Nederland

Paleissferen in boutique hotel Huys van Leyden

Als er iets Leiden typeert voor ons, dan zijn het wel de karakteristieke grachten en monumentale panden. Alles ademt de eeuwenoude geschiedenis van de historische stad. Precies deze sfeer is gevangen in de twee boutique hotels in hartje Leiden. Royale hemelbedden, historische kunst, kroonluchters en zware meubels geven de hotels de sfeer van een paleis. Wij mochten een nacht sfeer proeven en voelden ons even prins en prinses.

Huys van Leiden in Leiden | Staycation in Nederland | The Orange Backpack

Bijzonder overnachten bij Huys van Leyden

Aan de Oude Herengracht en de Oude Singel zijn twee rijksmonumenten omgebouwd tot kleinschalige boutique hotels. En met kleinschalig bedoelen we ook echt kleinschalig: Huys van Leyden heeft zeven kamers en Barones van Leyden is met vijf kamers het kleinste viersterrenhotel van Nederland. De prachtige panden waren in de zeventiende eeuw natuurlijk gebouwd voor de allerrijkste van Leiden. En deze luxe en grandeur is precies wat ook ons eeuwen later te wachten stond voor onze nacht in Huys van Leyden.

Kijktip: wil je zien hoe Lorenzo en Gaston de twee boutique hotels zijn gestart? Op het YouTube-kanaal van Hotels van Leyden kan je het hele proces terugzien.

Huys van Leiden in Leiden | Staycation in Nederland | The Orange Backpack

Dat begon al bij aankomst. We mogen onze auto parkeren in een eigen parkeergarage om de hoek, een ongekende luxe in de Leidse binnenstad. Maar de echte luxe beleven we pas als we onze kamer binnenstappen: een van de grootste kamers én met uitzicht op de gracht. Ieder detail in de kamer is in die typerende eigen stijl van Huys van Leyden uitgevoerd. Denk aan zware gordijnen, houten vloeren met visgraat, sierlijsten op de plafonds, historische meubels en grote portretten aan de muur.

Je waant je in een historisch paleis en vergeet haast dat je in hartje centrum zit. Want de locatie kan eigenlijk niet beter met het uitzicht op de gracht én alles in Leiden op loopafstand. Het is vlakbij de plek waar Sebastiaan ooit woonde, dus Leiden is voor vooral hem geen onbekende. Helaas kunnen we nu alleen niet genieten van onze favoriete restaurants en de fijne terrassen, want we logeren in coronatijden in Leiden. We maken wel een ommetje door de binnenstad om de Leidse sfeer te proeven. Langs de oude Burcht met uitzicht op vele kerktorens en langs de historische grachten weer terug.

Leestip: in onze uitgebreide blog over Leiden schrijven we over onze favoriete musea, restaurants en must-see’s.

Leiden, Nederland | The Orange Backpack

We slapen die avond heerlijk in het prinsessenbed, maar staan de volgende ochtend ook weer graag op. Voor het ontbijt natuurlijk. Normaal is er in de sfeervolle eetzaal een ontbijtbuffet, maar in coronatijden wordt het ontbijt op de kamer geserveerd. De dag ervoor mochten we al doorgeven wat we wilden eten en de keuze was enorm. Dat werd een uitgebreid ontbijt met pancakes met vers fruit en toast met zalm en een gepocheerd ei. Alles is even zalig.

Het ontbijt is net als alles aan de Van Leyden-hotels tot in de puntjes verzorgd. We worden goed in de watten gelegd en dat ook nog eens in paleissferen. Als je het historische Leiden een nacht wil ervaren, moet je zonder twijfel bij de hotels Van Leyden zijn.

Boutique Hotels Van Leyden

paleissferen in hartje Leiden

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: