Mexico

Bijzonder overnachten in Mahahual aan de Costa Maya

Bijzonder overnachten in Mahahual en omgeving doe je in de leukste hotels, gezelligste hostels en mooiste luxury hotels. Maar het is wel even zoeken tussen dat overweldigend grote aanbod om die echt bijzondere plekjes te vinden. Als een van de populairste strandbestemmingen in Yucatán is er behoorlijk veel keus. Daar komt ook nog eens bij dat je ook buiten het dorpje Mahahual aan de Costa Maya-kust de meest idyllische slaapplekken hebt. Het is daarom goed om te bedenken waar je precies wilt overnachten, in Mahahual zelf of langs de Costa Maya. Wat zijn de leukste plekken om te overnachten in Mahahual en aan de Costa Maya? En welke bijzondere hotels in en bij Mahahual zijn aanraders?

Booking.com

Waar ligt Mahahual in Mexico?

Mahahual is een kleine strandplaats aan de Costa Maya aan Caribische kust van Mexico. Het ligt dus aan de oostkant van het Yucatán-schiereiland.

Het is een van de meer zuidelijke badplaatsen in dat gebied en buurland Belize is niet ver van Mahahual verwijderd. Mahahual ligt aan het beginpunt van een schiereiland aan de Costa Maya-kust. Ten zuiden van Mahahual vind je daarom kilometerslange stranden met hagelwit zand en tropische palmbomen. Het uiterste puntje van dit schiereiland hoort niet eens bij Mexico, maar is Amber Gris van buurland Belize.

Andere populaire kustplaatsen in de omgeving zijn Tulum (2,5 uur naar Mahahual), Playa del Carmen (ruim 3 uur) en Cancún (4 uur). Ook het Meer van Bacalar met het gelijknamige plaatsje Bacalar ligt op maar 5 kwartier rijden van Mahahual. Het dichtstbijzijnde vliegveld is de internationale luchthaven van Cancún. Vanuit Nederland is het vrij makkelijk om goedkope vluchten naar Cancún te scoren en vanuit daar ben je in minder dan 4 uur in Mahahual. We raden je aan om de ADO-bus te nemen. Het openbaar vervoer in Mexico is met deze comfortabele en schone bussen echt top geregeld. Als je een huurauto zoekt, raden we je aan om onze uitgebreide blog met tips voor een huurauto in Mexico te lezen, want daar zitten wel wat haken en ogen aan.

Mahahual | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

Waarom Mahahual geen aanrader is, maar de Costa Maya wel

Wij vinden Mahahual niet de moeite waard, omdat het niet veel meer voorstelt dan een overvol kuststrook aan een strakblauwe zee. De zee is heerlijk en het koraalrif vlak voor de kust is prachtig. Nog mooier is het bijzondere rif op vaarafstand van Mahahual. Hoewel dat prima ingrediënten zijn voor heerlijke dagen luieren, vinden wij Mahahual daarvoor te druk en toeristisch, mede door de vele cruiseschepen die in het plaatsje aanmeren.

Leestip: waarom wij Mahahual niet zouden aanraden.

Als je toch naar Mahahual gaat, hebben we zeker wel een aantal tips wat te doen. Snorkelen en duiken staat dan met stip bovenaan, want het koraalrif voor de kust is legendarisch mooi. Snorkelen kan je dus ook zelf met een eigen of gehuurde set vlak voor de kust. Maar vooral populair zijn de snorkel- en duiktours naar het beschermde rif Banco Chinchorro. Daar heb je grote kans om met prachtige vissen en grote zeeschildpadden te zwemmen. En wist je dat daar ook een aantal scheepswrakken onder het water ligt? Geniet daarnaast van het lekkere eten – er is vooral veel vis en seafood te vinden – in de vele restaurants van Mahahual. Een massage wordt hier ook veel aangeboden en is de perfecte aanvulling op een luie stranddag.

