Egypte

Aswan in Egypte: 10 leukste dingen om te doen

Het zuidelijke Aswan is een plek om niet te missen op jouw reis reis door Egypte. Naast eeuwenoude tempels en tombes kan je hier optimaal genieten van de Nijl. Wij zijn er vier dagen geweest en ik verzamelde voor jou de leukste dingen om in Aswan te doen.

Top 10 hoogtepunten van Aswan in Egypte

#1 De tempels van Abu Simbel

De beroemde rotstempels van Abu Simbel zijn een must-visit in Egypte. En omdat Aswan de dichtstbijzijnde grote stad is, is dit de perfecte uitvalsbasis voor een dagtrip. Sta vroeger dan vroeg op voor de busrit van 3 uur om de twee tempels van Ramses II en zijn vrouw Nefertari in het mooie ochtendlicht te bewonderen.

Leestip: in deze blog vertel ik je over de achtergrond van Abu Simbel én geef ik praktische tips voor jouw dagtrip.

#2 Een boottocht met een felouka tijdens sunset

Bij Aswan is de Nijl misschien wel op haar mooist met prachtige eilandjes en zandduinen aan de westoever. Dit is dus het moment om een boottocht op de rivier te maken. Je hebt dan de keuze tussen een motorbootje of felouka. Kies vooral voor het laatste! Wij huurden zo’n zeilbootje voor twee uur tijdens zonsondergang voor 400 Egyptische pond.

#3 De Tempel van Isis op Philae Island

Net als de tempels van Abu Simbel is die van Isis op het eiland Philae van de ondergang gered. Ook deze tempel zou door de Aswandam onder water komen te staan en is daarom verplaatst. Helaas hebben de kleuren van de vele muurschilderingen de eeuwen niet overleefd, maar de tempel is nog steeds een highlight voor veel reizigers.

Praktisch: je kan helaas niet met de boot bij het eiland komen, omdat die precies tussen de oude en de nieuwe dam ligt. Neem daarom de public bus (12 pond voor een enkeltje, daarna nog 15 minuten lopen) of een taxi (300 pond retour) vanuit Aswan. Onderhandel daarna stevig om voor 250 pond per boot naar het eiland te kunnen varen.

#4 Het Simeonklooster

Op de westoever vind je de ruïnes van een van de grooste kloosters uit de geschiedenis van Egypte. Voor 40 pond kan je door de oude ruïnes dwalen. Maar wij vooral prachtig vonden? De locatie in de zandduinen! Wij lieten ons vanaf Elephantine Island afzetten aan de westelijke oever, ter hoogte van het mausoleum van de Aga Khan. Vanaf daar wandelden we in 15 minuten naar het klooster. Een fenomenaal uitzicht over de zandduinen, de Nijl en Aswan is gegarandeerd.

Tip: je kan ook met een kameel naar boven, maar dat zou ik je afraden. De dieren in Egypte lijken niet erg goed verzorgd te worden en ik werk zelf liever niet mee aan dit soort uitbuiting.

#5 De Tombes van de Edelen

De Tombs of the Nobles liggen ook op de westbank. Je kan er vanaf het klooster door de zandduinen in 45 minuten naartoe wandelen. Deze tombes hebben prachtige hiërogliefen en muurtekeningen. Ondertussen worden ze ook nog steeds verder opgegraven. Wij zagen een team skeletten uit een tombe halen!

#6 Het Nubische museum

Wij sloegen dit museum over, maar het schijnt echt een aanrader te zijn. De Nubiërs zijn een eeuwenoud volk dat nu nog leeft in het zuiden van Egypte en het noorden van Sudan. Hoewel ze al sinds de tijd van de farao’s onder Egyptisch bewind staan, hebben ze een eigen cultuur weten te bewaren. En die zie je dus terug in dit museum. Omdat door de bouw van de Aswandam veel Nubische dorpen onder water kwamen te staan, komt een deel van de collectie uit die dorpen.

#7 De Abu-tempel met de nilometers

Als je nog tijd over hebt, kan je de public ferry (5 pond) nemen naar de Abu-tempel op Elephantine Island. Op de zuidelijke punt van het eiland vind je de ruïnes van de Abu Tempel, een Nubisch museum en de ‘nilometers’ waar we veel over hoorden. Erg veel stelt dit niet voor. De ruïnes zijn niet meer dan dat en niet goed bewaard gebleven. De twee ‘nilometers’ om de waterstand van de Nijl in de gaten te houden, zijn niet meer dan strepen op de muur. Hoe hoger de waterstand, hoe beter de oogst zou zijn. Het Nubisch museum is vrij klein, maar heeft goede bordjes in het Engels. Leuk zijn vooral de uitgebreide huwelijksakte en de vele cosmetica-artikelen. Je koopt voor 100 pond een ticket voor het hele complex.

#8 De botanische tuin

Op Kitschener Island ligt de botanische tuin van Aswan. Voor de prijs van 35 pond dwaal je hier tussen de palmbomen en het groen rond. Mijn botanische kennis is beperkt, dus was deze tuin voor mij geen grote highlight. Het kan er ook erg druk zijn, dus een groene oase is het helaas ook niet. Wij maakten tijdens onze tocht met de felouka een stop bij de tuinen en vonden dat een goede combi.

#9 Elephantine Island

Dit eiland is mijn favoriete plek in Aswan. In een land van vuile, drukke en chaotische steden is Elephantine Island een oase van rust. Dit eeuwenoude eiland in de Nijl heeft geen verkeer, het uitzicht op de rivier is prachtig en de bewoners zijn de liefste mensen in Egypte. Maak van het eiland jouw uitvalsbasis in Aswan, of pak de public ferry om een hapje te eten aan het water bij Nubian Dreams.

Leestip: lees mijn uitgebreide blog over Elephantine Island voor meer informatie, waaronder de tofste slaapplek in Aswan.

#10 De Nubische dorpen

Erg populair en helemaal #instagrammable zijn de kleurrijke Nubische dorpen. Helaas is dit vooral een toeristenplek en zijn de huizen normaal niet zo kleurrijk en beschilderd met geometrische patronen. Ons is verteld dat echte Nubische dorpen huizen in de kleuren geel en blauw hebben, zonder uitbundige beschilderingen. Het kleurrijke dorp waarvan je de foto’s misschien wel hebt gezien? Die ligt op de westbank tegenover Sehel Island (hier op Google Maps).

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: