Ben je bezig met jouw voorbereidingen voor Yucatán in Mexico? En probeer je een reisbudget te maken? Wij helpen je graag op weg met dit overzicht van reiskosten. Tijdens onze maand op het Mexicaanse schiereiland in december 2019 en januari 2020 verzamelden we al onze kosten. Van tanken, huurauto’s, drankjes, ontbijt en slaapplekken. Lees en reken mee!
Wat kosten hotels in Mexico?
De prijzen voor hotels lopen erg uiteen. Zo heb je in Yucatán luxe resorts en bijzondere boutiquehotels, maar ook voor kleinere prijsjes kan je hier fijne slaapplekken boeken. Reken op 20 tot 60 euro voor een overnachting voor twee personen, afhankelijk van je budget en voorkeuren. Onze slaapplekken kostten ons meestal 30 tot 40 euro per nacht.
Een van de meest luxe slaapplekken waar we in Mexico logeerden, was het kleinschalige jungleresort Aldea Coba. Wij waren zelf kosteloos te gast bij Aldea Coba en waren helemaal gelukkig met de prachtige ligging vlakbij de Maya-ruïnes van Coba. Check hier de actuele prijzen, maar gebruik vooral de kortingscode OBPNL20 voor 20% korting.
Wat kost eten en drinken?
De kosten van restaurants verschillen sterk per plek. Hoe populairder die plek bij toeristen, hoe hoger de prijzen. Reken voor ontbijt en lunch op prijzen van 60 tot 120 pesos en voor ’s avonds van 100 tot 175 pesos. Een biertje kost je meestal 30 tot 40 pesos en koffie 20 tot 40 pesos. Cola kost in de winkel meestal 7 pesos en in een restaurant 40 en voor water betaal je in de winkel bijvoorbeeld 8 pesos voor een liter of 19 pesos voor liter.
Maar deze prijzen zijn dus hoger in populaire toeristenoorden. Zo is de westkust van Cozumel populair bij grote cruiseschepen. Ook daar lukte het ons te eten voor 150 tot 300 pesos en betaalden we voor een biertje 30 tot 50 pesos. Daarvoor moet je wel echt de stad in en kun je niet terecht bij een strandclub! Bij Beachbar Alberto mag je bijvoorbeeld 10 USD voor een koud biertje neertellen. In dollars inderdaad.
Hetzelfde geldt voor het populaire Tulum. In downtown Tulum is veel keuze aan de restaurants en zijn de prijzen niet extreem, maar aan de beach side is dat anders. Een ontbijtje kost 150 tot 300 pesos en ’s avonds betaal je 150 tot 400 pesos voor een maaltijd. Een biertje kost 40 tot 80 pesos, maar voor speciaalbier werd 140 pesos gerekend. Een colaatje kostte 60 pesos en koffie 40 tot 60 pesos.
Wat kosten alle hoogtepunten van Mexico?
Een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Mexico zijn helemaal gratis. Voor dat prachtige strand of die mooie natuurgebied hoef je meestal niet te betalen. Ook zijn veel musea gratis te bezoeken. Maar bij de meeste toeristische highlights wordt natuurlijk entree gerekend. Wij maakten een overzicht van enkele kosten:
- De diepblauwe en ondergrondse cenotes kostten 60, 80 of 150 pesos.
- Een waterval bij Palenque kostte 25, 30 of 40 pesos.
- Voor de ruïnes van Maya-imperium Calakmul betaalden we in totaal 188 pesos, waarvan 50 en 68 pesos voor de nationaal parken en 70 voor de ruïnes.
- De ruïnes van Coba kostten ons 60 pesos voor de parkeerplaats, 80 pesos voor de entree en – we werden waarschijnlijk flink afgezet – 60 pesos voor een fiets.
Wat kost een hauto huren in Mexico?
Het huren van een auto in Mexico verloopt vaak iets anders dan in andere landen. Niet alle kosten zijn namelijk standaard bij de online prijzen inbegrepen. En die kosten kunnen nogal hoog uitvallen: zo’n 15 euro per dag! Wij raden je daarom aan om alleen een auto online te boeken, als je ziet dat alle verplichte verzekeringen, full coverage en belastingen bij de prijs is inbegrepen. Dat is bijvoorbeeld zo bij Sunny Cars.
Wij betaalden uiteindelijk 600 pesos per dag voor de huur van een auto voor 18 dagen. Dat is heel veel en normaal gesproken is de huurprijs veel lager. Maar wij waren in Mexico in december/januari rond de feestdagen en in dat hoogseizoen is alles in Mexico duurder dan duur. Buiten de feestdagen huur je al een auto voor 20 euro per dag.
Tanken doe je niet zelf, maar wordt door een pompbediende gedaan. Die wast vaak ook je ramen en daarvoor verwachten ze een kleine fooi. Let er altijd goed op dat de meter van het apparaat op nul begint bij het tanken. Deze scam is alleen al zo achterhaald, dat veel pompbediendes je zelf even expliciet wijzen op die nul. Afrekenen kan vaak met creditcard, maar het komt ook voor dat alleen cash mogelijk is. Informeer daar dus wel even naar als je geen cash op zak hebt.
De benzineprijs was in januari 2020 iets minder dan 1 euro per liter. Voor een volle tank betaalden wij 700 pesos, dus omgerekend 35 euro.
Je kan daarnaast nog kosten hebben voor het gebruik van tolwegen. Deze wegen zijn echt een aanrader. Ze zijn van topkwaliteit en hebben vrijwel geen op- of afritten. Je rijdt daarom in no time naar je bestemming. Wij betaalden bijvoorbeeld 25 pesos tol voor een brug richting Palenque en 165 pesos voor de autopista 180 tussen Valladolid en Merida. We konden alleen met cash betalen.
Nog meer kosten voor je reisbudget in Mexico?
Wij maakten dus bijna geen gebruik van het openbaar vervoer. We hebben maar twee keer de ADO-bus gepakt. De bus tussen Chetumal bij de grens met Belize en Tulum kostte ons 220 tot 350 pesos, afhankelijk van de reisklasse. ADO verzorgt busverbindingen tussen vrijwel alle populaire reisbestemmingen voor een goede prijs. De bussen zijn redelijk comfortabel, maar je hebt dus ook goedkopere bustickets met iets minder comfort. Lees: zonder zitplaatsen. De bustickets kan je handig online kopen in de app van ADO (voor iPhone en Android). Dan hoef je niet in de rij te staan bij de busterminal en ben je verzekerd van jouw ticket en een fijne plaats.
Wij vonden daarnaast een simkaart erg handig, zeker onderweg. Voor een simkaart én tegoed betaalden we 100 pesos en 150 pesos. Daarvoor kregen we 2 GB voor 26 dagen. Tot slot: ook de was hebben we een keer laten doen. In Palenque betaalden we voor 6,5 kilo was maar 85 pesos.