Gelukkig heeft Mahahual niet de enige stranden langs de paradijselijke Costa Maya. Iets ten zuiden van dit dorpje vind je ongerepte stranden en onvergetelijk mooie strandcabins! Wij boeken per ongeluk een perfect off the grid strandhuisje, omdat we op dat moment niet door hadden dat deze huisjes niet aan de rand van Mahahual lagen maar nog een stuk verder. Het bleek een gouden vondst te zijn en we werden op slag verliefd op deze ongerepte bountystranden, waar je de mooiste slaapplekken aan de Costa Maya kan vinden.

Mahahual | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

Overnachten bij Mahahual aan de Costa Maya

Omdat wij Mahahual een wat drukke en toeristische bestemming vinden, raden wij je aan om zuidelijker te overnachten aan de Costa Maya. Hier heb je de mooie slaapplekken aan ongerepte stranden. Maar ook in Mahahual hebben wij twee parels gevonden. Deze hotels in Mahahual hebben een privéstrand, waardoor je hier wel in alle rust van het strand kan genieten.

Bijzonder overnachten in Mahahual

#1 Eco Cabanas BlueKay voor een paradijselijk hoogtepunt van Mahahual. Dit hotel ligt aan de rand van Mahahual bij de vuurtoren. Deze prachtige accommodatie heeft slaapplekken in slaapzalen voor kleine prijsjes, maar is vooral een aanrader vanwege de sfeervolle en perfect gelegen bungalows op het strand. Omdat Eco Cabanas Bluekay een heerlijk privéstrand heeft, kan je hier in alle rust genieten van de prachtige kust. Een verblijf hier voelt daarmee een stuk minder toeristisch dan de rest van Mahahual. 

#2 40 Cañones voor een mooi en sfeervol boetiekhotel met een privéstrand, waardoor een verblijf hier minder toeristisch voelt dan op de toeristische, openbare stranden. Vanwege de familiekamers is dit ook het perfecte hotel in Mahahual voor gezinnen.

Bijzonder overnachten buiten Mahahual

#3 Cabanas Costa Maya voor een een kleinschalige accommodatie op ongeveer 30 minuten rijden vanaf Mahahual, waar wij een aantal dagen doorbrachten in een paradijselijk strandhuisje. Verwacht geen luxe resort, maar een fantastische off the grid-ervaring. De gasten van de cabanas hebben het prachtige strand helemaal voor zichzelf. Geen beachclub met ligbedjes rij aan rij zoals in Mahahual zelf, maar eindeloze rijen palmbomen en rust. Er staan (lig)stoelen in de schaduw van de palmbomen die je vrij kan gebruiken. Net als de kajakken en de snorkelsetjes. Direct voor de kust ligt het tropische koraal met roggen en kleurrijke vissen, net als in Mahahual. ’s Avonds brandt een gezellig kampvuur, nadat je met z’n allen hebt genoten van de ‘catch of the day’.

#4 Almaplena Beach Resort voor een paradijselijke strandparadijs op 20 minuten rijden van Mahahual. Almaplena ligt prachtig ingeklemd tussen een uitgestrekt privéstrand en een groen regenwoud. Het is een kleinschalig resort met maar 8 luxe suites, allemaal uitgerust met een kingsizebed, balkon en natuurlijk een eigen badkamer. Er is een eigen beach club met zwembad, ligbedden en parasolletjes van palmbladeren voor schaduw. In het restaurant kan je Mexicaans en Italiaans eten, dus er is eigenlijk geen reden waarom je dit strandparadijsje zou verlaten.

#5 Ecological Hotel Maya Luna voor een strandhotel zo afgelegen dat je je op een onbewoond eiland waant. Maya Luna biedt daar een strandhotel met eenvoudige, fijne kamers voor een lage prijs. Ook deze accommodatie aan de Maya Luna heeft een eigen privéstrand, waar de palmbomen paradijselijk in de wind wuifen. Er zijn ligbedden, hangmatten en een eigen bar en restaurant. Ondanks de afgelegen locatie heeft Maya Luna gratis wifi voor haar gasten.