Mexico

Maya tempels in Mexico: bezoek de 7 grootste ruïnes

De Maya tempels van Mexico, maar ook Guatemala en Belize, waren voor ons een van de grote redenen om Midden-Amerika te bezoeken. Deze eeuwenoude ruïnes hebben een mysterieuze sfeer, prachtig jungledecor en fascinerende geschiedenis. Ze worden niet voor niets vaak genoemd als een van de zeven moderne wereldwereldwonderen van deze tijd. Wij bezochten tijdens op onze reisroute door Mexico, Guatemala en Belize daarom talloze Maya-tempels. Daarom kunnen we jou nou precies vertellen welke Maya tempels in Mexico je niet mag missen.

Meer lezen:

Maya-tempels in Mexico op de kaart

Best Mayan Cities in Mexico Map

De meest indrukwekkende Maya-tempels in Mexico

#1 Calakmul

De Calakmul-ruïnes horen niet alleen bij de mooiste Maya-tempels, maar hier vind je ook de grootste piramides van heel Midden-Amerika. Waarom je deze must-visit dan niet tegenkomt in alle reisgidsen en reisblogs? Het kost je wel wat moeite om er te komen. Het eeuwenoude Maya-imperium van Calakmul ligt diep in de jungle. Vanaf de hoofdweg moet je twee uur lang de jungle in rijden om bij de piramides te komen.

Een van de hoogtepunten van dit ooit zo machtige Maya-imperium zijn de twee enorme piramides met prachtige jungleviews: Estructura II en I van 50 en 40 meter hoog. Anders dan bij andere Maya-ruïnes mag je deze piramides ook echt beklimmen om hoog boven de boomtoppen over de jungle uit te kijken.

Lees meer: praktische tips, een kaart en meer informatie over Calakmul

Calakmul in Yucatan, Mexico | Maya tempels | The Orange Backpack

#2 Palenque

De ruïnes van Palenque liggen als enige van deze lijst niet in de veel bezochte Yucatán-peninsula. Grote kans dat jouw reisroute je niet in de buurt brengt, maar mocht dat wel zo zijn: de Maya-tempels van Palenque zijn absoluut een bezoek waard op jouw rondreis door Mexico.

Palenque is een van de grootste en best gerestaureerde Maya-steden in Mexico. Een deel van de bouwwerken is netjes gerestaureerd en het gebied eromheen is leeggehaald om een goed beeld te krijgen van de oude stad. Maar een aantal ruïnes ligt nog in een heuvelachtige jungle met apen, tropische vogels en watervallen. Palenque is ook een aanrader vanwege de historische inscripties op sommige tempels, de mogelijkheid om een tempel van binnen te bezoeken en de gratis toegang tot een van de tofste Maya-musea in Mexico.

Meer lezen: onze uitgebreide blog over de Maya-ruïnes van Palenque en over de andere highlights van Palenque.

Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Maya Palenque | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

#3 Chichén Itzá

De ruïnes van Chichén Itzá zijn misschien niet het mooist of grootst in dit lijstje, maar wél het meest bekend. Ze liggen vlakbij andere populaire bestemmingen in Mexico en daardoor het meest bezocht. We moeten toegeven dat de iconische El Castillo-piramide van Chichen Itza ook wel indrukwekkend is om te zien. Het wordt zelfs een van de zeven wereldwonderen genoemd. Maar Chichén Itzá is meer dan alleen deze beroemde piramide. Het volledige complex is onwijs groot! Zo zijn er tientallen andere Maya-bouwwerken en heb je er ook een voor de Maya’s belangrijke cenote waar mensenoffers werden gebracht.

Je kan Chichén Itzá bezoeken met dagtours vanaf Cancún of Tulum. Maar ook makkelijk zelf vanaf het kleurrijke plaatsje Valladolid. Het is ongeveer 40 minuten rijden vanaf Valladolid.

#4 Maya tempels in Tulum

Een rondreis door Mexico is niet compleet zonder stop in de populaire plaats Tulum. Of je nou slaapt in een prachtig resort aan het strand of verderop in Tulum Pueblo, een bezoek aan de Maya-tempels zal vast op je wish list staan. Tijdens je bezoek aan Tulum zal je waarschijnlijk opvallen dat de ruïnes wat weghebben van een fort: aan de ene kant heb je de steile kliffen aan de kust en verder wordt de stad omringd door een oude muur.

Het zijn de enige ruïnes aan de kust, dus een unicum in de oude Maya-wereld. Een van de tempels was waarschijnlijk een soort vuurtoren, waarop ’s nachts een vuur brandde. De oude stad was een van de laatste plekken waar nog Maya’s woonden. Ook na de Spaanse kolonisatie van Midden-Amerika woonden hier nog lange tijd Maya’s, totdat westerse ziektes de bevolking uitroeiden.

Tulum Maya Tempels Mexico

#5 De ruïnes van Coba

Niet ver van Tulum liggen de Maya-ruïnes van Coba. Dat maakt Coba een populaire dagtrip vanaf Tulum, maar het is ook zeker een aanrader om hier te overnachten en ook alle bijzondere cenotes in de omgeving te bezoeken. Wij sliepen bij het kleinschalige jungleresort Aldea Coba, een aanrader!

De ruïnes van Coba liggen verspreid door de jungle. Om makkelijk van de ene naar de andere tempel te komen, kan je hier een fiets huren en daarmee door de jungle crossen. Het hoogtepunt is de grote piramide Nohoch Mul die je ook mag beklimmen. De treden zijn behoorlijk steil, dus gebruik vooral het touw bij het beklimmen. Ook bijzonder aan de oude stad Coba zijn de verhoogde wegen, ook wel ‘sacbe’ genoemd. Deze wegen verbonden niet alleen de clusters van piramides en woongebouwen met elkaar, maar Coba en buursteden. Zo liepen er verhoogde wegen van Coba tot aan Chichen Itza! Tijens jouw bezoek zal je ook grotendeels die eeuwenoude Maya-wegen volgen.

Coba | Maya temples | The Orange Backpack
Coba | Maya temples | The Orange Backpack

#6 Ek Balam

De tempels van Ek Balam zijn een stuk minder bezocht dan de andere plekken in deze lijst, maar misschien daarom wel een aanrader. Hier hoef je geen hordes toeristen te verwachten zoals op andere plekken in Yucatán. Ook Ek Balam ligt vlakbij Valladolid, dus waar de meeste reizigers naar Chichen Itzá gaan, laten ze deze tempels wat vaker links liggen.

Anders dan El Castillo van Chichen Itza mag je hier de grootste tempel wel beklimmen voor een goed uitzicht over de rest van het complex en de groene jungle. Erg groot is het niet – het laat zich niet vergelijken met Chichen Itza of Tikal in Guatemala – maar er komen nog altijd nieuw opgegraven en gerestaureerde tempels bij. Het hoogtepunt is de grootste tempel. Bovenaan heb je niet alleen een tof uitzicht, maar ook de tombe van Ukit Kan Leʼk Tokʼ, een belangrijke leider van Ek Balam.

Ek Balam Mexico Maya Tempels

#7 Uxmal

De Uxmal-ruïnes liggen tussen Mérida en Campeche in het westen van de Yucatán-peninsula. Dat is een stuk verder van de populaire kustplaatsen in het oosten en daarom minder bezocht. De tempels zijn in goede staat bewaard gebleven en gerestaureerd.

Veel gebouwen mag je ook beklimmen, maar helaas niet de 40-meter hoge grote Piramide van de Tovenaar. De naam van deze enorme piramide is een verwijzing naar een oude Maya-legende dat een tovenaar de piramide in een nacht heeft gebouwd. In werkelijkheid is de piramide in drie eeuwen gebouwd en uitgebreid tot het enorme bouwwerk dat er nu staat.

Uxmal Maya Mexico

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: