Egypte

Abu Simbel in Egypte: bezoek de unieke rotstempels

Een van de bekendste bouwwerken uit het oude Egypte zijn de tempels van Abu Simbel. Farao Ramses II liet ter ere van zichzelf en zijn vrouw Nefertari indrukwekkende tempels in de rotsen uithouwen. Beroemd zijn de voorgevels met metershoge faraobeelden. In deze praktische guide vertel ik je alles wat je wilt weten voor jouw bezoek aan Abu Simbel.

Waar ligt Abu Simbel?

De rotstempels liggen in het zuiden van Egypte. Het uiterste zuiden om precies te zijn, want de grens met Sudan is niet ver weg. Abu Simbel ligt daar aan het enorme Nasser-meer. Aswan is de grootste stad in de buurt van de tempels.

De tempels en hun ongelofelijke verhuizing

De tempels bij Abu Simbel zijn anders dan de andere tempels in Egypte, omdat ze zijn uitgehakt in de rotsen. Ramses II gaf opdracht om twee tempels in de rotsen te maken. Een ter ere van hemzelf als goddelijke farao en een voor zijn echtgenote Nefertari als de godin Hathor. Beide tempel leiden diep de rotsen in, een indrukwekkende prestatie.

De voorgevel is waarschijnlijk beroemdst. Die is van de grote tempel van Ramses 30 meter hoog en de enorme beelden van de farao torenen 20 meter hoog boven je uit. De kleinere tempel van Nefertari is 10 meter hoog. Het is uniek hoe de enorme beelden van de farao en zijn favoriete vrouw voor deze façade even hoog zijn. Normaal worden vrouwen klein afgebeeld rond de enkels van de farao, zoals ook bij de grote tempel het geval is.

De tempels zijn zo gebouwd dat het licht het mooiste was op 21 februari en 21 oktober, de geboortedag en kroningsdag van de farao. Op die dagen schijnt de zon bij zonsopkomst precies door de ingang naar binnen. Het heiligste deel diep in de tempel wordt dan door de zon verlicht. Tegenwoordig is dat op 22 februari en 22 oktober. Dat komt door de verhuizing van de tempels.

Door de bouw van de dam bij Aswan zou het enorme Nassermeer ontstaan. Veel land met dorpen en ook tempels zouden onder het water verdwijnen. Voor een aantal tempels is daarom in de jaren ’60 een reddingsmissie opgezet: ze zijn verplaatst.

Dat betekende voor de tempels van Abu Simbel dat ze volledig uit elkaar zijn gehaald. Ze zijn in blokken gesneden en op een kunstmatige berg weer in elkaar gezet. Een indrukwekkend precisiewerk waarvan je nu niets meer terugziet. Het was een immens project, waarvan bijvoorbeeld ook de tempel op het Philae-eiland bij Aswan deel uitmaakte.

Hoe kom je bij Abu Simbel?

Omdat Aswan ongetwijfeld ook op jouw reisroute voor Egypte ligt, is dat de meest logische uitvalsbasis voor Abu Simbel. Maar vergis je niet: het is vanaf daar nog 3 uur rijden. Dat is dus in totaal 6 uur. De tempels zijn daardoor wel een pittige dagtrip.

Vanaf Aswan zijn er drie opties om bij Abu Simbel te komen: een dure vlucht, een privétaxi (meer dan 3000 Egyptische pond) of gedeeld vervoer, zoals een bus of minivan (400-1000 pond).

Wij kozen ervoor om via ons guesthouse Mango op Elephantine Island bij Aswan naar Abu Simbel te reizen. Dat was met een minivan voor een groep van acht personen. We betaalden hiervoor de scherpe prijs van 400 pond. Daar zit overigens geen gids of toegangskaartje bij.

Voor ons entreeticket betaalden we bij Abu Simbel 255 pond per persoon. Op het kaartje stond 240 pond, maar dit ter discussie stellen leidde niet tot resultaat. We hebben het daarom toch maar betaald.

Vrijwel al het vervoer vertrekt rond half 4 ’s nachts. Dan ben je er voor de middaghitte en als licht het mooist is. De daadwerkelijke vertrektijd hangt vervolgens af van politie. Bij ons verzamelde ons busje zich bij de andere bussen aan de rand van stad en gaf de politie ons om 5 uur groen licht. Rond kwart voor 8 waren we vervolgens bij Abu Simbel. Iedereen sliep in het busje op de heenweg, dus heenrit merk je niet eens zo erg. De terugrit vonden wij slapen lastiger en duurt daardoor wel lang.

Praktische tips

  • Neem eten en drinken mee. Bik Abu Simbel reken je rustig 50 pond af voor een blikje cola van normaal 5 pond.
  • Sla het visitor center niet over. Daar hangen foto’s met uitleg over de bijzondere verhuizing van de tempels.
  • Een nekkussen voor in de bus is fijn om nog wat slaap te kunnen pakken.
  • Je bent rond 13 uur terug in Aswan, maar maak niet een te druk middagprogramma. Je hebt er dan al een lange dag opzitten.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: