Mexico

Bezoek de Maya-ruïnes in Palenque, Mexico

Half verscholen in de jungle ligt de oude Maya-stad Palenque in Mexico’s staat Chiapas. Een bezoekje is absoluut een must tijdens jouw reis door het heuvelachtige Chiapas, de zuidelijkste staat van Mexico. In deze blog vertellen we je precies waarom wij zo onder de indruk waren van deze ruïnes en geven we je maar liefst 20 praktische tips voor jouw bezoek aan de eeuwenoude Mayastad in Palenque, Mexico!

Waarom zijn de Palenque-ruïnes een must do?

Hoewel wij al zes Maya-ruïnes hadden bezocht, wilden wij ook nog per se naar Palenque. Waarom? Het is een van de grootste en best gerestaureerde Maya-steden in Mexico. Het complex is ook weer totaal anders dan welke wij eerder bezochten.

Een deel van de bouwwerken is netjes gerestaureerd en het gebied eromheen is leeggehaald om een goed beeld te krijgen van de oude stad. Maar een aantal ruïnes ligt nog in een heuvelachtige jungle met apen, tropische vogels en katachtigen. En dan hebben we het nog niet gehad over de waterval! De jungletrail leidt niet alleen langs oude ruïnes, maar ook een grote waterval. Sla vooral het uitzichtpunt en de touwbrug niet over voor de beste views van de waterval!

Onze fascinatie voor Palenque begon te leven, toen wij ons verdiepten in de oude Maya-cultuur. Wist je dat deze plek tot unieke doorbraken heeft geleid in de Maya-archeologie? In Palenque zijn bijzonder veel inscripties te vinden, met als hoogtepunt de Temple of the Inscriptions. Aan de hand van deze Maya-geschriften hebben archeologen uiteindelijk het Maya-schrift weten te ontcijferen! Meer weten? Bekijk voor je bezoek aan Palenque vooral de documentaire Cracking the Maya Code, die je gratis op YouTube kan kijken.

En heb je altijd al eens een Maya-tempel van binnen willen zien? Wij zeker wel en dat kon hier eindelijk.

20 praktische tips voor jouw bezoek

#1 Palenque ligt vlakbij de moderne stad Palenque. Vanaf de moderne stad gaan regelmatig busjes, maar ook veel georganiseerde tours naar de ruines. Met een huurauto is het nog geen 10 minuten rijden.

#2 De leukste slaapplekken in Palenque vind je langs die weg of in de groene wijk Cañada. Wij sliepen zelf in Cañada en vonden dat een heerlijke plek met leuke eettentjes in een groene omgeving.

#3 Wees de drukte voor en ga zo vroeg mogelijk naar Palenque. Dus gelijk met openingstijd om 8.00 uur ‘s ochtends. Zorg zelfs dat je er wat eerder bent, want dan staat er doorgaans al een (kleine) rij. Later op de ochtend wordt het er (nog) veel drukker.

#4 De entree voor het nationaal park kost 37 pesos en betaal je bij de ingang daarvan. Vlakbij de ruïnes – helemaal aan het eind van de autoweg, op de heuvel – koop je een ticket voor Palenque zelf voor 75 pesos.

#5 Bij de ticketverkoop staat een bordje dat je een extra ticket moet kopen om foto’s te mogen maken. Wij hebben niemand dit ticket zien kopen en iedereen foto’s zien maken. Wij zelf ook.

#6 Om te mogen parkeren bij de ingang werd ons om 75 pesos gevraagd voor ‘beveiliging’ van de auto. Wij geloven niet dat dit echt het parkeertarief was, maar hebben het toch betaald. We wilden niet dat onze auto werd ingebouwd zoals andere auto’s en zaten ook niet te wachten op autoschade.

#7 Gidsen bieden zich op de parkeerplaats aan voor 1.000 pesos. Je kan dan kiezen voor een jungletour om de jungle en de dieren te zien, of voor een rondleiding door de ruïnes.

#8 Hoewel wij geloven dat de uitleg van een gids een plaats pas echt tot leven doet komen, vinden wij een gids in Palenque niet echt nodig. Wij zagen zelden zo veel duidelijke en informatieve bordjes bij tempels staan.

#9 Bekijk van tevoren de documentaire Cracking the Maya code op YouTube, die we al eerder noemden. Ook daarmee krijg je veel achtergrondinformatie over onder andere Palenque.

#10 Neem veel deet, zonnebrand en water mee. Muggen en zon zijn hier in overvloed.

#11 Palenque is een vrij toeristische bestemming. Als je souvenirs wilt scoren, is dit de plek. Op sommige plekken in het complex leek het meer een markt dan een historische attractie.

#12 Download de kaart van dit deel van Mexico in de app Maps.me. Hierop kan je alle paden en jungle trails van Palenque offline zien, zodat je niet verdwaalt.

#13 Sla vooral de jungle trail niet over. Je komt dan langs de waterval die we al noemden. Ook vonden wij de ruïnes bedekt met bomen een prachtig beeld. Dit geeft al iets meer een indruk van hoe archeologen Palenque ooit aantroffen.

#14 In de Temple of the Inscriptions zit een gave tombe, maar daar mag je helaas niet meer in. In het museum van Palenque kan je een replica van de enorme tombe zien.

#15 Direct rechts van deze tempel staat er een waar je wel in mag. Dit was de eerste keer dat we een tempel van binnen konden zien. Het was warm, vochtig en klein, maar echt een hoogtepunt.

#16 Beklim sowieso het paleis. Anders dan alle bekende piramides krijg je hier een beeld van het politieke en koninklijke hart van een Maya-stadstaat.

#17 Bestudeer de binnenmuren van het paleis goed. Het pleisterwerk is origineel en als je goed kijkt, zie je de oude bloemschilderingen nog.

#18 Entree voor het Palenque-museum zit bij je ticket inbegrepen. Het museum is echt een must! Wij zagen zelden zo’n goed museum bij een Maya-complex. Het museum heeft een indrukwekkende collectie met items uit Palenque zelf, gegroepeerd per bouwwerk waar het is gevonden.

#19 Zorg dat je in het museum vooral de replica van de tombe uit de Temple of Inscriptions niet overslaat. Je begrijpt direct waarom dit stenen kunstwerk zo groot is dat deze niet uit de tempel kon worden gehaald. Wij waren erg onder de indruk.

#20 Direct naast de ingang van het park zit Don Muchos, waar goede pizza’s met dunne bodem worden geserveerd.