Griekenland

Monemvasia in Griekenland, mooiste stadje van de Peloponnesos

Monemvasia wordt ook wel het Gibraltar van Griekenland genoemd en is een van de mooiste bezienswaardigheden van het Griekse vasteland. Dit sfeervolle stadje met een schitterende ligging op een grote rots direct voor de kust is zonder twijfel de mooiste stad op de Peloponnesos. Je dwaalt hier door de smalle straatjes, geniet van prachtige uitzichten over zee, verdiept je in de geschiedenis met eeuwenoude ruïnes en dompelt je onder in het ontspannen dorpsleven. Lees in deze blog alles over de bezienswaardigheden van Monemvasia en laat je verleiden om dit plaatsje ook op jouw reisroute door Griekenland op te nemen.

Monemvasia

Waar ligt Monemvasia in Griekenland?

Monemvasia ligt in het zuidoosten van de Peloponnesos, het grootste schiereiland van Griekenland. Bezienswaardigheden in de buurt van Monemvasia zijn de historische ruïnestad Mystrad, het prachtige schiereiland Mani en het vissersplaatsje Githion.

De unieke ligging van Monemvasia is een van de aspecten die bijdraagt aan het schilderachtige karakter voor de stad. De naam betekent grofweg vertaald ‘enige ingang’, omdat het stadje op een rotsachtig schiereiland voor de kust ligt en via een smalle landengte te bereiken is. Je bezoekt Monemvasia vanaf de nieuwe stad op het vasteland. Je kan je auto parkeren op het schiereiland, al is daar in het hoogseizoen doorgaans geen plek te vinden. In dat geval parkeer je in de nieuwe stad en loop je verder. Je steekt de brug vanaf het vasteland naar het schiereiland over en neemt de autoweg rechtsom het eiland. De weg stopt bij de oude stadspoort en daar begint je reis door de Middeleeuwen.

Monemvasia

Overnachten in Monemvasia

Overnachten in Monemvasia doe je het liefst in de oude benedenstad op het schiereilandje, maar er zijn ook prachtige accommodaties te vinden op het vasteland. De oude benedenstad is het sfeervolle deel met het Middeleeuwse karakter waar deze bestemming om bekend is. De bovenstad is ook prachtig om te zien met een ligging hoog op de rotsen van het eiland, maar het bestaat slechts uit ruïnes en heeft geen hotels of restaurants. De beste locatie voor een hotel in Monemvasia is daarom in de benedenstad. Maar op het vasteland bij de nieuwe stad zit je juist weer goed voor meer betaalbare accommodaties en schitterende boutique hotels met verkoelend zwembad.

Booking.com

De beste hotels in Monemvasia:

  • Byzantino Boutique Hotel met een ideale ligging vlakbij de stadspoort van Monemvasia. Het hotel is gevestigd in een traditioneel en authentiek pand. De sfeervolle kamers hebben een houten balkenplafond en een houten vloer, en veel hebben een prachtig uitzicht op zee.
  • Bastione Malvasia Hotel gevestigd in een traditioneel gebouw van natuursteen met uitzicht over zee. De prachtige kamers zijn een combinatie van witte muren en traditionele balkenplafonds. De locatie, sfeer en uitzicht maken dit een van de beste hotels in Monemvasia.
  • Malvasia Traditional Hotel voor een sfeervol hotel met gebogen doorgangen, balkenplafonds en houten meubels. Het hoogtepunt is het schitterende terras met uitzicht op zee, waar iedere ochtend het ontbijt wordt geserveerd.
  • Guesthouse Kellia voor de beste reviews in Monemvasia. Gevestigd in een Middeleeuws gebouw met traditionele details biedt Kellia een authentieke ervaring. Het terras en de tuinen hebben prachtig uitzicht op zee.
  • Ardamis in een authentiek pand met gewelfde plafonds en natuurstenen bogen. Het terras heeft een panoramisch uitzicht over zee. Het historische hotel heeft een prachtige ligging binnen de ommuurde stad en scoort bijzonder hoge reviews van hotelgasten.

De beste hotels op het vasteland bij Monemvasia:

  • Akra Morea Hotel met een ligging op het vasteland van het nieuwe Monemvasia. Het moderne hotel met kamers in strakke grijstinten heeft een groene tuin met een heerlijk buitenzwembad met uitzicht op zee. Het hotel heeft ook appartementen en familiekamers, waardoor dit de ideale slaapplek is voor reizende families.
  • Monemvasia Green Apartments voor moderne kamers, studio’s en appartementen. Het hotel heeft een eigen parkeerterrein, een prachtig uitzicht op zee en lovende reviews van haar gasten.
  • Iris Beach Hotel met een prachtige strandlocatie wat verder weg van Monemvasia. Er is een eigen parkeergelegenheid, een bar en het strand ligt om de hoek. Het heerlijke ontbijt wordt geserveerd op het terras met uitzicht op het schiereiland van Monemvasia.
  • Kinsterna Hotel voor een van de mooiste luxehotels van Griekenland, gelegen ten zuiden van Monemvasia en dus wat verder gelegen van de oude stad. Het boetiekhotel is gevestigd in een gerestaureerd Byzantijns herenhuis en heeft kamers met een sfeervolle, authentieke inrichting. Er zijn twee zwembaden, een spa met hammam, een restaurant, een bar en eigen parkeergelegenheid. Het signature zwembad is een ware attractie, gevoed door een eigen zoetwaterbron en als een rivier slingerend door de tuinen. Bij het heerlijke ontbijt worden vooral seizoensproducten uit de eigen tuin geserveerd.
  • Alkinoi Resort & Spa voor een modern luxehotel met uitzicht op het schiereiland van Monemvasia. Het hotel biedt een zoutwaterzwembad, bar, spa, hottub en uitgebreid ontbijtbuffet. De reviews zijn unaniem lovend en Alkinoi scoort een van de hoogste reviewcijfers in Monemvasia.
Monemvasia

De bezienswaardigheden van Monemvasia

#1 De sfeervolle oude stad

Monemvasia is een van de meest schilderachtige bestemmingen in Griekenland en dat is vanwege de sfeervolle oude stad. Met een geschiedenis die teruggaat tot in de Middeleeuwen en een prachtig bewaard stadscentrum, voelt een wandeling door de pittoreske straten van Monemvasia als een reis door de tijd. Na ons bezoek aan deze bijzondere plek waren we verbaasd nog niet eerder te hebben gehoord over Monemvasia als bucketlistbestemming!

Ooit werd op dit eilandje voor de kust een vestingstad opgericht. Vanwege de ligging aan de achterkant van het rotsachtige eiland was het stadje vrijwel niet zichtbaar vanaf het vasteland, waardoor vijanden het minder vaak wisten te vinden en ze makkelijker af te slaan waren. Pas veel later werd het eiland verbonden met het vasteland via een weg over een brug, waardoor het een soort schiereiland werd. Over deze brug kan je tegenwoordig met je (huur)auto naar de stadspoort van Monemvasia rijden, al is dat geen aanrader in het drukke hoogseizoen. Maar het oude centrum bestaat nog altijd uit smalle laantjes en straten, waar alleen voetgangers kunnen komen. Dit is de benedenstad van Monemvasia.

De benedenstad bestaat uit een soort doolhof van smalle straten met historische gebouwen, kerkjes, restaurants, woonhuizen, hotels, souvenirwinkels en ruïnes. Verdwalen zal je er overigens niet heel snel, want de benedenstad is niet heel groot. Ook is er een soort hoofdstraat die dwars door de oude stad van de ene stadspoort naar de andere leidt. Een ander leuke wandeling om de stad te doorkruisen is via de stadsmuren aan zee, waarbij je aan de ene kant uitkijkt over zee en aan de andere kant over het historische stadje.

Tip: in het hoogseizoen kan Monemvasia behoorlijk druk worden, dus het is aan te raden om zo vroeg mogelijk de straten van de benedenstad te verkennen voor een zo authentiek mogelijke ervaring van het pittoreske oude stadje.

#2 De vuurtoren van Monemvasia

Aan het uiteinde van de het eiland staat de vuurtoren van Monemvasia. De weg vanaf het vasteland leidt langs de rand van het eiland naar de toegangspoort van Monemvasia. Deze toegangspoort leidt je via de hoofdstraat naar de andere toegangspoort en na een korte wandeling tref je vervolgens de vuurtoren aan.

De vuurtoren werd gebouwd in 1860 en is nu geregistreerd als monument. Je kan de vuurtoren tegenwoordig ook bezoeken, want er is een klein museum gevestigd in het gebouw ernaast. Erg veel stelt het niet voor en de vuurtoren is vooral een aanrader voor de wandeling buiten de stad. Het is bijzonder om de oude stad te verlaten en een stukje over het rotsachtige terrein te lopen naar het uiterste puntje van het eiland, waar de oude vuurtoren staat.

De echte durfal kan vanaf de vuurtoren nog een avontuurlijke wandeling maken langs de rand van het eiland. Waar de route vanaf de stadspoort naar de vuurtoren een normaal pad is, kan je het stuk na de vuurtoren nou niet bepaald een pad noemen.

#3 De bovenstad Monemvasia

Waar een benedenstad is, vind je natuurlijk ook een bovenstad. Monemvasia is in twee delen verdeeld en direct aan de kust vind je de karakteristieke en goed bewaard gebleven benedenstad. Op de top van het rotsplateau van Monemvasia vind je de oude bovenstad. Vanaf de benedenstad leiden flinke trappen omhoog naar de bovenkant van de rotsen, waar je de oude stad kan verkennen.

De bovenstad van Monemvasia bestaat voornamelijk uit ruïnes. Ooit woonden hier de rijke inwoners, maar daar is helaas weinig van bewaard gebleven. Verspreid over een groot gebied op het plateau vind je de restanten van een ooit bruisend deel van Monemvasia. Wandel over het plateau en probeer je in te beelden hoe het hier ooit uit moet hebben gezien. Vergeet ook zeker niet te genieten van het heerlijke uitzicht. Uiteindelijk zal je sowieso uitkomen bij de Agia Sofia-kerk, een Byzantijnse kerk die wel bewaard is gebleven en een van de mooiste bezienswaardigheden van Monemvasia is.

Monemvasia

#4 De rooftop bars

Omdat Monemvasia zo’n grote toeristische attractie is, vind je in de benedenstad ook tal van restaurants en cafés. Het allerleukst zijn de rooftop bars, waarbij je kan genieten van een mooi uitzicht over de historische gebouwen.

De meeste restaurants vind je langs de hoofdstad die vanaf de ene stadspoort naar de andere leidt. Vanaf de straat zelf zie je het doorgaans niet, maar veel van de cafés en restaurants hebben aan de andere kant een prachtig terras hebben. Omdat Monemvasia tegen een rots aan is gebouwd, liggen deze terrassen vaak op het dak van de gebouwen ernaast. Het zijn dus fijne rooftop bars met mooie uitzichten over de rest van de stad, de zee en de stadsmuren. In de zomermaanden zal het midden op de dag wel wat warm zijn – maar in het laagseizoen geniet je dan juist heerlijk beschut van een zonnetje – maar het is een fijne plek om bijvoorbeeld te ontbijten of aan het eind van de dag te borrelen bij zonsondergang.

#5 Een wandeling over de stadsmuren

De oude vestingstad wordt omringd door hoge stadsmuren, waarin aan beide kanten van de stad een poort zit. De stadsmuren lopen langs de zee en zijn een fijne plek voor een rustige wandeling. Vanaf de ene kant van de stad loop je over de muren naar de andere kant. Onderweg geniet je van een fijn uitzicht over zee en de oude stad, gebouwd tegen een hoge rots.

Waar de hoofdstraat van Monemvasia een mooi geconserveerd karakter heeft, zie je hier een wat rauwer deel van de stad met meer ruïnes en vervallen huizen tussen de prachtige pleinen en historische herenhuizen. Vooral tijdens zonsondergang is een wandeling over de stadsmuren een prachtige manier om Monemvasia te zien.

Zou je graag willen zwemmen in Monemvasia? Dan moet je ook bij de stadsmuren zijn! De muren langs zee bieden bij Portello Beach toegang tot zee.

Monemvasia

#6 De Byzantijnse kerk in de bovenstad

De bovenstad van Monemvasia bestaat vooral uit ruïnes, behalve de oude Agia Sofia-kerk aan de noordrand van het rotsplateau op het hoogste punt van het eiland. De kerk dateert waarschijnlijk uit de dertiende eeuw en is door de eeuwen gebruikt als kerk, klooster en zelfs moskee. In de twintigste eeuw verkeerde het gebouw in slechte staat en is het gerestaureerd tot een van de mooiste en belangrijkste monumenten van Monemvasia.

Bijzonder is de architectuur van de Agia Sofia met een achthoekige koepel op het centrale deel van de kerk. De boogvormen en fresco’s zijn typerend voor de Byzantijnse kerken die je vaker in Griekenland ziet. Omdat de kerk zo vaak van functie is gewijzigd door de eeuwen heen en daarbij ook steeds verbouwingen onderging, is de huidige vorm niet de authentieke uit de dertiende eeuw. Zo had de kerk in haar tijd als moskee tijdens de Ottomaanse overheersing van dit gebied een minaret, welke later weer is afgebroken.

Monemvasia

#7 Het centrale plein van Monemvasia

Een van de meest fotogenieke plekken van de benedenstad is het centrale plein van Monemvasia. Als je de hoofdstraat door de oude stad volgt, kom je vanzelf uit bij dit pleintje. Je vindt er de Elkomenos Christos-kerk met klokkentoren, het archeologisch musem van de stad, een waterput en een leuk koffietentje met terras.

Wij hebben zelf het museum niet bezocht, maar wel genoten van een fijn ontbijt bij het koffietentje met uitzicht op het plein. Het sfeervolle plein is typerend voor Monemvasia met de geplaveide vloer en historische gebouwen. Vanaf de rand van het plein heb je bovendien een leuk uitzicht over een deel van de stad, de stadsmuur en de zee.

Monemvasia

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: