Egypte

Bezienswaardigheden Caïro: 8x wat te doen

Tot de bezienswaardigheden van Caïro horen authentieke markten, beroemde wereldwonderen, iconische musea, schitterende moskeen en nog veel meer. Want de Egyptische hoofdstad Caïro verbergt flink wat fantastische parels. Het is daarom echt een must om hier tijdens jouw reis door Egypte een paar dagen door te brengen. Veelzijdig Caïro zal je zeker niet teleurstellen met kleurrijke moskeeën, indrukwekkende musea en eeuwenoude bouwwerken! Lees in deze blog over de bezienswaardigheden van Caïro die je echt niet mag missen op jouw bezoek aan de hoofdstad.

De leukste bezienswaardigheden van Caïro, Egypte

#1 De piramides en de Sfinx

De beroemde piramides en de Sfinx zijn waarschijnlijk een van de redenen dat je naar Egypte wilde gaan. En terecht! Van alle eeuwenoude wereldwonderen staan alleen de piramides nog overeind. Al sinds de oudheid trekken ze bezoekers van over de hele wereld aan en ook jij mag ze echt niet overslaan in Egypte. Ze liggen in de buitenwijk Gizeh, dus een taxirit van downtown Caïro verwijderd. Vergeet vooral niet een ticket te kopen met toegang tot de grote piramide. Hoewel het interieur niet bijzonder interessant is, is het kruipen door de nauwe gangen naar de oude grafkamer een unieke ervaring.

Leestip: tips voor jouw bezoek aan de piramides en de Sfinx.

#2 Souk Khan El-Khalli

Een souk is een authentieke markt die je in veel Arabische landen vindt. Ook de souks in Caïro zijn een fascinerende chaos van kleuren en geuren. Khan El-Khalli is de oudste markt in Caïro. Hoewel er tegenwoordig wel erg veel souvenirswinkels zijn, is het dwalen door de souk nog altijd een beleving en bezienswaardigheid.

#3 Citadel met de moskee van Mohammed Ali

De citadel torent hoog boven Caïro uit en biedt fenomenale views over de stad. Zelfs zonder helder weer zoals bij ons, kan je de piramides aan de andere kant van de stad zien staan. De twee moskeeën in de citadel zijn ook echt een must-visit. De grote moskee is die van het vroegere staatshoofd Mohammed Ali. Een en al pracht en praal!

Cairo | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#4 Egyptisch Museum

Dit is met recht een van de beroemdste musea ter wereld. Hier bewonder je het beroemde dodenmasker van farao Toetanchamon en kan je faraomummies zien. Ook de andere afdelingen zijn een aanrader en tonen de mooiste, archeologische vondsten uit Egypte. Trek zeker een paar uur uit voor het museum. Kaartjes kosten 200 pond, voor een camera betaal je een extra ticket en je moet je paspoort kunnen laten zien.

Tip: een gloednieuw museum aan de rand van de stad zou in 2020 moeten worden geopend. Maar dat wordt ook al jaren uitgesteld, dus reken er niet op. Al jarenlang worden de mooiste vondsten uit het hele land en uit alle musea verzameld voor deze nieuwe trots van Egypte. Houd de website dus in de gaten voor een openingsdatum.

Nog een tip: als je een extra kaartje koopt voor de mummiezalen, vergeet dan ook niet de tweede zaal aan de andere kant van het museum. Het extra ticket kost 180 pond.

Cairo | Egyptian Museum | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#5 De Sultan Hassan-moskeeën

Aan de voet van de citadel liggen twee moskeeën, verbonden met sultan Hassan. Als je een plek zoekt om je te verbazen over de pracht en praal van Islamitische architectuur, is dit waar je moet zijn. Beide moskeeën zijn fenomenaal mooi. Ze worden weinig bezocht door toeristen, dus kan je hier in alle rust van genieten.

#6 Koptisch Caïro met de Hanging Church

De Kopten vormen de grootste christelijke groep in Egypte en zijn vooral in Caïro te vinden. In Koptisch Caïro vind je meerdere kerken en een museum. Volgens de Kopten werd dit gebied namelijk bezocht door de Heilige Familie, nadat Maria met haar pasgeboren zoon Jezus uit haar land werd verjaagd. Populair zijn vooral de Saint George en de Hanging Church, allebei in dezelfde straat. De Saint George heeft een bijzondere, ronde koepel die vrijwel het hele gebouw beslaat. Beroemd is vooral de Hanging Church, zo genoemd omdat het over een poort en passage is gebouwd. Omdat het landniveau sinds de bouw is gestegen, zie je daar tegenwoordig overigens niet veel meer van. Toegang voor beide kerken is gratis.

#7 Gezira-eiland

Het hipste deel van Caïro is de wijk Zamalek, ofwel het Gezira-eiland. Dat is overigens eigenlijk dubbelop, want gezira is Arabisch voor eiland. Op dit eiland in de Nijl vind je een museum voor moderne kunst, kunstgalerieën, koffiebarren en hippe restaurants. Het is daarmee een van de populairdere plekken onder expats om te wonen. Ook wij vonden dit een verademing middenin het stoffige, luidruchtige en chaotische Caïro. Aanraders zijn bijvoorbeeld Lychee voor smoothies en sapjes, Cake Café of Holm Café voor koffie met taart en l’Aubergine voor diner en cocktails.

Cairo | Gezira | Egypt | Egypte | The Orange Backpack
Cairo | Gezira | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#8 De oude stadspoort Bab Zuweila

Het oude Caïro werd omringd door stadswallen en stadspoorten, waarvan Bab Zuweila een van de laatste overblijfselen is. Bab betekent dan ook ‘poort’. De twee torens zijn prachtig gemaakt en hebben wat weg van de vele minaretten in de stad. Vanaf de torens heb je een mooi uitzicht over de stad, maar daarvoor moet je wel eerst de erg steile en donkere trappen beklimmen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: