Mexico

Bijzonder overnachten in Palenque

Uniek overnachten in Palenque doe je in de leukste hotels, gezelligste hostels en mooiste luxury hotels. Je vindt de hotels van Palenque verspreid over het centrum, het gezellige La Cañada en langs de weg naar de bekende Maya-ruïnes van Palenque. Zowel in Maar het is wel even zoeken tussen dat overweldigend grote aanbod om die echt bijzondere plekjes te vinden. Als een van de mooiste junglebestemmingen in het zuiden van Mexico is er veel om te kiezen. Wij helpen je in deze blog om een keuze te maken. Wat zijn de leukste plekken om te overnachten in Palenque? En welke bijzondere hotels in Palenque zijn aanraders?

Booking.com

Waar ligt Palenque in Mexico?

Palenque ligt in het zuiden van Mexico in de deelstaat Chiapas. Als je bij Mexico denkt aan de Caribische kust van de Yucatán-peninsula, dan zal je verrast zijn over de groene jungle en de heuvels van Chiapas en Palenque. Hier bezoek je een heel ander deel van Mexico.

Welke bestemmingen in Mexico liggen in de buurt van Palenque? Nou, eigenlijk niet heel veel. In de Yucatán-peninsula liggen Campeche (ruim 5 uur) en Maya-stad Calakmul (6 uur) nog het meest dichtbij, maar het kost je behoorlijk wat uren om daar te komen. Naar Bacalar is het ruim 6,5 uur rijden. In Chiapas is het kleurrijke San Cristobal op ruim 5 uur rijden nog enigszins dichtbij. Villahermosa ligt op 2,5 uur rijden. Vanaf Palenque kan je ook doorreizen naar Guatemala, waar Flores en de Maya-ruïnes van Tikal het meest dichtbij liggen.

Palenque is prima te bereiken met het openbaar vervoer vanuit andere bestemmingen in Mexico. Het openbaar vervoer in Mexico is met deze comfortabele en schone bussen echt top geregeld. Als je een huurauto overweegt, raden we je aan om onze uitgebreide blog met tips voor een huurauto in Mexico te lezen, want daar zitten wel wat haken en ogen aan.

Veiligheidstip: als je van Palenque naar San Cristobal wilt rijden met een huurauto, informeer dan vooraf bij je hotel naar de actuele veiligheid van deze weg. Ontevreden stammen en bendes zouden in deze regio een opstand zijn begonnen en daarom kan de politie en de overheid de veiligheid op deze weg niet altijd meer garanderen.

Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Palenque Maya site | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

Waarom Palenque de moeite waard is

Palenque is een interessante bestemming in Mexico vanwege haar iconische Maya-ruïnes, schitterende jungle-omgeving en dramatische watervallen. De bijzondere ligging van de Maya-ruïnes middenin groene jungle met brulapen, heuvels, watervallen, tropische vogels en katachtigen maken de Palenque Maya-stad een bijzondere plek om te bezoeken. Ook uniek: je kan een Maya-piramide van binnen bezoeken! Daarbij telt de omgeving van Palenque magische watervallen, zoals die van Agua Azul en Roberto Barrios. Hoewel Palenque dus wel wat uit de richting van andere populaire bezienswaardigheden in Mexico ligt, is de bestemming de moeite waard om te bezoeken.

Leestip: wat te doen in Palenque.

Maya Palenque | Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

De leukste wijken van Palenque

Palenque is bekend om haar Maya-ruïnes iets buiten de stad en je vindt dan ook veel mooie hotels in Palenque langs de weg naar de oude Maya-tempels. Je kan hier bijzonder overnachten in de mooiste jungleresorts tussen exotische tuinen met watervallen en het geluid van brulapen!

Maar ook in Palenque zelf kan je fijn overnachten. Je hebt dan de keuze tussen het centrum en de groene wijk La Cañada. Onze voorkeur gaat uit naar La Cañada, waar je mooiere en meer comfortabele hotelopties kan vinden dan in het centrum.

Overnachten in La Cañada

Onze favoriete wijk van Pelenque is het gezellige en groene La Cañada. Het is een groene oase op een heuvel middenin de stad. Met een groene omgeving en vol leuke plekjes om te eten, is La Cañada een van de mooiere plekken in de stad. De wijk is misschien wat op reizigers georiënteerd, maar daar hadden wij geen moeite mee. We genoten juist van de heerlijke restaurants en gezelligheid in deze wijk. Aanraders voor eten in La Cañada? Chivo’s en het populaire Café Jade. Er stond tijdens onze tijd in Palenque ook steeds een rij voor restaurant Maya Cañada, dus dat moet ook een topplek zijn.

Praktisch: als je zonder huurauto reist, is dit een praktische uitvalsbasis omdat het ADO-busstation heel handig direct naast deze wijk ligt.

De leukste hotels in La Cañada:

#1 Hotel Cañada Internacional voor een prachtig en sfeervol hotel met basic kamers, een buitenzwembad en familiekamers.

#2 Maya Tulipanes Palenque voor een budgetvriendelijk hotel in La Cañada. De zijn waren ruim en hebben grote, comfortabele bedden. Wij genoten ook van het fijne zwembad met loungebedden. Een prima en comfortabel hotel, maar niet spectaculair.

#3 Hotel Chablis Palenque voor een familievriendelijk hotel met een zwembad, familiekamers, gratis parkeerterrein en eigen restaurant.

Bijzonder overnachten bij de Palenque Maya-ruïnes

Palenque ligt op 10 minuten rijden van de Palenque Maya-ruïnes en langs die weg zitten veel mooie resorts. De locatie is perfect voor het bezoeken van de Maya-stad, maar je zit hier ook middenin de prachtige jungle. Veel van deze hotels in Palenque zijn als een junglesprookje en voor een echt bijzondere overnachting in Palenque moet je echt hier zijn!

Nog een laatste tip: aan het eind van de weg naar de ruïnes, voor de poort naar het nationaal park van Palenque, vind je Don Muchos. De pizza’s met dunne bodem waren top.

De mooiste hotels bij de Palenque-ruines:

#1 Hotel Boutique Quinta Chanabnal is zonder twijfel het mooiste hotel bij Palenque. Gelegen in tropische tuinen met watervallen en wilde apen heeft dit hotel de stijl van een Maya-paleis. Er zijn een zwembad, parkeergelegenheid, restaurant, spa en massagedienst. Het is ook een erg familievriendelijke accommodatie met fijne familiekamers.

#2 Hotel Villa Mercedes Palenque voor een prachtig hotel middenin tropische tuinen. Het hotel heeft een buitenzwembad, gratis parkeergelegenheid, een eigen Mexicaans restaurant en een spa in Maya-stijl.

#3 Chan-Kah Resort Village met een ligging in de groene jungle. Het resort is opgezet als een dorp met sfeervolle bungalows. Het hotel biedt meerdere buitenzwembaden in natuurlijke lagunestijl en een heerlijke Maya-spa.

#4 Hotel Maya Bell ligt superdicht bij de Maya-ruines, waar je zelfs te voet heen kan lopen vanaf je hotel. Hotelgasten kunnen genieten van een groot zwembad, restaurant, tuinen en bar. De cabanas zijn erg sfeervol ingericht en hebben een eigen terras.

#5 Cabanas Kin Balam Palenque met sfeervolle bungalows in een jungleresort. De tuinen en het grote zwembad geven het resort een tropische sfeer. Er lopen pauwen rond en de kans is groot dat je wakker wordt met het geluid van brulapen.

#6 Hotel al Aldea del Halach Huinic omringd door tropische tuinen waarin een prachtig zwembad met een waterval ligt. De rustieke kamers hebben houten balken en een eigen balkon. 

Overnachten in Palenque-centrum

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijk hotel in Palenque, moet je in het centrum van de stad zijn. De hotels zijn hier veelal basic, maar comfortabel. Ze hebben meestal eigen parkeergelegenheid en soms zelfs een zwembad. Voor een bijzondere overnachting Palenque moet je hier niet zijn, maar je slaapt hier wel erg budgetproof en dat is wel zo fijn voor je reisbudget.

De fijnste hotels in Palenque-centrum:

#1 Posada Aguila Real voor een budgetvriendelijke slaapplek in het hart van de stad. Het hotel is gevestigd in een oud herenhuis en heeft basic kamers en gratis parkeergelegenheid.

#2 Casssa Vlanca voor een basic hotel met familiekamers en een terras. Het hotel heeft ook een eigen buitenzwembad, waar de katten van het hotel rondlopen.

#3 Hotel Kashlan Palenque in het centrum van de stad. De kamers zijn eenvoudig, maar comfortabel en in de reviews wordt de gastvrijheid en behulpzaamheid van het personeel geloofd.

#4 Hotel John David voor een betaalbaar hotel in het hart van de stad. Ook hier kan je rekenen op simpele, maar comfortabele hotelkamers.