Nederland

Pyramide van Austerlitz: uniek monument op Utrechtse Heuvelrug

Een piramide in Nederland? Die vind je op de Utrechtse heuvelrug: de Pyramide van Austerlitz uit 1804. Wij bezochten de beroemde piramides in Egypte en beklommen Maya-piramides in Guatemala, Belize en Mexico, maar die ene piramide in Nederland zagen we deze week pas voor het eerst. De Pyramide van Austerlitz is een bijzonder monument in de provincie Utrecht met een al even bijzondere geschiedenis.

Waar ligt de Pyramide van Austerlitz?

De piramide ligt in de provincie Utrecht op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Je vindt het monument in de bossen bij het plaatsje Woudenberg tussen Utrecht en Amersfoort in.

Wist je dat de Pyramide onderdeel is van een toffe autoroute over de Utrechtse Heuvelrug? Wij bezochten deze plek tijdens onze roadtrip door dit prachtige natuurgebied met nog veel meer mooie stops.

De geschiedenis van de Pyramide: een monument voor Napoleon

De piramide is een eerbetoon aan de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Wist je dat Napoleon niet alleen in Frankrijk regeerde, maar een behoorlijk groot deel van Europa had veroverd? Zo ook ons eigen Nederland, waar hij zijn broer Lodewijk Napoleon tot de allereerste koning van Holland benoemde. Op de Utrechtse Heuvelrug werd in 1804 de Franse generaal Marmont met zijn legertroepen gestationeerd. Uit die Franse tijd dateert de piramide.

De soldaten van Marmont hadden niet echt veel te doen, want die eventuele aanval van de Engelsen kwam niet. In 1804 bedacht de generaal daarom een project voor zijn mannen tegen de verveling: hij liet ze een piramide bouwen, waarbij hij werd geïnspireerd door de Egyptische piramides die hij tijdens een Egyptische veldtocht met Napoleon Bonaparte had gezien.

Erg lang bood dit de soldaten van Marmont geen entertainment, want ze bouwden de piramide in slechts 27 dagen. De locatie werd een van de hoogste plekken van de Utrechtse Heuvelrug, volgens Marmont het exacte centrum van Nederland. Als budget verantwoord materiaal gebruikte hij aarde en gras. Het resultaat was een trapvormige piramide. Op de top zette hij een houten obelisk, ook al zo’n typisch Egyptisch bouwwerk. Om de piramide heen werd een greppel met een doorsnede van wel 90 meter gegraven.

In eerste instantie werd de piramide de Marmontberg genoemd, maar in 1806 besloot de nieuwe koning Lodewijk Napoleon dat het de Pyramide van Austerlitz moest worden ter herinnering aan zijn broers overwinning bij Austerlitz in het huidige Tsjechië.

Drie soldaten werden door Marmont aangewezen als bewaking van het monument. Voor hen werden houten huisjes bij de piramide gebouwd, maar die zijn in 1836 weer afgebroken. Ook de obelisk had geen lang leven, want die werd al in 1808 afgebroken. Later werd er een stenen obelisk op gebouwd. De piramide en het grond werden later door Marmont verkocht en zijn nog altijd in particuliere handen.

Een bezoek aan de Pyramide van Austerlitz

#1 De Pyramide beklimmen

Je kan de Pyramide beklimmen via een trap van 81 treden. Vanaf de parkeerplaats loop je in 10 tot 15 minuten de heuvel op naar de voet van de Pyramide. Waar ooit een greppel om het bouwwerk lag, is nu een haag. De ingang in de haag vind je naar rechts. De entreeprijs is € 3,50 (officiële website).

#2 Speeltuin en Lunapark

Bekend onder families uit de omgeving is vooral de speeltuin en het lunapark bij de parkeerplaats voor de Pyramide. Bij de speeltuin en de parkeerplaats vind je ook het bezoekerscentrum met meer achtergrondinformatie over de piramide.

#3 Wandelen bij de piramide

De Pyramide is nog altijd in particuliere handen, maar het bosgebied rondom het monument is vrij toegankelijk. In de bosrijke omgeving kan je mooi wandelen en zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Op deze kaart vlakbij de parkeerplaats zijn de wandelroutes uitgezet:

Pyramide van Austerlitz wandelroutes

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: