Griekenland

De mooiste plekken van Argolis

Gelegen in het oosten van de Peloponnesos is het schiereiland Argolis een prachtige vakantiebestemming met een rijke historie, mooie stranden en schattige stadjes. Wij bezochten Argolis – ook wel Argolida genoemd – tijdens onze camperreis door Griekenland en genoten dagenlang van de vele bezienswaardigheden van Argolis. Voor jouw bezoek aan het schiereiland verzamelden we de mooiste plekken in Argolis, inclusief tips voor de leukste dingen om daar te doen.

Caves of the Twins Dolines Argolis

Waar ligt Argolis in Griekenland?

Argolis is het meest oostelijke schiereiland van de Peloponnesos, wat zelf ook weer een groot schiereiland is. Het is de meest rechtse ‘vinger’ van de Peloponnesos. Als je op het grote schiereiland op de kaart bekijkt, lijkt het wel een soort hand en de verschillende vingers hebben allemaal hun eigen sfeer en bezienswaardigheden.

Athene is met 1,5 uur ook niet heel ver rijden, dus je kan Argolis ook goed combineren met een stedentrip naar de hoofdstad. Bezienswaardigheden zoals het Theater van Epidaurus worden daarom ook wel op een dagtrip vanuit Athene bezocht.

Methana Hotsprings

Overnachten op Argolis

Overnachten op Argolis doe je in een van de vele strandplaatsjes of hoofdstad Nafplio. Als een van de leukste bestemmingen in Griekenland vind je op Argolis tal van campings, hotels, b&b’s en vakantieappartementen. Ook een aantal grote reisorganisaties bieden makkelijke pakketreizen aan naar het schiereiland.

Sunweb biedt voordelige vakanties naar Argolis, inclusief vlucht, hotel en huurauto aan, zoals naar de kustplaats Tolo op Argolis vlakbij Nafplio. Een makkelijke manier om alle bezienswaardigheden van het schiereiland te verkennen en volop te genieten van de zonnige stranden!

Leestip: overnachten in Nafplio.

Dolines of Didyma

De mooiste plekken van Argolis

#1 Het Theater van Epidaurus

Het Theater van Epidaurus, of Epidavros, is als het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid een van de mooiste bezienswaardigheden van Griekenland. In de vierde eeuw voor Christus werd het theater gebouwd en door de eeuwen heen is de oorspronkelijke vorm volledig bewaard gebleven. De cirkel wat het podium is van het theater, heeft een diameter van 20 meter en daaromheen liggen in 55 halve cirkels. Daarop was plaats voor 12.000 toeschouwers. In de zomermaanden worden er nog steeds voorstellingen gegeven, waarbij de bijzondere akoestiek kan worden bewonderd.

Leestip: alles over een bezoek aan het Theater van Epidaurus.

Het theater hoort bij het Heiligdom van Asklepios, de Griekse halfgod van de geneeskunde, en staat sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hoewel het theater de belangrijkste reden is om de archeologische site te bezoeken, raden we ook zeker aan het Heiligdom te bekijken. In het museum van Epidaurus kan je meer leren over het heiligdom in de Griekse oudheid, toen deze plek het eerste georganiseerde kuuroord en ziekenhuis was. Zieken kwamen van heinde en verre om de halfgod om genezing te vragen. Bijzonder zijn de medische instrumenten die hier zijn gevonden en in een vitrine zijn tentoongesteld.

Achter het museum ligt het Heiligdom van Asklepios. Vanwege de bekendheid van het Theater van Epidaurus wordt het tempelcomplex vaak door bezoekers overgeslagen. Hoewel er zeker wat fantasie nodig is om het tempelcomplex tot leven te laten komen, raden we je zeker aan om ook een bezoek te brengen aan het heiligdom. De informatieborden geven een goed inzicht in het vroegere gebruik van de verschillende gebouwen. Daarop staan ook luchtfoto’s – die je overigens ook zelf kan bekijken op Google Earth! – waar je ziet hoe de ogenschijnlijk onoverzichtelijke stapels stenen duidelijk de exacte vormen van de oude gebouwen tonen.

Epidauros Theatre

#2 Historisch Nafplio

De historische stad Nafplio op de Griekse Peloponnesos is wat ons betreft een van de mooiste bestemmingen in Griekenland. Ooit was Nafplio – ook wel Nafplion, Nauplion, Nauplio genoemd – de eerste hoofdstad van het onafhankelijke Griekenland, maar deze stad is een wereld van verschil met de huidige hoofdstad Athene. Het historische centrum bestaat uit sfeervolle straten en je kan heerlijk flaneren over de promenade langs zee, terwijl je zicht hebt op de oude forten en kastelen die Nafplio kenmerken.

Leestip: beste bezienswaardigheden van Nafplio.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Nafplio is het historische centrum. Je vindt de oude stad op het deel van Nafplio dat als een schiereiland in zee ligt. Vanaf de promenade met uitzicht op het Bourtzi-fort wandel je zo de smalle straten van het centrum in. Het autovrije deel van de stad staat bekend om haar sfeervolle straten, gevuld met winkeltjes en mooie panden. Bij een wandeling zal je automatisch de bekendste kerken en andere bezienswaardigheden van de stad zal passeren. Zorg dat je in ieder geval het Syntagma-plein, de Vouleftiko Tzami-moskee, het Archeologisch Museum, de klokkentoren en de Church of Panagia aandoet, terwijl je rond het centrum wandelt.

Bezoek ook zeker de forten van Nafplio. In zee ligt het mooi bewaard gebleven Bourtzi-kasteel, waar je alleen per boot kan komen. Het Palamidi-kasteel springt het meest in het oog met een prachtige locatie hoog op een heuveltop. Het kasteel bestaat uit meerdere bastions, die met elkaar verbonden zijn door een muur en waarvan er nog twee resteren. Een derde kasteel vind je in het oudste deel van Nafplio, de Acronafplia-heuvel. Door de geschiedenis heen hebben hier meerdere kastelen gestaan. Geen van de kastelen is volledig bewaard gebleven, maar de oude ruïnes en muren geven een mooi beeld van hoe het hier ooit moet zijn geweest.

Nafplio

#3 De hotsprings van Methana

Waar Argolis een schiereiland op het schiereiland Peleponnesos is, is Methana weer een schiereiland op Argolis. Kan je het nog volgen? Methana is een vulkanisch schiereiland direct voor de kust van Argolis. Het ontstond ooit door vulkanische uitbarstingen en die vulkanische activiteit vertaalt zich nu nog in een aantal hotsprings op Methana.

Leestip: de warmwaterbronnen van Methana.

Methana is lang bekend geweest als een kuuroord. De medicinale warmwaterbronnen zouden een helende werking hebben en de beste bronnen zijn ondergebracht in een kuuroord. Die spa zie je nog steeds staan op Methana, vlakbij het het belangrijkste dorpje op het eiland. Helaas is het inmiddels al een behoorlijk aantal jaren gesloten en raakt het steeds verder in verval.

Wat je dan wel moet doen op Methana, nu het oude kuuroord dicht is? Je kan er prachtige hikes maken, maar ook nog altijd genieten van openbare hotsprings. Direct naast het kuuroord zie je een trapje de zee in leiden. Hier wordt het zeewater (enigszins) verwarmd door de vulkanische activiteit diep onder Methana. Prettiger baden is het iets verderop bij de ‘Radon Thermal Spring’. Het water is niet heet te noemen, maar warm is het wel. De mooiste warmwaterbron vind je aan de andere kant van het eiland, waar een echt bad is gebouwd. Helaas was tijdens onze komst de pomp kapot en konden we hier dus geen warm bad nemen. Alledrie deze locaties zijn gratis toegankelijk.

Methana

#4 De prehistorische Franchthi Cave

Vlakbij het kustdorpje Hermione – of Ermioni – vind je een van de historische parels van Griekenland in de vorm van de Franchthi Cave. Als een van de oudste sporen van bewoning in Griekenland biedt de Franchthi-grot een heel andere kijk op de Griekse geschiedenis dan de tempels en mythes die je zo veel ziet.

Lees meer: bezoek de verborgen Franchthi Cave.

De Franchthi-grot is een van de belangrijkste paleolithische, mesolithische en neolithische vindplaatsen van Griekenland. Al 40.000 jaar geleden werd de natuurlijke grot bewoond. Bij opgravingen zijn resten van verschillende tijdperken en leefvormen in de grot. Bijzonder om te zien is ook de diepe schacht die is gegraven. Met de getallen 1 tot en met 4 en een informatiebord wordt aangegeven op welke diepte welk tijdperk zichtbaar is.

De informatieborden in de grot zijn sowieso erg nuttig om een beeld te krijgen van de betekenis van de Franchthi Cave. Ze zijn zowel in het Grieks als in uitstekend Engels.Hoewel de grot wat ons betreft niet per se het omrijden waard is, raden we je zeker aan om hier een interessante stop te maken als de Franchthi Cave op je route ligt.

Franchthi Cave

#5 Het Kanaal van Korinthe

De Peloponnesos is een schiereiland en geen eiland vanwege de smalle verbinding met het vasteland ter hoogte van Korinthe, al wordt precies die verbinding daar ook weer doorklieft door het Kanaal van Korinthe. Dit kanaal is een van de mooiste plekken in Argolis – of technisch gezien valt het eigenlijk net daarbuiten – met zijn smalle water en dramatische kliffen.

Het kanaal is ongeveer 25 meter breed en ook maar 8 meter diep. Het is aangelegd op het smalste deel van de landengte bij Korinthe en is daarmee iets langer dan 6 kilometer. Veel boten zal je niet gebruik zien maken van het Kanaal van Korinthe. De sterke stroming maakt het voor kleine boten te gevaarlijk en grote schepen passen er niet doorheen. Hoewel het kanaal pas in 1893 werd geopend, waren er al plannen en pogingen tot de aanleg ervan helemaal tot in de Griekse oudheid.

Over het kanaal lopen meerdere autobruggen en als je van bijvoorbeeld Athene naar de Peloponnesos rijdt, zal je er hoe dan ook eentje passeren. Maak dan even een korte stop om stil te staan bij het spectaculaire uitzicht.

Kanaal van Korinthe

#6 De Cave of the Twins bij Didyma

In het haast nietszeggende plaatsje Didyma vind je een prachtig fenomeen: twee grote kraters, waarvan eentje twee kerkjes heeft. Je zou het dorpje haast voorbij rijden en ook de ingang tot de kerkjeskrater ziet er onbeduidend uit. De wit gekalkte trap naar een ondergrondse tunnel maakte ons nieuwsgierig en bracht ons tot in een van de twee kraters, of dolimes van Didyma.

Lees meer: de tweelingkerkjes van Didyma.

De krater is begroeid met bomen en struiken en het is bijzonder om daar zo aan de rotswand te staan. Langs de rand van de krater loopt een wandelpad en daarmee bezoek je twee piepkleine tweelingkerkjes, gebouwd in de rotswand. Het ene kerkje bevindt zich direct naast de trap; de ander precies er tegenover. Tijdens ons bezoek was de deur van een van de twee gesloten, maar de ander konden we bezoeken. De kerk is piepklein met witte muren. Er hangen veel miniaturen, zoals we gewend zijn van de Grieks-Orthodoxe kerken.

Een bezoek aan de kraters en kerkjes van Didyma duurt niet lang en is niet groots en spectaculair. Voor ons geldt dit als een van de mooiste plekken van Argolis vanwege de verrassing van dit bijzondere natuurfenomeen, gecombineerd met de verborgen kerkjes, in een verder onbeduidend plaatsje.

Caves of the Twins Dolines Argolis

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: