De 30 beste bierbrouwerijen in Nederland

Ik hou van lekkere biertjes, en gelukkig is mijn thuisland Nederland bij uitstek een land waar veel lekkere biertjes worden gebrouwen. Wist je dat er bijna 700 bierbrouwerijen in Nederland zijn? Extra leuk is dat iedere regio en grote stad wel zijn eigen bierfavorieten heeft. Dus ga je op vakantie in eigen land? Of wil je je internationale vrienden meenemen op biertour door ons land? In deze blog vertel ik je waar je de dertig leukste brouwerijen in Nederland vindt. Ik begin met de bekende grote merken en vertel je daarna over mijn favoriete kleine brouwerijen van speciaalbier. Uiteraard inclusief plekken om die biertjes te proeven!

Heineken en andere Hollandse grootheden

Het bekendste bier uit Nederland? Dat is zonder twijfel Heineken. Je komt dit biertje overal tegen, nationaal en internationaal. Maar alleen in Amsterdam heb je de Heineken Experience (Stadhouderskade 78) om echt alles over dit biermerk te weten te komen.

Andere bekende merken? Amstel uit Amsterdam, Bavaria uit Noord-Brabant, de karakteristieke beugelflessen van Grolsch uit het Oosten, Brand uit Wijlre in Limburg, Hertog Jan uit het Noord-Limburgse Arcen en Gulpener uit het Limburgse Gulpen. Tip: Brand heeft een fantastische lijn speciaalbier.

De 30 beste bierbrouwerijen van Nederland

Brouwerij ’t Ij

Speciale locatie: Proeflokaal de Molen (Funenkade 7 in Amsterdam)
Het bekenste en lekkerste bier van Amsterdam. Probeer de Natte’s en de Zatte’s in het proeflokaal bij de Molen in Amsterdam Oost. 

Brouwerij Troost

Speciale locatie: Westergas (Pazzanistraat 25-27 in Amsterdam) of De Pijp (Cornelis Troostplein 21 in Amsterdam) of Oud-West (Bilderdijkstraat 205 hs in Amsterdam)
Een nieuwkomer in Amsterdam die zich snel heeft uitgebreid door haar populariteit. Leuk weetje: Brouwerij Troost reserveert veel ruimte in haar ketels voor kleine andere brouwers om hun biertjes te ontwikkelen.

Oedipus Brewing

Speciale locatie: Proeflokaal (Gedempt Hamerkanaal 85 in Amsterdam)
De biertjes van Oedipus staan bekend om hun unieke namen (zoals Mannenliefde) en speciale ingredienten. De biertjes zijn daarom een prachtige afwisseling op de meer standaardsmaken. Persoonlijk vind ik deze biertjes echt geweldig.

De Prael

Speciale locatie: Proeflokaal (Oudezijds Armsteeg 26 in Amsterdam of Nieuwe Hemweg 2 in Amsterdam of Esperantoplein 20 in Den Haag of Boterdiep 75 in Groningen)
Dit bier is niet alleen megalekker, maar ook sociaal verantwoord gebrouwen. De Prael brouwt haar bier met de hulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Gebrouwen door vrouwen

Speciale locatie: De Bar (Jan Pieter Heijestraat 119 in Amsterdam)
De naam verklapt al één van de karakteristieken van deze brouwerij, maar ons gaat het natuurlijk om de smaak. En gelukkig weten deze vrouwen wat ze doen! De meeste biertjes van deze brouwerij zijn wat lichtere blond- of witbiertjes met nadruk op een heerlijke smaak.

De Naeckte Brouwers

Speciale locatie: AnnA Proeflokaal (Amsterdamseweg 22 in Amstelveen)
Zoals veel brouwers is deze brouwerij begonnen als hobby, maar de biertjes waren zo goed dat ze al snel in de prijzen vielen. Sinds kort hebben ze dan ook een eigen proeflokaal in een oude kerk in Amstelveen.

Two Chefs Brewing

Speciale locatie: Bar Alt (Stadionplein 103 in Amsterdam)
Ze betitelen hun producten zelf als ‘funky’ bier. Waar de meeste brouwers beginnen met een barretje of een proeflokaal, startten de mannen van Two Chefs meteen met het linken van hun biertjes aan goed eten in restaurant Bar Alt.

Brouwerij Noordt

Speciale locatie: Taproom (Zaagmolenkade 46 in Rotterdam)
Pas in 2015 werden de eerste biertjes van Brouwerij Noordt getapt, maar het merk is nu al niet meer weg te denken uit Rotterdam. Noordt is gevestigd in een oude brandweerkazerne en een proeflokaal (vooral overdag geopend).

Kaapse Brouwers

Speciale locatie: Kaapse Proeflokaal (Veerlaan 19-D in Rotterdam) of Kaapse Maria (Mauritsweg 52 in Rotterdam)
De Kaapse Brouwers hebben misschien wel de beste locatie, gelegen aan de Maas met uitzicht over Hotel New York en de Kop van Zuid. Sinds kort kun je hun lekkere biertjes ook nuttigen bij Kaapse Maria, een eigen hippe bar in het centrum van Rotterdam.

De Pelgrim

Speciale locatie: Proeflokaal (Aelbrechtskolk 12 in Rotterdam)
Brouwerijen en kerken, een bewezen combinatie. Dat weet ook brouwerij De Pelgrim, dat zich heeft gevestigd in de Pelgrimvaderskerk en daar ook zijn naam aan dankt. Een prachtig plekje in historisch Delftshaven!

De Leckere

Speciale locatie: Werkspoor Café De Leckere (Tractieweg 43 in Utrecht)
Dit merk is in 1997 opgericht door een stel vrienden met een gemeenschappelijke interesse in biologische landbouw en voeding. Een jaar later waren hun biertjes al te vinden bij 140 verkooppunten. De Leckere heeft biertjes die zijn naam recht aan doen. In 2017 hebben ze een geweldig proeflokaal kunnen openen in de Werkspoorkathedraal aan de haven van Utrecht.

Vandestreek

Dit is een vrij nieuwe brouwer – gestart in 2010 – maar de biertjes waren meteen van hoge kwaliteit en daar houden we van. Kom je een flesje van Vandestreek tegen, sla je slag! Nu nog hopen op een eigen proeflokaal in hun eigen stad Utrecht.
Update: Vandestreek heeft mij laten weten te werken aan een proeflokaal die mogelijk vanaf oktober 2019 open is!

De Kromme Haring

Speciale locatie: Brewpub De Kromme Haring (Europalaan 2C in Utrecht)
De brewpub van De Kromme Haring is meer een huiskamer, maar dan wel een huiskamer met wilde biertjes. De focus van De Kromme Haring ligt op het gist. Met het juiste gist, komt een biertje pas echt goed tot stand.

Maximus

Speciale locatie: Proeflokaal (Pratumplaats 2A in Utrecht – De Meern)
Deze kleine brouwerij ligt in het midden van het land. Leuk weetje: dit is één van de weinige brouwerijen die nog brouwt met een traditionele koperen installatie.

Jopen

Speciale locatie: Jopenkerk (Gedempte Voldersgracht 2 in Haarlem) of Jopen Proeflokaal (Emrikweg 21 in Haarlem)
Jopen beschouw ik als het beste bier uit Nederland. Deze brouwerij heeft al zoveel prijzen in de wacht gesleept, dat er eigenlijk geen ontkennen meer aan is. Als je één brouwerij niet mag missen op je biertour door Nederland, dan is het Jopen.

Uiltje Craft Beer

Speciale locatie: Proeflokaal (Bingerweg 23 in Haarlem of Uiltje Bar (Zijlstraat 18 in Haarlem)
Net als Jopen komt Het Uiltje uit Haarlem. En Jopen is dan misschien wel het beste bier, maar Het Uiltje gaat waar Jopen niet durft te komen. De smaken van Het Uiltje zijn stuk voor stuk uniek. Echt een aanrader dus voor de liefhebber van speciaalbier!

Kompaan

Speciale locatie: Proeflokaal (Saturnusstraat 5 in Den Haag)
Kompaan 39 heeft mij ooit zo veel gesmaakt dat ik direct via crowdfunding heb geinvesteerd toen deze brouwer een grotere brouwinstallatie wilde aankopen. Hun prachtige proeflokaal vind je aan het water in Den Haag. Op zomerse dagen hebben ze veel heerlijke, zure fruitbieren op de tap. Kompaan is een van mijn persoonlijke favorieten.

Brouwerij De Molen

Speciale locatie: Brouwcafé de Molen (Overtocht 43 in Bodegraven)
Deze brouwerij is vernoemd naar de molen waar ooit in 2004 de eerste biertjes werden gebrouwen. Van oudsher een brouwer van hoge kwaliteit. Eén van de grotere biermerken heeft inmiddels alle aandelen van De Molen in handen, dus ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren met het ambachtelijke karakter van deze smakelijke rakkers.

Texelse

Speciale locatie: Proeflokaal (Schilderweg 214 b in Oudeschild, Texel)
Het speciaalbier van het waddeneiland Texel. Texelse bieren hebben een unieke smaak, omdat zij een heel ander soort gist gebruiken dan andere brouwers. En eerlijk gezegd moet je ervan houden. Maar mocht het smaken, dan wil je niet meer anders. Gelukkig kan je Texelse biertjes – vooral het bekende Skuumkoppe – in het hele land kopen.

Van Moll

Speciale locatie: Brewpub (Keizersgracht 16a in Eindhoven)
Gezellig proeflokaal in het centrum van Eindhoven. Van Moll is pas in 2013 gestart, maar heeft al snel geleerd hoe echt goed bier gebrouwen wordt.

100Watt

Speciale locatie: Café 100 Watt (Bleekweg 1 in Eindhoven)
Leuke brouwerij in het centrum van Eindhoven op een unieke locatie.

Maallust

Speciale locatie: Proeflokaal (Hoofdweg 140 in Veenhuizen)
Helemaal in het hoge noorden – in een oude graanmaalderij – zit Maallust. Ook hier wordt nog met koperen ketels gebrouwen. Maallust maakt echt erg goed bier en staat absoluut in mijn topfavorieten.

Emelisse

Speciale locatie: Rondleiding met proeverij (Singelstraat 5 in Goes)
In 1998 groeide de hobby van deze brouwers uit tot hun werk. Dat begon eerst bij andere bouwers, maar door hun succes konden ze in 2005 een eigen brouwerij starten. Ze hebben geen proeflokaal, maar je kan wel een rondleiding nemen door hun brouwerij in Goes.

De Natte Gijt

Laat je niet van de wijs brengen door de naam, want Natte Gijt streelt de tong. In 2011 begonnen de brouwers met het allom gelouwerde Hop met de Gijt en sindsdien maken ze verschillende heerlijke bieren. Ondanks hun succes is deze brouwerij uit Weert altijd vrij klein gebleven.

Brouwerij Kees

Voordat meesterbrouwer Kees zijn eigen brouwerij in Middelburg startte, heeft hij 10 jaar voor brouwerij Emelisse gewerkt. Als er bij een brouwer smaak centraal staat, dan is het wel hier. De echte kenner kiest voor Kees.

Oersoep

Deze bieren uit Nijmegen brengen smaken terug naar hun kern. ‘Oersoep’ is dan ook een erg treffende naam voor de bieren waarbij doorgaans een heel diepe smaak naar voren komt.

Bax Bier

Speciale locatie: Brouwerij Proeflokaal (Friesestraatweg 201/2a in Groningen)
Nog een brouwer uit het hoge Noorden! Deze jonge brouwers zijn pas in 2014 gestart, maar hebben de smaak snel te pakken gekregen. Ze hebben al in 2016 hun proeflokaal kunnen openen.

De Bebaarde Brouwer

De Bebaarde Brouwer in Rotterdam is een zelfbenoemd ‘side-project’ van één van de Kaapse Brouwers. Hierin kan hij al zijn liefhebberij kwijt en dat heeft geresulteerd in een aantal zeer smakelijk biertjes met een uniek karakter.

SNAB

Ook SNAB uit Purmerend experimenteert veel met smaak. Zelf beschrijven de brouwers hun biertjes als markant. Het markante karakter komt voor uit het feit dat ze onder andere niet-conventionele grondstoffen gebruiken en proberen oude recepten te herintroducren.

Ramses

Speciale locatie: Cafe Pardoen (Spaansekade 62 in Rotterdam)
Ramses-bier bestaat al wat langer. Al in 1990 werd het eerste Ramses-biertje gedronken. Niet in Nederland overigens, maar in Oregon. De Amerikaanse invloeden heeft Ramses Snoeij weer terug meegenomen naar Nederland, wat heeft geleidt tot dit fantastische bier.

Vind alle proeflokalen uit deze blog op een handige kaart:

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: