dus goed of je een museum wel geopend is, als je jouw bezoek op een maandag plant. De Vaticaanse musea zijn op maandagen trouwens doorgaans wel open.

#2 Koop jouw tickets voor de Vaticaanse musea online.

Kaartjes zijn makkelijk online te kopen via de online ticketoffice van het Vaticaan. De tickets kosten € 17 plus € 4 voor het online boeken, dus € 21 in totaal. Je hoeft dan op de dag zelf niet urenlang in de rij te staan voor jouw ticket.

Let op: het kan moeilijk zijn om op de officiële site van het Vaticaan te vinden waar je precies de tickets kan kopen. Val niet in de valkuil van veel tourorganisaties die online tickets aanbieden voor een veel hogere prijs en er ook officieel uitzien. Dit is de site waar je moet zijn.

#3 Toegang tot de Vaticaanse musea is de laatste zondag van de maand gratis.

Mocht jouw budget een ticket niet toelaten, dan is dit dus jouw moment. Maar wil je juist de massa’s ontlopen? Vermijd deze dag dan absoluut, want het zal er bizar druk zijn. Ga juist de dag ervoor of erna naar het museum.

#4 Via de groepenuitgang van het Vaticaans museum kom je direct bij de Sint-Pietersbasiliek.

Shhht, niet verder vertellen! Dit is een van mijn geheime protips voor Rome. Als je bij de Sixtijnse kapel de groepenuitgang neemt, kom je zo bij de kerk uit. Dat scheelt je weer heel wat uurtjes wachttijd voor de kerk.

#5 Bekijk de koepel van de Sint Pietersbasiliek van dichtbij en beklim de toren.

Rechts van de basiliek kan je tickets kopen en de trappen vinden om het dak van de Sint Pieter te beklimmen. Jouw eerste stop? De beroemde koepel van Bernini!

Museums Rome Tips
Museums Rome Tips

#6 Koop jouw combiticket voor Forum Romanum en Colosseum bij het Forum.

Bij het Colosseum staan vaak urenlange rijen, terwijl je bij de twee entreeen voor het Forum binnen tien minuten je combiticket hebt gekocht.

#7 Het combiticket is twee dagen geldig.

Je kan er dus voor kiezen om het Forum en het Colosseum niet op dezelfde dag te bezoeken.

#8 Reserveer jouw tickets voor Galleria Borghese ruim tevoren.

Wil je de prachtige kunstwerken van Rafael, Michelangelo en Bernini van dit prachtige museum bezoeken? Zorg dat je ruim tevoren tickets voor jouw gewenste tijdslot online koopt. Het komt zelden voor dat je de dag zelf nog naar binnen kan, als je bij de Galleria zelf je kaartje wilt kopen.

#9 Ga ’s ochtends vroeger dan vroeg naar de Trevifontein.

De beroemde fontein trekt massa’s toeristen aan. Iedereen wil een muntje in de fontein gooien. Iedereen wil met de fontein op de foto. Wil je de fontein voor jezelf hebben? Ga dan ’s ochtends supervroeg naar deze toeristentrekker.

#10 Bestudeer de metrokaart, voordat je een dagkaart koopt.

Met de grote afstanden die je in Rome zal afleggen, lijkt een dagkaart met de metro ideaal. Helaas loopt de metro nou juist niet langs de bekende highlights in het centrum. Je hebt wel stations bij de Spaanse Trappen, het Colosseum en vlakbij de Sint-Pieter.

Wat zijn jouw beste protips voor Rome? Stuur ze naar hello@theorangebackpack.nl en wij updaten deze blog zo snel mogelijk!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: