Mexico

Waarom wij Mahahual niet zouden aanraden

In veel gidsen en blogs wordt het stranddorpje Mahahual aangeraden als een onontdekte parel aan de Caribische kust. Dat klonk ons als muziek in de oren, maar zelf waren we een stuk minder enthousiast. Waarom wij Mahahual niet zouden aanraden? En welk bounty-alternatief op een privéstrand wij vonden? Lees snel verder!

De leuke kanten van Mahahual

Het stranddorpje is weinig meer dan een kleine kuststrook aan een strakblauwe zee. Een zee met een prachtig koraalrif vlak voor de kust en een nog mooier rif op vaarafstand vanaf het strand. Dit is dus de perfecte plek voor heerlijke dagen luieren aan het strand, afgewisseld met snorkelen en duiken. Langs het strand worden heerlijke massage aangeboden om het luieren helemaal compleet te maken. De prijzen variëren van 20 tot 30 dollar per uur.

Snorkelen kan je dus ook zelf met een eigen of gehuurde set vlak voor de kust. Maar vooral populair zijn de snorkel- en duik naar het beschermde rif Banco Chinchorro. Daar heb je grote kans om met prachtige vissen en grote zeeschildpadden te zwemmen. En wist je dat daar ook een aantal scheepswrakken onder het water liggen?

Daarnaast heeft Mahahual een aantal heerlijke plekjes om even neer te strijken voor een hapje en een drankje. Panaderia La Tarteleta is een fijne bakkerij voor een ontbijtje met verse croissants, een taartje en echt goede koffie. En dat alles voor een klein prijsje. Als vegetariër ben ik altijd blij met vegan restaurantjes, want dan heb ik ook eindelijk veel keus. In Mahahual moet je voor vegan en vega opties zijn bij Ohm Shanti, onder het Bambu Hostel. De quinoabowl (90Q) vonden wij niet zo’n aanrader, maar de falafel met hummus (130Q) was heerlijk. De perfecte crepes met nutella (60Q) voor de zoete trek vonden we bij Gelateria La Dolce Vita. Maar onze absolute favoriet in Mahahual is was zonder twijfel Nohoch Kay. En daarin waren we zeker niet alleen, want hier is het vrijwel altijd druk. Ik at zelden zulke lekkere vega fajitas als hier (110Q)!

De minpunten van Mahahual

Toch waren wij uiteindelijk niet positief genoeg over Mahahual om het aan te raden. Het is vooral een erg toeristisch plekje. Vrijwel alles is er gericht op reizigers en dan met name de (Amerikaanse) passagiers van de vele cruiseschepen die hier aanmeren.

Toeristische plekken vinden wij niet altijd erg, omdat het vaak betekent dat het gewoon echt een mooie plek is. Maar in Mahahual heeft het eigenlijk de boventoon en blijft er weinig moois over. Prijzen worden vaak (ook) in dollars aangegeven, het strand zit propvol strandtenten met ligbedden en het wandelpad langs het strand is afgeladen met souvenirkraampjes. En wist je dat er in Mahahual best veel pinautomaten te vinden zijn, maar dat deze allemaal uitsluitend Amerikaanse dollars uitgeven?

Tip: de enige pinautomaat die wel Mexicaanse pesos uitgeeft, vind je bij Costa Maya Inn. Dat ligt best ver van de kuststrook als je geen huurauto hebt. Dus je doet er goed aan om met voldoende geld op zak maar Mahahual te komen.

Vaak wordt de tip gegeven om het schema van de cruiseschepen in de gaten te houden (klik hier voor het schema). Het grootste deel van de toeristen in Mahuhual komt Namelijk van deze schepen. Dus zodra de schepen rond 17 of 18 uur weer vertrekken of op dagen dat er geen schepen zijn, is het er veel rustiger. Maar helaas zijn dan ook juist veel restaurants gesloten en is er weinig te beleven. Wij vonden het dan vooral erg leeg en sfeerloos aanvoelen.

Het bounty beach alternatief: paradijselijke off the grid strandhuisjes

Wij vonden – per ongeluk – de perfecte off the grid strandhuisjes! Deze strandhuisjes liggen op ongeveer 30 minuten rijden vanaf Mahahual en zijn echt een klein strandparadijs. Op een wit strand staan off the grid cabanas tussen de palmbomen, het koraal ligt direct voor de kust, kajaks en snorkelsetjes liggen voor je klaar en ‘s avonds brandt een gezellig kampvuur. Toegegeven: wij boekten deze slaapplek per ongeluk, omdat we niet doorhadden hoe ver dit van Mahahual lag toen wij onze boeking maakten. Maar het was iedere kilometer waard en maakte onze tijd in Mahahual zo bijzonder als het uiteindelijk was.

Meer weten? Lees deze blog over onze tijd in dit bountyparadijs!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: