Nederland

Hunebed Highway, historische autoroute langs de Drentse hunebedden

De Hunebed Highway is een route langs het gebied in Drenthe met de meeste hunebedden. De rood-blauwe borden vertellen je precies waar je kan stoppen voor deze unieke, prehistorische bouwwerken. De omgeving met heide, bos en zandvlaktes is ook prachtig, dus het is geen straf om een wandeling aan je stops toe te voegen.

Over de Hunebed Highway

De Hunebed Highway is de toeristische naam voor de N34, waar sinds 2018 bordjes Hunebed Highway-bordjes staan om bezoekers te wijzen op deze bijzondere Drentse bezienswaardigheid. De bordjes zelf zijn inmiddels zo’n attractie dat er al 70 zijn gestolen, maar je kan ze ook kopen in een webshop van de Hunebed Highway. Een roadtrip langs deze provinciale N34-weg brengt je langs maar liefst 47 van de 52 hunebedden.

Hoewel de route zelf niet lang is, is het natuurlijk niet de bedoeling om de weg in één keer af te rijden. Bij alle 47 hunebedden stoppen, is misschien ook wat veel van het goede, maar maak in ieder geval een paar stops. Sla in ieder geval af in Borger, waar je de oudste hunebedden hebt en een museum over hunebedden.

Langs de N34 liggen ook twee Drentse hoogtepunten die niets met hunebedden te maken hebben: het natuurgebied Drouwenerzand waar je mooi kan wandelen en het Boomkroonpad waar je op grote hoogte tussen de boomtoppen kan lopen.

Tip: combineer deze roadtrip met een bijzondere overnachting in designhutten op natuurcamping Voscheheugte, waar wij sliepen in de Goudvink.

Praktische informatie

De Hunebed Highway op de kaart

Autoroute Hunebed Highway Drenthe - Nederlandse roadtrip