Nederland

Wat te doen in Almere: bezienswaardigheden en hotspots

Welke bezienswaardigheden in Almere te bezoeken zijn? Er is veel meer te doen in Almere dan je denkt! Wij hadden deze moderne stad in Flevoland nooit gezien als een leuke stedentripbestemming of een dagje weg, maar daar zijn we van teruggekomen. Als huizenoppas logeerde we 1,5 week in een van de nieuwbouwwijken van de stad. In die tijd verkenden we alle bezienswaardigheden en hotspots van Almere en omgeving. We waren onder de indruk van de bijzondere achitectuur, eindeloze natuurgebieden en leuke attracties. In deze blog delen we al onze tips voor een dagje, weekendje of zelfs vakantie naar Almere. Inclusief tips voor een bijzondere overnachting!

Almere Architectuur La Defense

Waar ligt Almere in Nederland?

Almere ligt in het zuiden van de provincie Flevoland. Steden als Amsterdam en Utrecht liggen dichtbij Almere en zijn goed vanuit de stad bereikbaar.

Als jongste provincie van Nederland is Flevoland pas in de vorige eeuw ingepolderd om meer landoppervlak te creëren. De nieuwe provincie was vooral bedoeld als landbouwgrond, maar omdat grote huizennood was onder de groeiende bevolking van Amsterdam en de rest van de Randstad werd besloten in Flevoland een nieuwe stad te bouwen. Dat werd Almere, gelegen uiterste zuidwesten van Flevoland. In de jaren ’70 waren de eerste woningen in de nieuwste stad van Nederland af. Almere begon als Almere Haven, maar groeide uit tot een grote stad met meerdere stadskernen. De stad beslaat nu de hele punt van Flevoland tussen het Markermeer, het IJmeer en Gooimeer.

Almere Oostvaardersplassen Flevoland

Overnachten in Almere

Als je wilt overnachten in Almere, is het goed te weten dat de stad uit veel verschillende stadsdelen bestaat. Almere is ooit gebouwd als een stad met meerdere, vrij zelfstandige stadskernen. Dat idee is inmiddels losgelaten en in de jaren ’90 werd het architectenbureau van de bekende architect Rem Koolhaas gevraagd om een echt stadscentrum te ontwerpen. Dat is tegenwoordig te vinden in Almere Stad. Toch zijn ook wijken als Almere Haven en Almere Buiten vrij zelfstandig met eigen voorzieningen zoals horeca, winkels en een stadscentrum.

Leestip: 10x bijzonder overnachten in Almere.

In Almere Centrum kan je overnachten in een aantal van de fijnste hotels van Almere. Naast bekende ketens vind je in het centrum het hippe Hotel FINN, Hotel Leonardo in prachtige architectuur of het centraal gelegen Hotel ANNO.

Wil je een fijne strandvakantie combineren met Almere? Dan moet je overnachten aan Almeerderstrand op Marina Parc Almere met uitzicht op het Markermeer. Je kan daar overnachten in originele accommodaties zoals de pipowagens Tiny Wagons, de houten pods Waterbubbels of Havenlodges.

Voor bijzonder overnachten in Almeren moet je zijn in de wijk Oosterwold. Hier hebben bewonders de vrijheid om zelf te bouwen wat ze willen en dat resulteert in de meest unieke creaties. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor gasten! Zo vind je er een prachtig ontworpen tiny house met houtkachel, een duurzaam Wikkelhouse met hottub en sauna of een hobbit-achtige Iglucraft. Ook vind je hier de kleinschalige B&B Eemhouses met vier luxe houten chalets (chalet 1, chalet 2, chalet 3 en chalet 4).

Almere Centrum

De bezienswaardigheden van Almere op de kaart

8x wat te doen in Almere

#1 Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn misschien wel de grootste attractie van Flevoland. Ongeveer vijftig jaar geleden ontstond bij de inpoldering van Flevoland een uitgestrekt moerasgebied met unieke flora en fauna, ingeklemd tussen Almere en Lelystad. Daarmee zijn de Oostvaardersplassen het grootste, door de mens gemaakte natuurgebied ter wereld! Het is onderdeel van het grotere Nationaal Park Nieuw Land, wat het jongste nationaal park van Nederland is.

Het natuurgebied is een walhalla voor vogelspotters, want dit waterrijke natuurgebied zit vol bijzondere vogels. Zelfs de zeearend is er sinds 2006 te vinden. Andere mooie dieren in de Oostvaardersplassen zijn heckrunderen, eldelherten en konikpaarden. Tijdens een bezoek aan het gebied heb je een grote kans om ze te spotten, want ze zijn er volop! Maar ook als je geen dieren ziet, is het genieten in dit uitgestrekte vogelparadijs van waterplassen, rietvlaktes en graslanden.

Je bezoekt de Oostvaardersplassen makkelijk vanaf Almere. Het Natuurbelevingscentrum ligt op een paar minuten van Almere en is het startpunt van meerdere wandel- en fietsroutes. Op deze plek vind je ook een prachtig houten bouwwerk in de vorm van een vogel, waar je doorheen loopt om bij het Natuurbelevingscentrum te komen! Ook wat noordelijker, meer richting Lelystad, vind je een handig startpunt van je bezoek. Het Buitencentrum Oostvaardersplassen ligt op een half uur rijden vanaf Almere en ook hier starten verschillende routes.

Almere Oostvaardersplassen Flevoland

#2 Architectuur van Almere Stad

Almere staat daarnaast bekend om haar architectuur. Als nieuwste stad van Nederland hoef je in Almere geen historische gebouwen, knusse grachten, monumentale baksteengebouwen of eeuwenoude kerken te verwachten. Alles is hier nieuw, nieuwer, nieuwst. Dat betekent dat de stad vol staat met moderne architectuur, waaronder een groot aantal heel bijzondere parels!

Het bekendste gebouw in Almere Centrum is waarschijnlijk het fotogenieke The Wave. De woningen in dit gebouw schuiven haast als een golf naar buiten. Het is een ontwerp van architect René van Zuuk en de bouw werd in 2004 voltooid. De bolling van het gebouw is aan de kant van het Weerwater het sterkst. Al zie je aan de andere kant juist weer mooi de combinatie met de fietsbrug over de Olstgracht, ook al zo’n fotogeniek pareltje. De brug heeft wat weg van een schip met meerdere masten.

Vlak daarnaast staat Side by Side. Dit gebouw vinden wij wat minder spectaculair dan The Wave, want je moet wat beter kijken om de bijzondere architectuur te herkennen. Het zijn twee smalle, hoge gebouwen die naast elkaar aan het Weerwater staan. Ze staan haaks op elkaar en de symmetrie wordt ook verder doorbroken door een ongelijke verdeling van de ramen.

De Nieuwe Bibliotheek van Almere vind je in hartje binnenstad aan het stadhuisplein. De architectuur is geinspireerd op de sawa’s van Indonesië. Net als deze getrapte rijstvelden lopen de ‘verdiepingen’ met boekenkasten trapsgewijs op. Bovenaan vind je de kinderboeken en is een leuke kinderhoek voor de kleintjes. Er is een eigen café en fijne tuin.

Een andere parel en onze persoonlijke favoriet is La Defense, gelegen net ten noorden van het centrum van Almere. Het bedrijfsverzamelgebouw lijkt van buiten niet heel bijzonder. Voor de mooie architectuur moet je op de binnenplaatsen zijn! Daar zie je een kleurenspektakel, gevormd door speciale folie op de ramen waar het daglicht in reflecteert.

Heb je de smaak te pakken? Overweeg dan deze gratis audiotour langs de meest fotogenieke bouwwerken van Almere! Je krijgt meer te horen over de achtergrond van de architectuur van Almere en een fotograaf geeft je tips hoe je ze het beste op de foto zet.

Almere Architectuur The Wave

#3 Eten en drinken bij de hotspots van Almere

Het centrum van Almere zit vol met de fijnste plekken om te eten en drinken. De hippe hotspots van Almere serveren heerlijke pokébowls, pancakes, espresso, avocadotoast, pizza’s, ijsjes en meer. Onze favoriete hotspots in Almere:

 • The Black Cockatoo voor vegan gerechten.
 • De Bierfabriek voor lokaal gebrouwen bier in Almere.
 • Oh My Pancakes voor de beste pancakes in de stad.
 • Woodstone voor de lekkere pizza van Almere.
 • Barista Café voor fijne koffie bij het centraal station.
 • Finish Your Breakfast voor alle day breakfast.
 • Poké Perfect voor de ultieme pokébowl.
 • Nul36 voor borrelen op het terras.
 • Lou Streetfood Bar voor seafood en burgers.
 • ANNO voor cocktails op het terras.
 • Meat in the City voor de vleeseters.
 • Madame Jeanette voor Surinaams eten in een hip interieur.
Almere Hotspots The Black Cockatoo
Almere Hotspots The Black Cockatoo

#4 Shoppen in Almere Centrum

Liefhebbers van winkelen zullen blij worden van het grote aanbod in Almere Centrum. Het enorme winkelgebied zit bomvol grote ketens en leuke boetiekjes. Wij zijn zelf niet zo gek op shoppen, maar maakten toch graag een rondje door het winkelcentrum. Favoriet zijn de conceptstores Moon & Roos en Kaky.

Voor mooi uitzicht over het centrum wordt in veel blogs verwezen naar het dakterras van Hudson Bay, waar je de La Place zou vinden. Maar helaas is de Hudson Bay weg uit Almere en wordt het pand omgebouwd naar een Peek & Cloppenburg. Heel jammer, want vanaf het dakterras had je goed uitzicht op de unieke opbouw van Almere Centrum. De stad is namelijk opgebouwd in lagen met onder de grond parkeergarages, op de begane grond het shopgebied en daarboven weer woningen met groene tuinen en dakterrassen.

Almere Hotspots Conceptstore Kaky
Almere Centrum

#5 Almeerderstrand en andere stranden van Almere

Almere associeer je misschien niet met een strandvakantie, maar je vindt hier toch echt heerlijke stadsstranden langs de 42 kilometer lange kustlijn. Het bekendste is Almeerderstrand. Dit is het grootste en breedste strand van Almere. Er worden festivals en evenementen georganiseerd en bij het strandpaviljoen kan je terecht voor een hapje en drankje.

Wij kunnen ook het Noorderplassenstrand aan de rand van de Waterwijk aanraden. De Noorderplassen zijn sowieso een heerlijke plek om te recreëren, wat je vervolgens kan afsluiten met luieren aan het strand. Een andere populaire optie is het Lumièrestrand aan het Weerwater. Dit strand is onderdeel van het Lumièrepark aan de rand van het centrum, waarmee dit een van de meest centraal gelegen stranden is. Je vindt daarnaast nog stranden aan de Esplanade in Almere Centrum en in Almere Haven.

Almere stadsstrand

#6 Stadslandgoed De Kemphaan

Je kan in Almere niet om Stadslandgoed De Kemphaan heen. Dit is een van de meest kindvriendelijke plekken van Almere, waar je je met je kids prima een vakantie lang vermaken. Maar ook zonder kleintjes is het hier heerlijk vertoeven in dit uitgestrekte natuurgebied.

Wat is er te doen op Stadslandgoed De Kemphaan? Het is een uitgestrekt natuurgebied met bossen en natuur, maar ook veel unieke attracties van Almere. Een van de bekendste attracties is Dierenpark Almere Jungle, wat een bijzondere een unieke combinatie van een overdekte botanische tuin en dierentuin is. Bij de Stadsboerderij kan je een kijkje nemen in de stallen of inkopen doen op de Biologische Boerenmarkt. Daarnaast is er een pannenkoekenboerderij, verblijven met de apen van de Stichting AAP, een klimbos en de dieren en natuureducatie van Stad & Natuur.

Bijzonder overnachten in Almere op deze leuke locatie? Op Natuurcamping De Kemphaan kan je slapen in tipi’s, yurts of oude brandweerauto uit de jaren ’70. Overigens kan je hier natuurlijk ook gewoon kamperen in je eigen tent, caravan of camper.

Stadslandgoed De Kemphaan

#7 Zelfbouwwijk Oosterwold en de Groene Kathedraal

Niet alleen het stadscentrum van Almere staat vol mooie architectuur, er is zelfs een hele wijk gewijd aan unieke creaties van bewoners. Oosterwold is een groene ecowijk met zelfbouwwoningen ten oosten van de stad, waar inwoners vrij spel hebben gekregen. Geen regels voor uniforme woonblokken, maar kavels die zelf kunnen worden ingevuld. Het is een aanrader om door deze wijk te wandelen, fietsen of desnoods met de auto te touren. We kwamen langs een stukje met houten cabins, we zagen Mongolische yurts, huizen van leem, een bouwwerk in de vorm van een ufo en nog meer unieke creaties. De bewoners van Oosterwold bouwen hier de mooiste droomwoningen op een prachtige, duurzame plek. Het is daarmee een van de meest bijzondere wijken ter wereld, waar zelfs de internationale pers over spreekt.

Direct naast de wijk Oosterwold ligt het groene Kathedralenbos. De meest bijzondere attractie van dit bos is de Groene Kathedraal, een uniek stukje landschapskunst. Het kunstwerk is van Marinus Boezem die vond dat een nieuwe stad als Almere ook een eigen kerk nodig had. Maar dan wel een nieuw soort kerk. In de jaren ’80 werden naar zijn ontwerp 178 populieren geplant volgens de plattegrond van de kathedraal van Reims. Een aantal jaar later werd niet veel verderop een contra-kathedraal aangelegd. Hier werd geen kathedraal in de bomen geplant, maar werd juist een uitsparing in het bos met dezelfde vorm gemaakt. Stenen op de grond geven aan waar de bomen in de andere kathedraal staan. Het kunstwerk is eigenlijk het beste te bewonderen vanuit de lucht, want daar zie je de kathedraalvormen het beste. Toch is het ook zeker een leuk uitje om het Kathedralenbos te bezoeken en door de groene kerken te lopen.

#8 De land art van Flevoland

Naast de Groene Kathedraal is er nog veel meer land art in Flevoland te vinden. Het zijn doorgaans kunstwerken die een samenspel met de omgeving aangaan, vandaar ook de term landschapskunst. Vlakbij Almere vind je ook nog het kunstwerk Polderland Garden of Love and Fire. Het bestaat vanuit de lucht gezien uit vijf lijnen die elkaar snijden in het landschap: drie kanaaltjes, een voetbad en een strook zwarte gravel. Op die zwarte gravel staat ook een soort sculptuur van aluminium kolommen. Wij waren van dit kunstwerk een stuk minder onder de indruk, omdat het vanaf de grond wat kaal oogt. Het vele onkruid rondom het kunstwerk hielp natuurlijk ook niet mee en gaf het een wat vervallen indruk. Maar mocht je net als wij toch in de buurt zijn, maak er dan zeker een korte stop.

Ook op andere locaties in Flevoland vind je bijzondere land art. Een van de populairste werken is Exposure van Antony Gormley in Lelystad. Het is een 26 meter hoog beeld van een hurkende man die uitkijkt over het Markermeer. Het geraamte van de hurkende man verwijst naar de rechte lijnen die Gormley zag in het door de mens geschapen landschap van de Flevoland.

Een ander kunstwerk dat we nog niet bezochten maar hoog op ons wensenlijstje staat, is Riff, PD#18245. Het werd in 2018 ontworpen ter ere van het honderdjarig jubileum van de Zuiderzeewet, waardoor Flevoland kon ontstaan. Het bijzondere werk is een enorm afgietsel van beton, gemaakt door dit beton in een holte in een enorme heuvel te storten. In het midden van het werk kan je lopen. Via een trap klim je omhoog en loop je door de resten Zuiderzeegrond.

Meer landschapskunst in Flevoland bezoeken? Op de officiële website vind je ze allemaal.

Almere Land Art Polderland Garden of Love and Fire