Montenegro

Roadtrip Montenegro: tips en reisroute

Een roadtrip in Montenegro staat garant voor een onvergetelijke vakantie. Het land in de Balkan staat bekend om zijn indrukwekkende landschappen. Terwijl je rijdt van de ene mooie bestemming naar de andere zie je al die landschappen voorbij komen. Niet voor niets zijn veel routes in het land gemarkeerd met bordjes ‘panoramic roads’! Eigenlijk is een roadtrip door Montenegro de enige echt goede manier om dit prachtige land te verkennen. In deze blog geven we je praktische tips en een complete reisroute voor een rondreis door Montenegro met de auto of camper.

Kotor Montenegro

Montenegro tips: reisvoorbereidingen

#1 Check je verzekeringen

Montenegro ligt weliswaar binnen Europa, maar is geen onderdeel van de Europese Unie. Het is daarom de moeite waard om je verzekeringen en hun dekking te checken.

Een reisverzekering heeft doorgaans minimaal Europa-dekking en daarmee ben je in Montenegro dus gewoon verzekerd. Ook een annuleringsverzekering is meestal geldig voor Montenegro en kent vaak geen dekkingsbeperking. We raden je echter wel aan om dit voor de zekerheid even na te gaan.

Als je met eigen vervoer naar Montenegro rijdt zoals wij met onze camper, is het goed om je autoverzekering te checken. Wij kwamen andere reizigers tegen die ontdekten dat hun autoverzekering geen dekking bood voor alle Balkanlanden buiten de Europese Unie die zij wilden bezoeken. Zij moesten daarom ter plekke een alternatieve verzekeringsdekking regelen. Hoe je dit checkt? Op de groene kaart van je verzekeraar staat aangegeven welke landen wel en niet onder jouw dekking vallen. Montenegro was op onze camperbusverzekering gewoon gedekt, net als de andere Balkanlanden.

Tip: neem de groene kaart van jouw auto- of camperverzekering ook mee op reis. Bij de grensovergang kan hiernaar worden gevraagd.

#2 Neem euro’s mee

Montenegro is zo’n klein land dat het geen eigen valuta heeft en de euro gebruikt. Hoewel het land dus niet bij de Europese Unie en de eurozone hoort, kan je hier gewoon met euro’s betalen. Overigens werd ooit als munt de Duitse mark als officiele nationale valuta gebruikt. Maar met de komst van de euro in Duitsland, wisselde ook Montenegro de mark in voor de euro.

Op veel plekken in Montenegro kan je pinnen, maar onze ervaring is dat we ook vaak genoeg alleen contant konden betalen. Het is daarom goed om altijd cash bij je te hebben. Bedenk dat pinnen in Montenegro als land buiten de EU en eurozone vaak geld kost. Check dit even bij je bank, zodat je rekening kan houden met eventuele extra kosten.

#3 Sla de hoofdstad over

Waar de hoofdstad van een land doorgaans een van de mooiste plekken is om te bezoeken, geldt dat niet voor Montenegro. Hoofdstad Podgorica wordt ook wel de lelijkste en saaiste hoofdstad van Europa genoemd. Er is geen historisch centrum en er zijn geen bezienswaardigheden. Sla deze bestemming dus vooral over op je Montenegro-roadtrip.

Wist je dat Montenegro nog aan alternatieve hoofdstad heeft? Cetinje is de oude hoofdstad van het land. Deze stad wordt nog altijd gezien als culturele hoofdstad van het land en je vindt hier ontzettend veel musea. Wij hebben ook Cetinje overgeslagen, omdat we niet bijzonder enthousiast werden van het lokale museumaanbod.

#4 Koop een simkaart

Omdat Montenegro niet in de Europese Unie zit, is jouw simkaart daar hoogstwaarschijnlijk niet geldig. We raden je daarom aan om een lokale simkaart met internet te kopen, zodat je met Google Maps kan navigeren, bereikbaar blijft en research kan doen.

Gelukkig is het in Montenegro ook helemaal niet moeilijk om een simkaart te krijgen. Je ziet veel kleine tabakszaakjes of krantenkioskjes, zowel in stadjes als langs de straat. Daar koop je makkelijk een simkaart. Neem wel je paspoort mee, want daarmee moet je je kunnen legitimeren. Wij hadden geluk en konden gebruik maken van een aanbieding van 500 gb voor maar € 10,- (in oktober 2022).

Budgettip: net als de Europese Unie heeft de Westelijke Balkan een simkaartzone waarbinnen je een simkaart van een land ook in andere landen kan gebruiken. Een prepaid toeristenkaart valt hier niet altijd onder, maar het is de moeite waard om dit bij de klantenservice van de provider te checken als je meer landen in de Balkan bezoekt zoals wij.

#5 Lees je in over de ‘panoramic roads’

Montenegro is het land van spectaculaire landschappen. Als je een roadtrip maakt door het land, kan je al die prachtige plekken bezoeken. Maar je kan ook van jouw autorit een bijzondere beleving maken. Een aantal mooie autoroutes zijn zelfs uitgeroepen tot ‘panoramic roads’. Langs deze wegen staan bordjes om aan te geven dat je op een van deze routes rijdt.

Een greep uit deze panoramic roads? De prachtige autoroute langs de randen van de Baai van Kotor biedt constant uitzicht op het blauwe water van deze schilderachtige baai. Je passeert pittoreske dorpen en kijkt steeds uit over de baai en de bergen daaromheen. Dit stuk is onderdeel van route 3 die helemaal doorloopt langs de kust en het Meer van Skadar.

Kotor Bay Montenegro

Montenegro met de camper

Wij bezochten Montenegro met een camperbusje en kwamen veel andere camperreizigers tegen in het land. Montenegro leent zich perfect voor een campertrip. De wegen zijn goed, de routes zijn prachtig en de staplekken vind je overal.

Wildkamperen in Montenegro is officieel verboden. Bij de grensovergang passeerden we gelijk een bord waarop dit groot en duidelijk stond aangegeven. Ook op veel specifieke locaties, zoals rondom de Baai van Kotor, staan verbodsborden in duidelijke taal. Kan je dan helemaal niet in het wild staan met je camper? Toch wel. Ga niet staan naast een verbodsbord of op een plek waar je overlast kan bezorgen. Wij kozen uitsluitend voor wildkampeerplekken waar we niet in de weg of te veel in het zicht stonden. Ook verdiepten wij ons via de app Park4Night in de reviews en ervaringen van andere camperaars.

Ook officiële camperplekken en campings in Montenegro vind je op veel mooie plekken. De prijzen kunnen erg verschillen, maar als je goed zoekt, vind je ook de scherp geprijsde campings.

Wild camping Montenegro

Roadtriproute in Montenegro

#1 De Baai van Kotor

In het zuidwesten van Montenegro, vlakbij de grens met Kroatië, vind je een van de mooiste bestemmingen van de Balkan. De Baai van Kotor wordt ook wel de meest zuidelijke fjord van Europa genoemd, maar het is niet zoals fjorden ontstaan door ijsmassa’s. De baai tussen de bergen is uitgesleten door een rivier die vervolgens droog kwam te liggen. De Baai van Kotor bestaat nu uit drie geschakelde zeebaaien, waarbij het bekende plaatsje Kotor in de verste uithoek daarvan ligt.

Langs Kotor Bay liggen veel pittoreske dorpen, maar een bezoekje gaat vooral om de prachtige uitzichten rondom de baai. We raden je aan om de schilderachtige autoroute rondom het meer te rijden, zodat je het optimaal in je op kan nemen. Bij Kotor kan je ook via een smalle weg met haarspeldbochten omhoog rijden naar uitzichtpunten voor een prachtig uitzicht over de baai. Vooral rond zonsondergang is dit een prachtig gezicht!

Bezienswaardige stops langs Kotor Bay? Herceg Novi, Perast en Tivat zijn bekende plekken langs de kust. Maar het meest bekend is natuurlijk Kotor zelf. Als bekendste bezienswaardigheid van Montenegro is dit natuurlijk de grote publiekstrekker. Vanwege de ligging aan Kotor Bay kunnen hier zelfs cruiseschepen vanuit zee komen. Er ligt daarom altijd wel een cruiseschip in de haven van Kotor.

Kotor Bay Montenegro

#2 Kotor

Bezoek na het verkennen van de Baai van Kotor ook de ommuurde stad waar de baai naar is vernoemd. Kotor is de populairste en bekendste bestemming in Montenegro. Met een idyllische ligging aan de voet van een bergketen langs de Baai van Kotor vindt je deze trekpleister middenin een van de mooiste landschappen van het land. De sfeervolle oude stad oogt nog precies als in de Middeleeuwen en het zal je dan ook niet verbazen dat het pronkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Leestip: bezienswaardigheden van Kotor.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Kotor is de sfeervolle Stari Grad, ofwel: het historische stadscentrum. De oude stad bestaat uit smalle straten, trappen, pleinen, kerken, fonteinen en stadspaleizen. Het is een charmante wirwar van straten en stegen, waarbij vrijwel iedere plek even fotogeniek is. Een leuke manier om Kotor te verkennen is ook een wandeling over de stadsmuren. Je kan vrijwel de hele stad rondlopen! De muren gaan uiteindelijk over in de bergwand waar Kotor tegenaan ligt. Ook die kan je beklimmen. Een behoorlijk steile klim brengt je naar het San Giovanni-fort. Het oude fort zelf stelt niet voor, maar je hebt hier wel de mooiste uitzichten over de oude stad!

Wist je dat Kotor niet alleen bekend staat om haar oude centrum, maar ook om haar katten? Zelfs als je niet van Kotor als kattenstad hebt gehoord, dan zal je direct de aanwezigheid van de vele katten opvallen. Op iedere straathoek ligt wel een harige vriend te rusten. Inmiddels zijn de katten van Kotor zo bekend dat er zelfs een Kattenmuseum te vinden is. Ook zal je veel souvenirwinkels kattensouvenirs zien verkopen. Wij raden je de souvenirwinkel van local Danijela aan. Van de winst geeft deze kattenliefhebster de katten van Kotor voer en liefde, maar ook de nodige medische zorg.

Kotor Montenegro

#3 Lovćen Nationaal Park

Het Lovćen Nationaal Park is een van de mooiste natuurgebieden in Montenegro. Vanuit Kotor klim je via een lange, smalle weg vol haarspeldbochten omhoog de bergen in om bij het nationaal park uit te komen. Hoewel de weg behoorlijk steil kan zijn en meestal te smal voor passerend verkeer, is de route goed te doen. De weg is goed onderhouden en geasfalteerd en tot onze verbazing legden zelfs touringcars deze route af.

Leestip: het mausoleum in Lovćen Nationaal Park.

De belangrijkste bezienswaardigheid is het Njegoš Mausoleum op de top van de Lovćen-berg. Dit indrukwekkende monument staat op de top van een van de hoogste bergen in het park. Met ruim 450 traptreden in een koele tunnel kom je bij het Njegoš Mausoleum uit. Het is opgericht voor de nationale volksheld Petar II Petrović-Njegoš. Een omzuilde binnenplaats met twee stenen figuren biedt toegang tot een kapel met een beeld van Njegoš. Het modern ogende beeld staat imposant in het midden van de centrale ruimte onder een plafond van gouden mozaïek. 

Achter het mausoleum ligt een van de mooiste viewpoints van Lovćen Nationaal Park. Voor veel bezoekers is dit de echte reden voor hun bezoek. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht over het nationaal park. Op heldere dagen zou je zelfs tot aan Italië kunnen kijken. In ieder geval zal je het blauwe water van de Baai van Kotor kunnen zien liggen.

Njegos Mausoleum in Lovcen National Park

#4 Kustplaats Budva

Op een roadtrip door Montenegro mag een mooi stuk kust natuurlijk niet ontbreken. Bezoek daarom kustplaats Budva, waar je een historisch centrum, een druk uitgaansleven én idyllische stranden met elkaar kan combineren.

Budva bestaat uit een nieuw en een historisch deel. Het nieuwe deel is niet bijzonder mooi, maar staat bekend vanwege de vele restaurants, bars, discotheken en cafés. Als je graag fijn wilt uitgaan in Montenegro, dan moet je in de nieuwe stad van Budva zijn. Zeker in het hoogseizoen barst het hier van de feestjes en openluchtdiscotheken. Ben je meer in voor cultuur? Of wil je dat juist combineren met een wat avondjes stappen? Dan bezoek je vervolgens de Stari Grad, de oude stad van Budva.

In het historische stadscentrum van Budva dwaal je door smalle steegjes binnen de oude stadsmuren van de stad. Sla in de Stari Grad zeker de Holy Trinity Church niet over en bewonder de prachtige schilderingen op de muren en zelfs het plafond. Voor een fijn ontbijt met speciality koffie of juist een biertje met hapjes moet je binnen het ommuurde Budva zijn bij Casper Speciality.

Leestip: de 10 mooiste stranden en bezienswaardigheden van Budva.

Geniet ook zeker van de vele stranden in, bij en om Budva. Er liggen prachtige stadsstranden direct voor de nieuwe en oude stad, maar ook in de omgeving kan je relaxen op de mooiste stranden. Wij raden je aan om in ieder geval vanaf de oude stad naar het Mogren-strand te lopen. Het strand is zeker fijn, maar het gaat vooral om de mooie wandeling langs de steile rotswand. Vanaf het wandelpad heb je ook een prachtig uitzicht op het schiereiland waarop de Stari Grad ligt.

Budva Montenegro
Budva Montenegro

#5 Resortschiereiland Sveti Stefan

Het eiland Sveti Stefan is misschien wel de meest fotogenieke bezienswaardigheid van Montenegro. Het ligt op steenworpafstand van Budva, dus dit hoogtepunt mag niet op jouw roadtriproute ontbreken!

Sveti Stefan is een klein eiland, verbonden met het vasteland door een smalle zandstrook. Eeuwen terug al werd dit makkelijk te verdedigen stukje land gebruikt om te wonen. De oude Middeleeuwse stad met een doolhof van smalle straatjes is hier nog steeds te vinden. Er wonen tegenwoordig geen mensen meer op het eiland, want het eiland is sinds de jaren ’40 van de vorige eeuw al vooral een toeristische bestemming. Bekende artiesten en rijke royalty zijn sindsdien op dit luxe paradijsje neergestreken. In 2007 werd het volledige eiland zelfs opgekocht en sindsdien is het een exclusief resort voor de allerrijksten. Het oude straatbeeld met smalle laantjes en kerkjes is bewaard gebleven en nu het sfeervolle decor voor de vakanties van wereldsterren.

Helaas is het resort van Sveti Stefan niet zomaar meer toegankelijk. Toegang is voorbehouden aan de hotelgasten. Maar als je dit exclusieve plekje toch graag wil bezoeken, heb je de kans om een tour over het eiland te krijgen. De kosten hiervoor zijn € 20. Gelukkig is het ook zonder een tour de moeite waard om naar Sveti Stefan te gaan. Zo kan je ook als niet-hotelgast genieten van een van de stranden voor de kust en je kan het viewpoint bezoeken voor een mooi uitzicht op Sveti Stefan. Je vindt dit uitzichtpunt bij de St. Sava-kerk, gelegen op de berg tegenover het eilandje.

Sveti Stefan Montenegro

#6 Ruïnedorp Stari Bar

Als je vervolgens de kust van Montenegro verder afrijdt, kom je bij de kustplaats Bar. Ga daar landinwaarts om het oude Bar te bezoeken: Stari Bar. Deze oude stad is niet het historische stadscentrum van Bar, maar een verlaten dorp vol ruïnes.

Leestip: de bezienswaardigheden van Bar.

Stari Bar werd het slachtoffer van een van de vele aardbevingen in de regio. In 1979 trof een zware aardbeving dit gebied en het oude Bar werd zwaar getroffen. Vooral de verwoesting van het aquaduct was een grote klap voor de inwoners, want zonder water werd leven in de stad onmogelijk. Bar werd daarom verlaten en aan de kust werd een gloednieuwe stad Bar opgebouwd. Toen later het aquaduct werd hersteld, is een deel van de inwoners weer teruggekeerd.

Het grootste deel van de stad is nog steeds verlaten en deze spookstad is een bijzondere bezienswaardigheid voor op jouw roadtrip door Montenegro. Dwaal door de oude straten en bezoek het monumentale fort van Bar. Het is een fotogeniek geheel met smalle straten, Turkse baden, kasteelmuren en kerken. Loop ook zeker langs de bekende olijfboom van Stari Bar. Het zou de oudste olijfboom ter wereld zijn met een leeftijd van wel 2000 jaar.

Maar bezoek ook zeker de nieuwe stad Bar, waar je een van de mooiste kerken van Montenegro vindt. De kerk van John Vladimir is pas een aantal jaar oud, maar heeft net als veel traditionele orthodoxe kerken een bont gekleurd interieur met fresco’s op ieder vrij oppervlak. De kustlijn hier is ook heerlijk toeven met een enorm zonnig kiezelstrand met een aantal fijne strandtentjes.

Stari Bar Montenegro

#7 Het Meer van Skadar

Als grootste meer van de Balkan is het Meer van Skadar de volgende stop op deze reisroute door Montenegro. Het meer ligt op de grens met Albanië. Sterker nog: ongeveer 1/3 van het meer ligt zelfs in het buurland. Maar het mooiste en grootste deel vind je in Montenegro. Het is zonder twijfel een van de meest spectaculaire landschappen van het land.

Leestip: zo bezoek je het Meer van Skadar.

Het Skadar Meer is een uitgestrekt watergebied dat samen een nationaal park vormt. Het is een combinatie tussen een meer en moerasland. Op sommige plekken liggen in het meer zoveel waterlelies en andere begroeiing dat het haast een drijvend grasland lijkt! Die waterlelies maken de zomer overigens het mooiste seizoen om het Meer van Skadar te bezoeken, want dan bloeien de lelies op hun mooist. Maar het is dan ook juist erg heet en veel drukker dan in het laagseizoen.

Een bezoek aan Skadar Lake draait om twee dingen: een boottocht in karakteristieke houten bootjes en de prachtige vergezichten over het water. Vanuit verschillende plekken langs het meer kan je al voor een kleine prijs een mooie boottocht over het water boeken, variërend van twee uur tot een volle dag. Je kan dan kleine eilandjes bezoeken – soms met een klooster of iets anders bijzonders – of juist door het moerasland varen.

Een tweede hoogtepunt is hét uitzichtpunt van het Skadar Meer. Je vindt dit makkelijk op Google Maps onder de naam ‘Pavlova Strana Viewpoint’, maar langs die hele weg en de haarspeldbochtroute erboven heb je ook mooie uitzichten over het meer. Waarom op deze specifieke locatie? Omdat een smal uiteinde van het meer hier als een rivier om een bergtop slingert. Deze Horseshoe Bend is een van de mooiste uitzichten over het meer. Andere mooi uitzichten heb je vanaf de wegen rondom het meer. Veel daarvan zijn gemarkeerd als ‘panoramic roads’.

Viewpoint Skadar Lake Montenegro
Lake Skadar Montenegro

#8 Durmitor Nationaal Park

Vanaf het Skadar Meer maak je op deze route een lange, maar prachtige autorit naar het noordwesten van Montenegro. Daar ligt namelijk het Durmitor National Park, een van de hoogtepunten van de Balkan.

De rit duurt 2,5 uur en brengt je langs prachtige landschappen. Langs deze route ligt ook het Ostrogklooster, waar je ook een mooie stop kan maken. Dit klooster uit de twaalfde eeuw, pittoresk gebouwd tegen een bergwand, staat onder de lokale bevolking vooral bekend om de geneeskrachtige werking van een bezoekje. Het is daarmee het grootste pelgrimsoord in het land.

Trek vervolgens meerdere dagen uit het om Durmitor Nationaal Park in je op te nemen. Dit uitgestrekte natuurgebied is een walhalla voor hikers, fans van kajakken en natuurliefhebbers. Hoogtepunten zijn de Tara Canyon en Black Lake. De Tara Canyon wordt ook wel de Europese Grand Canyon genoemd en dat geeft al gelijk een idee van wat je kan verwachten. Met steile wanden van honderden meters hoog is deze diepe kloof een bijzonder natuurfenomeen. Daarnaast kent het park veel gletsjermeren, waarvan Black Lake of Crno jezero het bekendste is.

Durmitor National Park Montenegro

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: