Nederland

Bezienswaardigheden Leiden: de leukste dingen om te doen

De Amsterdamse kanalen, maar dan zonder de toeristen? Ga naar Leiden! Deze prachtige historische stad is een van onze favorieten. Sebastiaan heeft er zelfs drie jaar gewoond aan een van de grachten. Ook Maartje komt hier van kinds af aan voor de leukste musea. De historische architectuur, het enorme aanbod aan musea, de hippe hotspots en knusse sfeer maken Leiden een perfecte bestemming voor een stedentrip in eigen land! Lees in deze blog meer over de leukste bezienswaardigheden van Leiden en nog meer handige tips voor je een Leidse stedentrip.

Leiden | 10 verrassende stedentrips in Nederland | 10 surprising city trips in the Netherlands | The Orange Backpack

De Leidse musea

Na Amsterdam heeft Leiden misschien wel het grootste aanbod in musea. In Leiden bewonder je Egyptische mummies, prehistorische dino’s, exotische wereldschatten, het menselijk lichaam, het heelal en ook tropische planten. Dit is een selectie van onze favorieten:

  • Het Oudheidkundig Museum voor Egyptische mummies, Griekse vazen en Romeinse beelden.
  • Naturalis voor prehistorische dino’s en indrukwekkende natuurschatten.
  • Corpus voor een reis door het menselijk lichaam.
  • Museum Volkenkunde voor exotische wereldschatten.
  • Hortus Botanicus voor tropische en unieke planten.
  • Oude Sterrewacht voor een historisch observatorium van het heelal.

Als je bereid bent het Leidse centrum te verlaten, kun je ook in de omgeving nog toffe musea bezoeken. Maartje’s favoriet is Kasteel Duivenvoorde bij Voorschoten, waarvan de vroegste geschiedenis dateert uit de dertiende eeuw. Je kan het kasteel bezoeken met een rondleiding door het historische interieur. De kasteeltuin is altijd open voor wandelingen.

Voor moderne kunst moet je zijn bij Voorlinden in Wassenaar. Dit particuliere museum heeft de tofste hedendaagse kunst in Nederland. Wat dacht je van een enorm, maar levensecht kunstwerk van een ouder echtpaar op het strand? Of Leandro Erlich’s Swimming Pool waarin je zonder nat pak onder water kan? Vergeet op een mooie dag ook niet om een wandeling te maken door het mooie park.

Historisch Leiden

Het centrum van Leiden is bomvol historische monumenten, karakteristieke grachten en geheime hofjes. Eigenlijk is Leiden een groot openluchtmuseum: in het centrum zijn ongeveer 2800 monumenten te vinden! Van stadspoorten tot bruggen en van kerken tot universiteitsgebouwen.

Een van de letterlijke hoogtepunten is de eeuwenoude burcht. Het ronde bouwwerk staat hoog op een heuvel in het hart van de stad. Dus vanaf die hoge muren heb je een gaaf uitzicht over Leiden en zie je de prachtige diversiteit aan kerktorens. Het is ook een populaire plek om in de zomer in het zonnetje te picknicken. Toegang is gratis.

Tip: huur een bootje voor een rondvaart door de Leidse grachten!

Op de bezoekerssite van Leiden vind je een overzicht van de belangrijkste monumenten. Combineer een stadswandeling langs deze sights gelijk met de Leidse hofjes. Van de 35 pittoreske binnentuinen zijn er altijd wel een aantal open voor bezoek. Check dit overzicht van te bezoeken hofjes en deze overzichtskaart.

Leiden | 10 verrassende stedentrips in Nederland | 10 surprising city trips in the Netherlands | The Orange Backpack
Leiden | 10 verrassende stedentrips in Nederland | 10 surprising city trips in the Netherlands | The Orange Backpack

Hotspots in Leiden: eten, drinken en shoppen

De monumentale stad zit vol met koffiebars, lunchspots, vintagewinkels, conceptstores, cadeauwinkels, ontbijtplekjes en restaurants. Bij Chummy schenken ze de beste koffie, Roast and Toast serveert heerlijke tosti’s, ROOS heeft het meest instagrammable ontbijt, De Waag is een prachtige locatie, Lot & De Walvis heeft een heerlijke huiskamersfeer en Logica is een must voor vegetariërs en vegans.

Leiden is ook de plek voor vintage shoppen én woonitems scoren bij prachtige conceptshops. KOSi heeft unieke kledingitems, Lucies verkoopt sieraden naar eigen ontwerp, bij Wonderful Nature snuffel je tussen natuurlijke items (ja, ook een opgezette leeuw), Flamingo, VNTG en Hartendief zijn de leukste vintagewinkels en Eduard is een mooie conceptstore in een monumentaal pand.

En zo hebben we nog tientallen andere favorieten. Check onze kaart hieronder voor de leukste plekjes!

Overnachten in Leiden

Houd het vooral niet bij een dagje, maar maak een weekendtrip naar de grachtenstad in Zuid-Holland. Leiden heeft boutique hotels in prachtige panden. Helemaal passend bij de eeuwenoude binnenstad hebben deze hotels indrukwekkende kamers in historische en monumentale stijl.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: