Montenegro

Bezienswaardigheden Montenegro: mooiste plekken om te bezoeken

De beste bezienswaardigheden van Montenegro omvatten schilderachtige plaatsjes, gigantische kerken, sfeervolle kustplaatsen, bijzondere eilanden en prachtige natuurparken. Wij verkenden dit prachtige land in de Balkan tijdens een mooie roadtrip door Montenegro met onze camperbus. Eigenlijk waren we op doorreis naar zuidelijkere landen, maar we werden spontaan verliefd op dit bijzondere land en bleven er een tijdje plakken. Voor deze blog maken we een overzicht van de mooiste plekken in Montenegro, waaronder de meest bijzondere bezienswaardigheden en hoogtepunten van het land!

Ballerina Budva Montenegro

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Montenegro

#1 De Baai van Kotor

In het zuidwesten van Montenegro, vlakbij de grens met Kroatië, vind je een van de mooiste bestemmingen van de Balkan. De Baai van Kotor wordt ook wel de meest zuidelijke fjord van Europa genoemd, maar het is niet zoals fjorden ontstaan door ijsmassa’s. De baai tussen de bergen is uitgesleten door een rivier die vervolgens droog kwam te liggen. De Baai van Kotor bestaat nu uit drie geschakelde zeebaaien, waarbij het bekende plaatsje Kotor in de verste uithoek daarvan ligt.

Langs Kotor Bay liggen veel pittoreske dorpen, maar een bezoekje gaat vooral om de prachtige uitzichten rondom de baai. We raden je aan om de schilderachtige autoroute rondom het meer te rijden, zodat je het optimaal in je op kan nemen. Bij Kotor kan je ook via een smalle weg met haarspeldbochten omhoog rijden naar uitzichtpunten voor een prachtig uitzicht over de baai. Vooral rond zonsondergang is dit een prachtig gezicht!

Bezienswaardige stops langs Kotor Bay? Herceg Novi, Perast en Tivat zijn bekende plekken langs de kust. Maar het meest bekend is natuurlijk Kotor zelf. Als bekendste bezienswaardigheid van Montenegro is dit natuurlijk de grote publiekstrekker. Vanwege de ligging aan Kotor Bay kunnen hier zelfs cruiseschepen vanuit zee komen. Er ligt daarom altijd wel een cruiseschip in de haven van Kotor.

Kotor Bay Montenegro

#2 Kotor

Een van de mooiste plekken van Montenegro is de ommuurde stad Kotor. Met een idyllische ligging aan de voet van een bergketen langs de Baai van Kotor vindt je deze trekpleister middenin een van de mooiste landschappen van het land. De sfeervolle oude stad oogt nog precies als in de Middeleeuwen en het zal je dan ook niet verbazen dat het pronkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Leestip: bezienswaardigheden van Kotor.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Kotor is de sfeervolle Stari Grad, ofwel: het historische stadscentrum. De oude stad bestaat uit smalle straten, trappen, pleinen, kerken, fonteinen en stadspaleizen. Het is een charmante wirwar van straten en stegen, waarbij vrijwel iedere plek even fotogeniek is. Een leuke manier om Kotor te verkennen is ook een wandeling over de stadsmuren. Je kan vrijwel de hele stad rondlopen! De muren gaan uiteindelijk over in de bergwand waar Kotor tegenaan ligt. Ook die kan je beklimmen. Een behoorlijk steile klim brengt je naar het San Giovanni-fort. Het oude fort zelf stelt niet voor, maar je hebt hier wel de mooiste uitzichten over de oude stad!

Wist je dat Kotor niet alleen bekend staat om haar oude centrum, maar ook om haar katten? Zelfs als je niet van Kotor als kattenstad hebt gehoord, dan zal je direct de aanwezigheid van de vele katten opvallen. Op iedere straathoek ligt wel een harige vriend te rusten. Inmiddels zijn de katten van Kotor zo bekend dat er zelfs een Kattenmuseum te vinden is. Ook zal je veel souvenirwinkels kattensouvenirs zien verkopen. Wij raden je de souvenirwinkel van local Danijela aan. Van de winst geeft deze kattenliefhebster de katten van Kotor voer en liefde, maar ook de nodige medische zorg.

Kotor Montenegro

#3 Nationaal Park Durmitor

In het noordwesten van Montenegro ligt het Durmitor National Park, een van de hoogtepunten van de Balkan. Het wordt geroemd als een van de mooiste nationaal parken van het land. Waar Montenegro richting de kust wordt getypeerd door kustplaatsjes en strand, is dit park in het noorden juist het domein van grillige bergtoppen en dichte bossen.

Je hebt meerdere dagen nodig om Durmitor Nationaal Park in je op te nemen. Het uitgestrekte natuurgebied is een walhalla voor hikers, fans van kajakken en natuurliefhebbers. Het bergdorpje Žabljak is het meest populaire uitvalsbasis om het park te bezoeken. In het bezoekerscentrum kan je meer informatie krijgen over de mooiste hikes in het park en over de vele excursies die je kan doen om de mooiste plekken van het Durmitor te zien.

De meest populaire hoogtepunten zijn de Tara Canyon en Black Lake, welke horen bij de bekende bezienswaardigheden van Montenegro. Mocht je niet genoeg tijd hebben om het nationaal park dagenlang te verkennen, dan moet je op zijn minst een stop maken bij deze twee plekken.

Durmitor National Park Montenegro

#4 Het Zwarte Meer

Van de bijna twintig gletsjermeren in Durmotir National Park is het Black Lake een van de bekendste bezienswaardigheden van Montenegro. Het Black Lake – of Crno Jezero – is een fotogeniek gezicht met het haast zwarte water van het meer, omringd door pijnbomen en met op de achtergrond grillige Međed-bergtop. Het gletsjermeer is makkelijk te bezoeken vanuit het dorpje Žabljak en daarmee een van de grote toeristische trekpleisters van de omgeving.

Het Zwarte Meer bestaat eigenlijk uit twee meren die een deel van het jaar met elkaar verbonden zijn: het Big Lake (Veliko jezero) and Little Lake (Malo jezero). De twee meren zijn niet het hele jaar door met elkaar verbonden, want de nauwe waterweg tussen de twee meren droogt op tijdens de zomermaanden. In die tijd van het jaar kan je zelfs tussen de twee meren inlopen, terwijl de twee waterpartijen vanaf de herfst gewoon weer een groot meer vormen. De namen van de meren zijn overigens misleidend. Little Lake lijkt misschien kleiner, maar omdat het veel dieper is, heeft juist dit meer het meeste water.

De leukste manier om het Black Lake te bezoeken is de wandeling rondom het gletsjermeer. Een makkelijk toegankelijk pad van ongeveer 3,5 kilometer loopt langs de randen van het meer. Langs de route staan informatieborden over het meer en het nationaal park. Het is ook populair om een bootje te huren om het meer op te gaan en de echte durfals wagen zich zelfs aan een duik in het altijd wel frisse water.

Black Lake Durmitor National Park Montenegro

#5 De Tara Kloof

De Tara River Canyon is een van de mooiste plekken van Montenegro. De kloof wordt ook wel de Europese Grand Canyon genoemd en dat geeft al gelijk een idee van wat je kan verwachten. Met steile wanden van honderden meters hoog is deze diepe kloof een bijzonder natuurfenomeen.

Langs de Tara Kloof zijn meerdere uitzichtpunten voor een prachtig zicht op de diepe canyon, uitgesleten door het water van de Tara River. Van alle plekken is de 365 meter lange Tara Bridge de populairste plek om de kloof te zien. Deze boogbrug ligt tussen de dorpen Budečevica enTrešnjica en werd gebouwd in 1937, toen Montenegro nog onderdeel was van het vormalige Joegoslavië. Met een hoogte van 172 boven de rivier heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de kloof.

De meest populaire manier om de Tara Canyon te bezoeken, is een rafttocht over het water. Er worden veel excursies aangeboden vanuit de dorpen en ook vanaf de Tara Bridge, waarvan een aantal kilometers lang door de canyon leiden. Voor liefhebbers van dit soort adventure activities is ook de Tara Canyon Zipline een aanrader.

#6 De kerk van John Vladimir in Bar

De kerk van Bar was voor ons een van de meest verrassende bezienswaardigheden van Montenegro. Met een pompeus, maar ook modern uiterlijk trok het gebouw ons aan om ook binnen een kijkje te nemen. Waar we een modern, steriel interieur verwachtten, bleek de kerk van John Vladimir de meest kleurrijke kerk te zijn die we ooit zagen.

De kerk van Bar, gewijd aan de heilige John Vladimir uit Montenegro, is de grootste orthodoxe kerk van Montenegro. Pas recent werd de kerk gebouwd, tussen 2006 en 2016. Nog altijd is de kerk niet helemaal af, want er zijn nog een aantal lege plekken die beschilderd moeten worden.

Want beschilderd is deze indrukwekkende kerk zeker! Vrijwel ieder oppervlak is bedekt met kleurrijke schilderingen van voornamelijk heiligen in goud. In totaal zou het gaan om bijna 5.000 m² aan fresco’s. Zodra je gewend bent aan de overweldigende kleurenpracht, kan je op wat meer details letten. Zag je bijvoorbeeld al de zeven deuren van brins in de voorgevel? En viel je al op dat in deze kerk geen kaarsen worden gebrand, maar dat daarvoor jij de ingang een speciale ruimte met grote afzuiging is? Ongetwijfeld om die mooie fresco’s te behouden. Loop ook even de zijkapellen binnen. Wij vonden ze minder mooi geschilderd, maar ze zijn ook weer opmerkelijk door de hoeveelheid kleur en schilderingen.

Bezoek tot slot ook de kleine kapel die schuin voor het kerkgebouw staat in de ruime tuin rondom de kerk. Hoe klein de kapel is, zo onwijs veel indruk maken de fresco’s op ieder oppervlak. Op de deur zie je een bergtop afgebeeld met daarop deze kapel. Het ronde gebouwtje is een kopie van de kapel die ooit op die bergtop – Mount Lovćen – stond ter ere van de nationale held Njegoš. Op de bergtop staat inmiddels een imposant mausoleum dat je ook zeker moet bezoeken tijdens je rondreis door Montenegro, al was het maar voor het prachtige uitzicht over het Lovćen Nationaal Park.

Church Bar Montenegro
Church Bar Montenegro

#7 Sveti Stefan

Het eiland Sveti Stefan is misschien wel de meest fotogenieke bezienswaardigheid van Montenegro. Het ligt op steenworpafstand van Budva, dus dit hoogtepunt mag niet op jouw roadtriproute ontbreken!

Sveti Stefan is een klein eiland, verbonden met het vasteland door een smalle zandstrook. Eeuwen terug al werd dit makkelijk te verdedigen stukje land gebruikt om te wonen. De oude Middeleeuwse stad met een doolhof van smalle straatjes is hier nog steeds te vinden. Er wonen tegenwoordig geen mensen meer op het eiland, want het eiland is sinds de jaren ’40 van de vorige eeuw al vooral een toeristische bestemming. Bekende artiesten en rijke royalty zijn sindsdien op dit luxe paradijsje neergestreken. In 2007 werd het volledige eiland zelfs opgekocht en sindsdien is het een exclusief resort voor de allerrijksten. Het oude straatbeeld met smalle laantjes en kerkjes is bewaard gebleven en nu het sfeervolle decor voor de vakanties van wereldsterren.

Helaas is het resort van Sveti Stefan niet zomaar meer toegankelijk. Toegang is voorbehouden aan de hotelgasten. Maar als je dit exclusieve plekje toch graag wil bezoeken, heb je de kans om een tour over het eiland te krijgen. De kosten hiervoor zijn € 20. Gelukkig is het ook zonder een tour de moeite waard om naar Sveti Stefan te gaan. Zo kan je ook als niet-hotelgast genieten van een van de stranden voor de kust en je kan het viewpoint bezoeken voor een mooi uitzicht op Sveti Stefan. Je vindt dit uitzichtpunt bij de St. Sava-kerk, gelegen op de berg tegenover het eilandje.

Sveti Stefan Montenegro

#8 Budva

Op een roadtrip door Montenegro mag een mooi stuk kust natuurlijk niet ontbreken. Een van de mooiste kustplaatsen van Montenegro is Budva, waar je een druk uitgaansleven én idyllische stranden met elkaar kan combineren.

Budva bestaat uit een nieuw en een historisch deel. Het nieuwe deel is niet bijzonder mooi, maar staat bekend vanwege de vele restaurants, bars, discotheken en cafés. Als je graag fijn wilt uitgaan in Montenegro, dan moet je in de nieuwe stad van Budva zijn. Zeker in het hoogseizoen barst het hier van de feestjes en openluchtdiscotheken. Ben je meer in voor cultuur? Of wil je dat juist combineren met een wat avondjes stappen? Dan bezoek je vervolgens de Stari Grad, de oude stad van Budva.

In het historische stadscentrum van Budva dwaal je door smalle steegjes binnen de oude stadsmuren van de stad. Sla in de Stari Grad zeker de Holy Trinity Church niet over en bewonder de prachtige schilderingen op de muren en zelfs het plafond. Voor een fijn ontbijt met speciality koffie of juist een biertje met hapjes moet je binnen het ommuurde Budva zijn bij Casper Speciality.

Leestip: de 10 mooiste stranden en bezienswaardigheden van Budva.

Geniet ook zeker van de vele stranden in, bij en om Budva. Er liggen prachtige stadsstranden direct voor de nieuwe en oude stad, maar ook in de omgeving kan je relaxen op de mooiste stranden. Wij raden je aan om in ieder geval vanaf de oude stad naar het Mogren-strand te lopen. Het strand is zeker fijn, maar het gaat vooral om de mooie wandeling langs de steile rotswand. Vanaf het wandelpad heb je ook een prachtig uitzicht op het schiereiland waarop de Stari Grad ligt.

Budva Montenegro
Budva Montenegro

#9 Het Njegoš Mausoleum

Een van de meest bijzondere plekken van Montenegro is het Njegoš Mausoleum in het Nationaal Park Lovćen.

Het Lovćen Nationaal Park is een van de mooiste natuurgebieden in Montenegro. Vanuit Kotor klim je via een lange, smalle weg vol haarspeldbochten omhoog de bergen in om bij het nationaal park uit te komen. Hoewel de weg behoorlijk steil kan zijn en meestal te smal voor passerend verkeer, is de route goed te doen. De weg is goed onderhouden en geasfalteerd en tot onze verbazing legden zelfs touringcars deze route af.

Leestip: het mausoleum in Lovćen Nationaal Park.

De belangrijkste bezienswaardigheid is het Njegoš Mausoleum op de top van de Lovćen-berg. Dit indrukwekkende monument staat op de top van een van de hoogste bergen in het park. Met ruim 450 traptreden in een koele tunnel kom je bij het Njegoš Mausoleum uit. Het is opgericht voor de nationale volksheld Petar II Petrović-Njegoš. Een omzuilde binnenplaats met twee stenen figuren biedt toegang tot een kapel met een beeld van Njegoš. Het modern ogende beeld staat imposant in het midden van de centrale ruimte onder een plafond van gouden mozaïek. 

Achter het mausoleum ligt een van de mooiste viewpoints van Lovćen Nationaal Park. Voor veel bezoekers is dit de echte reden voor hun bezoek. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht over het nationaal park. Op heldere dagen zou je zelfs tot aan Italië kunnen kijken. In ieder geval zal je het blauwe water van de Baai van Kotor kunnen zien liggen.

Njegos Mausoleum in Lovcen National Park

#10 Stari Bar

De bekendste bezienswaardigheid van Bar – en ook voor ons de reden om de plaats te bezoeken – is Stari Bar. Dit betekent letterlijk het oude Bar. Daarmee wordt niet gedoeld op een historische binnenstad, maar op het vroegere Bar. Dit stadje ligt iets meer landinwaarts dan het huidige Bar en was ooit een bruisende plaats. Een zware aardbeving in 1979 verwoestte een groot deel van het stadje, waaronder het essentiële aquaduct. De bevolking trok daarom weg en vestigde zich aan de kust, waar het nieuwe Bar zich vormde.

Inmiddels is het aquaduct hersteld als monument en is de ommuurde stad een soort openluchtmuseum. Buiten de ommuurde stad is tegenwoordig weer wat leven te vinden, al kan je het een stad niet noemen. Vanaf de parkeerplaats loop je eerst via een steile weg naar de oude hoofdpoort in de stadsmuren. Aan dit kleurrijke straatje vind je souvenirwinkels en ook wat restaurants. Het grote terras tegen de stadsmuur is een prettige plek om na een hete wandeling door Stari Bar even uit te puffen.

Binnen de oude stadsmuren vind je vooral ruïnes, sfeervol overgroeid door planten en struiken. Met opzet overigens, want we zagen ook frames op muren zitten om de klimop fotogeniek naar boven te begeleiden. Een aantal gebouwen zijn hersteld, vooral kerken, en geven een nog beter beeld van hoe het hier ooit was. Op het hoogste punt vind je de oude citadel. Vanaf de kasteelmuren heb je een goed zicht op Stari Bar én op het aquaduct.

Toegang tot Stari Bar kost € 3. Je koopt een ticket vlak na de oude stadspoort. Verspreid door de stad hangen bordjes om wat achtergrondinformatie te geven over de gebouwen. Er is ook een app waarmee je via AR een beeld kan krijgen van hoe de stad er ooit uitzag. Bij de ingang vind je een groot bord met een QR-code die naar de app verwijst.

Stari Bar Montenegro

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: