Nederland

Mooiste roadtrips in Nederland: 8 bijzondere autoroutes (+ routekaarten)

Aan mooie roadtrips in Nederland hebben wij geen gebrek. Wij hebben het geluk in een van de mooiste landen in Europa te wonen. Ons eigen Nederland heeft prachtige kust, groene bossen, uitgestrekte vergezichten, pittoreske dorpjes, sprookjesachtige kastelen en zo veel meer. Tijdens een roadtrip heb je de kans om al deze kanten van ons veelzijdige Nederland te verkennen. Wij verzamelden daarom voor jou de mooiste toeristische autoroutes voor een roadtrip in Nederland, inclusief routekaarten om te downloaden!

Lees meer: bijzondere overnachtingen in Nederland – van boutique boomhut tot kasteel – en de mooiste plekken in eigen land volgens Nederlandse reisbloggers.

Waarom een roadtrip door Nederland een ideaal dagje uit is

Nederland is een ideale roadtripbestemming, omdat het land zo veel te bieden heeft. In iedere provincie kan je genieten van weer andere, unieke landschappen. Van de hunebedden in Drenthe tot de heuvels in Limburg en alles daartussen! Hoewel er tijdens iedere toeristische autoroute in deze blog ook zeker leuke stops zijn, maakt het met een roadtrip niet uit of musea en horeca wel of niet open zijn. De prachtige landschappen en de Nederlandse natuur staan vooral centraal tijdens deze uitjes.

Een roadtrip is ook het perfecte dagje uit in ieder jaargetijde. In de herfst en winter rijd je door de koude, Hollandse landschappen vanuit het comfort van je warme auto. Neem een thermosfles met warme chocomelk of koffie mee om je uitje compleet te maken! In de lente ontdek je vanuit de auto juist hoe de natuur weer tot leven komt. Er zijn dan ook prachtige bollenroutes te rijden langs de beroemde, Hollandse bloemenvelden. Wij verkenden er maar liefst drie in het voorjaar! Zo’n kleurrijke roadtrip is de perfecte manier om het winterseizoen af te sluiten. En in de zomer is het juist heerlijk rijden met de ramen open en de zon op je gezicht. Hoe leuk is het om dan een bijzondere auto, zoals een cabrio of oldtimer te huren voor je roadtrip?

Mooiste autoroutes in Nederland: 8 leukste roadtrips van een dag

#1 Deltaroute in Zeeland

Download route | De Deltawerken in Zeeland, Brabant en Zuid-Holland zijn het indrukwekkende bewijs van de ingenieurstalenten in Nederland. De dertien Deltawerken zijn gebouwd na de watersnoodramp uit 1953, waarbij een groot deel van dit deel van Nederland onderliep.

De Deltaroute start bij de Stormvloedkering Hollandse IJssel, dus in het oosten van Rotterdam. De autoroute voert je vervolgens langs het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee en vervolgens alle Zeeuwse eilanden. Deze Deltaroute brengt je ondertussen langs al de unieke Deltawerken op een toffe roadtrip langs de kust.

De autoroute combineert een uniek bouwwerk met de prachtige Zeeuwse kust. Je kan met een beetje goede zin deze route in een dag rijden, maar dan zit je wel echt nonstop in de auto. Als je echt van Zeeland wilt genieten, maak je hier een weekendje weg of kleine vakantie van. Van alle routes in deze blog is deze roadtrip ook het langste met een totaal van maar liefst 380 kilometer. Je doet er dus goed aan om hier minstens twee dagen voor uit te trekken en onderweg een of meer leuke overnachtingen te boeken.

Leestip: hier lees je nog veel meer informatie over de Deltaroute.

#2 Roadtrip over de Veluwe

Download route | De Veluwe is zonder twijfel het mooiste natuurgebied van Nederland. De steden en dorpjes, musea en natuur maken de Veluwe een plek waar je naartoe wil blijven gaan. We love it! Op deze route kom je langs onze favoriete highlights van de Veluwe. Als je bij iedere stop langs wilt gaan, raden we je aan om een volle weekend- of weektrip naar de Veluwe van deze roadtrip te maken.

Deze autoroute voor de Veluwe start in Arnhem en eindigt in Apeldoorn. Tussendoor zijn er genoeg redenen om even een tussenstop te maken! Op de route kom je langs kasteel Rosendael, waar je rondleidingen kan nemen en de beroemde fontein ‘de Bedriegertjes’ kan bezoeken. Ook andere bekende bezienswaardigheden van de Veluwe staan op het programma: Nationaal Park De Hoge Veluwe met het Kröller Muller-museum kan natuurlijk niet op de route ontbreken. Hier kan je je eigenlijk al een dag vermaken met de prachtige beeldentuin en beroemde werken van Van Gogh in het museum en met de witte fietsen door het nationaal park.

Ook een onbekende parel van Nederland ligt op de route. Radio Kootwijk is een bijzonder, monumentaal gebouw middenin een zandverstuiving. Het was ooit het zendstation dat radiocommunicatie met Nederlands-Indië en later ook andere koloniale gebieden mogelijk maakte. In de omgeving kan je echt prachtig wandelen en zijn meedere routes uitgezet. Vervolgens kan op deze autoroute de Pomphulweg niet ontbreken. Deze weg wordt vaak genoemd in lijstjes met de mooiste autowegen van Nederland. Voordat de route eindigt in Apeldoorn, moet je natuurlijk nog wel Paleis ’t Loo aandoen. Het is een van de mooiste paleizen van Nederland. Nog niet zo lang geleden was dit paleis nog gewoon in gebruik bij de Nederlandse koninklijke familie. Tegenwoordig is het een museum waarin je meer leert over de geschiedenis van de Oranjes.

Leestip: we schreven een uitgebreide blog over de higlights van de Veluwe en hier vind je nog drie autoroutes voor de Veluwe.

#3 + #4 Autoroutes in Drenthe: Hunebed Highway en Middenveldroute

Download routes | In Drenthe tippen we maar liefst twee toffe routes voor een Nederlandse roadtrip: de Hunebed Highway en de Middenveldroute. Het Drentse landschap heeft een bijzondere plek in ons hart – Sebastiaan is er opgegroeid – dus je snapt dat wij je graag meer van deze mooie provincie laten zien.

De Hunebed Highway is de toeristische naam voor de N34. Deze roadtrip brengt je langs maar liefst 47 van de 52 hunebedden. De rood-blauwe borden vertellen je precies waar je kan stoppen voor deze unieke, prehistorische bouwwerken. De bordjes zelf zijn inmiddels zo’n attractie dat er al 70 zijn gestolen, maar je kan ze ook kopen in een webshop van de Hunebed Highway. Sla in ieder geval af in Borger, waar je de oudste hunebedden hebt en een museum over hunebedden. De omgeving met heide, bos en zandvlaktes is ook prachtig, dus het is geen straf om een wandeling aan je stops toe te voegen.

De Middenveldroute brengt jouw roadtrip ook dwars door het prachtige Drentse landschap. Bijzondere bezienswaardigheden langs de Middenveldroute zijn Kamp Westerbork, museumdorp Orvelte en nationaal park Dwingelerveld. Het voormalig Nazi-kamp Westerbork herinnert nog altijd aan de Tweede Wereldoorlog. Er staan meerdere herdenkplaatsen en de sporen van het kamp zijn deels bewaard gebleven. Toegang tot het kamp is gratis en zonder openingstijden. Bijzonder is ook de sterrenwacht die bestaat uit veertien enorme telescopen die samen één grote telescoop vormen. Deze roadtrip combineert deze bijzondere plek in Drenthe met het dorpje Orvelte met historische gebouwen dat een soort openluchtmuseum vormt, en met de prachtige natuur van het Dwingelerveld. Trek dus minstens een volle dag – maar nog liever twee – uit voor deze route, als je overal wil kunnen stoppen.

Leestip: meer lezen over Drenthe? We schreven een blog over de leukste plekken in Drenthe.

#5 De Holland-Amerikaroute

Download route | Deze roadtrip is een knipoog naar de historische Holland-Amerikalijn vanaf de Rotterdamse haven naar de Verenigde Staten. Zo ver gaat deze route natuurlijk niet, al moeten we wel het uiterste puntje van Nederland opzoeken. Deze roadtrip begint in het Limburgse plaatsje America en volgt vervolgens de Maas 150 kilometer lang naar Gelderland. De rivier is daarmee de Nederlandse versie van de Route 66.

Een van de leukste bezienswaardigheden langs de route is Nationaal Park De Maasduinen, waar je je op de zandvlaktes met een beetje fantasie in de Amerikaanse woestijnen waant. Door het pad ligt een wandelnetwerk van wel 200 kilometer, dus je raadt vast wel hoe je De Maasduinen het beste kan verkennen. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet die verschillen in lengte en dus in intensiteit.

De route eindigt in Gelderland bij de kasteelruïne Batenburg en kasteel Hernen. Rondom kasteel Hernen vind je twee wandelroutes, maar een paar dagen in de week kan je ook het kasteel zelf bezoeken. Kasteel Batenburg is eigenlijk niet meer dan een ruïne, maar dan wel van een van de oudste kastelen van Gelderland. Het zou zelfs ooit gebouwd zijn op de resten van een Romeinse tempel! Soms worden er rondleidingen door de kasteelruïne georganiseerd, dus het is de moeite waard om uit te zoeken wanneer dat is, zodat je jouw roadtrip daarop kan afstemmen.

#6 Zeskastelenroute in Friesland

Download route | Wist je dat Friesland vol zit met de mooiste kastelen? Kastelen in Friesland noem je stinten of states en daar zijn er meer dan 50 van in de noordelijke provincie. Deze pittoreske autoroute brengt je langs zes mooiste Friese kastelen en landhuizen.

De autoroute start bij een kasteel vlakbij Leeuwarden en eindigt in Leeuwarden zelf, dus het is zo ongeveer een rondrit. De route zelf is best kort, zodat je alle tijd hebt om de kastelen ook te daadwerkelijk te bezoeken. Maar als je net als wij niet uit de regio komt, is het toch handig om de autorit te combineren met een overnachting in Friesland voor een vol weekendje weg. Wij sliepen bijvoorbeeld in de bijzondere trekkershutten van It Dreamlan, halverwege de Zes Kastelenroute en niet ver van de Fogelsanghstate.

Onze favoriete kasteel is gelijk de eerste stop. Dat is het Poptaslot in Marssum met torentjes, luiken en een gracht. In de zomermaanden kan je het kasteel bezoek met een rondleiding zonder afspraak. In andere maanden moet je tevoren controleren of rondleidingen mogelijk zijn en hiervoor een afspraak maken. De tuinen zijn vrij toegankelijk en vooral de enorme kastanje is indrukwekkend.

Welke pareltjes er verder nog op deze route liggen? De Dekemastate in Jelsum, de Fogelsanghstate in Veenklooster, de Schierstins in Veenwouden, de Uniastate in Bears en het Princessehof in Leeuwarden. In het kasteel in Leeuwarden waar de roadtrip eindigt, zit tegenwoordig een keramiekmuseum.

Lees meer: in deze blog vind je nog 4 autoroutes voor Friesland.

#7 De Sagenlandroute in Twente

Download route | In het oosten van het land kan je de Sagenlandroute volgen voor de ultieme roadtrip door het Hollandse landschap. De route voert dwars door Twente. Door Noordoost-Twente om precies te zijn, dus het gebied dat ook wel het Sagenland wordt genoemd. Hier worden de sagen van vroegere tijden nog altijd doorverteld.

Deze toeristische roadtrip brengt je langs watermolens, historische boerderijen, pittoreske dorpen, eeuwenoude kerken, natuurreservaat Springendal, het historsiche Ootmarsum en landhuis Singraven. Een leuke stop is het museum Wonderryck Twente, het oudste natuurmuseum van Nederland. In de wonderkamers zie je fossielen en lokale dieren en vogels. Vooral voor kinderen is dit een leuk en interactief museum om meer over de Twentse natuur te leren.

De Sagenlandroute is gemaakt door de ANWB en heeft als een de weinige roadtrips in Nederland zelfs een bewegwijzering, zodat je niet met een routekaart in de weer hoeft als je daar geen zin in hebt.

#8 De Lek- en Lingeroute in Zuid-Holland

Download route | Een van onze favoriete autoroutes van Nederland bewaren we voor het laatst. In Zuid-Holland is de Lek- en Lingeroute van de ANWB echt een aanrader. Het was de eerste roadtrip die wij zelf reden – omdat deze heel handig dichtbij onze woonplaats Rotterdam is – en we waren direct verkocht aan deze manier om Nederland te verkennen.

Deze autoroute in Zuid-Holland – en heel klein stukje Utrecht en Gelderland – brengt je door het polderlandschap tussen de rivieren bij Gorinchem. De uitzichten zijn vrijwel de hele route prachtig, terwijl je over de slingerende dijken langs de rivieren rijdt. Onderweg zijn er veel hoogtepunten die een stop waard zijn, zoals de oude windmolens, de historische dorpen in het gebied en de twee forten van de Hollandse Waterlinie.

De Hollandse Waterlinie bestaat natuurlijk uit heel wat forten en tijdens deze autoroute kom je bij twee daarvan, Forten Everdingen en Asperen. Fort Everdingen heeft een eigen camping en bierbrouwerij met proeflokaal. Fort Asperen is bekend om haar koepel met gekleurd glas. je kan hier ook een rondleiding volgen om meer te leren over dit bijzondere bouwwerk met heel eigen, unieke architectuur.

De route is in totaal 107 kilometer. Deze roadtrip is daarmee makkelijk in een dag of middag te doen. Dat lijkt veel tijd voor zo’n korte afstand, maar je zal langzaam rijden op de smalle landelijke wegen en straatjes.

Leestip: hier lees je een uitgebreide blog over deze autoroute.

Lek- en Lingeroute - Nederlandse roadtrip

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: