Nederland

Zes Kastelenroute in Friesland: autoroute langs de zes mooiste kastelen in Friesland

Wist je dat Friesland vol zit met de mooiste kastelen? Wij maakten een autoroute langs de zes mooiste kastelen en delen hier met jou de exacte routebeschrijving én informatie over de zes kastelen. Deze Friese autoroute brengt je in een dag tijd langs pittoreske dorpen en landweggetjes in de omgeving Leeuwarden, waarbij je onderweg zes prachtige Friese kastelen bezoekt. Alle kastelen zijn open voor bezoekers, dus trek hier ook zeker de tijd voor uit.

Leestip: hier vind je nog vier pittoreske autoroutes door Friesland.

Zeskastelenroute in Friesland | Nederlandse roadtrip

Praktische informatie over de Zes Kastelenroute

Kastelen in Friesland noem je stinten of states en daar zijn er meer dan 50 van in de noordelijke provincie. Deze autoroute brengt je langs zes mooiste Friese kastelen en landhuizen. De rit zelf is relatief kort, zodat je de gelegenheid hebt om ieder kasteel op deze roadtrip te verkennen.

De autoroute start bij een kasteel vlakbij Leeuwarden en eindigt in Leeuwarden zelf, dus het is zo ongeveer een rondrit. Als je net als wij niet uit de regio komt, is het dus handig om de autorit te combineren met een overnachting in Friesland voor een vol weekendje weg. Wij sliepen bijvoorbeeld in de bijzondere trekkershutten van It Dreamlan, halverwege de Zes Kastelenroute en niet ver van de Fogelsanghstate.

Download hier de exacte routebeschrijving.

Dekemastate | Zes Kastelen Route | Friesland Autoroute
Poptaslot | Zes Kastelen Route | Friesland Autoroute

Autoroute in Friesland langs de zes mooiste states en stinten

#1 Het Poptaslot in Marssum

Website Poptaslot | De eerste stop is misschien wel de mooiste van allemaal: het Poptaslot in Marssum. Dit kasteel is zoals je kastelen tekent als kind: met torentjes, luiken en een gracht. De geschiedenis van deze state gaat terug tot de vijftiende eeuw. Belangrijk is vooral de periode in de zeventiende eeuw toen het kasteel in handen kwam van de rijke advocaat Henricus Popta, naar wie het kasteel uiteindelijk is vernoemd. Hij legde in zijn testament vast dat het niet meer mocht worden bewoond. Daardoor bleef het Poptaslot in de authentieke stijl van de zeventiende en achttiende eeuw bewaard.

In de zomermaanden kan je het kasteel bezoek met een rondleiding zonder afspraak. In andere maanden moet je tevoren controleren of rondleidingen mogelijk zijn en hiervoor een afspraak maken. De tuinen zijn vrij toegankelijk en vooral de enorme kastanje is indrukwekkend.

Poptaslot | Zes Kastelen Route | Friesland Autoroute

#2 De Dekemastate in Jelsum

Website Dekemastate | De Dekemstate is de tweede state op deze route. Dit kasteel is misschien wat minder sprookjesachtig – geen torentjes helaas – maar is daarom niet minder oud en bijzonder. Al in de vijftiende eeuw werd de state voor het eerst genoemd, al dateert de huidige vorm uit 1814. In het kasteel zijn veel elementen uit de eeuwen terug te zien en de muren zijn gevuld met prachtige portretten van oud-bewoners door de eeuwen heen.

De tuinen van de Dekemastate zijn op dit moment vrij toegankelijk, als de poorten openstaan. Dit is meestal van dinsdag t/m zaterdag. Het kasteelmuseum is zowel zelfstandig als met een rondleiding te bezoeken.

Dekemastate | Zes Kastelen Route | Friesland Autoroute

#3 De Fogelsanghstate in Veenklooster

Website Fogelsanghstate | Bijzonder aan de Fogelsanghstate is dat het sinds de stichting in 1646 nooit verkocht is. Het is altijd in handen van dezelfde familie gebleven en ging steeds over van generatie tot generatie. De huidige eigenaresse is Kyra Livia baronesse van Harinxma thoe Slooten. Zowel het woonhuis als het landgoed is te bezoeken. Voor het Veenkloosterbos koop je een kaartje van € 1, maar alleen buiten het broedseizoen. In het bos kom je het riviertje de Swadde tegen, ooit de grens tussen het Bisdom van Münster en het Bisdom van Utrecht.

Fogelsanghstate | Zes Kastelen Route | Friesland Autoroute

#4 De Schierstins in Veenwouden

Website Schierstins | Wat opvalt aan de Schierstins is de monumentale oude toren. Na alle states is dit een van de weinige stins – middeleeuwse woontorens – die je nog in Friesland aantreft. Het zou ook de enige zijn die je nog als museum kan bezoeken! De middeleeuwse toren uit 1300 is ingericht als museum over de geschiedenis van de regio en de stins zelf. De rest van het bouwwerk aan de oude toren is van latere datum en maakte van de woontoren een echt landgoed. Het is tegenwoordig in gebruik als een cultureel historisch centrum met wisselende tentoonstellingen. Bij de Schierstins horen ook grote tuinen. Er staan bijzondere sintsplanten die voornamelijk voorkomen in de aangelegde landschapstuinen van oude stinsen.

Schierstins | Zes Kastelen Route | Friesland Autoroute

#5 De Uniastate in Bears

Website Uniastate | De naam van de familie Unia zal je vaker tegenkomen in de geschiedenis van Friesland, want zij bezaten meerderen kastelen in de regio. In Bears bouwden zij hun familieslot, al werd het al in 1756 afgebroken. In 1990 werd een replica gebouwd. Hier vind je dus eigenlijk geen historisch kasteel, maar een kunstzinnige replica van staal. Op ware grootte, maar als een soort luchtspiegeling. Alleen de oude toegangspoort is overgebleven en gerestaureerd. In de kerk in Bears is een tentoonstelling over de geschiedenis van de Uniastate te bezoeken.

Princessehof Leeuwarden Keramiekmuseum

#6 Het Princessehof in Leeuwarden

Website Princessehof | In het kasteel in Leeuwarden waar deze roadtrip eindigt, zit tegenwoordig een keramiekmuseum. Het Princessehof werd in de achttiende eeuw gebouwd als stadspaleis door een prinses van Oranje-Nassau, dus een verwant van onze Koning. Deze prinses, Maria Louise van Hessen-Kassel, kwam uit een rijke Duitse familie en trouwde met een Oranje, stadhouder van Friesland en Groningen. Haar man overlijdt als Maria Louise nog maar 23 jaar oud is en zij wordt vervolgens regentes voor haar zoon tot die volwassen is. Ook op oudere leeftijd regeert zij al regentes, dan voor haar minderjarige kleinzoon. Tussen die regeerperiodes door koopt zij een aantal woonhuizen in Leeuwarden die ze laat samenvoegen tot haar stadspaleis.

Het oude paleis werd later opgedeeld in drie woonhuizen en in een daarvan werd de bekende kunstenaar M.C. Escher geboren. In het museum is een expositie aan de Oranje-prinses op de begane grond van haar oude stadspaleis. Ook aan Escher is een expositie in het museum gewijd. Maria Louise bouwde al een omvangrijke keramiekcollectie op. Die is de basis van het huidige keramiekmuseum.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: