Mexico

Wat te doen in Palenque in Mexico: watervallen en Maya-ruïnes

Wat te doen in Palenque? Bezoek de iconische Maya-stad middenin de heuvelachtige jungle, neem een duik onder een waterval en geniet van de groene oase middenin de stad. Palenque wordt vaak geassocieerd met de bekende Maya-stad, maar deze bestemming in Mexico heeft nog veel meer te bieden dan alleen deze schitterende ruïnes. Deze blog vertelt je alles over de leukste dingen om te doen in Palenque, inclusief praktische tips.

Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

Waar moet je zijn in Palenque: de wijk Cañada

Palenque ligt op 10 minuten rijden van de Palenque Maya-ruïnes en langs die weg zitten veel mooie resorts. Maar wij zouden je aanraden om de weg uit te rijden en in de stad Palenque zelf te overnachten. Kies dan voor de wijk Cañada, een groene oase op een heuvel middenin Palenque. Die wijk is ook ideaal als je zonder een huurauto rondreist overigens, want het ADO-busstation ligt heel handig direct naast Cañada.

De wijk is misschien wat op reizigers georiënteerd, maar vooral heerlijk groen en vol leuke plekjes om te eten. Aanraders zijn vooral Chivo’s en het populaire Café Jade. Er stond tijdens onze tijd in Palenque ook steeds een rij voor restaurant Maya Cañada, dus dat moet ook een topplek zijn.

Wij sliepen zelf in hotel Maya Tulipanes Palenque, een prima en betaalbare keus voor deze stad. De kamers waren ruim en hadden grote, comfortabele bedden. Er was ook een fijn zwembad met loungebedden. Een prima en comfortabel hotel, maar niet spectaculair. Onder backpackers met een kleiner budget is Yaxkin Hostel een populaire plek.

Tip: voor een echt goede supermarkt – met meer dan alleen chips en cola – moet je in Palenque bij Chedraui zijn. Die heeft een goede bakkerij ook, dus perfecte plek om je lunch voor die dag in te slaan.

Slaap je toch liever buiten de stad aan die weg richting de ruïnes? Dan zijn Hotel Villa Mercedes, Cabanas Kin Balam en Hotel al Aldea del Halach Huinic goede opties. Iets meer budget om te spenderen? Overweeg dan het prachtige Hotel Boutique Quinta Chanabnal. Nog een laatste tip: aan het eind van die weg naar de ruïnes, voor de poort naar het nationaal park van Palenque, vind je Don Muchos. De pizza’s met dunne bodem waren top.

Wat te doen in Palenque in Mexico

#1 De watervallen bij Palenque

Palenque is een perfecte uitvalsbasis om de groene omgeving en jungle te ontdekken. Palenque ligt op de grens tussen de bergen van Chiapas en het minder heuvelrijke kustgebied. Kortom: hier vind je de prachtigste watervallen! Populaire opties zijn Agua Azul en Misol Ha. Minder bekend zijn die watervallen van Roberto Barrios en Welib Ja.

Wij kozen ervoor om een bekende en minder bekende waterval op te zoeken. Onze favoriet was zonder twijfel waterval Welib Ja. We betaalden 20 pesos entree per persoon (dus omgerekend 50 eurocent) en hadden de waterval daarvoor bijna voor onszelf. Het water was ijskoud, maar Sebastiaan durfde een duik wel aan. Ikzelf ging niet verder dan mijn middel.

Tip: het water vanaf de kleine waterval waarop je kan lopen, is een stuk warmer!

Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

Onze tweede keus was waterval Agua Azul op maar liefst 1,5 uur rijden van Palenque, een populaire plek bij Mexicaanse toeristen. Helaas was de waterval de rit van in totaal 3 uur echt niet waard. De enorme cascadewatervallen waren absoluut prachtig, maar het was zo toeristisch. Al bij de entree begon het: er werd ons twee keer gevraagd om een ticket te kopen, allebei hadden ze hetzelfde ticket. De eerste keer werd 25 pesos gevraagd en de tweede keer 40 pesos. We zijn de tweede keer doorgereden zonder weer te betalen, maar we weten niet wie van de twee nou de oplichter was.

De watervallen van Agua Azul zijn erg lang en er loopt een pad langs de hele rand daarvan. Je kan op drie plekken het water in: helemaal aan het begin en twee keer aan het einde. Ga vooral naar die verderop, want daar zijn veel minder mensen. Bereid je ook vol op veel opdringerige verkopers, want langs het pad staan tientallen, misschien wel honderd eetkraampjes en winkeltjes. Met veel hogere prijzen dan normaal in Mexico. Kortom: het was nou niet bepaald een rustige, lokale ervaring om in alle rust van de natuur te genieten.

Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

#2 De Maya-ruïnes in Palenque

Daarnaast kan je in Palenque natuurlijk een trip naar de bekende Maya-ruïnes niet overslaan. Lees in deze blog over de Palenque-ruïnes waarom wij ook na een bezoek aan zes andere Maya-steden onder de indruk waren van de oude Mayastad Palenque, inclusief 20 praktische tips voor je bezoek.

Veiligheid in Palenque en Chiaps

Let op: wil je de weg na Agua Azul verder volgen en verder reizen richting Ocosingo (met de Tonina-ruïnes) en San Cristobal? Lees je dan goed in over de veiligheid van deze weg!

Boze stammen en boevenbende’s zouden in deze regio een opstand zijn begonnen en daarom kan de politie en de overheid de veiligheid op deze weg niet meer garanderen. Wij lazen dat reizigers de roadblocks als vreedzaam hebben ervaren en het niet erg vonden onvrijwillig geld te doneren aan de arme bevolking. Zo zouden wij de dreiging van machetes en vernieling van onze huurauto niet ervaren, dus besloten wij San Cristobal niet te bezoeken. Ook op de weg naar Agua Azul staan kinderen en vrouwen met touwen over de weg in de hoop je te dwingen iets bij hen te kopen. Dat is redelijk onschuldig en ze laten je gewoon verder rijden, als ze merken dat je niet wil stoppen.