Mexico

10x wat te doen in Palenque in Mexico

Wat te doen in Palenque? Bezoek de iconische Maya-stad middenin de heuvelachtige jungle, neem een duik onder een waterval en geniet van de groene oase middenin de stad. Palenque wordt vaak geassocieerd met de bekende Maya-stad, maar deze bestemming in Mexico heeft nog veel meer te bieden dan alleen deze schitterende ruïnes. Deze blog vertelt je alles over de leukste dingen om te doen in Palenque, inclusief praktische tips.

Waar ligt Palenque in Mexico?

Palenque ligt in het zuiden van Mexico in de deelstaat Chiapas. Als je bij Mexico denkt aan de Caribische kust van de Yucatán-peninsula, dan zal je verrast zijn over de groene jungle en de heuvels van Chiapas en Palenque. Hier bezoek je een heel ander deel van Mexico.

Hoe kom je in Palenque?

Welke bestemmingen in Mexico liggen in de buurt van Palenque? Nou, eigenlijk niet heel veel. In de Yucatán-peninsula liggen Campeche (ruim 5 uur) en Maya-stad Calakmul (6 uur) nog het meest dichtbij, maar het kost je behoorlijk wat uren om daar te komen. Naar Bacalar is het ruim 6,5 uur rijden. In Chiapas is het kleurrijke San Cristóbal op ruim 5 uur rijden nog enigszins dichtbij. Villahermosa ligt op 2,5 uur rijden. Vanaf Palenque kan je ook doorreizen naar Guatemala, waar Flores en de Maya-ruïnes van Tikal het meest dichtbij liggen.

Palenque is prima te bereiken met het openbaar vervoer vanuit andere bestemmingen in Mexico. Het openbaar vervoer in Mexico is met deze comfortabele en schone bussen echt top geregeld. Als je een huurauto overweegt, raden we je aan om onze uitgebreide blog met tips voor een huurauto in Mexico te lezen, want daar zitten wel wat haken en ogen aan.

Veiligheidstip voor Palenque en Chiapas

Als je van Palenque naar San Cristóbal wilt rijden met een huurauto, informeer dan vooraf bij je hotel naar de actuele veiligheid van de directe weg naar San Cristobal.

Ontevreden stammen en bendes zouden in deze regio een opstand zijn begonnen en daarom kan de politie en de overheid de veiligheid op deze weg niet altijd meer garanderen. Je hebt de kans om onderweg roadblocks tegen te komen, waarbij je onder dreiging van vernieling van je huurauto wordt gedwongen om geld te ‘doneren’ aan de arme bevolking. Maar de sfeer in het gebied wisselt ook sterk, dus het is goed om dit bij je hotel na te vragen.

Het betreft de weg die het meest rechtstreeks van Palenque naar San Cristóbal leidt en waaraan ooit de Agua Azul-watervallen liggen. Ook tot aan Agua Azul proberen kinderen en vrouwen je door middel van touwen over de weg gedwongen tot stilstand te brengen en bij hen iets te laten kopen. Dat is redelijk onschuldig en ze laten je gewoon verder rijden, als ze merken dat je niet wil stoppen.

Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

Waarom Palenque de moeite waard is

Palenque is een interessante bestemming in Mexico vanwege haar iconische Maya-ruïnes, schitterende jungle-omgeving en dramatische watervallen. De bijzondere ligging van de Maya-ruïnes middenin groene jungle met brulapen, heuvels, watervallen, tropische vogels en katachtigen maken de Palenque Maya-stad een bijzondere plek om te bezoeken. Ook uniek: je kan een Maya-piramide van binnen bezoeken! Daarbij telt de omgeving van Palenque magische watervallen, zoals die van Agua Azul en Roberto Barrios. Hoewel Palenque dus wel wat uit de richting van andere populaire bezienswaardigheden in Mexico ligt, is de bestemming de moeite waard om te bezoeken.

Maya Palenque | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

Overnachten in Palenque

Waar kan je het beste overnachten in Palenque? Daarvoor heb je grofweg drie keuzes: bijzondere jungleresorts, de groene wijk La Cañada en budgetopties in het centrum.

Booking.com

Bijzonder overnachten in jungleresorts

Palenque is bekend om haar Maya-ruïnes iets buiten de stad en je vindt dan ook veel mooie hotels in Palenque langs de weg naar de oude Maya-tempels. Je kan hier bijzonder overnachten in de mooiste jungleresorts tussen exotische tuinen met watervallen en het geluid van brulapen!

Bijzondere junglehotels bij de Palenque-ruïnes:

  • Hotel Boutique Quinta Chanabnal is zonder twijfel het mooiste hotel bij Palenque. Gelegen in tropische tuinen met watervallen en wilde apen heeft dit hotel de stijl van een Maya-paleis. Er zijn een zwembad, parkeergelegenheid, restaurant, spa en massagedienst. Het is ook een erg familievriendelijke accommodatie met fijne familiekamers.
  • Hotel Villa Mercedes Palenque voor een prachtig hotel middenin tropische tuinen. Het hotel heeft een buitenzwembad, gratis parkeergelegenheid, een eigen Mexicaans restaurant en een spa in Maya-stijl.
  • Chan-Kah Resort Village met een ligging in de groene jungle. Het resort is opgezet als een dorp met sfeervolle bungalows. Het hotel biedt meerdere buitenzwembaden in natuurlijke lagunestijl en een heerlijke Maya-spa.
  • Hotel Maya Bell ligt superdicht bij de Maya-ruines, waar je zelfs te voet heen kan lopen vanaf je hotel. Hotelgasten kunnen genieten van een groot zwembad, restaurant, tuinen en bar. De cabanas zijn erg sfeervol ingericht en hebben een eigen terras.

Overnachten in Palenque: La Cañada of het centrum

Maar ook in Palenque zelf kan je fijn overnachten. Je hebt dan de keuze tussen het centrum en de groene wijk La Cañada. Onze voorkeur gaat uit naar La Cañada, waar je mooiere en meer comfortabele hotelopties kan vinden dan in het centrum. Deze gezellige wijk zit vol gezellige restaurants en ligt ook heel praktisch direct naast het ADO-busstation. Voor simpelere, maar wel erg budgetvriendelijke hotels moet je in het centrum van Palenque zijn.

De mooiste hotels in La Cañada:

  • Hotel Cañada Internacional voor een prachtig en sfeervol hotel met basic kamers, een buitenzwembad en familiekamers.
  • Maya Tulipanes Palenque voor een budgetvriendelijk hotel in La Cañada. De zijn waren ruim en hebben grote, comfortabele bedden. Wij genoten ook van het fijne zwembad met loungebedden. Een prima en comfortabel hotel, maar niet spectaculair.

De fijnste budgethotels in Palenque-centrum:

  • Posada Aguila Real voor een budgetvriendelijke slaapplek in het hart van de stad. Het hotel is gevestigd in een oud herenhuis en heeft basic kamers en gratis parkeergelegenheid.
  • Hotel Kashlan Palenque in het centrum van de stad. De kamers zijn eenvoudig, maar comfortabel en in de reviews wordt de gastvrijheid en behulpzaamheid van het personeel geloofd.
Palenque Maya site | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

10x wat te doen in Palenque in Mexico

Bezoek de oude Maya-stad in Palenque

Half verscholen in de jungle ligt de oude Maya-stad Palenque in Mexico’s staat Chiapas. Hoewel wij al zes Maya-ruïnes hadden bezocht, wilden wij ook nog per se naar Palenque. Waarom? Het is een van de grootste en best gerestaureerde Maya-steden in Mexico. Het complex is ook weer totaal anders dan welke wij eerder bezochten. Een deel van de bouwwerken is netjes gerestaureerd en het gebied eromheen is leeggehaald om een goed beeld te krijgen van de oude stad. Maar een aantal ruïnes ligt nog in een heuvelachtige jungle met apen, tropische vogels en katachtigen.

#1 Beklim het Maya-paleis

Bijzonder aan de Maya-stad in Palenque is het oude paleis dat in het hart van de stad staat. Waar je vaak alleen tempels aantreft, is het Palacio een heel ander soort bouwwerk dan je bij andere Maya-plekken in Mexico ziet.

Je kan het paleis beklimmen en van binnen en van boven bewonderen, wat een van de leukste dingen om te doen in Palenque is. De informatieborden geven je een beeld van het politieke en koninklijke hart van de oude Maya-stadstaat. Ooit was dit namelijk een van de grootste en machtigste steden van de Maya’s, net als Calakmul en als Tikal in Guatemala.

De binnenmuren van het paleis zijn ook prachtig om te zien. Bestudeer de binnenmuren van het paleis goed. Het pleisterwerk is origineel en als je goed kijkt, zie je de oude bloemschilderingen nog.

#2 De Temple of Inscriptions

Onze fascinatie voor Palenque begon te leven, toen wij ons verdiepten in de oude Maya-cultuur. Wist je dat deze plek tot unieke doorbraken heeft geleid in de Maya-archeologie? In Palenque zijn bijzonder veel inscripties te vinden, met als hoogtepunt de Temple of the Inscriptions. Aan de hand van deze Maya-geschriften hebben archeologen uiteindelijk het Maya-schrift weten te ontcijferen! Meer weten? Bekijk voor je bezoek aan Palenque vooral de documentaire Cracking the Maya Code, die je gratis op YouTube kan kijken.

In de Temple of the Inscriptions zit een bijzondere tombe, maar daar mag je helaas niet (meer) in. Gelukkig kan je de tombe wel van binnen bekijken. In het museum van Palenque kan je namelijk een replica van de enorme tombe zien, wat je echt niet mag missen tijdens je bezoek aan de Maya-stad.

#3 De Temple of the Cross en Temple of the Sun

Waar je bij bijvoorbeeld Chichten Itza de tempels niet mag beklimmen, kan je in Palenque de tempels wel op. Het is even een klim, maar wat heb je dan een mooi uitzicht over het complex en de jungle. Ook is er een tempel waar je zelfs in mag. Dit was de eerste en enige keer dat we een tempel van binnen konden zien. Het was warm, vochtig en klein, maar echt een hoogtepunt van onze rondreis door Mexico.

Update: we hebben gehoord dat je de tempels tegenwoordig niet meer op mag.

#4 De jungletrail bij de Maya-ruïnes

Uniek aan Palenque is hoe de ruïnes deels zijn gerestaureerd en het terrein eromheen is leeggemaakt, maar er ook nog oude tempels in de jungle verscholen liggen. Een jungletrail leidt je door het groene woud, waar je tropische vogels ziet en het geluid van brulapen hoort. De ruïnes bedekt met bomen geven een prachtig beeld van hoe de oude Maya-stad ooit werd aangetroffen door archeologen.

Een hoogtepunt is de waterval. Het junglepad leidt niet alleen langs oude ruïnes, maar brengt je ook naar een grote waterval. Sla vooral het uitzichtpunt en de touwbrug niet over voor de beste views van de waterval! Download de kaart van dit deel van Mexico in de wandelapp Maps.me. Hierop kan je alle paden en jungle trails van Palenque offline zien, zodat je niet verdwaalt en makkelijker je weg vindt in Palenque.

#5 Het Palenque Maya Museum

Bij de entree voor de oude Maya-stad zit ook de toegang voor het museum van Palenque inbegrepen. Je vindt deze vlak naast de ruïnes en we raden je absoluut aan om het museum te bezoeken. Wij zagen zelden zo’n goed museum bij een Maya-complex. Het museum heeft een indrukwekkende collectie met items uit Palenque zelf, gegroepeerd per bouwwerk waar het is gevonden.

Zorg dat je in het museum vooral de replica van de tombe uit de Temple of Inscriptions niet overslaat. De tombe is een gigantisch kunstwerk dat niet uit de tempel kan worden gehaald, maar je hier wel goed kan bewonderen. Wij waren erg onder de indruk en vonden dit absoluut van toegevoegde waarde aan ons bezoek aan Palenque.

#6 Pizza bij Don Muchos

Vlakbij het archeologisch park zit Don Muchos, waar goede pizza’s met dunne bodem worden geserveerd. Je vindt Don Muchos langs de weg, waar je het archeologisch park binnekomt. Vanaf daar is het nog een stukje rijden naar de Maya-stad, dus je loopt er niet heel snel heen vanaf de ruïnes zelf.

Praktische tips voor de Maya-stad

#1 Wees de drukte voor en ga zo vroeg mogelijk naar Palenque. Dus gelijk met openingstijd om 8.00 uur ‘s ochtends. Zorg zelfs dat je er wat eerder bent, want dan staat er doorgaans al een (kleine) rij. Later op de ochtend wordt het er (nog) veel drukker.

#2 De entree voor het nationaal park kost 37 pesos en betaal je bij de ingang daarvan. Vlakbij de ruïnes – helemaal aan het eind van de autoweg, op de heuvel – koop je een ticket voor Palenque zelf voor 75 pesos. Bij de ticketverkoop staat een bordje dat je een extra ticket moet kopen om foto’s te mogen maken. Wij hebben niemand dit ticket zien kopen en iedereen foto’s zien maken. Wij zelf ook.

#3 Om te mogen parkeren bij de ingang werd ons om 75 pesos gevraagd voor ‘beveiliging’ van de auto. Wij geloven niet dat dit echt het parkeertarief was, maar hebben het toch betaald. We wilden niet dat onze auto werd ingebouwd zoals andere auto’s en zaten ook niet te wachten op autoschade.

#4 Gidsen bieden zich op de parkeerplaats aan voor 1.000 pesos. Je kan dan kiezen voor een jungletour om de jungle en de dieren te zien, of voor een rondleiding door de ruïnes. Hoewel wij geloven dat de uitleg van een gids een plaats pas echt tot leven doet komen, vinden wij een gids in Palenque niet echt nodig. Wij zagen zelden zo veel duidelijke en informatieve bordjes bij tempels staan.

#5 Neem veel deet, zonnebrand en water mee. Muggen en zon zijn hier in overvloed.

De watervallen van Palenque

Palenque is een perfecte uitvalsbasis om de groene omgeving en jungle te ontdekken. Palenque ligt op de grens tussen de bergen van Chiapas en het minder heuvelrijke kustgebied. En waar bergen zijn, vind je de prachtigste watervallen!

#7 Agua Azul

Het bekendste is de gigantische waterval Agua Azul op maar liefst 1,5 uur rijden van Palenque, een populaire plek bij Mexicaanse toeristen. Hoewel de waterval prachtig is, zouden wij je aanraden om voor een minder bekende waterval te kiezen. Wij vonden het de rit van in totaal 3 uur uiteindelijk niet helemaal waard.

De enorme cascadewatervallen waren absoluut prachtig, maar het was ook wel erg toeristisch opgezet met veel opdringerige verkopers en weinig rustige plekken om echt van de natuur te genieten. Al bij de entree werd ons twee maal gevraagd om een ticket te kopen. De eerste keer werd 25 pesos gevraagd en de tweede keer 40 pesos. We zijn de tweede keer doorgereden zonder weer te betalen, maar we weten niet wie van de twee nou de oplichter was en valse kaartjes aanbod.

De watervallen van Agua Azul zijn erg lang en er loopt een pad langs de hele rand daarvan. Je kan op drie plekken het water in: helemaal aan het begin en twee keer aan het einde. Langs het pad staan tientallen, misschien wel honderd eetkraampjes en winkeltjes. De prijzen zijn wel wat hoger dan je verder in Mexico gewend zal zijn. Trotseer vooral eerst al die kraampjes en winkeltjes, want hoe verder je komt, hoe rustiger het wordt. Achterin kan je in iets meer rust van de natuurpracht genieten en we raden je aan om pas daar het water in te gaan.

Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

#8 Misol Ha

Deze waterval staat bekend om de mogelijkheid om achter het water door te lopen. Vanaf een hoogte van 35 meter stroomt het water hier met alle geweld naar beneden. Tussen die mist van opstuivend water door kan je als bezoeker achter het water komen, wat een bijzondere ervaring is.

#9 Roberto Barrios

Deze cascadewaterval in Palenque is wat minder bekend dan Agua Azul of Misol Ha. Daardoor is het hier ook wat minder druk. Net als bij Agua Azul heb je op de verschillende ‘verdiepingen’ van de cascadewaterval heldere poelen. Je kan daarin ook een heerlijke duik nemen.

#10 Welib Ja

Welib Ja is een van de minder bekendere watervallen van Palenque, maar wel een persoonlijke favoriet van ons. Het bestaat uit een grote waterval en een wat kleinere, die zo ongeveer tegenover elkaar liggen. We betaalden 20 pesos entree per persoon (dus omgerekend 50 eurocent) en hadden de waterval daarvoor bijna voor onszelf. Het water was ijskoud, maar Sebastiaan durfde een duik wel aan. Ikzelf ging niet verder dan mijn middel. Bij de kleine waterval heb je een wat minder diep stuk en omdat de zon het water daardoor makkelijker kan opwarmen, is het ook wat minder koud.

Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack