Egypte

Is reizen in Egypte veilig?

Egypte heeft niet de beste reputatie als het aankomt op veiligheid. Sinds 2011 maakte de Egyptische Revolutie het land onveilig voor reizigers. Dat beeld is bij veel mensen in hun hoofd blijven langen, maar het land is inmiddels al jaren toegankelijk voor toeristen. Hoe veilig is reizen in Egypte nu? Hoe is het om als vrouw in Egypte te reizen? En is het nodig om een hoofddoek en bedekkende kleding te dragen? Is Abu Simbel in het zuiden toegankelijk voor toeristen?

Is Egypte veilig voor toeristen?

Kort gezegd: ja.

Hoewel Egypte niet bekend staat om haar veiligheid – zeker sinds de revolutie in 2011 – heb ik mij eigenlijk niet onveilig gevoeld. Jaarlijks reizen miljoenen toeristen naar dit land af en zeker voor de toeristische bestemmingen heeft de overheid belang bij de hoogste veiligheid. Op de website van de Nederlandse overheid wordt het grootste deel van Egypte als ‘geel’ weergegeven, zoals eigenlijk vrijwel ieder niet-Westers land. Alleen de Sinaï-woestijn tussen Egypte en Israël wordt weergegeven als ‘niet reizen’. Dat gebied is niet stabiel en er komen aanslagen voor. Dat gebied staat als reiziger sowieso niet vaak op je reisroute, dus daar hoef je je eigenlijk niet echt zorgen om te maken.

Terwijl Egypte in mijn hoofd eigenlijk al die jaren sinds de Revolutie een ‘risicoland’ is gebleven, bleek de werkelijkheid zo anders. Zeker rond de beroemde highlights, zoals de piramides en de Vallei der Koningen, was het superdruk met reizigers! Egypte is goed te bereizen en hartstikke toegankelijk, ook zonder de veiligheid van een georganiseerde groepsreis.

Cairo | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

Hoe is het om als vrouw in Egypte te reizen?

Dat reizen in Egypte veilig is, betekent niet dat het altijd even prettig is. Ik reisde met een vriendin naar Egypte en ik zou het land niet aanraden aan vrouwelijke reizigers zonder mannelijke travel buddy.

We voelden ons misschien niet onveilig, maar we werden voortdurend lastig gevallen. Zowel in Caïro, Luxor als Aswan werden we constant nageroepen, wilden jonge mannen met ons op de foto en lieten verkopers ons niet met rust. Het gebeurde ons ook meerdere keren dat we flink werden uitgescholden, als we daar niet op in gingen. Die constante aandacht en het vermijden van oogcontact was behoorlijk vermoeiend. Mijn belangrijkste tip voor vrouwelijke reizigers is om het geroep simpelweg te negeren. En leer de tekst ‘la shoukran’ (nee, dank je) uit je hoofd om mensen zo vriendelijk mogelijk af te wijzen.

In Egypte komen ook wel vrouwelijke soloreizigers, maar ik zou dat zeker niet aanraden. Zelfs voor twee vrouwen kan de Egyptische cultuur al overweldigend zijn.

Is het nodig om een hoofddoek te dragen?

Nee, een hoofddoek is niet verplicht. Als vrouw ben je niet verplicht volledig gesluierd rond te lopen en zelfs niet om bedekkende kleding te dragen. Ik raad je aan om je toch wel aan te passen aan de Egyptische standaard. Niet omdat dat moet, maar omdat je je daar meer comfortabel zal voelen. Een hoofddoek is niet nodig – tot onze verbazing ook niet in moskeeën – maar kies wel voor bedekkende kleding. Je bespaart jezelf veel blikken en ongewenste aandacht als je niet met blote schouders en shorts over straat loopt.

Cairo | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

Is het veilig om naar Abu Simbel in het uiterste zuiden te gaan?

De rotstempels van Abu Simbel liggen in het zuiden van Egypte. Het uiterste zuiden om precies te zijn, want de grens met Sudan is niet ver weg. Dat deel van het land wordt in het veiligheidsadvies van de Nederlandse overheid afgeraden. Kom daar alleen als reizen noodzakelijk is, staat er in het overzicht.

Toch hebben wij onze dagtrip naar Abu Simbel vanuit Aswan absoluut niet als onveilig ervaren. Vrijwel al het vervoer vertrekt rond half 4 ’s nachts. Dan ben je er voor de middaghitte en als licht het mooist is. De daadwerkelijke vertrektijd hangt vervolgens af van politie. Bij ons verzamelde ons busje zich bij de andere bussen aan de rand van stad en gaf de politie ons om 5 uur groen licht om in colonne naar Abu Simel te reizen. Rond kwart voor 8 waren we vervolgens bij Abu Simbel. Iedereen sliep in het busje op de heenweg, dus heenrit merk je niet eens zo erg. De terugrit vonden wij slapen lastiger en duurt daardoor wel lang. De reis voelde absoluut niet onveilig aan.

Leestip: in mijn praktische guide voor Abu Simbel vertel ik je alles wat je moet weten voor jouw bezoek aan Abu Simbel. Én lees je hoe deze enorme, eeuwenoude tempels tijdens een reddingsoperatie in de jaren ’60 uit elkaar is gehaald en verplaatst.

Tips voor veilig reizen in Egypte

#1 Kies als vrouw dus voor bedekkende kleding. Niet omdat het moet, maar omdat je jezelf daar veel ongewenste aandacht bespaart.

#2 Accepteer alleen toegangstickets die voor jouw ogen nieuw uit het boekje worden gescheurd. Ze mogen geen scheuren of gaten hebben, want dan is het ticket al gebruikt. Oude tickets worden nog wel eens opnieuw verkocht aan onschuldige reizigers om een extra zakcentje te verdienen.

#3 Vermijd water uit de kraan. Ga altijd voor water uit flessen en controleer of de fles is gesealed. Zorg ook dat je geen ijs in je drinken krijgt, want dat is vaak van kraanwater gemaakt. In Aswan dronken reizigers wel kraanwater, als dat eerst voor hun koffie of thee was gekookt. Ook wij hebben daar geen problemen mee gehad.

Tip: ga voor duurzaam en vermijd al die plastic flesjes. Wij filteren zelf kraanwater met onze LARQ-fles.

#4 Let goed op je spullen, zoals je ook thuis zou doen. Houd dus altijd je bagage en tas in de gaten en laat je telefoon niet rondslingeren.

#5 Pak niet zelf de auto. Het verkeer staat bekend als onveilig en ook de rustige wegen buiten de steden zouden niet veilig zijn.

#6 Check vooraf het reisadvies van de Nederlandse overheid. Maar realiseer je ook dat de kleur geel (let op, veiligheidsrisico’s) voor vrijwel alle niet-westerse en prima bereisbare landen geldt.

#7 Ga niet in het donker de straat op. Je hebt ’s avonds en ’s nachts ook niet echt een reden om op straat te lopen, maar doe dat dan ook vooral niet.

#8 Ben je bewust van de gebruikelijke prijzen. Zo weet je meteen of je opgelicht wordt en wat die taxirit nu echt zou moeten kosten. In onze kostenblog geef ik je een uitgebreid overzicht van veel prijzen in Egypte.

#9 Leer nee zeggen. Leer de tekst ‘la shoukran’ (nee, dank je) uit je hoofd om mensen zo vriendelijk mogelijk af te wijzen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: