Nederland

Lek- en Lingeroute: landelijke autoroute door Zuid-Holland

Op een zomerse dag is er niets leukers dan lekker touren door eigen land. Wij zijn dol op autoroutes in Nederland – hier vind je er nog veel meer – om zo ons prachtige land verder te verkennen. Vlakbij onze thuisbasis Rotterdam kan je de Lek- en Lingeroute rijden. Deze autoroute in Zuid-Holland brengt je door het polderlandschap tussen de rivieren bij Gorinchem. De uitzichten zijn vrijwel de hele route prachtig en je passeert veel leuke hoogtepunten. Tijd voor een roadtrip in Nederland!

Leestip: hier vind je nog meer bijzondere autoroutes in Nederland.

Lek En Linge Route | Autoroute Zuid-Holland Nederland
Lek En Linge Route | Autoroute Zuid-Holland Nederland

Praktische informatie over de Lek- en Lingeroute

Startpunt en lengte

Deze route is opgesteld door de ANWB en heeft als startpunt het dorpje Arkel bij Gorinchem. Leuk weetje: dat is ook waar Sebastiaan is geboren, dus we konden hier gelijk zijn geboortehuis eens zien!

Omdat het een rondrit is, kan je de autoroute starten op ieder punt op de route. De instructies van de ANWB zijn voor een route tegen de klok in, maar je kan ook makkelijk de andere richting aanhouden, afhankelijk van wat jou uitkomt. Wij zijn de route zelf begonnen in de omgeving van Streefkerk, omdat dit handig was vanuit Rotterdam, en reden de tocht met de klok mee.

De route gaat door het rivierengebied van Zuid-Holland ten noorden van Gorinchem. Maar je zal ook een stukje in de provincies Utrecht en Gelderland rijden, waar je de Linge en de Hollandse Waterlinie passeert.

De route is in totaal 107 kilometer. Deze roadtrip is daarmee makkelijk in een dag of middag te doen. Dat lijkt veel tijd voor zo’n korte afstand, maar je zal langzaam rijden op de smalle landelijke wegen en straatjes.

Overnachten langs de Lek- en Lingeroute

Zuid-Holland zit vol met fijne slaapplekken, zowel tussen de weilanden als in de pittoreske plaatsjes. Dit zijn aanraders om te overnachten langs de Lek- en Lingeroute, zodat je van deze roadtrip echt een weekendje weg kan maken:

Lek En Linge Route | Autoroute Zuid-Holland Nederland

Waarom deze autoroute in Zuid-Holland een aanrader is

Deze roadtrip brengt je naar een prachtig stukje Nederland. De route leidt voornamelijk over slingerende dijkwegen met prachtige vergezichten. Het rivierenlandschap met de uiterwaarden is prachtig om te zien.

Vervelen gaat dit landschap je ook zeker niet. Zo is het uitzicht langs de Lek heel anders dan de Linge én passeer je onderweg mooie plekjes, waar je eventueel ook een (lunch)stop kan maken. Zo zie je onderweg veel authentieke molens, forten van de Hollandse Waterlinie met hun bijzondere geschiedenis en pittoreske historische dorpjes.

Ondertussen passeer je ook de mooiste gebouwen en huizen: bijzondere hoeves, oude boerderijen, moderne creaties, middeleeuwse kerken en vestingen, historische panden en schattige dijkhuisjes. Wij keken onze ogen uit en dagdroomden in welk van die huizen we zelf zouden willen wonen.

Lek En Linge Route | Autoroute Zuid-Holland Nederland

De leukste plekken langs de Lek- en Lingeautoroute

De Hollandse molens bij Streefkerk en Groot-Ammers

Tijdens deze roadtrip kom je langs meerdere oude molens, maar vooral bij Streefkerk en Groot-Ammers zal je er veel zien. Bij Streefkerk staan vier molens vlak bij elkaar en in Groot-Ammers heb je vier poldermolens op een rij. Ooit zorgen deze molens voor het droogmalen van de polders. Natuurlijk was dit voor ons ook een mooie stop om de babybuik even vast te leggen op een fout Hollands plaatje.

De dijk en historische dorpjes langs de Lek

Een deel van de route volg je de Lek en rij je op de weg over de dijk. Je rijdt langs oude dijkhuizen en boerderijen, maar ook een pont die de lek oversteekt.

Onderweg kom je langs historische dijkdorpjes met huizen uit zeventiende en achttiende eeuw, zoals Nieuwpoort en Ameide. Ze speelden vaak een rol in de twisten van de graven van Holland en de bisschoppen van Utrecht, omdat ze precies op de grens lagen. Dat betekent dat ze vaak zijn geplunderd, maar ook juist versterkt met vestingen. De dorpen hebben door die vestingen vaak een historische sfeer en middeleeuwse bouwwerken. Ze zijn niet groot, maar wel leuk om even doorheen te wandelen.

Forten van de Hollandse Waterlinie

Het oostelijke deel van de route brengt je naar de Linge én de Hollande Waterlinie. Deze Waterlinie werd ooit gebruikt om de stad Utrecht en de steden in Holland te verdedigen tegen vijanden. Een breed stuk land kon hier onder water worden gezet, zodat vijandelijke troepen niet verder konden trekken. Op de zwakste punten – of waar de bediening van de luizen zat – werden grootse forten gebouwd. Deze forten vind je verspreid over de hele linie nog altijd terug. De Waterlinie is voor het laatst gebruikt in de Tweede Wereldoorlog: in het begin door de Nederlanders tegen de Duitse troepen en aan het eind door de Duitsers tegen de geallieerden. Allebei dus tevergeefs, want met oorlogsvliegtuigen bleek het tegenhouden van grondtroepen niet langer meer effectief.

Je zal twee forten passeren tijdens de Lek- en Lingeroute: de Forten Everdingen en Asperen. In Fort Everdingen zit een bierbrouwerij met proeflokaal. Ook is er een camping en worden er historische rondleidingen door het fort gegeven. Fort Asperen is een soort kunstwerk. Het fort is opgebouwd met een open, ronde ruimte in het midden, waar nu een koepel op is gebouwd. Om die ronde ruimte ligt een gang en daaraan weer de vertrekken. Rondom die vertrekken zit een verdedigingsmuur van wel 1,5 meter breed. De bijzondere koepel maakt Fort Asperen tot een kunstwerk. De groenblauwe leien komen uit glasstad Leerdam en hebben tekeningen van kinderen. Bij het fort is een taveerne waar j een hapje kan eten.

Historisch Leerdam

Leerdam is een van de grotere plaatsen langs de route. Deze eeuwenoude stad staat bekend als dé glasstad van Nederland, dus het zal je niet verbazen dat hier een Nationaal Glasmuseum is gevestigd. Ooit was de stad privébezit van Willen van Oranje via zijn vrouw Anna van Buren die gravin van Leerdam was. Koning Willem-Alexander is nu nog altijd de graaf van Leerdam. De historische stad heeft nog veel oude monumenten en gebouwen, wat een wandeling door Leerdam zeker de moeite waard maakt.

Lek En Linge Route | Autoroute Zuid-Holland Nederland

Praktisch: routebeschrijving

De routebeschrijving vind je terug via deze link van de ANWB. In de ANWB-routebeschrijving zitten een kaart, een gedetailleerde omschrijving van hoe je moet rijden én leuke weetjes van de stops onderweg.

De route is niet bewegwijzerd helaas, dus je zal met de routebeschrijving de weg moeten vinden of deze GPS-coördinaten gebruiken. Je zal hiervoor een GPS-app moeten downloaden.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: