Griekenland

Bezoek verborgen parel Kastoria in Griekenland

Met een idyllische ligging op een schiereiland in een meer omringd door bergen is Kastoria in Griekenland een schilderachtige bestemming. Het oude stadje is beeldschoon vanwege haar historische straten die de berg opslingeren, tientallen Byzantijnse kerken en fotogenieke uitzichten over het meer. Kastoria bleek een van de meest verrassende bestemmingen tijdens onze roadtrip door Griekenland te zijn. Lees in deze blog meer over deze verborgen parel in het noorden van Griekenland, waaronder over de mooiste bezienswaardigheden van Kastoria.

Kastoria

Waar ligt Kastoria in Griekenland?

Kastoria ligt in het uiterste noorden van Griekenland in de regio Macedonië. De grens met buurlanden Albanië en ook Noord-Macedonië is niet ver weg. Het Prespameer dat het drielandenpunt tussen de Griekenland, Albanië en Noord-Macedonië vormt, ligt iets noordelijker dan Kastoria.

Kastoria heeft een idyllische ligging aan het meer van Orestiada. Of aan het meer? Het ligt op het meer, want Kastoria ligt op de landbrug van het vasteland naar het schiereiland in het meer. De uitzichten vanuit Kastoria over het meer, maar ook vanaf de oevers van het meer op Kastoria zijn absoluut fotogeniek. Dit is des te meer zo door de dramatische bergtoppen op de achtergrond die een deel van het jaar ook besneeuwde toppen hebben. Die bergen zijn dan ook een populair skigebied onder Grieken.

Kastoria

Overnachten in Kastoria

Overnachten in Kastoria doe je natuurlijk in het stadje zelf op het schiereiland. Je bent dan dichtbij de bezienswaardigheden en veel mooie accommodaties hebben ook nog eens uitzicht op het schitterende meer en de bergen rondom Kastoria.

Booking.com

De mooiste hotels in Kastoria zijn:

 • Orologopoulos Mansion Luxury Hotel voor een oogverblindend mooi luxehotel middenin de historische straatjes. Het hotel zelf is gevestigd in een van de authentieke mansions van Kastoria met een interieur dat goed past bij deze historische sfeer.
 • Hotel Tsarsi voor een wat meer budgetvriendelijke accommodatie in het oude deel van Kastoria. De kamers zijn sfeervol met veel blauw ingericht en je loopt vanaf je hotel direct door alle pittoreske straten van de stad.
 • Hotel Doltso voor een hotel met een toplocatie, gevestigd in een prachtig pand. De historische stijl van het gebouw is prachtig doorgevoerd tot in de kamers en lobby.
 • Paralimnio Suites met mooie, strak ingerichte kamers met veel glas, zwart en neutrale tinten. De uitstekende reviews loven het prachtige uitzicht, de comfortabele kamers en de uitstekende service.

De mooiste hotels net buiten Kastoria zijn:

 • Esperos Palace met een locatie wat buiten en ten noorden van de oude stad, maar met lovende reviews, strakke moderne kamers, een eigen zwembad en wellness, en vooral veel oog voor design.
 • Calma Hotel voor een sfeervol hotel ten noorden van Kastoria aan het meer. De twee zwembaden, wellness, bar en restaurant in combinatie met de moderne hotelkamers met houten vloeren en lichte kleuren zorgen voor lovende reviews.
 • Chloe Hotel met uitzicht op het meer en de Vitsi-bergen, populair vanwege haar prachtige kamers en suites met lichte en aardse kleuren. Het uitzicht over het meer is prachtig.
Kastoria

Toeristische kaart van Kastoria

De bezienswaardigheden van Kastoria

#1 De oude stad

Het historische stadscentrum van Kastoria is de trekpleister van deze bestemming. Het oude deel van de stad ligt op de landbrug tussen het vasteland en het schiereiland, waar meerdere historische wijken de heuveltoppen van Kastoria beslaan.

De oude wijken van Kastoria zijn:

 • Kato Agora op het smalste deel, waar je de meeste restaurants en winkels vindt. Hier zijn ook de oude stadsmuren en het stadhuis te vinden.
 • Tzami met de restanten van de enige overgebleven moskee van Kastoria.
 • Dexameni in het hart van de stad, waar je het Byzantijnse Museum kan bezoeken.
 • Tsarsi en Omonoia, wat ooit de Joodse wijken waren en vooral de Agios Ioannis Prodromos en Agios Nikolaos Kasnitzi bezienswaardig zijn.
 • Apozari aan de noordelijke oever, vol met traditionele ‘archondika’ (herenhuizen) en met uitzicht op de Vitis-berg.
 • Eleousa op het hoogste punt van Kastoria met in de Vitsiou-straat de enige plek waar je allebei de meeroevers kan zien.
 • Mitropoli en Stavros op de rotspunt van Kastoria met de Byzantijnse kerken Taxiarchis of the Mitropolis en de Agios Athanasios of Mouzaki als bezienswaardigheid, maar ook de kathedraal van Kastoria.
 • Ntoltso aan de zuidelijke oever met veel authentieke herenhuizen, musea, Byzantijnse kerken en het gezellige Ntoltso-plein.

De wijken kenmerken zich door hun smalle straten met historische sfeer, de tientallen Byzantijnse kerken, de gezellige pleinen en mooie uitzichten vanwege hun heuvelligging. Het is de moeite waard om de heuvels te beklimmen en de oude wijken in je op te nemen. Bezoek dan ook zeker de tientallen Byzantijnse kerken van Kastoria. Ze zijn soms zo klein dat het oude schuren of woonhuizen lijken, maar het kruis en de naambordjes verraden steeds duidelijk hun locatie. De een is somber en klein, terwijl een ander juist weer prachtig beschilderd is. Zelden zal je zo ontzettend veel kerkjes bij elkaar zien als hier.

#2 De archondika, historische herenhuizen

Naast Byzantijnse kerken kenmerkt Kastoria door haar ‘archondika’, de historische herenhuizen uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Kastoria maakte toen een bloeitijd door vanwege de handel en haar bont. Nog altijd is het bont van Kastoria beroemd en vind je veel bontwinkels in de stad terug.

De traditionele herenhuizen kenmerken zich door hun witte gevels en houtwerk, gebouwd op een basis van ruwe stenen. Al snel zal je ze makkelijk herkennen en zie je ze overal terug. De wijken Apozari, aan de noordrand van de stad, en Ntoltso, juist aan de zuidrand, hebben de meeste van deze mansions. Hier woonden dan ook ooit de rijkere Grieken en dat heeft dus duidelijk zijn sporen nagelaten. Opmerkelijk is het grote verschil in de staat van de huizen. Waar de een prachtig bewaard is gebleven en bijvoorbeeld een museum is, zijn andere panden juist erg vervallen en in een slechte staat.

Kastoria mansion

#3 De twee boulevards van Kastoria

Vanwege de bijzondere ligging van Kastoria op de landbrug tussen het vasteland en het schiereiland in het Orestiada-meer heeft de stad niet een, maar twee boulevards aan het meer. De noordelijke boulevard is onderdeel van de wijk Apozari en biedt een prachtig uitzicht op de bergtoppen ten noorden van Kastoria.

De zuidelijke boulevard is het langst en loopt vanaf de grote parkeerplaats aan het begin van de stad kilometerslang langs de kust, via de uiterste rotspunt en langs de Ntoltso-wijk. Het eerste deel kenmerkt zich door terrassen met hippe strandtentsfeer. Een fijne plek om op een zonnige dag een drankje te doen dus! Wij raden je aan om beide boulevards af te lopen voor een fijne – en vlakke – wandeling met mooie uitzichten over het meer. Als je het wandelen te pakken hebt, loop dan vooral verder en maak de volledige ronde van flink wat kilometers rondom de hele peninsula.

Kastoria
Kastoria

#4 Koffie en ontbijt aan het Ntoltso-plein

Ntoltso was onze favoriete wijk in Kastoria. De wijk combineert de zuidelijke boulevard met een levendige wijk met een doolhof van authentieke en sfeervolle straten. Je vindt in deze wijk meerdere musea, zoals het Folklore Museum en het Museum of Macedonian Struggle. De musea zelf bezochten we niet, maar we genoten wel van de prachtige historische panden waarin ze zijn gevestigd. Verspreid door Ntoltso vind je namelijk veel bijzondere ‘archondika’, de historische herenhuizen van de stad. Vooral de Vyzantiou-straat is een fotogeniek plaatje met haar keien, herenhuizen en straatlantaarns.

Centraal in Ntoltso ligt het Afon Emmanouil-plein, wat ook wel het Ntoltso-plein wordt genoemd. Dit gezellige pleintje heeft een aantal terrassen en restaurants. We kunnen je van harte aanraden om hier de dag te beginnen met een koffie of ontbijt. Vooral Idees Art Cafe & Shop heeft een fijn menu met pancakes, verschillende soorten chocolademelk en broodjes.

Kastoria

#5 Het Kastoria-uitzichtpunt

Vanaf Kastoria zelf heb je een mooi uitzicht over het meer, maar als je Kastoria zelf op zijn mooist wil zien, raden we je het Kastoria-uitzichtpunt aan. Tegenover het schiereiland vind je op de zuidelijke oever een mooi viewpoint met de beste uitzichten op Kastoria.

Je kijkt vanaf het zuiden over het meer op het heuvelachtige Kastoria uit met de dramatische bergen fotogeniek op de achtergrond. Voor wie echt los wil gaan, staat er ook een ‘I love Kastoria’-bord voor het toeristische cliché-plaatje. Die foto hebben wij overgeslagen, maar we genoten wel van het schilderachtige plaatje zoals je die ziet op de foto hieronder. Hoe je de exacte locatie vindt? Zoek op het Kastoria-viewpoint op Google Maps.

Kastoria viewpoint

#6 Het klooster van Panagia Mavriotissa

Een van de meest verrassende bezienswaardigheden van Kastoria vonden wij het kleine klooster op de oostelijke punt van het schiereiland, omringd door heuvels en bossen. Hier ligt het klooster van Panagia Mavriotissa, of het Holy Monastery of the Virgin Mary Mavriotissa of Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης. Je kan er komen door met je auto de weg langs de rand van het schiereiland te volgen, al is deze route ook geschikt voor een fijne, lange wandeling met het klooster precies op het midden van de route als stop.

Het klooster dateert uit de elfde eeuw en floreerde door de jaren heen vanwege de grote inkomsten uit de bonthandel, waar Kastoria om bekend stond en nog altijd staat. In zijn geheel is het klooster niet bijzonder groot. Het bestaat uit een paar kleine gebouwen, waarvan de kapel de belangrijkste attractie is. De kapelmuren zijn prachtig beschilderd – een buitenmuur werd met EU-fondsen ook gerestaureerd tijdens ons bezoek – en ook binnen wachten je veel eeuwenoude schilderingen uit de dertiende eeuw. Ze zijn niet allemaal in even goede staat, maar dat vonden wij juist bijdragen aan de authentieke sfeer. Bij het klooster is ook een souvenirwinkel en een klein restaurant.

Campertip: reis je met een camper zoals wij? Bij het klooster van Panagia Mavriotissa kan je prachtig parkeren en ontwaken met uitzicht over het meer!

#7 De grotten van Kastoria

Ook aan de rand van Kastoria, niet ver van het klooster van Panagia Mavriotissa, vind je nog een populaire attractie. Hier kan je prachtige grotten bewonderen tijdens een rondleiding. The Dragon’s Cave bestaat uit een route van ongeveer 300 meter langs ondergrondse meren. Bezoekers lopen met een gids langs zeven meren, tien kamers en vijf gangen om het geheel te bewonderen. Over de meren lopen houten paden om de oevers met elkaar te verbinden, wat een extra mooi pad vormt. Een bezoek duurt ongeveer een half uur en tickets zijn € 6 per persoon. Je mag binnen helaas geen foto’s maken.

Kastoria

#8 Een korte roadtrip rond het Orestiada-meer

De omgeving van Kastoria is bijzonder idyllisch vanwege de hoge bergtoppen, het schiereiland en het prachtige meer. We raden je daarom zeker aan om dit te verkennen tijdens een korte roadtrip. Je kan al een leuke rondrit rijden langs de randen van het schiereiland – al kan je dit ook prima doen op een lange wandeling – maar het is ook leuk om het hele meer rond te rijden.

Tijdens een rondrit langs de oevers van het Orestiada-meer heb je de mooiste uitzichten over Kastoria en de bergen. Je komt langs nog meer kerken, zoals het Agios Nikolaos-kerkje met schilderingen en tegen Kastoria aan zelf de monumentale Church of Saint Nikanor. Ook passeer je het Kastoria-viewpoint en het prehistorische museumdorp Dispilio. De rit duurt nog geen uur, exclusief stops.

Kastoria

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: