Nederland

Verborgen plekjes Nederland: 10 exotische plekken in eigen land

Nederland is een van de mooiste plekken om jouw zomervakantie door te brengen. Met of zonder corona-beperkingen, een reis in eigen land doet niet onder voor een exotische verre reisbestemming! Wat dacht je van een safari, woestijnlandschap, piramides of eiland hoppen? Ons eigen verrassend Nederland is een stuk exotischer dan je dacht.

Leestip: op zoek naar de meest bijzondere musea van Nederland, de mooiste kleine en grote kastelen en paleizen of naar een unieke roadtrip van een dag door eigen land?

10 bijzondere verborgen plekjes in Nederland

#1 Beklim de Pyramide van Austerlitz

Website | Vergeet de piramides in Egypte of de Maya-piramides, want op de Utrechtse Heuvelrug hebben wij ook een piramide staan. Op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug lieten de Franse bezetters van Nederland in 1805 een piramide bouwen. Het was bedoeld als eerbetoon aan hun keizer Napoleon. Voor het ontwerp werd duidelijk afgekeken bij de Egyptenaren: onze Nederlandse Pyramide van Austerlitz is een klassieke trappiramide met daarop een obelisk. Egyptischer wordt het haast niet.

Leestip: hier lees je meer over een bezoek aan de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug.

Pyramide van Austerlitz | Verborgen parels in Nederland

#2 Ga op safari in Brabant

Website | Leeuwen, giraffes en struisvogels spotten? Daarvoor hoef je niet naar Afrika. Het Safaripark in Beekse Bergen vinden wij de allerleukste dierentuin van Nederland. Net als in andere dierentuinen kan je er wandelen door het park langs de dieren. Maar veel toffer is de optie om met de boot, een bus of zelfs je eigen auto op safari te gaan! In het Safaripark kan je met je eigen auto tussen de exotische dieren rijden. Je waant je even op de Afrikaanse steppe als de giraffen de weg versperren.

Boomhut in Brabant | Boutique resort Life is Good | The Orange Backpack

#3 Dwaal door de woestijn van de Loonse en Drunense Duinen

Website | Een van de mooiste natuurgebieden in Brabant is de stuifzandvlakte in het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Je waant je even de woestijn, zo uitgestrekt zijn de zandvlaktes hier. Om de duinen heen heb je heide en bossen, wat dit gebied een prachtige plek maakt voor hikes en mountainbiketochten. Met een beetje geluk kom je een herder met zijn schaapskudde tegen, zodat je je echt even in Marokko waant.

#4 Ontdek de grotten in Zuid-Limburg

Website |Bij Maastricht vind je een enorm ondergronds grottenstelsel. En die grotten kan je ook bezoeken met een gids! De Romeinen begonnen ooit met het uitgraven van de kalkbodem waarop Maastricht is gebouwd, waardoor een ondergronds doolhof ontstond. Het kilometerslange gangenstelsel heeft de burgers van Maastricht in tijden van nood gered. Tijdens oorlogen doken mensen onder in het eindeloze gangenstelsel en ook de belangrijkste Nederlandse kunst vond hier een schuilplaats. Onder andere Rembrandt’s Nachtwacht dook hier onder tijdens de Tweede Wereldoorlog! Wij bezochten de grotten vorig jaar weer en mochten op verzoek ook deze kunstkelder bezoeken. Geef dit soort verzoekjes wel meteen bij het begin van de rondleiding aan, zodat jouw gids zijn route daarop kan afstemmen.

#5 Ga op een citytrip in eigen land

Laat voor jouw jaarlijkse citytrip in Europa deze keer het vliegtuig achterwege en kies voor een weekendtrip in eigen land. Nederland heeft de mooiste historische steden, futuristische skylines en bruisende centra. Wij zijn bijvoorbeeld dol op de indrukwekkende architectuur in onze hometown Rotterdam, de historische grachten en topmusea in Leiden of onze eigen bruisende hoofdstad Amsterdam. Maar misschien wel je wel eens kiezen voor een wat meer onbekend plekje in Nederland? In onze blog met de 10 meest verrassende stedentrips in Nederland geven we tips voor de ultieme citytrip naar een minder bekende bestemming. Inclusief restaurant-, koffie- en hoteltips voor iedere stad!

Breda | 10 verrassende stedentrips in Nederland | 10 surprising city trips in the Netherlands | The Orange Backpack

#6 Wandel door de Japanse tuin in Den Haag

Website | Op het prachtige landgoed Clingendael in Den Haag – sowieso een tip voor wandelen en picknicken – ligt de Japanse tuin. Deze bijzondere tuin is maar een korte periode per jaar geopend om de unieke planten en bomen te beschermen tegen bezoekers. De tuin is ooit aangelegd door de barones die op het landgoed Clingendael woonde. Zij was groot fan van Japan en nam van haar reizen allerlei Japanse flora mee voor thuis. Er zijn Boeddhabeelden, stenen lantaarns, lotusbloemen, bruggetjes en prieeltjes. Het zal je niet verbazen dit dit een populaire plek is voor bruidssuites en instagramfoto’s.

#7 Kano door de Brabantse jungle

Website | De Biesbosch is een uniek stukje natuur in Nederland: het is een zoetwatergebied, maar heeft wel getijden. De Biesbosch staat namelijk via rivieren in verbinding met de zee. Daardoor gaat de waterspiegel mee met eb en vloed én heb je hier in Brabant een heel bijzonder natuurgebied. Omdat het zo’n watergebied is, is het water ook de beste manier om de Biesbosch te verkennen. Huur een bootje of – nog beter – een kano! Er zijn talloze vaarroutes, van twee uur tot een hele dag.

#8 Bezoek de Italiaanse Sint-Pieterskerk in Brabant

In het Brabantse Oudenbosch staat een exacte, maar verkleinde kopie van de beroemde Sint-Pieterskerk uit Rome. De voorgevel wijkt wel wat af van het wereldberoemde Vaticaan, want die is meer geïnspireerd op de tweede grootste kerk in Rome: de San Giovanni in Laterano. Het interieur is precies als dat in Rome. Het beroemde baldakijn van Bernini is nagemaakt en een kopie van Michelango’s Pieta is ook present. De architect van dit Hollandse Vaticaan is overigens ook geen onbekende naam: Pierre Cuypers die ook het Rijksmuseum en Amsterdam Centraal ontwierp.

Texel | Waddeneilanden | Wadden Islands | Nederland, Netherlands | The Orange Backpack

#9 Ga voor jouw eilandgevoel naar de Waddeneilanden

Kies niet voor Ibiza, Canarische eilanden of Corsica voor een eiland- en strandvakantie, maar onze eigen Waddeneilanden. De Waddeneilanden van Nederland bieden een uniek stukje natuur en worden zelfs door de Lonely Planet aangeraden. Ik bracht zelf al wat heerlijke uitwaaiweekenden door op het grootste Waddeneiland Texel. Ik ben dol op het diverse landschap met hoge duinen weide vergezichten over akkers en prachtige bossen. Pak de fiets, ga Wadlopen, proef lokaal bier of wandel in het bos. En wist je dat Texel ook een van de breedste stranden heeft? De ideale plek voor jouw strandvakantie in eigen land. Maar misschien wil je wel een van de minder bezocht eilanden in Nederland opzoeken en bijvoorbeeld de unieke natuur verkennen op het piepkleine Schiermonnikoog!

Leestip: we schreven een uitgebreide blog over het eiland Texel met onze 10 favoriete plekken op het eiland.

#10 Wandel door de jungle in het Hortus Botanicus in Leiden

Website | De oudste botanische tuin in Nederland vind je in Leiden. De exotische tuinen werden ooit gesticht door de Universiteit van Leiden. Het was de plek waar de eerste Hollandse tulpen ooit werden gekweekt en waar later exotische soorten uit Azië werden onderzocht en bewonderd. Ook nu nog bestaat de Hortus uit meerdere kassen met vijvers, bomen, loopbruggen, kleurrijke bloemen en enorme planten. Entree is gratis met een Museumkaart.

Hortus Botanicus in Leiden in Nederland | The Orange Backpack

#11 Street food in de Markthal in Rotterdam

Website | In buitenlandse steden is de markthal vaak dé plek voor eindeloze kraampjes met lokale gerechten, exotische groenten en een gezellige bedrijvigheid. In Nederland moet je daarvoor in Rotterdam zijn. De Rotterdamse Markthal is niet alleen gezellig, maar ook een prachtig gebouw. Vooral de enorme plafondschildering is indrukwekkend en wordt ook wel vergeleken met de Sixtijnse Kapel. Op culinair gebied maak je in de Rotterdamse Markthal een wereldreis. Van sushi tot tapas, van Indiaas tot Baskisch, van churros tot stroopwafels, van burgers tot hotdogs, van Hollandse frietjes tot Het Kroket Loket. Een van onze favoriete winkels in de Markthal is de Aziatische supermarkt Wah Nam Hong. Het is een supermarkt, maar je kan er op de eerste verdieping ook eten en prachtige serviezen kopen.

#12 Maak een wandeling op hoge hoogtes

Website | Voor toffe berghikes moet je niet in ons platte Nederland zijn, maar in Drenthe heft Staatsbosbeheer een uniek alternatief gemaakt. Dit Boomkroonpad is de mooiste wandelroute van Nederland en loopt op grote hoogte door de boomtoppen. Ook in de buurt kan je mooi wandelen in natuurgebied Hondsrug, langs de hunebedden, bossen, vennen en heide.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: