Mexico

Valladolid, Mérida of Campeche: welke stad mag je niet missen?

Zowel Valladolid, Mérida als Campeche worden in reisblogs en -boeken geroemd als de mooiste stad in de Yucatán-peninsula. Het zijn de kleurrijke straten, het levendige straatbeeld en de leuke restaurantjes die de steden een don’t miss op jouw reisroute door Mexico zouden maken. Wij bezochten ze alledrie en kunnen je dus precies vertellen wat deze steden nou zo leuk maakt. We vergelijken ze op hun kleurrijke straatbeeld, cenotes in de omgeving, de locatie, de cultuur en de leuke eettentjes. Welke van de drie is nou echt een don’t miss?

#1 Het kleurrijke straatbeeld

Op dit punt wint zonder twijfel Campeche. In Valladolid en Mérida zijn veel panden en straten in vrolijke kleuren geverfd. Maar in Campeche is dat werkelijk ieder pand in de oude stad. Wij vroegen ons af of het verven van ieder pand vanuit de gemeente wordt opgelegd. Zou er een boete opstaan? Zou de gemeente subsidie geven? Het is haast onwerkelijk hoe werkelijk ieder pand in het oude centrum in een andere kleur is geverfd. De leukste activiteit in Campeche is dan ook simpelweg dwalen door de kleurrijke straatjes.

Winnaar: Campeche

#2 Cenotes om te bezoeken

Een bezoek aan minstens een cenote hoort absoluut op je wishlist voor Mexico thuis. Cenotes zijn een ondergrondse waterpoel met felblauw water, vissen en veel mysterie. Ze zijn namelijk vrijwel allemaal ondergronds met elkaar verbonden, maar dat stelsel is nog steeds niet goed in kaart gebracht. Wij snappen wel waarom de Maya’s deze plekken zagen als poort naar de onderwereld en dus als heilige plekken! Wist je dat in veel cenotes ook offers van Maya’s zijn gevonden? Ja, ook menselijke offers.

Vallodalid en Mérida liggen middenin het epicentrum van alle cenotes van Mexico. Wij bezochten bij allebei de steden meerdere cenotes in de omgeving. En wist je dat in beide steden ook een cenote in de stad zelf te vinden is? Valladolid heeft ook een toffe cenote op fietsafstand, dus ideaal als je geen huurauto hebt. De cenotes rondom Mérida liggen iets verder weg op ongeveer een uur rijden. Maar het zijn er dan wel gelijk heel, heel veel.

Winnaars: Valladolid en Mérida

#3 De ligging

Als het gaat om de ligging, wordt het afwegen wat complexer. Mérida is perfect verbonden met oostelijke Yucatán via een goede tolweg. In nog geen 2 uur rijden ben je al in Valladolid. Cancún is nog geen 4 uur rijden. Het idyllische strand van Celestun is op 1,5 uur rijden te vinden. De afstanden vallen mee, maar erg centraal en makkelijk te bereiken is Mérida daarmee niet. Mérida heeft overigens wel als enige van de drie een (internationaal) vliegveld.

Campeche heeft als voordeel dat het direct aan de kust ligt. Reken daarom op adembenemende zonsondergangen en fijne wandelingen op de promenade. Er is helaas geen strand, dus daarvoor zul je toch weer moeten reizen. Ook ligt Campeche best ver van andere plekken die je zal bezoeken. Het is maar ruim 2 uur rijden van Mérida, maar andere bestemmingen als Palenque en Maya-stad Calakmul liggen op 5 uur rijden.

Valladolid ligt dichtbij de plekken in Yucatán die je ongetwijfeld sowieso wil bezoeken, zoals Tulum, Cancun en Bacalar. Dat maakt Valladolid het makkelijkst te combineren met jouw reisroute. Ook is Valladolid de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de beroemde Maya-ruïnes van Chichen Itza en aan de roze meren en flamingo’s in Las Coloradas.

Winnaar: Valladolid

#4 De cultuur

Wij houden ervan om op reis echt de lokale cultuur te snuiven. Om musea te bezoeken, kunst te bewonderen en de geschiedenis in ons op te nemen. Op dit punt hebben Valladolid en Campeche veel minder te bieden dan Mérida. In Valladolid zijn het klooster en de lokale markt de plekken om wat meer van de cultuur te zien. In Campeche moet je daarvoor zijn in de imposante kerk en bij de kleine musea in de stadswallen over met name piraterij.

Mérida is een heel ander verhaal. De stad is het culturele centrum van de hele peninsula. Veel musea zijn gratis te bezoeken, dus je kan alles laagdrempelig in je opnemen. Van de koloniale geschiedenis in Casa Montejo tot moderne kunst in musea en galleries. We raden je ook zeker aan om een free walking tour te doen. Er zijn gratis rondleidingen door het centrum in de ochtend en avond. Wij leerden over de lokale geschiedenis en de gebruiken en tradities. Een andere must is de demonstratie van het eeuwenoude Maya-balspel iedere zaterdagavond op het plein voor de kerk.

Winnaar: Mérida

#5 De leukste hotspots

Liefde gaat door de maag, ook als het om liefde voor een stad gaat. In alledrie de steden vonden we leuke restaurantjes, maar in Campeche toch wat minder. Het oude centrum is natuurlijk erg klein en heeft daardoor toch wat minder te bieden.

Valladolid heeft veel meer leuke spots voor ontbijt, koffie, lunch, diner en drankjes. De meeste plekken vind je in de Calle de los Frailes, ook gelijk een van de kleurrijkste straten van de stad.

Maar dan heb je het bruisende Merida waar je in het centrum en daarbuiten overal wel leuke spots kan vinden. Een van onze favorieten in hartje centrum is Mercado 60, een gezellige food court met verschillende kramen en live muziek. Voor de beste koffie moet je zijn bij Manifesto en goed ontbijt scoor je bijvoorbeeld bij Marmelade of iets verderop bij Latte Quatro Sette. En zo kunnen we wel doorgaan.

Winnaar: Mérida

Eindoordeel: wij zijn fan van Mérida

Mérida is voor ons de winnaar als het gaat om cultuur en foodspots. Je kan je hier eindeloos vermaken, zeker als je ook nog een dagtripje naar een cenote maakt zoals wij ook twee keer deden.

Maar eigenlijk mag je Valladolid ook niet missen, zo dichtbij de andere highlights van Mexico en toch op je route naar Mérida. Campeche vonden wij ook echt leuk en lag handig op onze route van Mérida naar Palenque. Maar heb je niet genoeg tijd of wel genoeg van de kleurrijke stadjes? Dan zouden wij toch Campeche overslaan.