Cambodja

Angkor Wat in Cambodja: magisch tempelrijk in de jungle

Onze tiende date was de zonsopkomst bij Angkor Wat in Cambodja. We hadden elkaar kort voor mijn reis naar Azie leren kennen en vlak na mijn vertrek besloot Sebastiaan een ticket te boeken. Als kersvers verliefd stel zagen wij de zon opkomen boven de Cambodjaanse tempels. Nou hoef je niet met je prille liefde op deze plek zijn om hier de magie te voelen. Het is alsof je in films als Indiana Jones, Tomb Raider en Jungle Book rondloopt. In deze blog geven we je de beste tips om ook jouw trip naar de bijzondere tempels van Angkor Wat in Cambodja onvergetelijk te maken!

Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack
Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack

Wat is Angkor Wat in Cambodja?

Laten we gelijk iets ophelderen: Angkor Wat is niet wat iedereen ermee bedoelt. Het enorme tempelgebied in Cambodja moet eigenlijk worden aangeduid als de Tempels van Angkor of – nog korter – Angkor. Angkor Wat zelf is namelijk een van die tempels. De grootste en belangrijkste om precies te zijn.

De Angkor-tempels liggen verspreid over een gebied van ongeveer 400 km². Honderden jaren was dit de hoofdstad van het Khmer-rijk. Koning na koning bouwde hier zijn tempel om de goden te vereren. Van de stad is nu weinig over, want de houten huizen hebben de tijd niet doorstaan. Maar de tempels zijn langzaam door de jungle overgenomen en daar bewaard gebleven. De afgelopen 150 jaar worden de tempels weer uit de jungle opgegraven en gerestaureerd.

Vanuit Siem Reap naar de Angkor-tempels

De uitvalsbasis voor een bezoek aan Angkor is het plaatsje Siem Reap. Omdat Angkor de meest bezochte plek van Cambodja is, wordt dit stadje overspoeld door toeristen. In alle mogelijke behoeftes wordt daarom voorzien. Van goedkoop hostel tot luxueus hotel met privézwembad. Van lokale streetfood tot pub street. Er is overigens veel meer te doen in Siem Reap en de omgeving dan alleen Angkor. Zo bezochten wij ook het Tonle Sap-meer en de floating villages.

Tip: Siem Reap heeft een internationaal vliegveld. Tickets naar Siem Reap zijn soms goedkoper dan die naar de hoofdstad Phnom Penh.

Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack
Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack

Regel een eigen tuktuk

Omdat Angkor zo groot en het klimaat erg warm en vochtig is, wil je de tempels niet te voet bezoeken. Per fiets lijkt ons ook zwaar, dus als je echt op eigen gelegenheid wil, kan je een motorbike overwegen. Wij raden je aan om een tuktuk met chauffeur te huren. Jouw chauffeur zal je dan bij jouw slaapplek ophalen en later weer afzetten.

Zorg dat je met jouw chauffeur precies afstemt welke route je zult afleggen. Heb je geen idee? Dan zal jouw chauffeur gewoon zijn eigen standaardrondje rijden. Dat is natuurlijk ook helemaal prima, want hij weet maar al te goed wat de highlights zijn. Als je wel precies weet waar je wil zijn en waar je de zonsopkomst of -ondergang wil zien, maak daarover duidelijke afspraken. Dus ook over de prijs, want die zal hoger worden als jij meer tempels wil bezoeken (en de tuktuk meer kilometers zal moeten maken).

Tip: let even goed op de kleuren en kenmerken van jouw tuktuk. Bij sommige drukke tempels staan rustig tientallen tuktuks klaar. Je zal blij zijn, als je weet waar je op moet letten om de juiste te vinden.

Hoeveel tijd heb je nodig voor Angor?

Je kan zo veel tijd doorbrengen in Angkor als in jouw reisplanning past. Je hebt tickets voor een dag, maar ook voor 7 dagen. Het gebied is zo groot dat je zelfs met een pas voor 7 dagen niet alles zult zien, dus laat die illusie maar gelijk gaan. Ik betwijfel of je het ook wel zo lang vol zult houden en niet halverwege de 7 dagen al tempelmoe bent.

Wij raden je aan om 2 of 3 dagen voor Angkor uit te trekken. Je kan dan in de ochtenden het tempelgebied bezoeken en de hete middagen uitrusten in jouw hotel. Begin zo vroeg mogelijk om alle dagen een zonsopkomst mee te kunnen maken en de hitte te vermijden. Je hebt op die manier ook de kans om de drukste tempels zo vroeg mogelijk te bezoeken, dus nog voor die worden overspoeld door de toeristenbussen.

Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack
Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack
Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack

Voorbereidingen voor Angkor Wat

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden als je Angkor bezoekt. Bedenk je in de eerste plaats dat dit niet alleen een toeristische attractie is, maar ook nog altijd een heilige plek. Pas je kleding daarop aan of neem iets mee om je te kunnen bedekken.

Een ticket voor Angkor koop je bij het ticketcentrum tussen Siem Reap en Angkor in. Je kan tickets kopen voor 1 dag of voor 3 of 7 dagen. De prijzen zijn respectievelijk 36, 62 en 72 dollar. De pas voor 3 dagen moet binnen 10 dagen worden gebruikt en die voor 7 dagen kan je een maand lang gebruiken. De tickets zijn gepersonaliseerd met een foto die ter plekke wordt gemaakt.

De meeste tempels zijn pas vanaf 7.30 uur geopend, dus ver na de zonsopkomst. Maar een paar tempels zijn eerder geopend, waaronder Angkor Wat natuurlijk. Daar ben je vanaf 5.00 uur ’s ochtends al welkom voor de beroemde zonsopkomst. Let er wel op dat het ticketcentrum pas om 4.30 uur open is en daar dan meestal al een rij staat.

Zo vermijd je de drukte bij Angkor Wat

Onze belangrijkste tip: wacht niet op de zonsopkomst, maar ga meteen naar binnen. Zodra het licht genoeg is, bezoek je de tempel. Je bent daar dan dus tijdens de zonsopkomst. Het licht is dan magisch mooi en je zult vrijwel alleen zijn. Op het moment dat jij weer buiten staat, zul je het picture perfect plaatje hebben: de zon die net boven de tempel uitkomt. Schiet dan met de rest van de massa nog wat mooie foto’s van de beroemde reflectie in het water. Die massa zal vervolgens de tempel gaan bekijken en jij kan al verder naar de volgende plek. Ook daar zul je dus vrijwel alleen zijn.

Tip: vermijd Phnom Bakheng rond zonsondergang. Deze tempel bovenop een heuveltop is de meest populaire plek om de zonsondergang te zien. Hoewel dat in het Angkor-gebied normaal de reden is om je toch onder de massa te begeven – zoals bij de zonsopkomst bij Angkor Wat – gaat dat hier niet op. De kleine tempel kan al die toeristen niet meer aan en daarom is een maximum van 300 bezoekers per keer vastgesteld. Dat is zo snel vol dat zelfs de heuvel rondom de tempel vol met bezoekers staat.

Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack
Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack

De mooiste tempels van Angkor

#1 Angkor Wat

Uiteraard staat deze hoofdtempel bovenaan deze lijst. Dit is een van de grootste religieuze bouwwerken ter wereld. De omvang ervan zal je ongetwijfeld verstel doen staan. Honderden meters aan reliëfs die de mooiste verhalen vertellen. Het is de moeite waard om te betalen voor een gids die je de verhalen uitlegt. Of koop een reisgids die je erbij kan pakken, zoals wij deden. Met een beetje geluk wordt je door een van de monniken uitgenodigd voor een zegening in het voorste deel van de tempel.

#2 Ta Prohm

Dit is de Tomb Raider-tempel waarover je misschien wel hebt gehoord. Hier zie je nog hoe de Angkor-tempels overwoekerd waren door de jungle. Er groeien bomen op de tempels en je loopt onder een bladerdak. Dit is daardoor ook vooral een fijne plek midden op de dag, als het in de zon zo heet is.

Tip: dan is het ook zo heet dat veel toeristen Angkor al hebben verlaten, dus zul je het hier een stuk rustiger hebben. Ik bezocht deze tempel twee keer. De eerste keer midden op de dag waren we hier vrijwel alleen, terwijl we de tweede keer in de ochtend schuifelend in een rij toeristen door de tempel liepen.

#3 Bayon in Angkor Thom

Angkor Wat is misschien uniek groots, maar Angkor Thom is op zijn eigen manier uniek. Angkor Thom was een ommuurde stad binnen het Angkor-gebied en die muur is er nog steeds. Daarbinnen vind je een aantal van de mooiste tempels, waaronder Bayon.

Deze tempel heeft maar liefst 54 torens met op alle 4 de kanten groten gezichten in steen. Kun je het je voorstellen hoe je hier wordt aangekeken door 216 enorme stenen gezichten? Net als rondom Angkor Wat heb je aan de buitenzijde van Bayon muren met verhalen in reliëf. Pak ook hier je reisgids er weer bij voor een uitleg om de kunstwerken tot leven te laten komen.

#4 De poorten van Angkor Thom

Ik zei al dat Angkor Thom ommuurd is. Aan alle vier de kanten heb je een poort. Die in het zuiden zal je waarschijnlijk passeren als je vanaf Angkor Wat naar Angkor Thom gaat. Deze is het best gerestaureerd en geeft je een goed beeld van het oude Angkor. De andere poorten zijn een stuk rustiger, als je op je gemak een mooie foto wil kunnen maken.

#5 Baphuon

Deze tempel is voor mij een magische plek. Ik was zo vroeg al in de hoofdtempel Angkor Wat zelf – tijdens de zonsopkomst – waardoor ik daarna ook heel vroeg bij zowel Bayon als Baphuon was. In alle rust verkenden wij met haast geen andere bezoeker de tempels. Het zachte ochtendlicht was prachtig en het geluid van vogels maakte het pas echt magisch.

Tip: om niet heel Angkor in je tuktuk te zitten, is het prettig om van Bayon naar Baphuon en verder door Angkor Thom te wandelen. Loop dan langs Phimeanakas – deze tempel mag je niet in of op – en langs de kleinere tempels en het water.

#6 Pre Rup

Bewaar nog wat energie als je deze tempel wilt bezoeken, want de trappen zijn steil en hoog. Archeologen vermoeden dat de tempel werd gebruikt als crematorium. Omdat het hoogste level zo hoog is, schijnt het hier eind van de dag druk te worden om de zonsondergang over de rijstvelden te zien.

#7 Ta Keo

Waarschijnlijk verlaat je Angkor Thom via de westelijke poort op je route naar de Tomb Raider-tempel Ta Prohm. Direct naast die poort vind je Ta Keo, al zal je misschien al een beetje tempelmoe zijn. Deze tempel is behoorlijk indrukwekkend in omvang en dan moet je bedenken dat ‘ie eigenlijk niet eens af is.

#8 Preah Khan

Deze tempel ligt iets ten noorden van Angkor Thom en is een enorm doolhof. Het heeft wel wat weg van het beroemde Ta Prohm, want ook hier zijn jungle en tempel met elkaar verweven.

Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack
Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack
Cambodja | Angkor Wat | The Orange Backpack

Twee routes voor Angkor Wat

De tempels hierboven – en nog veel meer – heb ik verwerkt in de perfecte route voor twee dagen in Angkor. Heb je maar een dag? Houd dan de route voor de eerste dag aan, zodat je in ieder geval de bekende highlights kan bezoeken.

De eerste dag (oranje op de kaart) begint supervroeg met een zonsopkomst bij Angkor Wat. Bezoek de tempel tijdens de zonsopkomst zelf en ga vervolgens via de zuidelijke poort naar Angkor Thom. Bezoek daar Bayon en Baphuon, maar loop vooral ook rustig langs alle tempels in dit ommuurde gebied. Vervolg je weg daarna via de oostelijke poort naar Ta Keo en bezoek daarna de Tomb Raider-tempel. Na deze Indiana Jones-beleving ben je de tempels waarschijnlijk voor deze dag wel zat.

Kan je nog wat tempels aan en heb je misschien geen tweede dag in Angkor? Dan stel ik voor dat je jouw tuktukchauffeur ook nog langs Pre Rup en/of Banteay Kay laat rijden.

Tijd voor de tweede dag (groen op de kaart)! Je route gaat nu dieper de jungle in. Eventueel kan je nog een keer de zonsopkomst bij Angkor Wat meemaken, maar ga daarna snel door naar het tempelgebied ten noorden van Angkor Thom. Op deze dag maak je een tour rond het grote water dat daar ligt. De tempels worden hier minder druk bezocht, dus kan je ook even tot rust komen. Begin bij Preah Khan en vervolg met Prasat Prei en Banteay Brei, Jayatataka in het water, Ta Som, de olfifanten van Mebon, Pre Rup, Banteay en Prasat Kravan. Ja, dat is nogal een vol programma, maar ik beloof je ook dat veel van de tempels wat kleiner zijn dan op de eerste dag.