Griekenland

De beste bezienswaardigheden van Nafplio

De historische stad Nafplio op de Griekse Peloponnesos is een van de mooiste bestemmingen in Griekenland. Ooit was Nafplio – ook wel Nafplion, Nauplion, Nauplio genoemd – de eerste hoofdstad van het onafhankelijke Griekenland, maar deze stad is een wereld van verschil met de huidige hoofdstad Athene. Het historische centrum bestaat uit sfeervolle straten en je kan heerlijk flaneren over de promenade langs zee, terwijl je zicht hebt op de oude forten en kastelen die Nafplio kenmerken. Nafplio is een van de meest verrassende bestemmingen op het Griekse vasteland. Lees in deze blog over de mooiste bezienswaardigheden van Nafplio en andere praktische tips voor een bezoek aan deze kustplaats.

Nafplio

Waar ligt Nafplio in Griekenland?

Nafplio is de hoofdstad en de grootste stad van het schiereiland Argolis, het oostelijke deel van de Peloponnesos. De Peloponnesos is zelf ook weer een schiereiland en een populaire vakantiebestemming in Zuidwest-Griekenland.

Athene is maar twee uur rijden, dus je kan Nafplio ook goed combineren met een stedentrip naar de hoofdstad. Onder inwoners van Athene is het vanwege die korte afstand ook een populaire bestemming voor bijvoorbeeld een weekendje weg.

Als je met een (huur)auto naar Nafplio reist, is het goed te weten dat je hier vrij makkelijk kan parkeren. Er is een heel grote parkeerplaats aan het water (navigeer naar ’tour bus parking’) en ook de Arvanitia Parking aan de andere kant van het stadje biedt veel parkeerplekken. Camperaars die naar Nafplio reizen, maken massaal gebruik van de grote parkeerplaats aan het water. Omdat het zo groot is, kan je daar zonder iemand tot last te zijn ook met grote campers parkeren achterin de parkeerplaats.

Nafplio

Overnachten in Nafplio

Overnachten in Nafplio doe je het liefst in of bij het historisch centrum. In de rest van Nafplio heb je niet echt wat te zoeken en het is vooral de oude stad die zo charmant is. Op de kaart van Nafplio zie je de historische stad liggen op een soort schiereiland in zee. De bekende forten van Nafplio liggen op de heuveltoppen ten zuidoosten van de oude stad en direct ten oosten van het historisch centrum vind je stadsparken met leuke restaurants. We raden je aan om te zoeken naar een hotel in Nafplio in dat deel van de stad.

Budgettip: Sunweb biedt voordelige vakanties naar het naburige Tolos op de Peloponnesos aan, inclusief vlucht, huurauto en hotel.

Booking.com

De leukste hotels van Nafplio:

  • Omofri Poli voor een knus hotel in het centrum van Nafplio. Het hotel wordt gerund door een familie en heeft charmante kamers met hoge plafonds en ieder en eigen karakter. In de ochtend kan je rekenen op een uitgebreid ontbijt met verse broodjes.
  • Aetoma Hotel gevestigd in een achttiende-eeuws landhuis met authentieke, neoklassieke elementen. Ook de inrichting is op die historische sfeer aangepast wat het hotel een heel eigen sfeer geeft. In de lovende recensies worden de perfecte locatie, het lekkere ontbijt en het vriendelijke personeel geprezen.
  • 3 Sixty Hotel & Suites voor centraal gelegen, luxe hotelkamers en suites in een moderne stijl. Het hotel biedt een modern design, uitgebreid ontbijt, eigen restaurant en familiekamers.
  • Castellano Hotel & Suites voor een luxehotel in het hart van Nafplio. Met bijzonder hoge reviewcijfers, een overweldigend ontbijt, stijlvolle inrichting met lichte kleuren en ruime, comfortabele kamers is dit een van de meest populaire accommodaties in Nafplio.
  • Ilion Hotel voor een excentriek hotel gevestigd in de voormalige residentie van een negentiende-eeuwse burgemeester van Nafplion en met uitzicht op het centrale Syntagma-plein. Niet alleen het pand is prachtig historisch, want ook de kamers zijn gevuld met bijzonder antiek en hebben een koninklijke sfeer. De unieke sfeer en inrichting maken Ilion Hotel een bijzondere overnachting in Nafplio.
  • Amalia Hotel Nafplio met een prachtige locatie iets ten noorden van Nafplio zelf. Het hotel biedt comfortabele kamers met een balkon met uitzicht op het Kasteel Palamidi, de zee of de groene hoteltuinen. Er is een buitenzwembad en een restaurant dat mediterrane gerechten serveert.
Nafplio

De bezienswaardigheden van Nafplio

#1 Het oude centrum

De belangrijkste bezienswaardigheid van Nafplio is het historische centrum. Je vindt de oude stad op het deel van Nafplio dat als een schiereiland in zee ligt. Vanaf de promenade met uitzicht op het Bourtzi-fort wandel je zo de smalle straten van het centrum in. De bekende forten van Nafplio liggen op de heuveltoppen ten zuidoosten van de oude stad en direct ten oosten van het historisch centrum vind je stadsparken met leuke restaurants.

Het autovrije deel van de stad staat bekend om haar sfeervolle straten, gevuld met winkeltjes en mooie panden. Veel van de souvenirwinkels verkopen kralen en kralensieraden. Deze kralen zijn de traditionele ‘komboloi’ uit de regio en Nafplio heeft zelfs een eigen Komboloi Museum.

We raden je aan om simpelweg door het oude centrum te dwalen. Het is niet bijzonder groot, dus je zal er niet echt verdwalen. Bij een wandeling zal je automatisch de bekendste kerken en andere bezienswaardigheden van de stad zal passeren. Zorg dat je in ieder geval het Syntagma-plein, de Vouleftiko Tzami-moskee, het Archeologisch Museum, de klokkentoren en de Church of Panagia aandoet, terwijl je rond het centrum wandelt.

#2 Het Palamidi-kasteel

Nafplio staat ook bekend om haar vele forten, waarvan het Palamidi-kasteel het meest bekend en in het oog springend is. Het kasteel prijkt hoog op een heuveltop, waar het in de achttiende eeuw werd gebouwd tijdens de Venetiaanse overheersing in dit gebied. Het kasteel bestaat uit meerdere bastions, die met elkaar verbonden zijn door een muur. Als een bastion zou vallen, zouden de andere torens nog los daarvan te verdedigen zijn.

Tijdens een bezoek aan het kasteel kan je de twee overgebleven bastions bezoeken. Je moet daarvoor wel eerst een flinke klim naar boven maken. Volgens locals zouden het precies 999 treden zijn, maar in werkelijkheid is het net wat minder. Het uitzicht over Nafplio vanaf de top is werkelijk prachtig en alleen al de moeite waard. En mocht je die klim toch wat te veel vinden? Dan is er ook nog de optie van de weg die naar boven loopt aan de oostzijde van de heuveltop.

Nafplio

#3 Acronafplia-kasteel

Het oudste deel van Nafplio is het Acronauplia of Acronafplio dat op de heuvel naast het oude centrum ligt. Ooit bevond de hele stad zich binnen de stadsmuren op deze heuvel. Eeuwenlang was Nafplio niet meer dan dit oude deel van de stad. Pas in latere eeuwen werd de stad uitgebreid naar waar nu het historisch centrum ligt.

Op de Acronafplia-heuvel vind je ook het kasteel met dezelfde naam dat in vervlogen tijden de stad moest beschermen. Of eigenlijk drie kastelen, want er hebben hier door de geschiedenis heen meerdere kastelen te staan. Geen van de kastelen is volledig bewaard gebleven, maar de oude ruïnes en muren geven een mooi beeld van hoe het hier ooit moet zijn geweest.

#4 Arvanitia Promenade

Een van de leukste dingen om te doen in Nafplio is een wandeling langs de kustlijn over de Arvanitia Promenade. De promenade ligt in het verlengde van de boulevard met palmbomen en restaurants. Het wandelpad loopt vervolgens volledig om de Acronafplia-heuvel heen tot aan het Arvanitia-strand en de Arvanitia-parkeerplaats. Aan de ene kant heb je steeds de rotsen van de heuvel met cactussen en kleine kapelletjes, terwijl aan de andere kant de zee zich voor je uitstrekt.

Tijdens ons bezoek was de Arvanitia Promenade formeel gesloten vanwege het risico op vallende rotsen. Erg goed was het niet afgesloten, dus we zagen veel wandelaars het risico nemen en alsnog over het pad wandelen.

Nafplio Arvanitia Promenade

#5 Bourtzi Kasteel

Direct voor de kust van Nafplio ligt het iconische Bourtzi-kasteel. Dit indrukwekkende fort in het water is bijzonder goed bewaard gebleven, hoewel de eerste delen al uit de vijftiende eeuw dateren. Door de eeuwen heen heeft het veel functies gehad. Natuurlijk was het oorspronkelijk bedoeld om de stad te verdedigen, maar het Bourtzi-fort heeft ook dienst gedaan als gevangenis, overheidsgebouw en zelfs een luxehotel.

Je kan het kasteel ook bezoeken. In de haven kan je bootjes vinden die je voor een klein bedrag naar het fort willen brengen. In de zomermaanden worden er ook regelmatig concerten en evenementen in het oude kasteel gehouden.

Nafplio Bourtzi Castle

#6 Het Theater van Epidaurus

Een leuke excursie vanuit Nafplio is het Theater van Epidaurus op maar een half uurtje rijden. Het Theater van Epidaurus, of Epidavros, is als het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid een van de mooiste bezienswaardigheden van Griekenland. In de vierde eeuw voor Christus werd het theater gebouwd en door de eeuwen heen is de oorspronkelijke vorm volledig bewaard gebleven. De cirkel wat het podium is van het theater, heeft een diameter van 20 meter en daaromheen liggen in 55 halve cirkels. Daarop was plaats voor 12.000 toeschouwers. In de zomermaanden worden er nog steeds voorstellingen gegeven, waarbij de bijzondere akoestiek kan worden bewonderd.

Leestip: alles over een bezoek aan het Theater van Epidaurus.

Het theater hoort bij het Heiligdom van Asklepios, de Griekse halfgod van de geneeskunde, en staat sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hoewel het theater de belangrijkste reden is om de archeologische site te bezoeken, raden we ook zeker aan het Heiligdom te bekijken. In het museum van Epidaurus kan je meer leren over het heiligdom in de Griekse oudheid, toen deze plek het eerste georganiseerde kuuroord en ziekenhuis was. Zieken kwamen van heinde en verre om de halfgod om genezing te vragen. Bijzonder zijn de medische instrumenten die hier zijn gevonden en in een vitrine zijn tentoongesteld.

Achter het museum ligt het Heiligdom van Asklepios. Vanwege de bekendheid van het Theater van Epidaurus wordt het tempelcomplex vaak door bezoekers overgeslagen. Hoewel er zeker wat fantasie nodig is om het tempelcomplex tot leven te laten komen, raden we je zeker aan om ook een bezoek te brengen aan het heiligdom. De informatieborden geven een goed inzicht in het vroegere gebruik van de verschillende gebouwen. Daarop staan ook luchtfoto’s – die je overigens ook zelf kan bekijken op Google Earth! – waar je ziet hoe de ogenschijnlijk onoverzichtelijke stapels stenen duidelijk de exacte vormen van de oude gebouwen tonen.

Epidauros Theatre

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: