Mexico

Isla Cozumel in Mexico: een complete travel guide

Een van de highlights van Mexico zijn de tropische stranden en eilanden. Kiezen is haast ondoenlijk, maar Isla Cozumel heeft toch wel wat extra’s. Het is een van de grootste eilanden van de Peninsula Yucatán in het zuiden van Mexico en is door die grootte erg divers. Van ruige kust tot witte stranden, van verlaten natuur tot een sfeervol stadje. Een grote plus is bovendien dat je jouw huurauto mee kan nemen op het eiland en zo langs alle highlights kan cruisen!

Sunset Cozumel | rondreis Yucatan Mexico
Sea Walls murals | Cozumel Yucatan Mexico

Hoe kom je op Cozumel in Mexico?

Cozumel Island ligt in het zuidwesten van Mexico, in de peninsula van Yucatán. Populaire plekken als Cancún, Playa del Carmen en Tulum liggen in de buurt. Het eiland ligt niet ver van de kust en is dus maar een korte bootrit van het vasteland verwijderd.

De belangrijkste ferry vertrekt vanuit Playa del Carmen naar Cozumel. Maar als je met jouw huurauto naar het eiland wil, moet je bij een ferry iets zuidelijker van Playa del Carmen zijn. Beide ferry’s hebben een eigen dok op Cozumel-eiland, maar wel allebei bij het stadje San Miguel de Cozumel.

Ferry Cozumel | roadtrip Yucatan Mexico rondreis roadtrip
Roadtrip Cozumel | rondreis Yucatan Mexico

Hoe vind je je weg op Cozumel?

Het eiland is erg overzichtelijk navigeren. Het komt eigenlijk neer op een enkele weg rondom het hele eiland. De ferry’s komen aan bij het plaatsje San Miguel aan de westkust. Vanaf San Miguel loopt een weg dwars over het eiland naar de oostkust. Vanaf daar loopt een weg langs de kust tot je uiteindelijk weer terug bent bij San Miguel de Cozumel en de aanlegplaatsen van de fery’s en de cruiseschepen.

Op het eiland zelf kan je overal komen met je eigen huurauto. Ideaal! Op Cozumel zijn ook fietsen, scooters, auto’s en buggy’s te huur. De huurprijzen op het eiland zijn behoorlijk wat hoger dan op het vasteland, dus je doet er verstandig aan jouw huurauto vanaf daar mee te nemen. Fietsen is ook een goede manier om het eiland rond te komen. De afstanden zijn er kort genoeg voor, maar reken – zeker op winderige dagen – wel op een flinke fietstocht.

Let erop dat parkeren in San Miguel de Cozumel vrijwel nergens is toegestaan overdag. ’s Avonds is dat wel. Ook al staan er overal auto’s en lijkt dit verbod niet te worden gehandhaafd, dat doen ze helaas wel. De parkeerboetes zijn niet hoog gelukkig, zo weten wij uit ervaring. Maar vervelend is het wel.

Isla Cozumel | Yucatan Mexico | The Orange Backpack
Sea Walls murals | Cozumel Yucatan Mexico

De highlights op Cozumel in Mexico

Het eiland is erg populair bij reizigers én bij cruiseschepen. Een deel van Cozumel is daarom erg toeristisch en druk, zeker overdag als de cruiseschepen net aanmeren. Maar wij weten precies waar je moet zijn voor de leukste plekjes en waar het wel of niet druk is.

#1 De parelwitte stranden

Dé highlight van een tropisch paradijs als Cozumel zijn natuurlijk de idyllische stranden. De westkust van Cozumel is waar de cruiseschepen aanmeren en je de mooiste stranden hebt. De witte stranden, het blauwe water en plekken om te snorkelen maken dit de populairste plek op Cozumel. Maar daarmee is het natuurlijk ook wel druk en staat het hier vol met dure strandtenten.

Wij hebben daarom een voorkeur voor de kust aan de oostkant van het eiland. Veel van deze kust bestaat uit rotsen, maar er zijn ook witte stranden. Een aanrader is Rio Chen Mirador, waar parasols staan als ter beschutting voor de hete zon. Het water is hier minder idyllisch door de krachten van de oceaan. De stroming is erg sterk en de golven hoog. Zwemmen kan je hier dus niet echt. Het is wel een geweldig plek om te spelen in de hoge golven, maar let dus wel echt op de stroming (en de rotsen op het strand).

#2 De ruige kust met blow holes en rock arches

De oostkant van Cozumel heeft ook fantastisch ruige kuststroken. Door de sterke stroming is een deel van de rotskust ook weggesleten. Daardoor heb je een aantal toffe blow holes. Als de golven tegen het eiland slaan, spuit het water uit deze rotsgaten omhoog als uit een walvis. Ook de enorme rotsbogen zijn een mooi gezicht. Je vindt de rock arches in het zuidoosten van Cozumel.

#3 Nationaal Park Punta Sur

Het zuidelijkste puntje van Cozumel is het nationaal park Punta Sur. Je betaalt er toegang en het is een van de populairdere plekken op het eiland. Maar je krijgt dan wel een prachtig park voor terug. Denk aan prachtige stranden, rif voor snorkelen en duiken, wandelpaden en een oude Maya-ruïne.

#4 Het stadje San Miguel de Cozumel

Cozumel is groot genoeg om ook een eigen stadje te hebben. San Miguel is een leuk plaatsje met rustige straatjes, drukke winkelstraten, grote supermarkten, authentieke restaurantjes, hippe hotspots en een groot plein met fonteinen. Hoe dichterbij de kust, hoe drukker het is. De leukste straten en restaurants vind je iets verder van de kust af.

#5 Zonsondergang vanaf de malecon

Vrijwel iedere zonsondergang vanaf de malecon – de promenade aan het westen van het eiland, ter hoogte van San Miguel – is prachtig. Er zijn meerdere restaurants met prachtige sunset view. Daar betaal je dan gelijk en mooie prijs voor en wandelen over de promenade is eigenlijk veel leuker. Het is een must-do’s om iedere avond te zien hoe de lucht oranje, paars, roze en rood wordt.

#6 Lokale Maya-ruïnes

Net als de rest van zuidelijk Mexico is Cozumel ontdekt door de eeuwenoude Maya’s. Op het eiland vind je daar nog een aantal restanten van. In het park Punta Sur vind je de ruïnes van de Caracol-tempel. De grootste restanten zijn San Gervasio, in het noorden van Cozumel. Ooit stond daar een tempel gewijd aan de vruchtbaarheidsgodin Ix Chel. Het was een belangrijke plek voor de Maya’s en een soort pelgrimsoord voor Maya-vrouwen.

#7 Street art van de Sea Walls

Als je minder van de historische bezienswaardigheden bent, dan zal een tour langs de Sea Walls je aanspreken. De Sea Walls zijn een positieve protest om meer aandacht te krijgen voor het behoud van de natuur en gezonde oceanen. Overal ter wereld vind je dit soort Sea Walls – street art met de oceaan als thema – maar nergens zo veel als in Cozumel. Ieder jaar wordt een locatie uitgekozen en Cozumel heeft meerdere keren deze eer gehad. Op de website van Sea Walls vind je een overzicht van de 53 murals in San Miguel. Maar eigenlijk kan je de vele, enorme kunstwerken in de stad ook niet missen.

Sea Walls murals | Cozumel Yucatan Mexico
Sea Walls murals | Cozumel Yucatan Mexico

Overnachten op Cozumel

Hotels op Cozumel zijn vaak grootschalig en prijzig. Eigenlijk vind je er vooral resorts en andere enorme complexen voor de rijke toeristen van de cruiseschepen.

Wij kozen daarom voor een Airbnb met eigen keuken en zwembadje bij locals thuis. Er zijn meerdere kamers, maar de bovenste kamer met eigen terras is het mooist. Helaas lijkt die Airbnb niet meer beschikbaar, maar we deelden onze wishlist voor Airbnb’s op Cozumel – van betaalbare studio tot condo’s met rooftop pool – ook op deze blog.

best airbnbs cozumel
best airbnbs cozumel

Eten en drinken: restaurants op Cozumel

Waar toeristen zijn, zijn bars en restaurants. Cozumel zit vol hippe hotspots, dure clubs, leuke restaurants en gezellige koffiespots. Wij verkenden veel van deze spots en hadden al snel een lijst met onze favorieten. De drukste en duurste restaurants vind je dichtbij de kust. Onze favorieten zitten wat verderop in het stadje.

 • Maple Bakehouse heeft twee winkels voor het lekkerste brood en ontbijt.
 • Oaxalma voor de allerbeste koffie van topkwaliteit van een koffiekenner.
 • Diez con Quince voor vegetarisch en vegan eten.
 • Crazy King Burrito voor fantastische burrito’s voor een scherpe prijs.
 • Amparo’s voor het beste ontbijt en wentelteefjes.
 • Agave voor hippe cocktails bij een piepkleine cocktailbar aan het grote plein.
 • Cali Café voor vegan food.
 • Cerveceria Punta Sur voor lokaal gebrouwen bier en goede pizza.
 • Coz Coffee Roasting voor koffie en ontbijt.
 • Cielito Grill voor de vleesliefhebbers.
 • El Coffe voor koffie en taart.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: