Griekenland

Franchthi Cave, verborgen parel in Griekenland

Vlakbij het kustdorpje Hermione – of Ermioni – vind je een van de historische parels van Griekeland in de vorm van de Franchthi Cave. Als een van de oudste sporen van bewoning in Griekenland biedt de Franchthi-grot een heel andere kijk op de Griekse geschiedenis dan de tempels en mythes die je zo veel ziet. Hoewel de grot wat ons betreft niet per se het omrijden waard is, raden we je zeker aan om hier een stop te maken als de Franchthi Cave op je route ligt.

Hoe kom je bij de Franchthi Cave in Griekeland?

De Franchthi-grot ligt binnen de gemeente Hermione, ook wel geschreven als Ermioni, op het schiereiland Argolis van de Peloponnesos. Het dorpje Kilada ligt er het meest dichtbij.

Je komt bij de grot door de borden met ‘Franchthi Cave’ te volgen naar het Paralia Fourni-strand. Daar kan je je (huur)auto parkeren – en camperaars kunnen hier prachtig wildkamperen. Te voet ga je vervolgens via de rotsen verder. Het rotspad is maar een paar honderd meter en goed gemarkeerd met rode pijlen. Je komt vervolgens bij een groot informatiebord in het Grieks en Engels en via een open hek kan je dan de grot betreden. Toegang is gratis.

Wat is de Franchthi Cave?

De Franchthi-grot is een van de belangrijkste paleolithische, mesolithische en neolithische vindplaatsen van Griekenland. Al 40.000 jaar geleden werd de natuurlijke grot bewoond. Bij opgravingen zijn resten van verschillende tijdperken en leefvormen in de grot. Bijzonder om te zien is ook de diepe schacht die is gegraven. Met de getallen 1 tot en met 4 en een informatiebord wordt aangegeven op welke diepte welk tijdperk zichtbaar is. De informatieborden in de grot zijn sowieso erg nuttig om een beeld te krijgen van de betekenis van de Franchthi Cave. Ze zijn zowel in het Grieks als in uitstekend Engels.

Hoewel van de grot geen grote toeristische attractie is gemaakt, zijn er wel houten vlonderpaden aangelegd om makkelijk door de grot te kunnen lopen. De grot is niet gigantisch – een deel van het dak is inmiddels ook ingestort – en je zal je hier dan ook geen uren kunnen vermaken. Met een half uur heb je alle borden wel gelezen en de grot goed bekeken. De vondsten zelf zijn niet in de grot te zien, maar in het Archeologisch Museum van Nafplio.