Nederland

Mooiste roadtrips in Nederland: 8 bijzondere autoroutes (+ routekaarten)

Aan mooie roadtrips in Nederland hebben wij geen gebrek. Wij hebben het geluk in een van de mooiste landen in Europa te wonen. Ons eigen Nederland heeft prachtige kust, groene bossen, uitgestrekte vergezichten, pittoreske dorpjes, sprookjesachtige kastelen en zo veel meer. Tijdens een roadtrip heb je de kans om al deze kanten van ons veelzijdige Nederland te verkennen. Wij verzamelden daarom voor jou de mooiste toeristische autoroutes voor een roadtrip in Nederland, inclusief routekaarten om te downloaden!

Lees meer: bijzondere overnachtingen in Nederland – van boutique boomhut tot kasteel – en de mooiste plekken in eigen land volgens Nederlandse reisbloggers.

Mooiste autoroutes in Nederland: 8 leukste roadtrips van een dag

#1 Deltaroute in Zeeland

Download route | De Deltawerken in Zeeland, Brabant en Zuid-Holland zijn het indrukwekkende bewijs van de ingenieurstalenten in Nederland. De 13 Deltawerken zijn gebouwd na de watersnoodramp uit 1953, waarbij een groot deel van dit deel van Nederland onderliep. Deze Deltaroute brengt je langs al deze bouwwerken op een toffe roadtrip langs de kust. De autoroute combineert een uniek bouwwerk met de prachtige Zeeuwse kust.

#2 Roadtrip over de Veluwe

Download route | De Veluwe is zonder twijfel het mooiste natuurgebied van Nederland. De steden en dorpjes, musea en natuur maken de Veluwe een plek waar je naartoe wil blijven gaan. We love it! Op deze route kom je langs onze favoriete highlights van de Veluwe. Als je bij iedere stop langs wilt gaan, raden we je aan om een volle weekend- of weektrip naar de Veluwe van deze roadtrip te maken. Deze autoroute voor de Veluwe start in Arnhem en eindigt in Apeldoorn. Tussendoor rijd je langs kasteel Rosendael, Nationaal Park De Hoge Veluwe met het Kröller Muller-museum, Radio Kootwijk, de Pomphulweg en Paleis ’t Loo, dus genoeg redenen om tussendoor even uit te stappen.

Leestip: we schreven een uitgebreide blog over de higlights van de Veluwe en hier vind je nog drie autoroutes voor de Veluwe.

#3 + #4 Autoroutes in Drenthe: Hunebed Highway en Middenveldroute

Download routes | In Drenthe kennen we maar liefst twee toffe routes voor een Nederlandse roadtrip: de Hunebed Highway en de Middenveldroute. De Hunebed Highway is de toeristische naam voor de N34. Deze roadtrip brengt je langs maar liefst 47 van de 52 hunebedden. De rood-blauwe borden vertellen je precies waar je kan stoppen voor deze unieke, prehistorische bouwwerken. De omgeving met heide, bos en zandvlaktes is ook prachtig, dus het is geen straf om een wandeling aan je stops toe te voegen. De Middenveldroute brengt jouw roadtrip ook dwars door het prachtige Drentse landschap. Highlights langs de Middenveldroute zijn Kamp Westerbork, museumdorp Orvelte en nationaal park Dwingelerveld.

Read more:  Weekendje Drenthe: 6x wat te doen

Leestip: meer lezen over Drenthe? We schreven een blog over de leukste plekken in Drenthe.

#5 De Holland-Amerikaroute

Download route | Deze roadtrip is een knipoog naar de historische Holland-Amerikalijn vanaf de Rotterdamse haven naar de Verenigde Staten. Zo ver gaat deze route natuurlijk niet, al moeten we wel het uiterste puntje van Nederland opzoeken. Deze roadtrip begint in het Limburgse plaatsje America en volgt vervolgens de Maas 150 kilometer lang naar Gelderland. De rivier is daarmee de Nederlandse versie van de Route 66. De route eindigt in Gelderland bij de kasteelruïne Batenburg en kasteel Hernen.

#6 Zeskastelenroute in Friesland

Download route | Kastelen in Friesland noem je stinten of states en daar zijn er meer dan 50 van in de noordelijke provincie. Deze autoroute brengt je langs zes mooiste Friese kastelen en landhuizen. Welke pareltjes er deze route liggen? Het Poptaslot met tuinen in Marssum, de Dekemastate in Jelsum, de Fogelsanghstate in Veenklooster, de Schierstins in Veenwouden, de Uniastate in Bears en het Princessehof in Leeuwarden. In het kasteel in Leeuwarden waar de roadtrip eindigt, zit tegenwoordig een keramiekmuseum.

Lees meer: in deze blog vind je nog 4 autoroutes voor Friesland.

#7 De Sagenlandroute in Twente

Download route | In het oosten van het land kan je de Sagenlandroute volgen voor de ultieme roadtrip door het Hollandse landschap. De route voert dwars door Twente en brengt je langs watermolens, historische boerderijen, pittoreske dorpen, eeuwenoude kerken, natuurreservaat Springendal, het historsiche Ootmarsum en landhuis Singraven. De Sagenlandroute is gemaakt door de ANWB en heeft ook een bewegwijzering, zodat je niet met een routekaart in de weer hoeft als je daar geen zin in hebt.

#8 De Lek- en Lingeroute in Zuid-Holland

Download route | In Zuid-Holland is de Lek- en Lingeroute van de ANWB een aanrader. Deze autoroute in Zuid-Holland brengt je door het polderlandschap tussen de rivieren bij Gorinchem. De uitzichten zijn vrijwel de hele route prachtig, terwijl je over de slingerende dijken langs de rivieren rijdt. Onderweg zijn er veel hoogtepunten die een stop waard zijn, zoals de historische dorpen in het gebied en de forten van de Hollandse Waterlinie.

Leestip: hier lees je een uitgebreide blog over deze autoroute.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: