Nederland

Autoroutes Friesland: pittoreske roadtrips in het noorden

Friesland is de perfecte bestemming voor een roadtrip in Nederland. Met zowel het IJsselmeer als de Waddenzee, de vele rivieren en meren, de historische dorpen en bijzondere kastelen heeft Friesland meer dan je in één roadtrip kan ontdekken. Daarom geven we hier niet één, maar vijf autoroutes voor Friesland voor een prachtige roadtrip door het hoge noorden.

Leestips: we schreven een uitgebreide blog over de highlights van de Veluwe en hier vind je nog meer bijzondere autoroutes in Nederland.

Mooiste autoroutes in Friesland

#1 De Zes Kastelen Route

Lengte: 90 km| Route | Kastelen in Friesland noem je stinten of states en daar zijn er meer dan 50 van in de noordelijke provincie. Deze autoroute brengt je langs zes mooiste Friese kastelen en landhuizen. De rit zelf is relatief kort, zodat je de gelegenheid hebt om ieder kasteel op deze roadtrip te verkennen. Welke pareltjes er langs deze kastelenroute liggen? Het Poptaslot met tuinen in Marssum, de Dekemastate in Jelsum, de Fogelsanghstate in Veenklooster, de Schierstins in Veenwouden, de Uniastate in Bears en het Princessehof in Leeuwarden. In het kasteel in Leeuwarden waar de roadtrip eindigt, zit tegenwoordig een keramiekmuseum.

#2 Fryske Wâlden Rit

Lengte: 218 km | Route | Deze Friese autoroute focust zich op de Friese natuur. Om precies te zijn op het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Molens, natuurgebieden en musea wisselen zich af. Dat maakt ook gelijk dat je genoeg leuke stops hebt tijdens deze roadtrip door Friesland, zoals bij het Skûtsjemuseum Earnewâld over de oude ambachten in de scheepsbouw en het Openluchtmuseum It Damshûs over de turfwinning.

#3 Friese Merenroute

Lengte: 119 km | Route | Deze ANWB-route laat het mooiste zien van het zuidenwesten van Friesland. De autoroute begint en eindigt in Sneek met onderweg de Friese meren als hoogtepunten. De meren Sneekermeer en de Langweerder wielen liggen in het hart van de route. Ook pittoreske dorpen als Sloten, Langweer en Balk liggen aan de route.

#4 De Terpelanroute

Lengte: 108 km | Route | Deze autoroute door Friesland werd ooit opgesteld door de ANWB, maar is inmiddels daar niet meer te vinden. Dat is zonde, want met deze autorit verken je juist een leuk stukje Friesland. Je vertrek in Leeuwarden, eindigt in het Lauwersmeergebied en bezoekt ondertussen de typisch Friese terpen.

#5 De Havenstedenroute

Lengte: 127 km | Route | Deze route langs de Friesehavensteden was ooit bewegwijzerd, maar helaas moet je het tegenwoordig doen met een online routekaart. Dat maakt deze roadtrip door Friesland niet minder de moeite waard. Je begint en eindigt in Harlingen en onderweg maak je stops in historische plaatsen als Bolsward, Workum, Stavoren en Makkum.