Griekenland

De antieke ruïnes van Delphi in Griekenland

De ruïnes van Delphi behoren tot de belangrijkste in heel Griekenland. Tegen de Parnassus-berg op bouwden de oude Grieken een prachtige stad met tempels gewijd aan de god Apollo, waar het Orakel van Delphi haar legendarische toekomstvoorspellingen deed. De machtigste mannen ter wereld kwamen het Orakel van Apollo om wijze raad vragen en via die raad had het oude Delphi een van de belangrijkste machtsposities in de antieke oudheid. Die macht en rijkdom zijn nog altijd af te zien aan de prachtige ruïnes die je tegenwoordig in Delphi kan bezoeken. Ze staan zelfs sinds 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lees meer in deze blog over het Orakel van Delphi en de bezienswaardigheden van Delphi.

Delphi Theatre

Waar ligt Delphi in Griekenland?

Delphi ligt op het vasteland van Griekenland in de bergen met uitzicht op de Golf van Korinthe. Hoofdstad Athene ligt zuidelijker dan Delphi en is iets meer dan 2 uur rijden verwijderd. Vanuit Athene worden dan ook veel dagtours naar Delphi aangeboden, wat zeker een aanrader is als je geen eigen vervoer hebt om er te komen.

Delphi

Overnachten in Delphi

Als een van de bekende toeristische trekpleisters in Griekenland kan je in het dorpje Delphi natuurlijk ook veel hotels en restaurants vinden. Op loopafstand van de archeologische site van Delphi vind je natuurlijk ook tal van fijne hotels.

Maar wil je echt leuk overnachten in Delphi? Wijk dan uit naar het pittoreske dorp Arachova ernaast. Dit traditionele bergdorp is knus en gezellig, terwijl Delphi zelf niet echt wat voorstelt. In de wintermaanden wordt Arachova veel bezocht door Grieken die de nabijgelegen skipistes in de bergen willen opzoeken. Je kan dan een bezoek aan de ruïnes van Delphi dus combineren met een dagje skiën!

Booking.com

De beste hotels in Delphi zelf:

  • Kastalia Boutique Hotel voor een sfeervol hotel met uitzicht op de berg Parnassus. Het boetiekhotel heeft een centrale ligging in Delphi.
  • Acropole Delphi City Hotel voor een mooi hotel met een fenomenaal uitzicht over de vallei rondom Delphi. Plafonds met houten balken en tegelvloeren geven de hotelkamers een authentieke sfeer.
  • Amalia Hotel Delphi voor een modern hotel met eigen buitenzwembad en parkeergelegenheid. Het panoramische uitzicht, groene tuinen en moderne kamers maken dit een favoriet bij bezoekers van Delphi.
  • Parnassos Delphi Hotel voor een kleurrijk hotel met een centrale ligging in Delphi. Het eigen restaurant Epikouros, de kleurrijke inrichting en moderne kamers maken dit een van de fijnste hotels in Delphi.

De beste hotels in Arachova:

  • Domotel Anemolia Mountain Resort voor een prachtig hotel dat niet zou misstaan in andere Europese skigebieden. Met houten plafonds, een verwarmd binnenzwembad en een sauna is dit een heerlijk comfortabele hoteloptie bij Delphi.
  • Boutique Hotel Skamnos voor een sfeervol hotel buiten Arachova. Er is een zwembad, sauna, hottub en spa en dat allemaal genesteld in een prachtig berglandschap.
  • Santa Marina Arachova Resort voor een boetiekresort met moderne en knusse kamers, een zwembad, een spa en een eigen bar. De lovende reviews prijzen de comfortabele kamers en het personeel.
  • Alpen House Hotel voor een knus hotel met traditionele, houten plafonds, donkere houten meubels en grote ramen. De spa- en wellnessfaciliteiten omvatten massages, hydrotherapie en spabehandelingen. 
Delphi

Het Orakel van Delphi

Het Orakel van Delphi is een van de belangrijkste en meest bezochte orakels uit de Griekse oudheid. Als belangrijkste vereringsplaats van de god Apollo ontstond hier een bloeiende stad met tempels en prachtige gebouwen. Er zijn meerdere verhalen over hoe de verering van Apollo hier zou zijn ontstaan. Een van de verhalen vertelt van twee adelaars die Zeus over de wereld zond, allebei een andere kant op. De plek waar ze elkaar weer zouden ontmoeten, was het middelpunt van de wereld. Dat was de plek waar Delphi zou verrijzen.

Archeologen hebben onderzoek gedaan naar de voorspellingen van het Orakel van Delphi. De voorspellingen werden gedaan door de Pythia, een vrouw die in trance berichten van Apollo ontving. Ze stootte vreemde klanken uit en die werden door andere priesteressen geïnterpreteerd. De boodschappen werden omgezet in raadselachtige verzen die vaak op meerdere manieren konden worden opgevat. Je zou zeggen dat je er dus niet echt wat mee kon, maar honderden jaren lang trokken toch veel beroemde koningen en machtige mannen naar Delphi voor deze mysterieuze voorspellingen.

Inmiddels vermoeden archeologen dat de Pythia in trance kwam door opstijgende dampen en dat deze dampen de reden zijn dat door de eeuwen heen een heiligdom met een orakel op precies deze locatie ontstond. Tegenwoordig zijn er geen dampen meer, maar archeologen denken dat die er vroeger wel kunnen zijn geweest.

Duidelijk is inmiddels ook dat het Orakel van Delphi niet het eerste heiligdom op deze plek was. Voordat Apollo hier werd vereerd, was er hier al bewoning en waren er al tempels. De oudste resten die gevonden zijn, dateren uit de zevende eeuw voor Christus. Archeologen kunnen met zekerheid vaststellen dat vanaf de achtste eeuw voor Christus een soort orakel actief was in Delphi. Dit werd later een orakel van Apollo.

Uiteindelijk groeide het aanzien en de macht van het orakel uit tot een belangrijke speler in de Griekse politiek en geschiedenis. Zelfs de latere Romeinse keizers respecteerden het orakel en lieten het restaureren. Maar door de machtsverschuiving in de oudheid naar Rome verloor Delphi toch langzaam zijn positie en de Romeinse keizer Theodosius liet het in 192 na Christus sluiten, toen hij het Christendom tot officiële godsdienst verklaarde.

DeTemple of Athena Pronaia in Delphi

De bezienswaardigheden van Delphi

#1 De archeologische opgraving van Delphi

De archeologische opgraving in Delphi is natuurlijk de belangrijkste bezienswaardigheid van Delphi. Een bezoek aan Delphi draait juist om deze bijzondere plek. De stad was ooit tegen een berghelling opgebouwd, waardoor je vanaf de entree onderaan de berg nog geen volledig beeld van Delphi krijgt. Terwijl je langs de ruïnes omhoog klimt, ontvouwt de oude stad zich aan bezoekers.

Bezoekers klimmen langs een zigzaggende weg naar boven, waarbij ze eerst schathuizen en monumenten passeerden. Veel stadstaten en koningen dankten en vereerden Apollo met grootste geschenken die op deze plek stonden. Om elkaar af te troeven en hun rijkdom en succes te tonen, werden de meest grootse monumenten en gebouwen gebouwd.

Via de Heilige Weg kom je uit bij het Heiligdom van Apollo, waar ooit de Pythia maandelijks haar voorspellingen deed. De huidige resten komen uit de zesde eeuw voor Christus, maar ook daarvoor stonden hier al tempels. Op de tempel stonden spreuken en afbeelden. Het meest bekend is de uitspraak “ken jezelf”, waarmee bezoekers werden aangespoord om eerst zelfonderzoek te doen, voordat ze een godheid om raad zouden vragen.

Een van de hoogtepunten van de ruïnes van Delphi is het oude theater. Dit is een van de latere toevoegingen aan Delphi en dateert uit de tweede eeuw voor Christus. Het is prachtig tegen de berghelling opgebouwd en een bijzonder imposant gezicht.

Tip: de openingstijden en tarieven verschillen per seizoen en kan je op de officiële site van Delphi checken.

Delphi

#2 Het Archeologisch Museum

Een ticket voor de archeologische site van Delphi geldt ook voor het Archeologisch Museum bij de ingang. Een bezoek aan het museum is absoluut een aanrader. Ga hier vooral heen voordat je de opgravingen bezoekt. In het museum leer je meer over de geschiedenis en het gebruik van Delphi, waardoor de opgravingen meer tot leven komen.

In het museum staan veel indrukwekkende beelden uit de oude stad. Sommige ervan zagen wij ooit in onze leerboeken op de middelbare school langskomen en konden we hier in het echt bewonderen. Bijzonder zijn onder andere de de twee Kouroi van Delphi, de enorme gevleugelde Sfinx, de kunstige friezen van de oude tempels en de bronzen Wagenmenner van Delphi.

#3 De tempel van Athena Pronaia

Als je foto’s opzoekt van Delphi, zie je meestal de tempel van Athena Pronaia langskomen in plaats van de archeologische opgraving van Delphi zelf. Je vindt de tempel iets verderop en op loopafstand van de archeologische vindplaats. Toegang is gratis en het is absoluut een must om ook hier een stop te maken.

De tempel is gewijd aan de godin Athena en hier kwamen bezoekers uit de oudheid altijd eerst langs, voordat ze de Tempel van Apollo bezochten. Het woord ‘pronaia’ betekent ook iets als ‘voor de tempel’. Al lang voor Athene werden hier verschillende godinnen vereerd, waaronder Moeder Aarde (of Gaia in de Griekse mythologie).

Bijzonder aan het Heiligdom van Athena Pronaia is de cirkelvormige Tholos. In het Archeologisch Museum kan je meer over dit gebouw lezen en afbeeldingen zien van hoe het er ooit uit moet hebben gezien. De Tholos moet een schitterend gebouw zijn geweest en al in de oudheid werd het door veel geschiedschrijvers uitgelicht vanwege zijn prachtige architectuur.

Temple of Athena Pronaia in Delphi

#4 Het oude Gymnasium

Tussen de ruïnes van Delphi en de tempel van Athena Pronaia ligt het oude Gymnasium. Deze plek was de locatie waar atleten vroeger trainden voor wedstrijden bij onder andere de Pythische Spelen in Delphi. Ooit stonden hier een renbaan, verkleedruimtes en baden, maar daar is nu weinig meer van te zien. Je mag het Gymnasium niet betreden, maar juist van bovenaf bij de weg heb je er een goed zicht op. De vorm van de oude renbaan is dan nog duidelijk te onderscheiden tussen de stenen.

Delphi Gymnasium

#5 De Castelia-waterbron van Delphi

De waterbron Castelia – ook wel de Kastelia Spring – genoemd ligt ook langs de weg vlakbij het oude Gymnasium. Heel veel stelt het niet meer voor en ook vroeger was het niet een indrukwekkend bouwwerk. Het gaat meer om de symbolische plek. Al in de Griekse oudheid was hier namelijk een bron en bezoekers kwamen na de Tempel van Athena Pronaia hier om zich te reinigeren, voordat ze Delphi zouden betreden. Ook de priesteressen gebruikten dit water om zich te reinigen en het was de belangrijkste waterbron van het oude Delphi. Omdat de bron toch op je route ligt van de archeologische site naar het Gymnasium en de Tempel van Athena Pronaia, is het de moeite waard om hier even een stop te maken en zelf je handen in het bergwater te dippen.

Kastelia Spring

#6 Het dorp Arachova

Arachova is het pittoreske zusje van Delphi. Op maar 8 kilometer van het saaie dorpje Delphi vind je dit authentieke bergdorp met een sfeervolle ligging op een berghelling. De stad zit vol leuke tavernes, barretjes en restaurants. Bezienswaardigheden in Arachova zijn de oude klokkentoren en de kerk, maar je komt hier vooral voor de gezellige sfeer en het knusse straatbeeld. Tijdens een bezoek aan Delphi raden we je ook zeker aan om een stop te maken in Arachova. En als je zoekt naar een leuke overnachting in Delphi, moet je eigenlijk niet in Delphi zijn maar in het naburige Arachova.

Mocht je denken dat Arachova vooral in de zomer druk zal zijn met bezoekers van Delphi? Nee, dit is juist in de wintermaanden een belangrijke skibestemming in Griekenland! Op de bergen van de Parnassus kan je dan namelijk skiën en Arachova is een van de populairste plekken voor Grieken om als uitvalsbasis te kiezen. Als jij in die tijd een rondreis door Griekenland maakt, kan je in Arachova dus zowel de ruïnes van Delphi als de Griekse skipistes bezoeken.