Autoroutes op de Veluwe: 4 unieke roadtrips in Gelderland

Op zoek naar een autoroute op de Veluwe? Dit mooiste stukje van Nederland is bij uitstek de plek om een mooie roadtrip van een dag of meer te maken. Wij zijn dol op de pittoreske dorpjes, prachtige landschappen, bijzondere musea, historische kastelen en natuurlijk de indrukwekkende natuurgebieden. Wij vonden en maakten 4 toeristische autoroutes op de Veluwe om dit mooie gebied beter te verkennen.

Leestips: we schreven een uitgebreide blog over de highlights van de Veluwe en hier vind je nog meer bijzondere autoroutes in Nederland.

hoogtepunten Veluwe Nederland

4 bijzondere autoroutes op de Veluwe in Gelderland

#1 Autoroute langs de bekende Veluwe-highlights

Lengte: 60 km | routekaart | De Veluwe is zonder twijfel het mooiste natuurgebied van Nederland. De steden en dorpjes, musea en natuur maken de Veluwe een plek waar je naartoe wil blijven gaan. We love it! Op deze korte route kom je langs onze favoriete highlights van de Veluwe. We hebben de route met opzet kort gehouden, zodat je de mogelijkheid hebt om veel van de tussenstops te bezoeken. Deze autoroute voor de Veluwe start in Arnhem en eindigt in Apeldoorn. Tussendoor rijd je langs kasteel Rosendael, Nationaal Park De Hoge Veluwe met het Kröller Muller-museum, Radio Kootwijk, de Pomphulweg en Paleis ‘t Loo, dus genoeg redenen om tussendoor even uit te stappen.

#2 De Noord-Veluweroute

Lengte: 87 km | routekaart| Deze toeristische autoroute voor de Veluwe brengt je langs de minder bekende plekken in het noorden. De roadtrip begint in Garderen, maar omdat het een rondrit is, kan je eigenljk op ieder punt langs de route starten. Het meest noordelijke punt van de autoroute door Gelderland is Elburg, een oude vestingstad en vissersstadje aan de vroegere Zuiderzee. Het Middeleeuwste stadje is zeker een stop waard met alle pittoreske straten en historische gebouwen. Andere hoogtepunten langs de route zijn Kroondomein en Paleis ’t Loo en het historische kasteel Cannenburch. Zowel het paleis als het kasteel zijn opengesteld als museum.

#3 De Zuid-Veluweroute

Lengte: 87 km | routekaart | Waar een route is voor het noorden, is er natuurlijk ook een voor het zuiden van de Veluwe. Het startpunt is in Ede, maar ok dit is een rondrit dus voel je vrij om te starten waar je wil. De autoroute brengt je langs de randen van Nationaal Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom, beide prachtige locaties om bijvoorbeeld te wandelen. De Hoge Veluwe is daarnaast natuurlijk ook bekend om het Kröller-Müllermuseum met werken van Van Gogh en de gratis witte fietsen waarmee je door het natuurgebied kan rijden. Grote steden langs de autoroute door Gelderland zijn Arnhem en Apeldoorn. Maar je komt ook in het kleinere Loenen, waar je de enige waterval in Nederland vindt. Wij logeerden in een tiny house in het bos vlakbij deze waterval!

#4 Autoroute Assel-Heerde op de Veluwe

Lengte: 105 km | routekaart | Op zoek naar een tweede route door het noorden van de Veluwe? Dan is de roadtrip tussen Assel en Heerde een aanrader. Net als de eerste route in deze blog zit de Pomphulweg, geroemd als een van de mooiste wegen van Nederland, in deze autoroute voor de Veluwe opgenomen. De korte roadtrip brengt je naar de kastelen Staverden en Cannenburgh. Op het landgoed van kasteel Staverden is de ‘brewpub’ Uddelaer gevestigd, een ambachtelijke bierbrouwerij waar je altijd verschillende bijzondere speciaalbieren op de tap vindt. Ook de moeite van een stop waard, is de Schaapskooi in Heerde.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: